Yas Kabullenme Sürecidir.

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan ebruliyn
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

ebruliyn

Kullanıcı
Yas Yaşanan Kaybın Kabullenme Sürecidir.

Önemli bir kayıp yaşayan kişi,hayatını yeniden organize edip kurmadan önce daha düne kadar hayatında çok önemli yer tutan ama şimdi kaybolan kişiyle vedalaşmak, hayatın ağırlığı karşısında yeniden soluklanmak ve kimi zaman çok zor olan gerçekleri sindirmek için yas tutmaya ihtiyaç duyar.Kaybın acısı insanın her yanını sarar,insanın içini artık hayat hiç bir zaman eskisi gibi olmayacak hissi kaplar.Yas içimizden bir parça kopması hissinin iyileştirilme sürecidir.Yaşamamıza devam etmemizi,yine başkalarını sevebilmemizi ve kaybımızı kabullenebilmemizi sağlar.
Kaybın doğası genellikle kişinin tecrübe ettiği yasın niteliğini belirler.Örneğin çok yaşlı yada uzun zamandır hastalık çeken sevilen birinin ölümünü kurtuluş olarak gören biri,çocuğunu aniden kaybeden birinin hissettiği endişe ve kederi aynı şekilde hissetmeyebilir.Doğal ölümlerle yaşanan yas ile travmatik ölümlerde yaşanan yas farklıdır.Travmatik ölümlerde yaşanan yas çok daha uzun süreli ve yoğun olur.

Yas Süreci Hangi Aşamalardan Geçerek Gelişir?

İnkar ve şok-Başlangıçta sevdiğiniz birinin ölümünü kabul etmek zordur,ölümün gerçekliğini inkar edebiliriz.

Pazarlık-Kayıp gerçeğinden kaçınma amacıyla yapılan bu son girişimde kişi Tanrıyla pazarlık etme girişiminde bulunur.Bu aşamada temel düşünce Evet başıma gelenleri kabul edeceğim ama bazı şartlarım olacak

Kızgınlık-Sizi geride bırakıp gittiği,yaşamdayken yaptığı yada yapmadığı şeyler için ölen kişiye kızgınlık duyulabilir.

Suçluluk-Bir yakınınızı kaybettiğinizde onunla yaptığınız yada yapmadığınız şeylerden ötürü pişmanlık ve suçluluk hissedebilirsiniz.

Adalet Arama-Ölümün adaletsizliğine karşı çıkar ve yaşadığınız kaybın bir şeyin bedeli olup olmadığını sorgular,anlayamayınca isyan edebilirsiniz.

Depresyon-Başlangıçta büyük bir kayıp yada boşluk hissi yaşayabilirsiniz.Ruh halinde düzensizlikler yalnızlık duygusu ve sosyal çevreden uzaklaşma bunu izleyebilir.

Yalnızlık-Kaybınız nedeniyle sosyal yaşamınızda oluşan değişiklikler kendinizi yalnız ve korku içinde hissetmenize neden olabilir.

Kabullenme
-Kaybı kabullenme ondan mutluluk duymak değildir.Kaybedileni unutmak yada önemsememek de değildir.Tam tersine durumun gerçek olduğunu kabul ederek,onunla başa çıkmaya çalışırsınız.

Umut-Zamanla hatırlamanın daha az acı verdiği bir noktaya gelecek,geleceğe ve daha güzel günlere umutla bakmaya başlayacaksınız.

Yas sürecini yalnız yaşamayın

Yalnızlık,kızgınlık ve üzüntü gibi duyguları arkadaşlarınızla,çevrenizle,ailenizle dürüstçe paylaşın
Umudunuzu koruyun
Eğer dinsel inançlarınız sizin için önemliyse bir din insanıyla inançlarınız ve duygularınızla ilgili konuşun.
Kaybınızla ilgili yaşantılarınızı paylaşabileceğiniz bir destek grubuna katılın.
Kendinize iyi bakın ve düzenli beslenin.
Kendinize sabırlı davranın,iyileşmek zaman alır,bazı günler iyi bazı günler ise kötü olacaktır.
Eğer depresyon belirtileri çok yoğun devam ediyor,kabullenme sürecini atlatamıyorsanız uzman birinden destek alın.

Nöroloji Uzmanı Mehmet Yavuz

Ebru' Alıntı:

Umut-Zamanla hatırlamanın daha az acı verdiği bir noktaya gelecek,geleceğe ve daha güzel günlere umutla bakmaya başlayacaksınız.

Ebru : )
Gerçekten güzel bir konuya değinmişsin..
Ne yalan söleyim..Kişisel gelişim ile ilgili pek çok yazı okudum ama  "Yas tutmak "ile ilgili herhangi bir yazıya denk gelmemiştim .
Teşekkürler

Hani yaşadıklasrımı dramatikleştirerek duygu sömürüsü yapmak niyetinde değilim ama öyle büyük acılar yaşadımki..
Tam bir arabesk..!
Bende kalan tek güç umudumu ve mücadele gücümü asla kaybettmedim.
Oysa yaşamın beni bu denli örselayaceğini ve acıların bana bu denli güç vereceği hiç hesapta yoktu ..
Kısacası her an acı-tatlı herşeyi yaşayabiliriz ..
Ama umutlarımızı asla kaybetmemek,  yılgınlığa düşmek güçlü olmak gerek diye düşünüyorum..

Teşekkür ederim crt vakit ayırıp,konuyu okuyup yorum yaptığın için
Aslında bende bir dönem bu süreçten geçtim,okuyunca yaşadıklarımı daha iyi anlıyorum.Ama bende çoğunlukla
Suçluluk-Bir yakınınızı kaybettiğinizde onunla yaptığınız yada yapmadığınız şeylerden ötürü pişmanlık ve suçluluk hissedebilirsiniz.
böyle bir ruh hali vardı.Zor dönemler...

