Yapıcı Geri Bildirim Sunma Yolları

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Yapıcı Geri Bildirim Sunma Yolları başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 489 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı Yapıcı Geri Bildirim Sunma Yolları
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Codex

Geri bildirim almaktan hoşlanır mısınız?

  • Evet

    Kullanılan: 1 100.0%
  • Hayır

    Kullanılan: 0 0.0%
  • Veren kişiye göre değişir

    Kullanılan: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    1
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Yapıcı geri bildirim bulunduğunuz yeri şeffaflık ve açıklıkla gösterir. Pozisyonunuz, seviyeniz veya sektörünüz ne olursa olsun kariyerinizin bir noktasında büyük olasılıkla işyerinde nasıl yapıcı geri bildirim sunacağınızı bilmeniz gerekecektir.

Bu özellikle başkalarını yönetiyorsanız doğru olsa da grubun çıktısının nihai olarak başarılı olmasını sağlamak için projeler üzerinde çalışırken meslektaşlarınıza veya ekip üyelerine de bu geri bildirimi vermeniz gerekebilir. Bununla birlikte, yapıcı eleştiri yapmak, birçok insanın zorlayıcı bulduğu ve iyi yapması zor olan bir şeydir. Bu özelliğinizi geliştirmek adına geri bildirim eğitimi alabilir ve bu işi kendiniz için daha kolay bir hale getirebilirsiniz.

Olumlu veya olumsuz, resmi veya gayri resmi olsun, bir yöneticiden veya meslektaştan gelen her türlü geri bildirim, bir çalışanın performans açısından nerede durduğu konusunda ipucu verir. Bu tür değerlendirmeler, özellikle bir çalışan rahatsız edici davranışlar veya tutumlar sergiliyorsa önemlidir ve doğru geri bildirim, çalışanların önemli ölçüde gelişmesine yardımcı olabilir.

Ne yazık ki, tüm “yapıcı eleştiriler” aslında yapıcı değildir. Geri bildiriminizi yanlış bir şekilde çerçevelemek ve iletmek, alıcının kişisel olarak saldırıya uğramış hissetmesine neden olabilir, bu da yalnızca savunmacılığa, incinmiş duygulara ve nihayetinde motivasyon kaybına yol açar. Bu noktada gerçekten yapıcı geri bildirim yaptığınızdan emin olmanızda fayda vardır.

Yapıcı Geri Bildirimin Faydaları
En iyi yapıcı geri bildirim türü, kişilere ve kişiliklere değil davranışa veya durumlara odaklanır. Destek ve saygıyı ifade eden bir tonda ve ortamda verilir. Büyük yapıcı geri bildirim, çalışanların hatalarını fark etmelerine ve bunlardan kaçınmalarına yardımcı olur ve potansiyellerini gerçekleştirmeleri için onlara ilham verir.

Hepimiz olumlu pekiştirmede başarılı olduruz. Bu nedenle çalışanların her zaman iyi performans gösterdiklerini bileceklerini varsaymayın. Bunun için onlarla ne kadar başarılı olduklarını her fırsatta paylaşın. Personele sürekli yapıcı geri bildirim sağlamak, elinizde olan en önemli ve güçlü çalışan geliştirme araçlarından biridir.

1. Moralleri Yüksek Tutar
Yapıcı geri bildirim ibirliğine ilham vererek ekipler arasında güven oluşturur ve yöneticilerin çalışanları motive etmesine yardımcı olur. Bu olumlu ve yapıcı geri bildirim, uzaktan çalışan bir ekip içinde moral açısından çok büyük bir fark yaratabilir. Bununla birlikte, olumlu geri bildirim, uzaktaki ekiplerin dinamiklerini daha iyiye doğru geliştirir ve olumlu işbirliğini teşvik ederek ve üretkenliği artırarak verimi arttırır. Bundan dolayı düzenli olarak olumlu ve yapıcı geri bildirim verilmesi özellikle önemlidir.

2. Öğrenmeye Yardımcı Olur
Yapıcı geri bildirim, insanların işlerinde değişiklikleri denemeye teşvik edildiğini hissettikleri pozitif bir çalışma ortamı yarattığı için onları yeni şeyler öğrenmeye ve kendilerini geliştirmeye teşvik eder

3. Şirket Kültürüne Olumlu Katkısı Olur
Yapıcı geri bildirimi teşvik etmek, çalışanların yöneticilerine olumlu ya da olumsuz dürüst geri bildirim verme konusunda güvenebileceklerini bildikleri pozitif bir çalışma kültürü oluşturur. Çalışanlar yöneticileriyle istek ve sorunlarını açıkça paylaşabildiğinde motivasyonu artar ve herkesin verimle çalışacağı çalışma ortamı yaratır.

4. Verimi Arttırır
Yapıcı geri bildirim, yöneticilerin ve çalışanların, yalnızca iyileştirilmesi gereken olumsuz yönlerden ziyade, tamamlanan işin olumlu yönlerine odaklanmasına yardımcı olur. Bu sayede çalışanlar işlerini yaparken moralleri daha yüksek olacağı için başarıya daha kolay odaklanır ve hata yapma ihtimallerini düşürmüş olurlar.

5. Etkili İşbirliğini Teşvik Eder
Olumlu ve yapıcı geri bildirim, ekipler içinde memnuniyet duygularını teşvik eder, iş birliğine ilham verir ve morallileri yüksek tutmaya yardımcı olur. Ayrıca, personelin olumsuz geri bildirimlerden korkma olasılığının daha düşük olduğu pozitif bir çalışma kültürü yaratır. İşyerinde düzenli olarak olumlu geribildirim sağlanması, yöneticilerin çalışanlarını motive etmesine yardımcı olur ve bu da onları başarıya giden yolda değişime teşvik eder.

