Windows Vista Bilgi ve Güvenlik...!

  • Konbuyu başlatan ksklee
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Teknoloji Dünyası kategorisinde ksklee tarafından oluşturulan Windows Vista Bilgi ve Güvenlik...! başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 5,405 kez görüntülenmiş, 8 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Teknoloji Dünyası
Konu Başlığı Windows Vista Bilgi ve Güvenlik...!
Konbuyu başlatan ksklee
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Paradoks
K

ksklee

Kullanıcı
6 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
0
İzmir/Karşıyaka
Windows Vista Sürümlerine Genel Bakış

Windows Vista Home Basic



Windows Vista Home Basic, temel bilgisayar gereksinimleri olan evler için hazırlanmış bir işletim sistemidir. Kurulumu kolaydır, bilgisayarınızı daha güvenli ve güvenilir biçimde kullanmanıza yardımcı olur ve Windows Vista’nın tüm sürümleri gibi, kullandığınız ve güvendiğiniz yazılımlar, aygıtlar ve hizmetlerin büyük çoğunluğuyla uyumludur. Bilgisayarınızı Internet’te gezinmek, e-posta kullanarak arkadaşlarınızla ve ailenizle iletişim kurmak veya temel belge oluşturma ve düzenleme görevlerini gerçekleştirmek gibi görevler için kullanmak istiyorsanız, Windows Vista Home Basic daha güvenli, daha güvenilir ve daha üretken bir bilgisayar ortamı sunacaktır.

Daha güvenli ve daha güvenilir

Windows Vista, Microsoft’un bugüne kadar sunduğu en güvenli işletim sistemi olacak biçimde tasarlanmıştır. Windows Vista Home Basic de içinde olmak üzere Windows Vista’nın tüm sürümleri Internet’e göz attığınız veya bir kablosuz ağa bağlı olduğunuz sırada ya da yalnızca e-posta okurken korunmanıza yardımcı olacak araçları ve teknolojileri sağlar. Windows Vista’nın tüm sürümleri, önemli kişisel verilerinizi kaybetmeden çok önce, ileride oluşabilecek donanım hataları konusunda sizi uyarabilecek yeni araçlar içerir. Ayrıca tüm Windows Vista sürümleri, aile bireylerinizin oynadıkları oyunları, anlık iletilerini ve ebeveyn olarak endişe duyabileceğiniz diğer bilgisayar etkinliklerini yönetmenize ve izlemenize izin veren yeni ebeveyn denetimi özellikleri içerir. Windows Vista Home Basic, sizin ve ailenizin güvenlik konusunda daha az endişe duyarak önemli konulara odaklanabilmenizi sağlayacak biçimde tasarlanmıştır.
Kurulumu ve kullanımı daha kolaydır

Tüm Windows Vista sürümlerinde olduğu gibi, Windows Vista Home Basic de bilgisayarınızın kullanımını önemli ölçüde kolaylaştırır. Windows Vista Home Basic, kişisel dosyalarınızı ve ayarlarınızı eski bilgisayarınızdan Windows Vista tabanlı yeni bilgisayarınıza sorunsuz olarak taşımanıza yardımcı olan yeni araçlar içerir. Ayrıca, Windows Vista Home Basic yeni arama araçlarını işletim sistemi genelinde tümleştirerek, gereksinim duyduğunuz dosyayı veya programı hızla bulmanıza yardımcı olur.

Windows Vista Home Basic bilgisayar deneyiminizi daha kolay, daha güvenli ve daha güvenilir hale getirmek için gerekli tüm temel özellikleri içerir. Varolan bilgisayarınız e-posta okuma ve Web’e göz atma gibi temel görevler için yeterli gibi görünse de, bilgisayarınızı Windows Vista Home Basic sürümüne yükselttiğinizde veya Windows Vista Home Basic yüklü yeni bir bilgisayar satın aldığınızda daha iyi bir bilgisayar deneyiminden yararlanabilir ve daha rahat olabilirsiniz.

Windows Vista Home Basic, en temel bilgisayar gereksinimleri olan kullanıcılar için hazırlanmış olan Windows sürümüdür. Windows Vista Home Basic sürümünün içerdiği özellikler, Windows Vista Home Premium ve Windows Vista Ultimate da içinde olmak üzere tüm diğer Windows Vista sürümlerinin temelini oluşturur.

Windows Vista Home Premium



Windows Vista Home Premium, gelişmiş bilgisayar gereksinimleri olan evlere yönelik işletim sistemidir. Gelişmiş güvenlik ve güvenilirlik ile, bir yandan dizüstü veya masaüstü bilgisayarlarınızı daha verimli kullanmanızı sağlarken, diğer yandan yeni ve heyecan verici dijital eğlence deneyimlerinin keyfini çıkarmanıza yardımcı olur.

Yeni kullanıcı arabirimi

Windows Vista Home Premium, hem verimli hem de güzel görünümlü olan yeni Windows Aero™ kullanıcı arabirimini içerir. Bu yeni arabirim, işletim sistemini kullanmanızı hiç olmadığı kadar kolaylaştırır. Tüm açık uygulamalarınızın ve belgelerinizin üç boyutlu, gerçek zamanlı, animasyonlu bir görünümünü sağlayarak aynı anda birden çok görevi gerçekleştirmenizi bile kolaylaştırır. Ayrıca, Windows Vista Home Premium büyük belge, resim, film, video ve müzik koleksiyonlarını hızla bulmanıza ve düzene koymanıza yardımcı olur. Windows Vista Home Premium arama özelliğini işletim sisteminin geneliyle tümleştirerek, tam olarak aradığınız öğeyi hızla bulmanıza yardımcı olur.

Geliştirilmiş hareket olanağı

Windows Vista Home Premium evinizde bilgisayar kullanma deneyimini dilediğiniz yere taşımanızı kolaylaştırır. Örneğin Windows Vista Home Premium, klavye yerine dijital kalemi veya parmaklarınızı kullanarak Tablet PC uyumlu bilgisayarınızla etkileşim kurmanıza olanak tanıyan Tablet PC teknolojisini içerir. Windows Vista Home Premium ve yardımcı Windows SideShow™ ekranı içeren bilgisayarlar, bilgisayarınız kapalı olduğunda bile önemli verilerinize erişmenize olanak tanır. Evinizdeki diğer bilgisayarlarla artık çok daha kolay dosya paylaşabilir ve sık kullandığınız WiFi etkin noktasına çok daha güvenli biçimde bağlanabilmek için dizüstü bilgisayar ayarlarınızı yönetebilirsiniz.

Daha eğlenceli

Windows Vista Home Premium fotoğraf, video, TV, film, müzik ve oyunları görüntüleme ve paylaşma da dahil, dijital eğlence deneyiminizi her açıdan geliştirir. Örneğin, Windows Vista Home Premium kendi DVD’lerinizi oluşturmanıza ve kendi yüksek tanımlı filmlerinizi düzenlemenize olanak tanır. En önemlisi de, Windows Vista Home Premium bilgisayarınızı her şeyin bir arada olduğu tam bir ev eğlence merkezine dönüştürmek için gerekli tüm Windows Media Center özelliklerini içerir. Windows Vista’da çalışan Windows Media Center müziklerinizin, fotoğraflarınızın ve DVD filmlerinizin keyfini çıkarmanın yeni yollarını sunar. Windows Media Center’ı, sevdiğiniz TV dizilerini (hatta HDTV yayınlarını) kaydedip izlemek ve yeni türlerdeki çevrimiçi eğlence içeriğine erişmek için de kullanabilirsiniz. Windows Vista Home Premium’u Microsoft Xbox 360 aygıtınıza bağlayarak Media Center deneyimini evinizde birden çok odaya da yayabilirsiniz.

Ev bilgisayarınızla her ne yapmayı seçerseniz seçin, Windows Vista Home Premium daha eksiksiz ve tatmin edici bir bilgisayar deneyimi sunacaktır.

Windows Vista Business



Windows Vista Business işletim sistemi, her boyutta işletmenin gereksinimlerini karşılayacak biçimde tasarlanmıştır. Küçük işletmeler için, Windows Vista Business bilgisayarların sorunsuz ve daha güvenli çalışmasını yardımcı olur ve BT desteğine daha az bağımlı olmanızı sağlar. Daha büyük işletmelerde, Windows Vista Business önemli altyapı geliştirmeleri sağladığı için, BT çalışanlarınızın bilgisayar bakımına yönelik günlük görevlere daha az zaman ayırmalarına ve böylece kuruluşunuza daha fazla stratejik değer eklemelerine olanak tanır. Windows Vista Business, hem ofisteyken hem de hareket halinde olduğunuzda daha iyi bağlantı kurmanızı sağlamanın yanı sıra, bilgileri düzene koymanın, bulmanın ve paylaşmanın yeni ve güçlü yollarını da sunar. Böylece, işletmenizin hiç olmadığı kadar verimli biçimde çalışması sağlanır.