Ebru' Alıntı:
Pazarlık-Kayıp gerçeğinden kaçınma amacıyla yapılan bu son girişimde kişi Tanrıyla pazarlık etme girişiminde bulunur.Bu aşamada temel düşünce Evet başıma gelenleri kabul edeceğim ama bazı şartlarım olacak

..
gibi tuhaf bir ruhaline girdiğim olmuştur ama bunu kimseler bilmez..(Allah'tan çabuk toparlandım)
İlk defa şimdi itiraf ediyorum: (

dideM' Alıntı:
Bilmem, ben çok fazla bir fark göremediğim için sordum.

Bak sana şöyle açıllayayım. Sevdiğin birini kaybedersin bunu kabul etmek kolay olur ama hazmedemezsin, başarısızsındır bunuda kabullenebilirsin ama hazmetmek daha zordur, yenilgilerdede öyle.
Bir örnek vereyim 2000 yılının mayıs ayıydı bütün destek ve uğraşlarıma rağmen galatasaray uefa kupasını aldı bunu zamanla kabullendim ama hala hazmedemiyorum.  :D
Hazmetmek zordur kabullenmekse kolay. Bu bir farksa, ki bana göre fark onun için evet aynı şey değil diyebiliyorum.

hımm güzel açıklama yaptın:) Kabullenmek hazmetmenin bir önceki adımıdır o zaman ki her kabulleniş bir hazmetme olmaz diyorsun yine de..

dideM' Alıntı:
hımm güzel açıklama yaptın:) Kabullenmek hazmetmenin bir önceki adımıdır o zaman ki her kabulleniş bir hazmetme olmaz diyorsun yine de..

Uefa örneği gayet işe yaradı demek, evet öyle diyorum kabullendiğin herşeyi hazmedemezsin.

17 ) Forumda "DİN, FUTBOL ve SİYASET, IRK" gibi konular polemik yaratmaya bir tetikleyici olduğundan dolayı, bu konular üzerinde başlık açmak ve bunları kullanarak forumun refahını bozmak, kesinlikle yasaktır. Bu tür mesajlar veya konular forum yetkililerince derhal silinebilir.
O konulara çok girmeyelim, forum kuralları dışına çıkmayalım.  ;)

Otu Çek Köküne Bak' Alıntı:
Birisi daha zordur. Kabullenmekle hazmetmek aynı şeymidir ?

Doğru hazmetmeyi ve kabullenmeyi her durum için aynı olarak düşünemeyiz.Ancak durum sevdiğin birinin ölümü olduğunda hazmetmek durumunda kalırsın çünkü başkasının isteği doğrultusunda gelişen bir şey değildir,emir büyük yerdendir kime neye hazımsızlık duyacaksın?

dideM' Alıntı:
17 ) Forumda "DİN, FUTBOL ve SİYASET, IRK" gibi konular polemik yaratmaya bir tetikleyici olduğundan dolayı, bu konular üzerinde başlık açmak ve bunları kullanarak forumun refahını bozmak, kesinlikle yasaktır. Bu tür mesajlar veya konular forum yetkililerince derhal silinebilir.
O konulara çok girmeyelim, forum kuralları dışına çıkmayalım.  ;)

Yok amacım futbol veya din tartışmak değil  ;) merak etmeyin kuralların dışına çıkmam kuralları okudum kabullendim hazmediyorum  ::)

Ebru' Alıntı:
Ancak durum sevdiğin birinin ölümü olduğunda hazmetmek durumunda kalırsın çünkü başkasının isteği doğrultusunda gelişen bir şey değildir,emir büyük yerdendir kime neye hazımsızlık duyacaksın?

Ben farklı düşünüyorum, her ölümü ecel olarak değerlendirmiyorum,bu değerlendirmeme durumumu bir kaç örnekle açıklarım isterseniz. Sevdiğiniz biri öldüğünde neye yada kime hazımsızlık duyacağız? bir söz var birileri öldüğünde genelde dillere dolanır. /"Ölüm allahın emri ayrılık olmasaydı" /  türkü sözü bile olmuştur.
Sevidiğiniz birisi öldüğünde, hazmedilemeyen  ölümün nasılından nedeninden  ziyade ayrılıktır.

emir büyük yerdendir kime neye hazımsızlık duyacaksın?
Öyle değil bence, içinde yaşadığın duygulara dem vuramazsınki; ölümü zaten hazmedemez insan. Yok öyle bişey.
Hazmetmeyi de kabullenmek mi gerekir demek lazım bu durumda:)))

Yas sürecinden sonra onuda hazmetmeyi öğreniyorsun yada mecbursun yoksa yoluna devam etmek çok zor.Zaman herşeyi öğütüyor ve  gün gelecek hazmedemediğin şey başına gelecek
Mantıklı düşünecek olursak işin(acının) dibine inmek gerekir korkmadan kaçmadan,hazımsızlık duyan kişi kendi sağlığına zarar verir,elinden hiç bir şey gelmez daha çok acı ve olumsuz bir sürü duygu kendini sarar kısaca yine kendine zarar

Mantıklı düşünecek olursak işin(acının) dibine inmek gerekir korkmadan kaçmadan,hazımsızlık duyan kişi kendi sağlığına zarar verir,elinden hiç bir şey gelmez daha çok acı ve olumsuz bir sürü duygu kendini sarar kısaca yine kendine zarar
Aynen.. Gerçi bu sadece ölümle ilgili değil, yaşadığımız her olayı dediğin şekilde, işin içine inerek kaçmadan yaşamak gerekiyor.

Geri