Yapıcı Geri Bildirim Sunmanın Yolları

Yapıcı geri bildirim sunmak, çalışanlarınızın nasıl performans gösterdiklerini ve onlardan ne beklendiğini bilmelerinin anahtarıdır ve bu, ekibinizin öğrenimini ve gelişimini desteklemenin bir parçasıdır. Bu geri bildirimin, yalnızca performans incelemeleri geldiğinde değil, düzenli ve sürekli olarak gerçekleşmesi önemlidir.

Öyleyse, bir yönetici veya ekip lideri olarak, personelin iyileştirmesi gereken sorunlar veya eksikliklerle ilgilenen yapıcı geri bildirim türüne en iyi nasıl yaklaşabilirsiniz? İşte bunu başarmanın yedi yolu.

1. Problem Odaklı ve Spesifik Olun

Bir çalışana neyi daha iyi yapabileceklerini söylemenin önemli bir parçası da onlara nedenini söylemektir. Örneğin, “Daha erken çalışmanız gerekiyor” ile bir konuşma başlatmak, çalışanın dakikliğin neden bu kadar önemli olduğunu bildiğini varsayar. Bunun yerine, asıl sorun hakkında net olmalısınız. Bunun yerine “Daha erken çalışmanız gerekiyor çünkü müşteriler bekletiliyor” diyebilirsiniz.

Çalışan, bir konuyla ilgili gereken tüm bilgilere sahip olmayabilir. Bu nedenle, gerekirse, sorunun sizi ve işin geri kalanını nasıl etkilediği konusunda onlara bir fikir verin. Yapıcı geri bildiriminizi ne kadar spesifik hale getirirseniz, o kadar eyleme geçirilebilir olacaktır.

2. Kişi Hakkında Değil Durum Hakkında Konuşun
Yapıcı geri bildirim, çalışanın kişisel özelliklerine değil, sonuçlara ve tarafsız gözlemlere odaklanır. Bireye odaklanan geri bildirim, nesnel gerçeklerden ziyade kişisel duygulara bir saldırı olarak algılanabilir.

Konuyla ilgili kişisel düşüncenizden ziyade durumun kendisini tartışarak, asıl olan sorunu çözmekle ilgilendiğinizi ve çalışanın kendi kişiliğini eleştirmediğinizi gösterirsiniz.

3. Kişiyi Gerektiği Yerde Övün
Çalışanlara yapıcı geri bildirim vermek çok önemlidir. Geri bildirim verirken olumsuzlar arasında olumluları kabul etmek, onlara bakış açınızı kaybetmediğiniz konusunda güvence vermenin iyi bir yolu olabilir. Örneğin, ‘Bence bu hesapla harika bir iş çıkardınız, satışlar son çeyrekten bu yana %13 arttı. Ancak yanıt sürelerinin uzadığını söyleyen birkaç müşterimiz oldu.’ Bu, çalışana genel performansını eleştirmediğinizi, sadece işlerinin belirli yönlerine dikkat edilmesi gerektiğini söyler. Olumlu yönleri aşırı vurgulamamaya da dikkat etmelisiniz, çünkü bu sizi belirsiz veya samimiyetsiz gösterebilir.

4. Dürüst ve Gayri Resmi Olun
Geri bildiriminizi iletmek için e-posta, kısa mesaj veya telefon gibi teknolojileri kullanmamaya çalışın, çünkü bu yanlış yorumlamaya yol açabilir ve gerçekte olduğundan daha samimiyetsiz görünmesine neden olabilir. Çalışanla dürüst ve çok da resmi olmayan bire bir sohbet edebileceğiniz sessiz bir alan bularak yüz yüze konuşmak en iyisidir. Bu mümkün değilse, düzenli olarak iletişim kurma şekliniz buysa, bir telefon veya görüntülü sohbet de uygunudur.

5. Samimi Olun
Tonunuz ve tavrınız geri bildirimin içeriğiyle uyuşmuyorsa, çalışanınızın kafasını karıştıran karışık bir mesaj gönderebilirsiniz.

Geri bildirim olumluysa, duygularınızın da çabalarını takdir ettiğinizi göstermesine izin verin. Olumsuz geribildirim için, daha endişeli bir ton, sorunun ciddiye alınması gerektiğine inandığınızı gösterecektir. En önemlisi, her zaman öfke, alaycılık veya hayal kırıklığı gibi olumsuz duygular sergilemekten kaçının.

6. Dinleyin
Yapıcı geri bildirim sunarken, çalışanınıza yanıt verme şansı verildiğinden emin olun. İkinizin arasında bir sohbet şeklinde olmalı. Bu, onların endişelerini ve olayları yorumlamalarını dinlemeye hazır olduğunuzu gösterir. Aynı zamanda çalışanın size fikirlerini ifade etmesi ve çözümün bir parçası olması için bir fırsat yaratır.

7. Zamanında Yapın
Bir çalışanın başarısı hala tazeyken yapıcı geri bildirim sunmak her zaman en iyisidir. Zamanında olmak, olumsuz geribildirim için de önemlidir, bir çalışanın sizi gerçekten kötü hissettiren bir şey yaptığı durumlar dışında. Bu durumda, onlarla konuşmadan önce olayın üzerine düşünüp sakinleştikten sonra konuşmak daha akıllıca olabilir. Böyle zorlu durumlarla başa çıkabilmek adına geri bildirim eğitimi alabilir ve süreci yönetmenin yollarını kolaylaştırabilirsiniz.

Yazan : Erdem Ercan, Hayatın Ritmi
 
Üst