Daha kolay yönetilebilir, daha güvenilir ve daha güvenli

Küçük işletmeler için, Windows Vista Business bilgisayarlarınızın her zaman güncelliğini koruyarak, daha güvenli ve sorunsuz çalışmasını sağlayan yeni teknoloji ve araçlar içerir. Örneğin, Windows Vista Business kötü amaçlı veya zararlı yazılımlara karşı yerleşik koruma ile bilgisayarlarınızın daha güvenli kalmasını sağlar. İşle ilgili önemli verilerinizi kaybetme riski ortaya çıkmadan çok önce, ileride oluşabilecek donanım hataları konusunda uyarılırsınız. Bir dizi yeni ve karmaşık yedekleme teknolojisi, tümüyle çözümsüz donanım hataları durumunda bile bilgilerinizin korunmasına yardımcı olur.

Daha büyük işletmeler için, Windows Vista Business, işletim sisteminin dağıtımını ve yönetimini geliştirmek üzere sıfırdan tasarlanmıştır. Örneğin, Windows Vista işletim sisteminin yüklenmesi için artık varsayılan olarak görüntü tabanlı yükleme kullanılmaktadır ve görüntüler bundan böyle donanıma bağımlı değildir. Bu iki önemli tasarım ilkesi, kuruluşunuzda yeni bilgisayarlara dağıtım yapma ve varolan bilgisayarları güncelleştirme işlemini yönetmek ve hızlandırmak için gereken görüntü sayısını önemli ölçüde azaltmanıza olanak tanır.

Her boyutta işletme için, Windows Vista Business BT departmanınızın kullanıcı sistemlerini yönetici olarak değil, standart kullanıcı olarak oturum açılabilecek biçimde yapılandırmalarına olanak tanıyacak şekilde tasarlanmıştır. Windows Vista Business, standart kullanıcı hesaplarının önceki Windows sürümlerinde karşılaşılabilen uyumluluk ve kullanılabilirlik sorunları yaşanmadan kullanılmasına olanak tanır. Bu yeni özellik kuruluşunuzdaki bilgisayarlara zarar verebilecek kötü amaçlı bir saldırı olasılığını önemli ölçüde azaltır.

Bilgilere daha kolay ve daha hızlı erişim

Windows Vista Business tüm işyeri kullanıcılarına üst düzeyde verimlilik sağlayacak biçimde tasarlanmış Windows Aero™ adlı yeni bir kullanıcı arabirimi içerir. Bu yeni arabirim, işletim sisteminde ve uygulamalar arasında gezinmeyi kolaylaştırır. Örneğin, Windows Aero tüm açık uygulamalarınızın ve belgelerinizin üç boyutlu, gerçek zamanlı ve animasyonlu bir görünümünü sağlayarak aynı anda birden çok görevi gerçekleştirmenize yardımcı olur.

Bu gezinti geliştirmelerinin yanı sıra, Windows Vista Business işle ilgili çok sayıda belgenin yönetilmesini hiç olmadığı kadar kolaylaştırır. Arama özelliğini işletim sistemi genelinde tümleştiren ve dosyaları düzene koymanın yeni yollarını sağlayan Windows Vista Business, tam olarak aradığınız öğeyi hızla bulmanıza yardımcı olur.

Tam zamanlı BT uzmanı olmayan, ancak kuruluşlarındaki bilgisayarları desteklemekle görevli olanlar için, Windows Vista Business Küçük İşletme Kaynakları özelliğini içerir. Yerleşik olarak bulunan bu Nasıl Yapılır kılavuzu, kolay anlaşılır ve teknik olmayan bir dille günlük görevleri ve sorun giderme adımlarını gösterir.

Daha fazla taşınabilirlik ve daha iyi bağlantı

Windows Vista Business ofisten veya hareket halindeyken kuruluşunuzla, müşterilerinizle ve ortaklarınızla hızla ve kolayca bağlantı kurmanıza olanak tanır. Windows Vista Business ister masanızda ister evinizde çalıştığınız sırada, bir WiFi etkin noktasına bağlı olduğunuzda ve hatta cep telefonunuzu kullanarak Internet’e bağlandığınızda, işle ilgili bilgilerle daha güvenli bir bağlantı kurmanız için gereken tüm altyapıyı içerir.

Masanızın başında olmadığınızda daha üretken olmanıza yardımcı olmak için, Windows Vista Business, Tablet PC tabanlı bilgisayarınızla klavye yerine bir dijital kalem veya parmaklarınızı kullanarak etkileşim kurmanızı sağlayan Tablet PC teknolojisini içerir. Windows Vista Business sürümündeki yeni Tablet PC özellikleri, geliştirilmiş el yazısı tanıma özelliğinin yanı sıra, belgeleriniz ya da uygulamalarınız arasında klavyeye gerek duymadan gezinmenin daha kolay yollarını sunar.

Windows Vista Business çalıştıran ve yardımcı Windows SideShow™ görüntü aygıtı içeren bilgisayarlar, bilgisayarınız kapalı olduğunda bile işle ilgili önemli bilgilere erişmenize olanak tanır. Windows Vista Business, kullanılabilir bir ağ olmasa da belgeleri paylaşmanızı ve meslektaşlarınız, ortaklarınız ve müşterilerinizle işbirliği yapmanızı kolaylaştırır. Ayrıca, Windows Vista Business önemli taşınabilirlik ayarlarının hızla ve kolayca yönetilmesini sağlayarak, taşınabilir bilgisayarınızdan olabildiğince yararlanmanıza yardımcı olur.

Kuruluşunuzun küçük veya büyük olmasına bakılmaksızın, Windows Vista Business bilgisayar yönetim maliyetlerini azaltmanıza, güvenliğinizi geliştirmenize, üretkenliğinizi artırmanıza ve hiç olmadığı kadar iyi bağlantı sağlamanıza katkıda bulunacaktır.

Windows Vista Ultimate



Windows Vista Ultimate en kapsamlı Windows Vista sürümüdür. İş odaklı bir işletim sisteminin tüm gelişmiş altyapı özelliklerini, taşınabilirlik odaklı bir işletim sisteminin tüm yönetim ve verimlilik özelliklerini ve tüketici odaklı bir işletim sisteminin tüm dijital eğlence özelliklerini bir araya getiren ilk işletim sistemidir. Evden veya hareket halindeyken çalışabilecekleri ve eğlence amaçlı kullanabilecekleri bir işletim sistemi isteyen her kullanıcı için, Windows Vista Ultimate bunların tümüne olanak sağlayan işletim sistemidir.

Evden çalışın

Windows Vista Ultimate iş ağlarına uzaktan bağlanmayı kolaylaştıran tüm özellikleri içerir. Evden çalışırken, etki alanına katılabilme gibi gelişmiş ağ özelliklerinden, Grup İlkesi desteğinden ve Uzak Masaüstü gibi özelliklerden yararlanabilirsiniz. Windows Vista Ultimate ayrıca evden, hareket halindeyken veya ofisten çalışırken işle ilgili önemli verilerinize yönelik yeni koruma düzeyleri sağlayan Windows BitLocker™ Sürücü Şifrelemesi özelliğini içerir.

Eğlencede en son gelişmeler

Windows Vista Ultimate, Windows Vista Home Premium sürümünün içerdiği tüm eğlence özelliklerini sunar. Dijital fotoğraflar, müzik dosyaları, filmler, analog TV ve hatta HDTV alanındaki en son teknolojiyi kullanabilmek için gerek duyduğunuz tüm öğeleri bulundurur. Windows Vista Ultimate dijital içeriğinizi toplamak, yönetmek ve düzenlemek için gerek duyduğunuz tüm öğelere sahip olmanız için Windows Fotoğraf Galerisi ve Windows Movie Maker gibi harika araçlar içerir. Bilgisayarınızı her şeyin bir arada olduğu tam bir ev eğlence merkezine dönüştürmek için Windows Media Center özelliğini de içerir.

