Yara Bantının tarihi..

  • Konbuyu başlatan senarist081
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler kategorisinde senarist081 tarafından oluşturulan Yara Bantının tarihi.. başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,804 kez görüntülenmiş, 3 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler
Konu Başlığı Yara Bantının tarihi..
Konbuyu başlatan senarist081
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan SUNFLOWERS
S

senarist081

Dünyanın ilk yapışkanlı hazır yara bandı Johnson Johnson'ın piyasaya sürdüğü J&J Band-Aid yapışkanlı bandajıdır firmada çalışan Earle E. Dickinson'ın 1920'de icat ettiği bu ürün 1921'de piyasaya sürüldü. Johnson & Johnson firması, 1885'te ameliyat pansuman ürünleri üretmek üzere kurulmuştu ve 1920'den çok daha önceden beri yapışkan cerrahi bant, gazlı bez ve benzeri ürünleri üretiyordu. Ama yapışkanlı yara bandı kapsamlı bir araştırma geliştirme çalışmasının değil, karısı Josephine'in sık sık kazaya uğraması nedeniyle, Dickinson'ın pratik zekasının bir ürünü oldu.

Josephine'in yaralarına pansuman yapmak Dickinson'ın çok zamanını alıyordu bu yüzden şirketin mevcut yapışkanlı bandaj ve gazlı bezlerinden kullanıma hazır bandaj yapmaya karar verdi. Önce yapışkanlı bandaj rulosunun bir miktarını açıp üzerine kısa gazlı bez şeritlerini yerleştirdi, kendi kendine yapışmasın diye üzerini krinolinle kapladıktan sonra ruloyu yeniden sardı. Bundan sonra tek yapması gereken, gerektiğinde ruloyu açıp hazır pansumanı kesmekti.

Başlangıçta Dickinson'ın icadı pek tutulmadı, ama 1924'te Johnson & Johnson, bunları rulo yerine kesik şeritler halinde satmaya başlayınca, Band-Aid yara bantlarının evlerin vazgeçilmezleri arasına girmesi çok sürmedi. 1928'de İngiltere'de (Önce varikoz ülser tedavisinde kullanılan) başka bir yapışkanlı bandaj türü icat edildi.

1856'da Thomas Smith, analitik ve farmakolojik kimyager olarak Hull'da bir firma kurdu. Kırk yıl sonra yeğeni Horatio Nelson Smith'i şirketine ortak yaptı ve 1928'de (bugün şirketin tek sorumlusu olarak kalan) Horatio yeni bir elastik yapışkanlı yara bandı icat etti. Yeni ürün tutmadı, ta ki bir cerrah bu yeni sargının, varikoz ülser hastalarına yararlı olacağını bir makalede duyurana dek. Smith akıllılık edip bu makaleyi tıp dünyasından elden ele dolaştırdı. Çok geçmeden bu sargı, Smith & Nephew şirketinin genel kullanım için en çok satılan ürünlerinden biri haline geldi elastik yara bandı, patentteki tanımı benimseyerek Elastoplast ticari markasını aldı.

 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Gerçektende çok yararlı bir şey.
Çantamdan hiç eksik etmem, aynı şekilde çekmecelerimdende.
Teşekkürler.
 
S

SUNFLOWERS

Kertenkele ayağı gibi yara bandı!




ABD’deki Massachusetts Institute of Technology’de (MİT) görevli bilim adamları, kertenkele ayağından esinlenerek özel bir tıbbi bant geliştirdiler


MIT öğretim üyesi Prof. Dr. Jeffrey Karp, kertenkele ayaklarının bazı özelliklerini taklit etmek suretiyle nanoteknolojinin, doku yapıştırıcılarında kullanılabileceğini ispatladıklarını söyledi.
Karp, şunları kaydetti:
"Çalışmamızda, ayrıca morfoloji ve kimyanın birleştirilmiş yönlerinin, biyolojik olarak parçalanabilen ve biyolojik olarak uyumlu bir elastik bantın dokulara yapışmasını kolaylaştırmak için kullanılabileceğini de gösterdik.
İnanıyoruz ki, bu sistem, gastrik bypass işlemleri sonucunda ortaya çıkan sızıntıların önlenmesi ve laparoskopik işlemlerde yara dikişlerinin değiştirilmesi gibi pek çok tıbbi uygulamada kullanılabilir."

-KERTENKELE AYAĞI-
Çalışmanın temelini kertenkele ayağının az bulunan özellikleri oluşturuyor. Kertenkele ayağı, hayvanın duvarlara ve tavanlara yapışmasını sağlayan nano ölçüde tepe ve vadilere sahip bulunuyor. Geliştirilen tıbbi bantta da sözkonusu tepe ve vadileri ile tepe ve vadileri saran ince bir yapışkan tabaka bulunuyor. Bu özellik, bantın kalp, mesane ve akciğer dokusu gibi ıslak zeminlere de yapışmasına imkan tanıyor. Organik olarak kendi kendine eriyebilen banta müdahale edilmesine gerek kalmıyor.
Yeni bant örneğin midede ya da bağırsakta yapılan bir bypass sonrası bu bölgeleri sararak iyileşmesine imkan tanıyor. Katlanabilen ve tekrar açılabilen özelliğe de sahip olan bant, aynı zamanda ülserin neden olduğu bölgenin alınmasının ardından yama olarak da kullanılabiliyor.

Prof. Dr. Karp ve ekip arkadaşı Robert Langer, bantın yapışkan olması için şeker temelli bir yapışkan kullandılar. İlk testi, domuz bağırsağındaki dokular üzerinde uygulayan Karp, üretikleri nano teknolojik yeni bantın, diğer yara kapatıcı bantlara göre iki kat daha kuvvetli olduğunu tespit etti.
Yeni bantın diğer bir önemli özelliği ise elastik ve ayarlanabilir olması. Bu özelliği ile istenilen formda kullanılabilen bant ihtiyaç duyulan elastikliği sergileyerek farklı tıbbi tedavilere göre daha hızlı iyileşme sağlayabiliyor.

 
Üst