Varlık Dergisi

  • Konbuyu başlatan DonJuan
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sanat kategorisinde DonJuan tarafından oluşturulan Varlık Dergisi başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,107 kez görüntülenmiş, 2 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sanat
Konu Başlığı Varlık Dergisi
Konbuyu başlatan DonJuan
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan GTRST_ZEKİCİ
D

DonJuan


Cumhuriyet Türkiyesi kültür yaşamının en önemli öğelerinden biri olan"VARLIK", 1933 yılının Temmuz ayında, Yasar Nabi Nayır'ın çıkardığı "Varlık edebiyat ve sanat dergisi"yle yayın yaşamına başladı. İlk sayısından bugüne dek, Türk edebiyatının hemen hemen tüm değerlerine sayfalarında yer verdi. Birçok ünlü yazar ve şairin ilk yapıtları Varlık dergisinde yayınlandı. Yazar ve eleştirmenler tarafından "bir yazın okulu", "edebiyatımızda bir köşe taşı", "yeni Türk edebiyatını yaratan dergi", "Cumhuriyet kültürünün sacayaklarından biri" olarak nitelendirilen Varlık, bugün halen Enver Ercan'ın yönetiminde, her ay edebiyat, kültür, toplum ya da siyaset gündeminden bir "özel dosya", usta kalemlerden yazı, öykü ve şiirler, yeni imzalar ve kapsamlı bir Kitap Eki ile çıkıyor ve “en çok okunan edebiyat ve kültür dergisi” olma özelliğini koruyor.

1946 yılında Varlık Yayınları'nı kuran Yasar Nabi Nayır, derginin yanı sıra kitap yayıncılığını da sürdürdü. 1981 yılında vefatına kadar, 35 yıllık süre içinde binin üzerinde telif ve çeviri eseri, son derece özenli bir yayıncılık anlayışıyla okur kitlesine kazandırdı. 1 liralık "Cep Kitapları" ile Türkiye'nin dört bir köşesine ulaşan yayınlar, okumayı sevdirme misyonunu yerine getirip Cumhuriyet kuşaklarının kültürel gelişimini besledi. Cahit Sıtkı Tarancı, Orhan Veli Kanık, Sait Faik Abasıyanık, Nurullah Atac, Ziya Osman Saba, Oktay Akbal, Mahmut Makal, Necati Cumalı, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Behcet Necatigil, Cahit Kulebi, Orhan Kemal, Haldun Taner, Tahsin Yücel gibi yazar ve şairlerin kitaplarını art arda yayımlarken, Batı edebiyatından da Dostoyevski, Turgenyev, Gogol, Kafka, Tolstoy, Steinbeck, Hemingway, Balzac, Malraux, Zola, Gide, Camus, Sartre gibi ünlü yazarların yüzlerce çevirisini tanıttı Türk okuruna.

Türk kültür hayatına yaptığı hizmetlerden dolayı 1979 yılında Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü'ne layık görülen Nayır'ın kurduğu yayıncılık geleneği bugün de devam ediyor.

Varlık Yayınları geçmişte olduğu gibi günümüzde de, belli bir değer taşıyan eserleri topluma kazandırmak, okuru yeni imzalarla tanıştırmak işlevini sürdürüyor. Edebiyatın yanı sıra, kişisel gelişim ve bilim alanında da Türk okurunun bilinçlenmesine katkıda bulunacak yapıtları, geleneğe uygun bir titizlikle yayımlama misyonunu yerine getirmeye çalışıyor.





"Bence özgün bir şekilde okunması gereken , ve her ay tekrarlanan bir sanat yapıtı .
Bu bir nevi tanışma vesilesi olsun .

saygılar  ...  "







kaynak : www.varlik.com.tr
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Yazsammı yazmasammı yazsammı yazmasammı :)
Yazayım.
Bir zamanlar gerçekten varlık vergidi vardı yaşamadım ama okudum o geldi aklıma başlıgı okudugum zaman.
Siz bu mesajı hiç görmemiş farz edin yazmadan edemedim.
 
Üst