Hiçbir özellikten vazgeçmek zorunda kalmayın

Windows Vista Ultimate hem işyeri kullanıcıları hem de ev kullanıcıları için tüm özellikleri bir arada sunar. Ofisten, hareket halindeyken ve evden kullanabileceği tek bir bilgisayar isteyen bir küçük işletme sahibi için en uygun çözümdür. Genel olarak eğlence amacıyla kullanılacak, ancak şirket ağına bağlanmak gibi amaçlarla da kullanılabilecek bir ev bilgisayarı isteyenler için de en uygun çözümdür.

İşletmelere yönelik olarak sunulan özelliklerin, taşınabilir bilgisayar özelliklerinin ve ev eğlencesi özelliklerinin en iyilerini bir arada kullanmak isterseniz, Windows Vista Ultimate size en uygun çözümdür. Windows Vista Ultimate ile hiçbir özellikten vazgeçmek zorunda kalmazsınız.

Windows Vista Enterprise

Microsoft, dünya çapındaki büyük kuruluşların ve oldukça karmaşık BT altyapılarının gereksinimlerini daha iyi karşılamak amacıyla, BT maliyetlerini ve riskini önemli ölçüde azaltacak biçimde tasarlanmış yeni bir Windows sürümü sunmaktadır: Windows Vista Enterprise. Windows Vista Business sürümünde bulunan tüm özelliklerin yanı sıra, Windows Vista Enterprise donanım tabanlı şifreleme teknolojisi kullanarak daha kapsamlı bir veri koruması sağlayacak biçimde tasarlanmıştır. Ayrıca, uygulama uyumluluğunu artıran araçlar içerir ve kuruluşların dünya genelinde tek bir dağıtım görüntüsü kullanarak standart hale gelmesine olanak tanır. Windows Vista Enterprise yalnızca bilgisayarları Microsoft Yazılım Güvencesi veya bir Microsoft Kurumsal Sözleşmesi kapsamında olan müşteriler tarafından kullanılabilir.

Veri koruması

Windows Vista Enterprise, bilgisayar kaybolur veya çalınırsa önemli verilerin ve fikri mülkiyet haklarıyla korunan malzemelerin yanlış ellere geçmesini engelleyen yeni Windows BitLocker™ Sürücü Şifrelemesi teknolojisini içerir. Windows BitLocker, şirketinizin fikri mülkiyet haklarıyla korunan malzemelerinin daha fazla güvende olduğunu ve stratejik servetiniz olarak kalacağını bilerek rahat etmenizi sağlayan donanım tabanlı veri şifreleme teknolojisi kullanır. Ayrıca, sabit diskin tümü şifreli olduğundan, Windows BitLocker eski bilgisayarların kullanımdan kaldırılma maliyetlerini azaltır.

Uygulama uyumluluğu

Windows Vista Enterprise, Microsoft işletim sisteminin önceki sürümleriyle olduğu kadar UNIX işletim sistemleriyle de uygulama uyumluluğunu artıran yerleşik araçlar içerir. Windows Vista Enterprise sürümünün bir özelliği olan Virtual PC Express, eski uygulamaların Windows Vista Enterprise üzerindeki sanal bir ortamda, önceki bir Windows işletim sisteminde "değiştirilmeden" çalışmasına olanak tanır. Bu özellik, eski bir uygulamayı Windows Vista’ya kolayca geçiremediğinizde zaman ve maddi kaynak tasarrufu yapmanızı sağlar.

Ayrıca, Windows Vista Enterprise, UNIX uygulamalarının Windows Vista Enterprise tabanlı bir bilgisayarda değiştirilmeden çalışmasına olanak tanıyan Subsystem for UNIX-based Applications (SUA) özelliğini içerir. Günümüzde Windows tabanlı bir bilgisayarın yanı sıra bir de UNIX iş istasyonu kullanması gereken UNIX veritabanı yöneticileri veya sistem yöneticileri için, Windows Vista Enterprise her iki işlevin de Windows Vista tabanlı tek bir bilgisayarda bir araya getirilmesine olanak tanır.

Birden çok dil desteği

Arabirim dili kullanılarak, Windows Başlat menüsünde, yardım sisteminde, yerleşik yönetim araçlarında ve Windows iletişim kutularında kullanıcıya görüntülenen dil denetlenir. Windows Vista Enterprise kullanılabilen tüm arabirim dillerini bir arada sunar. Dünya genelinde kullanılan tüm Windows arabirim dillerine erişim, kuruluşların dünya genelinde kullanılabilecek tek bir dağıtım görüntüsü oluşturmasına ve farklı kullanıcılar için aynı anda farklı arabirim dilleri sunan bağımsız bilgisayarlara dağıtmasına olanak tanır.

Windows Vista Enterprise, dünya çapında büyük kuruluşların ve oldukça karmaşık BT altyapılarının gereksinimlerini karşılayacak biçimde tasarlanmıştır. Kuruluşunuzun gereksinimleri de bu yöndeyse, Windows Vista Enterprise, BT maliyetlerinizi azaltmanıza yardımcı olacak ve önemli verileriniz için ek koruma katmanları sağlayacaktır.
 
K

ksklee

Kullanıcı
6 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
0
İzmir/Karşıyaka
Açılışta Güvenlik

’Security by default’ yani sistemin varsayılan ilk konfigürasyonun güvenli olması. Örnek olarak Windows XP de firewall vardı ama ilk kurduğunuzda açık değildi. Windows Vista aynı Windows 2003 gibi ilk kurulumunda varsayılan olarak güvenlik seviyesini yukarıda tutuyor.

Windows Defender, Windows Firewall açık, IE Korumalı (Protected) mod’ da çalışıyor gibi. Bu gayet güzel bir gelişme.

IE Koruma (Protected) Mod

Windows sistemlerinde spyware deliliğinin en büyük nedenleri IE de güvenlik açıklarıdır. IE parsing engine’ ından başlayarak cross-domain kontrollerine kadar tam bir felaket. Bunun üzerine bir ActiveX ler eklenince başlı başına sisteminize Microsoft tarafından konulmuş bir Trojan oluyor. Bugüne kadar o kadar çok yamandı ki artık yeni yamalar çıktığında bazı eski açıklar hortlamaya başladı.

IE’ nin sorunları o kadar ciddi ki hemen hemen her zaman IE de yamanmamış bir kod çalıştırma açığı bulabilirsiniz.

Sonuç olarak bu sefer Microsoft IE üzerine biraz daha eğilmiş ve IE 7 güvenlik üzerine ciddi adımlar atmış gibi. Şu kesin yakın dönemde bir dizi IE açığı göreceğiz ama bunun eski listeden oranlama yapılınca az olacağını düşünüyorum ve bence ekstra güvenlik önlemleri almadan IE kullanmak halen E5 te çıplak olarak paten kaymak gibi bir şey. Yani tek sorun kafanızı gözünüzü yaracak olmanız değil bir de sakata geleceksiniz.

Servislerin en düşük gereksinimler ile çalışması

Windows Vista da tüm servisler ne gerekiyorsa o kadar çalışıyor eskisi gibi yüz tane SYSTEM hakkı ile çalışan servis yok. Gene kullanıcı haklarının iyiden öte olması gerektiği gibi uygulandığını görebiliyoruz.

SDL ve İçeri Testler

Dediğimiz gibi Vista SDL (Secure Development Lifecycle) praktiği ile geliştirildi. Bu da güvenliğin tüm süreçte önde olması demek. Bu model yakında çok daha popüler olacak o kesin. İkinci geliştirme güzelliği ise Vista geliştirilirken düzenli şekilde içeriden ve dışarıdan güvenlik penetration tester’ ların sistemi test etmeleri.

Dışarıdan penetration testing her black-box ya da white-box her zaman en iyi güvenlik önlemlerinden biridir.

Network Access Protection

Bence ağ yöneticileri için çok güzel özelliklerden biri de bu. Özetle yamaları tamam olmayan, anti-virusleri güncel olmayan vs. sistemlerin ağınıza bağlanmasını engelleyebiliyorsunuz. Ek olarak NAP Client’ ı sayesinde Windows XP’ lerde bu sistem ile uyumlu çalışabiliyorlar.

GINA Değiştirilmiş

Windows’ un Logon Manager’ I GINA tamamen yeni bir sistem ile değiştirilmiş. Bu güvenlik amacı ile yapılmamış ama yarın bir gün Vista güvenliği konusuna daha fazla eğilince kesinlikle bilmemiz gereken değişikliklerden biri.

