A
ayben
Yapılan bir araştırmaya göre yaşamın %18'i anlaşmazlıklarla geçiyor. Bu da bir yılda yaklaşık on hafta etmektedir. Anlaşmazlıkları çözmek bazen yılları bile alıyor. Kızgınlıklar yaşamımızda yerini asla değiştirmiyor ve iziyle birlikte varlığını sürdürüyor. Empati kuran, esnek ve öğrenmeye istekli insanlar diyaloglarda başarılı oluyor. Yaşadığımız çevremizdeen çok yaptığımız iletişim hataları genellikli şunlar olmaktadır:
1. Emretme: İnsanlara emretmek, onlarda keskinlik ve kırgınlık oluşturur.
2. Tehdit: '' Eğer şöyle yapmazsan...'' ya da '' Şöyle yaparsan iyi edersin!'' gibi ifadeler.
3. Kabalık: Öğüt veririken kibarlığı bir kenara bırakıp '' Yapmam gereken...'' gibi bir ifadeyle konuşmaya başlamak, '' Ne yapacağımı ben bilirim!'' tepkisi doğurur.
4. Muğlaklık: '' Daha iyi bir sistem oluşturmamız gerek!'' gibi ifadeler karışıklık doğurur.
5. Bilgi gizlime:'' Bu konu onları ilgilendirir'' ifadesi, '' O söylemezse başkasından öğrenirim!'' tepkisini doğurur.
6. Suçlama: '' Çok dikkatsiz ve tembelsin!'' gibi uyarılar, '' Ne hakla beni yargılıyorsun? Sen benden betersin!'' tepkisine yol açar.
7. Tepeden bakma: '' Projeyi nihayet bitirdiğine sevindim!'' ifadesi kişiler tarafından yanlış anlaşılabilir.
8. Psikolog tavrı: '' Senin sorunun...'' diye başlayan bir cümle, '' Sen niye önce kendi sorunlularınla ilgilenmiyorsun!'' tepkisini doğurur.
Seyin Fatmaoğlu
Kurumsal Gelişim Uzmanı