EFS Güzelliği

Encrypting File System, bildiğiniz gibi hard diskteki dataları şifrelemenizi sağlıyor. Her ne kadar çok yüksek bir güvenlik sunmasa da ciddi bir faktör. EFS’ deki en önemli değişikliklerden biri artık page file (swap file)

Vista x64 te özel

Zaten x64 olmasından dolayı Vistadan bağımsız olarak sistemin kendi başına ekstradan güvenli olmasını sağlıyor.

Vista NX’ i de destekliyor. Bunun harici bir de imzasız sürüclerin yüklenememesi var ki çok kritik olmasa da bu da güzel bir güvenlik önlemi.





Windows Vista’da ilk açık

Vista kullanıcılarına gönderilecek ya da ziyaret ettikleri bir internet sitesindeki sesli komutla, bilgisayarlarındaki dosyaları silebiliyor.

Microsoft bu senaryonun "teknik olarak mümkün" olabileceğini ancak endişe edilecek bir durumun olmadığını kaydetti. Şirket, bu boşluğun kullanılabilmesi sesli komut sisteminin aktif hale getirilmesi ve mikrofon ve hoparlörün açık olması gerektiğine dikkat çekti.

Bu açıklamaya rağmen bazı Vista kullanıcıların, sesli komut ile dosyaları silebildiği de ortaya çıktı.

Ancak şirket, buna rağmen yeni kullanıcı oluşturma ve sabit diski formatlamak gibi komutların sesli komut ile aktif hale gelmeyeceğini belirtti.

Microsoft uzmanı, "Mikrofon ile hoparlörün yerleri, mikrofon geri bildirimi ve komutun kalitesi fazladan engel oluşturuyor." dedi.




Windows Vista’ya Geçmek için 15 Neden

Windows Vista’nın Türkçe versiyonu da satışa sunulmak üzere. Fiyat farkı ve performans ihtiyacı, sizleri karar kara düşünüdürüyor olabilir. Bu yazıda, binlerce programcı tarafından hazırlanan Windows Vista’ya geçmenizin nedenini açıklayacak 15 madde bulacaksınız. Yeni işletim sistemine geçmeyi düşünenlere yüksek sesle ve açık bir şekilde diyoruz ki: "Zıplama zamanı".

Arayüz

Windows Vista’nın en beğenilen özelliği, yeni arayüzü. Saydam pencereleri, zekice hazırlanmış şık renkleri, yeni bir Başlat Menüsü ve daha birçok değişiklikle şimdiye kadar gördüğünüz en güzel Windows. Eğer daha önce bir Mac görüp imrendiyseniz, bu Windows tam size göre: arayüzü Mac’i oldukça hatırlatıyor.

3 Boyutlu Pencereler Arası Geçişler

İzlemek için Tıklayın>>>>> http://www.youtube.com/watch?v=eyYBL6hJu10&eurl=http%3A%2F%2Fshiftdelete%2Enet%2Fsite%2F

Windows + Tab tuş kombinasyonuyla yaptığımız pencereler arası geçiş, Windows Vista’da karşımıza çok farklı bir makyajla çıkıyor. Windows Vista’da Windows + Tab tuşlarına bastığınız zaman Windows Flip 3D olaya başlıyor ve bütün pencereleri mükemmel bir şekilde 3 boyutlu olarak karşınıza getiriyor.

Canlı Simgeler

İzlemek için Tıklayın>>>>>> http://www.youtube.com/watch?v=ydKiqGf5FHU&eurl=http%3A%2F%2Fshiftdelete%2Enet%2Fsite%2F

Eğer aynı anda bir çok programı kullanıyorsanız Windows Vista’nın canlı simgelerini çok seveceksiniz. Farenizin imlecini görev çubuğundaki simgelerden birinin üzerine getirin ve açılan pencerede ne olduğunu canlı bir şekide görün. Örneğin, o pencerede bir video izliyorsanız, açılan pencerede de bu videonun küçültülmüş bir versiyonunu göreceksiniz.

Daha Yüksek Performans

Windows Vista, sisteminizin performansını artırmak için bir yol içeriyor . ReadyBoost olarak adlandırılan bu teknoloji, sıklıkla kullandığınız dosyaları ve programları RAM’imize önceden yüklüyor ve sizin bunların sabit diskten yeniden yüklenmesini beklemenize gerek kalmıyor. Fakat bunun için 4 GB’lık bir flash belleğe ihtiyacınız oluyor.

Şık Performans Göstergeleri


Eğer siz de sistemizin ne kadar performansla çalıştığını merak edenlerdenseniz, Windows Vista’da merakınızı gidermek için bir çok yararlı eklenti bulacaksınız. Güvenilirlik monitörü, bu eklentiler arasında belki de en iyisi. İşlemciden sabit diske, ağ kullanımından RAM’inize dair her şeyi, en ince ayrıntısına kadar önünüze sunuyor. Birçok raporla, grafikle, kayıtlarla sistemize göz kulak olan güvenilirlik monitörü içinizdeki meraklı kişi için birebir.

Artırılmış Güvenlik


Windows Vista’daki birçok güvenlik önleminin yanı sıra güvenlik duvarı, artık içe ve dışa karşı olmak üzere 2 yönlü çalışacak. Widows Defender, spyware koruması ile gelirken Internet Explorer 7 ise web dolandırıcıklarından korumayı amaçlayan antipishing filtresiye beraber geliyor.

Vista’da IE’deki bir çok açık kapatıldı ve tarayıcı, Koruyucu Mod olarak adlandırılan, sistem dosyalarını dışarıdan gelecek saldırılara karşı koruyacak bir özelliğe daha sahip oldu. Bunlardan başka sistem dosyalarını ve ayarlarını koruyan Windows Service Hardening gibi daha başka bir çok eklenti de mevcut.

Aradığınız herneyse daha çabuk bulun

Çok önemli bir dosyayı nereye koyduğunuzu hatırlayamıyor musunuz? Dert etmeyin! Windows Vista, yepyeni bir arama teknolojisi içeriyor. Başlat menüsünde, Windows Explorer’da ve baktığınız her yerde karşınıza çıkan bu arama motoru, kelimenizi yazmaya başladığınız andan itibaren aramaya başlıyor. Ayrıca aramalarınızı tarih, dosya boyutu, yazar, gibi özelliklere göre arayabilmenizide sağlıyor.

Şık yazılım eklentileri

Eklentiler, programların fonksiyonlarını arttırmak için yazılan kodlardır. Siz de bir eklenti tutkunuysanız Vista’yı çok seveceksiniz. Windows Vista, hava durumu göstericisinden, RSS okuyucuya, güvenlik monitöründen e-posta bilgilendiriciye kadar masaüstünüzde bir çok küçük işi yapabilen eklentiyle birlikte geliyor. Vista ile beraber gelen eklentilerden çok daha fazlasını internette bulmak da mümkün.

Bilgi için: http://microsoftgadgets.com

Daha İyi Kablosuz Ağ

Evinde, iş yerinde, ya da herhangi bir yerde kablosuz ağ kullanan herkes, Vista’nın yeni kablosuz ağ sistemini çok sevecek. Artık, yeni kablosuz ağları daha kolay bulabilir ve onları kalıcı bağlantı olarak yönetebilirsiniz. Bu sırada kablosuz güvenlik de artırıldı. Halka açık bir ağa bağlandığınızda, güvenlik önlemleri (örneğin dosya paylaşımı kapatmak gibi) otomatik olarak işine başlıyor.

Ağ Bağlantılarınızdan Emin Olun

Windows Vista’nın sizinle aynı ağda olan bütün bilgisayarları gösteren Network Map’i ile Microsoft, ağ bağlantısı olayında bir ilke imza atıyor. Ağınıza bağlı her bilgisayarı görmek ve onlarla ilgili anlık bilgilere ulaşmak mı istiyorsunuz? Mesela IP adresleri... Network Map, bunu sizin için yapıyor.

Windows Photo Gallery ile daha iyi grafikler

Windows Photo Gallery tam anlamıyla dört dörtlük bir yazılım. Kolay, kullanmaya değer birçok araç içeriyor. Örneğin grafikleri görüntüleyebilir, slaytlar hazırlayabilirsiniz. İçerdiği basit fotoğraf düzenleme araçları, seti daha kullanışlı. Tek bir tıklama ile kırmızı gözleri azaltabilir ya da bütün fotoğrafı temizleyebilirsiniz.

Windows Movie Maker ile Yönetmen Olun

Windows Vista, çok kötülenen video düzenleme aracı Windows Movie Maker’ın yepyeni bir versiyonuyla beraber geliyor. Sahneler arasında yer değiştirme ve müzik ile video arasında senkronizasyon, artık çok daha kolay. İşiniz bittiğinde ürününüzü Windows DVD Maker ile kolayca bir DVD’ye kopyalayabilirsiniz.

Daha İyi Notebook Desteği

The Mobility Cente,r dizüstü bilgisayarınız ile yapacağınız her şey için geliştirilmiş bir komuta merkezi. Windows’un daha önceki versiyonlarında bu sistem, biraz aceleye getirilmiş gibiydi. Fakat, bunun Windows Vista’da geçerli olduğunu söyleyemeyiz. Windows Mobility Center, ihtiyacınız olan bütün araçları tek bir yerde size sunuyor.

Kablosuz adaptörünüzü açıp kapatabilir, pil ayarlarınızı değiştirebilir ya da harici bir görüntüleme sistemine (monitör, projeksiyon cihazı vs.) bağlanabilirsiniz. Dizüstü bilgisayarlarıyla sık sık sunum yapanlar için yeni sunum seçenekleride mevcut. Sunum ayarlarını (örneğin çözünürlük, sessizlik, arkaplan vs.) kişiselleştibilir ve saklayabilirsiniz. Daha sonra normal moddan sunum moduna kolayca geçebilir ve saklı ayarlarınızla sunumuza devam edebilirsiniz.

Dosya Paylaşımı ve Senkronizasyon

Windows Xp ile ağınızdaki bilgisayarlar ile dosya paylaşmak mümkündü ama biraz zordu. Windows Vista ile bu da değişiyor. The Network and Sharing Center sadece tek bir tıklama ile dosya paylaşabilmenizi sağlıyor. Ayrıca Synch Center ayrı ayrı PC’lerdeki dosyaları ve klasörleri otomatik olarak senkronize edebilmenize izin veriyor. Onları senkronize bir şekilde tutmak için hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Windows Vista bunu sizin için zaten yapar.

Çocuklarınızı Kontrol Edin

Çocuklarınızın internetteki uygunsuz içeriğe girmesinden korkuyor musunuz? Vahşice oyunlar oynamadıklarından emin olmak mı istiyorsunuz? Parental Controls size bütün bunları kontrol etmeniz için seçenek veriyor. Çocuklarınızın hangi tür siteleri ziyaret edeceğine ya da ne tür oyunlar oynayacağına sadece siz karar veremezsiniz ama Windows Vista Parental Controls ile çocuklarınızı korumanız mümkün.

 
K

ksklee

Kullanıcı
6 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
0
İzmir/Karşıyaka
Windows Vista Cracked !

Çiçeği burnunda işletim sistemi Windows Vista’nın aktivasyon koruması, hacker’lar tarafından tamamen kırıldı. Biraz daha farklı olan bu metot, Microsoft’u üzecek ve uğraştıracak türden.

Yasadışı olarak internette dolaşan yama sayesinde Vista’nın Home Basic, Premium ve Ultimate versiyonları, kılıfına uygun bir biçimde etkinleştirilebiliyor. "Bunda yeni ne var, zaten yasal olmayan Vista sürümleri internette vardı" diyebilirsiniz, fakat yeni çıkan yamanın eskilerinden farklı özellikleri var. Eski kaçak etkinleştirme yöntemlerinde beta ürün anahtarı giriliyor ya da zaman durdurma yöntemi kullanılarak etkinleştirmenin sürekli ertelenmesi sağlanıyordu. Bu şekilde etkinleştirilen Vista kopyaları ile Windows Update kullanılarak güncelleme yapılmaya çalışıldığında Vista "akıllanıyor", ve etkinleştirme işleminin tekrar yapılmasını istiyordu.

Sözü edilen programın ekran görüntüsü



Yeni yöntem ise gerçekten, deyim yerindeyse hile yapmadan Vista’yı etkinleştiriyor. Güncelleştirme yapmak ya da örneğin Internet Explorer 7 kurmak istediğinizde kopya korumasına asla takılmıyorsunuz.

Nasıl yapıyor?

Peki bu nasıl mümkün olabilir? Microsoft; ASUS, Dell, HP gibi büyük üreticilerin sattıkları bilgisayarlarla birlikte etkinleştirme gerektirmeyen OEM versiyon Vista dağıtılmasına izin vermişti. Yeni yamanın da bundan faydalandığı biliniyor.

Microsoft neyler?

Microsoft, OEM versiyonlarında kullanılan ürün anahtarlarını engelleyerek bu yöntemle etkinleştirilmiş Vista’ları yeniden kapatabilir. Fakat bu Vista kopyaları, çevrimiçi etkinleştirmeyi başarıyla geçtikleri için Microsoft’un işi öncekinden çok daha zor.



Kaspersky: Vista Windows XP’den daha güvensiz

Güvenlik firması Kaspersky’ye göre Vista’nın yönetici haklarının ayrılması sistemi Kullanıcı Hesabı Kontrolü (User Account Control - UAC) kullanıcıları bezdirecek ve kullanıcılar bu özelliği kapatacaklar.

Natalya Kaspersky UAC olmadan Vista’nın Windows XP SP2’den daha güvensiz olacağını söyledi.

Kaspersky Microsoft’un ForeFront ürünündeki virüs tarama motorlarından birini sağlıyor.

Microsoft güvenlik ürünleri müdürü Arno Edelman Kaspersky’nin iddialarına şaşırdıklarını ifade etti. "Başarılı iş ortaklarımız var ve Kaspersky bizim en iyi ortaklarımızdan biri. Söylediklerini biraz tuhaf buluyorum çünkü Microsoft güvenlik ürünleri hakkında detaylı bilgi sahibiler".

Geçmişteki güvenlik stratejileri konusunda sert eleştiriler alan Microsoft bu konuya yaklaşımlarını geliştirmek konusunda pek çok çalışma yaptı ve Vista’yı en güvenli işletim sistemleri olarak duyurdu.

Fakat Kaspersky firması, analistlerinin UAC’ı atlatmak için beş adet yöntem keşfettiklerini ve kötü amaçlı kod geliştiricilerinin daha çok güvenlik açığı bulacaklarını belirtti.

Ayrıca, Kaspersky de Vista kernel’ini koruma amaçlı olan PatchGuard’ın güvenlik firmalarının çalışmalarını engellediği konusunda Symantec ve McAfee’ye katıldı.

Kaspersky firmasının kurucusu Eugene Kaspersky güvenlik yazılımı üreticisi firmaların Vista ile belirlenen yöntemlerle uğraşması gerekirken bilgisayar korsanlar için bu tip bir kısıtlamanın söz konusu olmadığını belirtti. "Vista lisanslaması siber suçluların umurunda değil. Kurallara uymaları ve Antivirüs yazılımı üreticileri gibi sertifika sahibi olmaları gerekmiyor".



Vista’da yeni bir güvenlik açığı

Vista içerisinde gelen eposta programındaki açık kötü amaçlı kodların çalıştırılmasına izin veriyor. 
Microsoft açığı doğruladı ve araştırdıklarını söyledi.

Cuma günü açığı kritik olarak değerlendirip uyarı yayınlayan Symantec tehdit oranını 6.8’den 7.5’a çıkararak uzaktan exploit edilebileceğini belirtti.

Vista ile gelen Windows Mail, Windows 95’den beri windows ile birlikte gelen Outlook Express’in yerine geçti.

Kötü amaçlı dosyaya link içeren bir eposta mesajı hazırlayarak kullanıcının buna tıklaması sağlanırsa sisteme Truva atı bulaştırılaibliyor veya önemli bilgiler çalınabiliyor.

Symantec "bazen tek gereken kullanıcının bir link’e tıklaması" diyor. "Saldırgan hedef sistemdeki bir çalıştırılabilir dosyaya link olan bir eposta gönderebilir. Eğer kurban bu linke tıklarsa program herhangi bir işlem gerektirmeden çalışabiliyor. Örneğin saldırgan sistemde winrm.cmd dosyasını çalıştırabilir. Eğer link kurbanın PC’sinde olmayan bir yerdeki dosyaya ise, kullanıcının tehlikeyi farketmesi için bir şansı oluyor. Bu linke tıklanırsa onay isteyen bir diyalog kutusu açılıyor. Kullanıcı Evet’e tıklarsa dosya o kullanıcının hakları ile çalışıyor".

Microsoft Security Response Center (MSRC) henüz bu açık ile ilgili bir saldırı raporu almadıklarını söyledi.

Fakat bu değişebilir. Güvenlik açığını ve exploit kodunu Full Disclosure eposta listesine gönderen kişi 2 hafta önce aynı listede exploit sattıkları bir servis duyurmuştu.

Kingcope adı ile duyuru yapan kişi "Yeni bir Exploit Satış sitesi açtık ... kaliteli duyuru ve exploit ler satın alabilirsiniz. En son Zero-Day açıklarımız için satış sorumlumuzla kontak kurabilirsiniz" şeklinde bir mesaj göndermişti.

Kingcope’un mesajında belirttiği site şu an açık değil, "The system is down for maintenance" mesajı var. Kingcope bu servis ile ilgili epostalara cevap vermedi.

Symantec ve Microsoft kullanıcıların güvenilmeyen epostalardaki linklere tıklamamaları konusunda uyarıyor. Hatta Symantec Windows Mail’de HTML desteğinin kapatılmasını öneriyor.

Microsoft bir güvenlik bülteni ve yamayı ileride yayınlayabileceklerini söyledi. Microsoft ürünleri için bir sonraki güncelleme tarihi 10 nisan.




Vista Yine Kırıldı, Olay Tarihe Geçti !

Bir hacker grubu Vista’yı kırmayı başardı. Olay tarihin en başarılı crack işlemi olarak gösteriliyor.



Bill Gates bir kaç gün önce, WinHEC 2007 konferansında, Vista satışlarının iyi gittiğini ve 100 günde yaklaşık 40 milyon lisanslı Vista satıldığını katılımcılarla paylaşmıştı. Bu haberin üstünden çok geçmeden bir hacker grubunun Windows Vista’yı tamamen kırdığı ve yeni yöntemin bir önceki kırma işleminden çok daha üstün olduğu gündeme bomba gibi düştü.

Daha önce sitemizden de duyurduğumuz üzere hacker’lar tarafından geliştirilen bir BIOS hilesiyle Vista’nın aktivasyon aşaması atlatılabiliyor fakat kurulum için seri numarası gerekiyordu. Bu gelişmenin üzerinden çok geçmeden bir başka hacker grubu da Vista’yı tamamen kırdı ve yasadışı olarak dağıtmaya başladı.

İllegal ortamlarda paylaşıma sunulan korsan Windows Vista Ultimate DVD’si tamamen kırılmış durumda. Yani aktivasyon işlemi gerçekleştirilmiş, güncelleştirmeler çalışıyor ve kurulum için herhangi bir seri numarası da gerekmiyor. Tarihin en başarılı crack işlemi olarak gösterilen bu gelişmenin ardından Microsoft’un yapacağı hamle merak konusu.




Vista’ya Geçmemek İçin 15 Neden

Windows vista, ilk bakışta gerçekten de cazip bir işletim sistemi gibi görünebilir. Oysa editörlerimiz, vista’ya geçmemek için 15 gerekçe sıraladı.

Windows vista’ya geçmek için 15 nedenden bahsetmiştik. Yazımızın devamında ise Windows vista’ya geçmemek için 15 nedeni sizlerle paylaşacağız. Ülkemizdeki bilgisayar kullanıcıları için Windows vista, reklamlarda gösterildiği gibi hayatın sırrını taşıyan bir işletim sistemi mi değil mi, hep birlikte tartışalım. İşte, vista’ya muhalefet eden editörlerimizin ve bu görüşü destekleyen okurlarımızın ortak görüşleri.

1) Çok pahalı

Windows XP Professional kullananları yeni vista sürümleri içerisinden ancak vista Ultimate keser. Ve bu işletim sisteminin fiyatı 400 Dolar. Bu rakam, yeni bir bilgisayar parasına denk geliyor. Herkesin bu ücreti ödeyebileceğinden şüphemiz var.

2) Her program çalışmıyor

Şu anda kullandığınız her yazılım, maalesef Windows vista’da çalışmıyor. Bunun için, yazılım firmalarının yamalarını beklemek zorunda kalacaksınız.

3) Sürücü desteği

Windows vista’da her ne kadar sürücü derdi olmayacak deseler de bazı donanımların sürücüleri konusunda ciddi sıkıntılar var. En azından ülkemizde en çok kullanılan modemlerden Zoom’un bu sorunu bir süre önce yaşadığı gerçeğini unutmamak gerekiyor. Üyelerimizden Undersel-2003’ün şikayetinde ise, en çok tercih edilen telefon markalarından biri olan Nokia’yı en güncel sürücüsüyle tanıtamamış olması ve bunun yanında kullandığı fotoğraf makinası ve gamepadinide tanıtamadığını belirtmesi bizim için yeterli oldu.

4) Performansı yerlerde

Windows sürümleri giderek hantallaşıyor. Kod satırları katlanarak artarken, aynı donanımda yeni sürümü çalıştırmak, neredeyse imkansız hale geliyor. Yani Windows 95, 11.2 milyon satır program kodu içeriyorken, Windows vista, 50 milyon satıra çıkmış durumda. Ayrıca yeni arayüzü ve bu arayüzüle birlikte gelen değişiklikler, ekran kartlarını ağlatacak cinsten. Bütün bunları şimdiden biliyor olmamızsa aşağıdaki maddenin doğmasına neden oluyor.

5) Pahalı donanımlar

Windows vista’yı performanslı çalıştırmak için satın almanız gereken donanımlar, cep yakıyor. Çift çekirdekli bir işlemci, onu destekleyen ana kart, ekran kartı ve RAM derken, bu rakam en az 1000 Dolar’ı buluyor.

6) Güvenlik ellere emanet

Windows vista’nın en güvenli işletim sistemi olacağı söyleniyordu. Ancak çıkmasına günler kala hacker’lar tarafından kırılması ve çıktığında da yasal olmayan kopyalarının sitelerde dolaşması, kullanıcıların aklında soru işareti bırakıyor.

7) Akıllı olmayan güvenlik

Windows vista kullanırken, bir yazılım kurmak istediğinizde sizi karşılayacak olan pencereler, her ne kadar sizin güvenliğiniz için hazırlansa da bu durum, zamanla işkence haline geliyor. Microsoft’un kendi yazılımlarını kurmak istediğinizde bile “Emin misiniz? Tehlikeli olabilir!” uyarısı alıyorsunuz.

8) Değişen arabirim

Windows XP’de alıştığınız arabirim, vista’da ciddi değişikliklere uğradığından dolayı uyum konusunda bazı sıkıntılar yaşayabilirsiniz. Bu sıkıntılar, zoraki olarak bir süre sonra yerini alışkanlığa bırakıyor. Ve yukarıda da belirttiğimiz gibi beraberinde donanımsal sıkıntılarda getiriyor

9) Güçlü Alternatifler

Pardus, MAC OS X gibi işletim sistemleri, Windows vista’nın yaptıklarından daha fazlasını gerçekleştirebiliyorlar. Sadece pazarlama ve tanıtım konusunda yetersiz kalan bu işletim sistemleri, şu anda kullanılan donanımlarla da gayet başarılı çalışıyor. Pardus’un ücretsiz olduğunu hatırlatalım.

10) Microsoft’un yamalı imajı

Zamanında mahkemeler tarafından resmen duyurulan tekelcilik gibi konuların yanı sıra güvenlik açıkları ve yüzlerce MB’lık Service Pack’ler gibi kurulması zorunlu olan yamaları ile kullanıcıları karşısına alan Microsoft, bu imajını hala düzeltemediğinden dolayı kullanıcılar, yeni de olsa bir Microsoft yazılımına güvenmek istemiyorlar. Hele hele açık kaynak kodun adımları büyüyorken.

11) Firewall

Çift taraflı olsa da, ücretsiz firewall yazılımlarından bile kötü olan yeni güvenlik birimi de kullanıcıları zamanla zor duruma sokabilir. Mesela Windows vista güvenlik duvarının arayüzü ve konfigurasyon seçeneklerinin XP’ye Servis Paketi 2 ile gelen güvenlik duvarından hemen hemen hiçbir farkı bulunmuyor. Bu, vista’dan daha değişik bir güvenlik duvarı bekleyenleri hayal kırıklığına uğratacak.

Ayrıca vista’nın güvenlik duvarı için genel ve özel profil seçenekleri sizlere ev ya da genel bir ağa bağlarken sadece bir profili seçmenize izin veriyor. Yani maalesef vista’da sadece bağlantıyı ilk defa kurarken ev ağı ya da genel ağ seçeneğini seçebiliyorsunuz.

Zaten sydney kökenli analist şirketi Hydrasight’ın yöneticisi, güvenlik uzmanı Micheal Warrilow’da tam güvenlik yaratan bir güvenlik duvarı yazılımının Microsoft’a zor geldiği inancında olduğunu dile getiriyor. vista ancak güvenlik duvarını destekleyecek olan Windows Defender, yüksek koruma seçenekli Internet Explorer ve gelişmiş Windows Update gibi programların yardımlarıyla daha güvenli bir hal alabiliyor.

12) Geniş bant internet

Windows vista ile beraber gelen uygulamaların kullanması gereken internet bağlantısı da tıpkı donanım gibi güçlü olması gerekiyor. Aksi takdirde, bu araçlardan tam olarak istifade edilemiyor.

13) Yetersiz kaynak

Windows vista’nın çıkmasına rağmen henüz piyasada bu işletim sistemini daha iyi kullanmak için kaynak bulunmuyor. Olan kaynaklar da yabancı dildeki Windows vista kitapları.

14) Uzun süren kurulum

Windows vista kurmak istediğiniz zaman kendinize biraz zaman ayırmanız gerekiyor. Zira, kurulumun süresi, bilgisayarınızın performansına oranla biraz fazla zaman alıyor. Tahmini olarak 1-2 saat.

15 ) Yamalı Çoraplar

Windows XP’den sonra gelen yamalar Service Pack adı altında toplanmıştı ve an itibarı ile bu, yüzlerce MB’lık dosyalar anlamına geliyor. Windows vista’nın da daha şimdiden çıkmaya başlayan yamaları, zamanla indirilmesi ve kurulması zor bir hale gelecek.




Windows Vista Service Pack 1



Windows Vista’ya Service Pack geleceğini bekleyenler, firmanın yaptığı açıklamadan sonra hayal kırıklığına uğradılar. İşte Microsoft’un Vista planları.

Windows Vista’ya geçmek için Service Pack 1’in çıkmasını ve böylece beklediğiniz değişikliklerin gerçekleşmesini mı bekliyorsunuz? Planlarınız biraz değişebilir. Microsoft, XP’de yaptıkları bu uygulamayı, Vista için planlamadıklarını belirtti. Microsoft’un resmi sözcüsü, Vista’nın buna ihtiyaç duymadığını belirtirken, servis paketlerin devamının gelip gelmeyeceği sorulduğunda "Gelecek, fakat XP deki kadar acil ve önemli bir beklenti yok" diye ekledi.


Büyük boyutlarda SP yüklemiştik
Geri dönüp baktığımızda, XP için Service Pack-1 boyutları 34-134 Mb civarında değişiyordu. Service Pack-2 için ise bu rakam 75-266 Mb arasındaydı. SP1, bazı güvenlik açıklarını kapatmanın yanı sıra, USB 2.0 desteği gibi bazı yeni fonksiyonel özellikler de getirmişti. Servis paketleri ile Microsoft, Java Virtual Machine’i de bilgisayarlarımızdan silmişti.

Vista ile ilgili en önemli farklardan biri ise kullanıcıların güncellemeleri nasıl aldığı. Microsoft, Windows Updates ile gereken güncellemelerin yavaşça yapıldığından dolayı, aslında Service Pack gibi büyük bir güncellemeye pek de gerek kalmıyor.
 
K

ksklee

Kullanıcı
6 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
0
İzmir/Karşıyaka
Vista`da Elektronik Posta Krizi

Vista içerisinde gelen eposta programındaki açık kötü amaçlı kodların çalıştırılmasına izin veriyor. Microsoft açığı doğruladı ve araştırdıklarını söyledi. Cuma günü açığı kritik olarak değerlendirip uyarı yayınlayan Symantec tehdit oranını 6.8’den 7.5’a çıkararak uzaktan exploit edilebileceğini belirtti.

Vista ile gelen Windows Mail, Windows 95’den beri windows ile birlikte gelen Outlook Express’in yerine geçti. Kötü amaçlı dosyaya link içeren bir eposta mesajı hazırlayarak kullanıcının buna tıklaması sağlanırsa sisteme Truva atı bulaştırılaibliyor veya önemli bilgiler çalınabiliyor.

Symantec "bazen tek gereken kullanıcının bir link’e tıklaması" diyor. "Saldırgan hedef sistemdeki bir çalıştırılabilir dosyaya link olan bir eposta gönderebilir. Eğer kurban bu linke tıklarsa program herhangi bir işlem gerektirmeden çalışabiliyor. Örneğin saldırgan sistemde winrm.cmd dosyasını çalıştırabilir. Eğer link kurbanın PC’sinde olmayan bir yerdeki dosyaya ise, kullanıcının tehlikeyi farketmesi için bir şansı oluyor. Bu linke tıklanırsa onay isteyen bir diyalog kutusu açılıyor.

Kullanıcı Evet’e tıklarsa dosya o kullanıcının hakları ile çalışıyor". Microsoft Security Response Center (MSRC) henüz bu açık ile ilgili bir saldırı raporu almadıklarını söyledi. Fakat bu değişebilir. Güvenlik açığını ve exploit kodunu Full Disclosure eposta listesine gönderen kişi 2 hafta önce aynı listede exploit sattıkları bir servis duyurmuştu. Kingcope adı ile duyuru yapan kişi "Yeni bir Exploit Satış sitesi açtık ... kaliteli duyuru ve exploit ler satın alabilirsiniz.

En son Zero-Day açıklarımız için satış sorumlumuzla kontak kurabilirsiniz" şeklinde bir mesaj göndermişti. Kingcope’un mesajında belirttiği site şu an açık değil, "The system is down for maintenance" mesajı var. Kingcope bu servis ile ilgili epostalara cevap vermedi. Symantec ve Microsoft kullanıcıların güvenilmeyen epostalardaki linklere tıklamamaları konusunda uyarıyor. Hatta Symantec Windows Mail’de HTML desteğinin kapatılmasını öneriyor.

Microsoft bir güvenlik bülteni ve yamayı ileride yayınlayabileceklerini söyledi. Microsoft ürünleri için bir sonraki güncelleme tarihi 10 nisan.




Kapatılan Açıklar

Windows Vista’nın ilk altı ayında, Microsoft 4 Güvenlik Bülteni ve buna mukabil Windows Vista’yı etkileyen 12 açık güncellemesini yayımladı.

Tarih:2/13/2007
Güvenlik Bülteni:MS07-010
Açık:CVE-2006-5270

Tarih:4/3/2007
Güvenlik Bülteni:MS07-017
Açık:CVE-2007-1212, CVE-2007-0038, CVE-2007-1215

Tarih:4/3/2007
Güvenlik Bülteni:MS07-021
Açık:CVE-2006-6696, CVE-2007-1209, CVE-2006-6797

Tarih:5/8/2007
Güvenlik Bülteni:MS07-027
Açık:CVE-2007-0942, CVE-2007-0945, CVE-2007-0946, CVE-2007-0947, CVE-2007-2221

The National Institute Of Standards (Ulusal Standartlar Enstitüsü) NVD de (National Vulnerability Database-Ulusal Açık Veritabanı) bu başlıklardan 10 tanesini zarar bakımından Yüksek, bir tanesini Orta ve 1 tanesini de düşük seviyeli olarak derecelendirdi.

Ortaya Çıkarılan Açıklar

Kapatılan açıklara ek olarak, Vista’nın henüz kapatılmamış açıkları mevcut. Bunlardan sadece 1 tanesi Yüksek seviyeli olarak derecelendirilirken, 4 tanesi Orta ve 10 Taneside Düşük seviyeli olarak derecelendirildi.

Aşağıda sadece Yüksek ve Orta Seviyeli açıkları görüyorsunuz.

Açık:CVE-2007-1535
Tanım:Wicrosoft Windows Vista kullanıcının internete bağlanmak için herhangi bir eylemi olmaksızın bir Teredo adrese bağlanıyor.

Açık:CVE-2007-1534
Tanım:DFSR.exe Windows Meeting Space kapatıldak sonra 2 dakika boyunca uzaktan bağlantılara açık kalıyor.

Açık:CVE-2007-1532
Tanım:Komşu keşfi, redirect saldırılarına izin veriyor.

Açık:CVE-2007-0675
Tanım:Ses objesi üzeriden sesli-konuşma kabul saldırısı

Açık:CVE-2007-0843
Tanım:Dosya niteliği tesbiti için Bypass izni

Geriye kalan düşük seviyeli açıklar: CVE-2007-1763,
CVE-2007-1658, CVE-2007-1533, CVE-2007-1531, CVE-2007-1530
CVE-2007-1529, CVE-2007-1528, CVE-2007-1527, CVE-2007-1499,
CVE-2007-0612.



Vista Inspirat Ultimate 2

Windows XP nizi Vista arayüzüne çeviren en iyi program.



Download>>>>  http://rapidshare.com/files/43608740/Vista_Inspirat_Ultimate_2_2007.rar



Windows Vista SP1 Beta Hazır!

Kasım ayında beklenen Windows Vista SP1’in Beta versiyonu 16 Temmuz’da dağıtılacak.



12 Kasım 2007 olarak beklenen Windows Vista SP1’in çıkış tarihi için herhangi bir resmi açıklama yapılmadığı dönemde, Intel CEO’su Paul Otellini, Intel’in bir konferansı esnasında; "Piyasaya yeni ürünler sürmemiz için muhtemelen Ekim veya Kasım ayında çıkacak olan Service Pack’i bekliyoruz." diyerek Microsoft, Service Pack’in çıkış tarihi için sır vermezken açıklamayı ağzından kaçırmıştı.

Yazılım devi Microsoft, Kasım ayında beklenen Windows Vista SP1’in Beta versiyonunu önümüzdeki hafta yani 16 Temmuz 2007 itibari ile kullanıma sunacak. Yaklaşık 6 aylık bir süredir piyasada yerini alan yeni nesil işletim sistemi Windows Vista için hazırlanan Service Pack 1’in Final sürümü ise Kasım ayında tamamlanmış olacak.


Vista’yı Kırmada Yeni Yöntem

Çinli cracker’lar Windows Vista’yı kırmak için yepyeni bir yöntem geliştirdiler.
Cracker’lar kıran kırana bir mücadele içinde Vista’yı tekrar tekrar kırmaya çalışıyorlar. Zaman durdurucu, BIOS emülasyonu, BIOS emülasyonu 2 derken 1.3 milyon Çinli içinden bir grup Vista için yeni bir crack yöntemi geliştirmeyi başardı.

Hatırlayacağınız gibi hem CHIP dergisinde hem de burada Softmode ve VistaLoader gibi yöntemlerden bahsetmiştik fakat bu yeni yöntemin adı Vista Boot ve çok daha fazlasını vaadediyor.

Bu metodu yeni yapan ve diğerlerinden ayıran yöntem ise SLIC tablosunu doğrudan BootManager’a entegre etmesinde yatıyor. Paradox crack grubunun yaptığı metodunun aksine bu metod yonga setleri, anakartlar veya sürücülerle sorun çıkarmıyor. Yine VistaLoader’ın aksine bu metodun çoklu Boot’a sahip sistemlerle sorunu yok, Master Boot Record’un değiştirilmesini gerektirmiyor ve dahası Windows açılırken hiçbir metin görüntülenmiyor. Ayrıca bu metod hem Vista 32-bit hem de 64-bit sistemlerde çalışabilirken Home Basic, Home Premium, Business, Ultimate gibi sürüm farklılıklarını da sorunsuz destekliyor. Yöntemin tek sorunu ise diğer tüm yöntemler gibi Microsoft tarafından keşfedilebilecek ve bloke edilebilecek olması.

Crack ile ilgili bazı bilgiler:

1. Her türlü SLIC tablosu yazılım ile uyumlu. Paradox gibi özel kodlamalara gerek yok, her türlü entegrasyona uyumlu..

2. Bu crack tamamen SLIC tablosu ile ilgili. Sisteme OEM sertifika ve seri numarası yüklemiyor.

3. Bu crack sayesinde BootManager dosyaları üzerinde önceden oynama yapabilmek mümkün.



APPLE’İN AÇIĞI WİNDOWS VİSTA’YI DA TEHDİT EDİYOR
Mac OS bugüne dek hep güvenli bir işletim sistemi olarak bilindi. Bugüne kadar diyoruz çünkü bir süre önce Matasano Security firmasından iki hacker, Mac OS’u kırmayı başardı. Kırma işlei, Apple Quicktime Player’in şimdiye kadar keşfedilmemiş ve Java ile saldırganlara açık kapı bırakan bir hata sayesinde gerçekleştirildi.
Ancak bu durum Windows kullanıcılarına kendilerinin daha güvende olduğunu düşündürmeli. Aynı risk QuickTime yüklü XP ve vista’da sözkonusu.
Yorum yok:Apple açık konusunda sessizliğini koruyor
Apple saldırılarının başarıya ulaştığı gün hacker’lar tarafından bilgilendirildi. Firma ayrıca bu bilgiyi müşterileriyle paylaşmadan önce beş gün kadar bekledi. Bu, hacker dünyası için uzun bir süre. Apple’in QuickTime’daki açığa beş gün sonra verdiği ilk tepki "Java’yı devre dışı bırakın" demek oldu. Tüm sürümler (Mac OS ve Windows) için gereken Bugfix’lerin yayınlanması için üç gün daha bekledi.
Apple’in bu tutumu tartışmalara da neler oluyor. Çünkü hacker’lar her durumda sistemdeki açıkları tespit ediyor. Sistem yöneticileri ise yama yayınlayana kadar saldırıları bertaraf edebilmek için daha fazla bilgiye ihtiyaç duyuyor.
Apple hacker’ları:Windows Vista, Mac OS’tan daha güvenli:
İlk başta tuhaf gelse de Microsoft güvenlik açıklarıa karşı son dönemlerde daha profesyonel davranıyor. Microsoft, ürünlerini piyasaya sormadan önce hacker’ları olası güvenlik açıklarını tesbit etmeye devam ediyor.
Vista’nın mı yoksa Mac OS’un mu daha güvenli olduğu sorusunu, açığı ortaya çıkaran Dino Dai Zovi şu şekilde yanıtlıyor. "Kodların kalitesini güvenlik açısından değerlendirdiğimde toplamda Vistanın Mac OS X 10.4’ten daha iyi olduğunu düşünüyorum" Windows’u zora sokan daha yaygın olarak kullanılması nedeni ile daha fazla hackerin hedefinde olması.
Artık Apple da, güvenlik konusundaki olumlu imajını kaybetmemek için özel çaba sarfetmeli.
Bilgi için www.apple.com




Devamı gelecek,Soru sormak isteyen arkadaşlar sorabilirler...
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Teşekkürler paylaşımınız için..
Bende de Vista Business var. Tamam dizaynı içeriği falan çok güzel ama bir o kdar da yavaş.
Bir işlem yapmak için dakikalarca beklemek zorunda kalıyoruz..
 
A

ayben

Ben xp'den memnunum ama vistanın teması güzel bende de teması var :)
 
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Şöyle okuduğum zaman geçmek ve geçmemek için onlarca neden sayılmış.
İşin özü bunu kullananına sormak gerekir.

Orta halli bir işletim sisteminde VISTA kullanılmalı mı?
Kullanılırsa yavaşlama söz konusu olur mu?
Yoksa hala XP'de kalınmalı mı?

...
 
P

Paradoks

Vista Inspirat Ultimate 2

Windows XP nizi Vista arayüzüne çeviren en iyi program.


PROGRAMI KULLANIYORUM COKK GÜZEL GÖRSEL OLARAK VİSTANIN HEMEN HEMEN TÜM OLANAKLARINA SAHİP OLUYORSUNUZ +SES EFEKLERİNE. İSTERSENİZ RESİMDEKİ GÖRÜNÜMÜ FARKLI GÖRÜMÜMLERE CEVİRME İMKANI SUNMUS YAMAYI YAPANLAR TABİ SES EFEKLERİDE AYNI SEKİLDE. BİLGİSAYARINIZI KASMIYACAGINI DÜSÜNÜYORSANIZ VE SİTEMİNİZE VİSTAYI YÜKLEMEKTEN CEKİNİYORSANIZ SİZDE DENEMELİSİNİZ. ;) VİSTAYA GECMEYİ DÜSÜNÜYORDUM FAKAT YAZILANLARI OKUDUKTAN SONRA BİRAZ DAHA BEKLEMİN DOGRU BİR SECİM OLACAGINA KARAR VERDİM.
 
Üst