Vakit yine su gibi akıp gitti!

  • Konbuyu başlatan Bülent
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde Bülent tarafından oluşturulan Vakit yine su gibi akıp gitti! başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 7,809 kez görüntülenmiş, 25 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı Vakit yine su gibi akıp gitti!
Konbuyu başlatan Bülent
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan re-Member
B

Bülent

Günlük hayatımızda yapmanız gereken, yetiştirmeniz gereken işlerin çokluğundan bahsederiz. “Ah keşke biraz daha vaktim olsaydı” diye hayıflanırız. Zaman her gün kendisine karşı mücadele verdiğimiz bir kaynak. Peki siz zamanınızı nerelerde harcıyorsunuz?
Teslim saati yaklaştıkça bitiremediğiniz işlerin, ödevlerin sayısı giderek artıyorsa,  projelerinizi ödevlerinizi yetiştirebilmek için uykusuz gecelerle boğuşuyorsanız, randevularınıza sürekli geç kalıyorsanız zamanınızı ayarlama konusunda sıkıntılar yaşıyorsunuz demektir. Zaman zaman günlerin 24 saatten fazla olmasını dilesek de asıl yapmamız gereken 24 saati gün içerisinde yapmamız gereken işler arasında doğru bir şekilde paylaştırabilmektir.

Zamanınızı verimli kullanmanızı engelleyen faktörler:

Plansızlık,
Öncelikleri belirleyememek ve sıralayamamak,
Ertelemek,
Kendini gereğinden fazla işe adamak,
Acelecilik,
Rutin ve gereksiz işler,
Gereksiz telefonlar,
Kararsızlık,
Dağınık bir masa ve oda düzeni,

olarak tanımlanabilinir.

Plansızlık
Güne, gün içerisinde yapmanız gerekenlerin planını hazırlayarak başlamak ya da önceden hazırlamış olduğunuz planın üzerinden geçip gerekli değişiklikleri yaparak başlamak gününüzü daha etkili bir şekilde geçmesini sağlayacaktır. Gün içerisinde yapmamız gereken işlerin çokluğu ve bunları akılda tutma çabası beynimizi sürekli meşgul eder. Sürekli olarak bir sonra yapmamız gereken işi düşünmek yaptığımız işe konsantre olmamızı engelleyerek daha uzun zaman almasına, istediğimiz verimi alamamamıza neden olur. Bu gibi durumlarda en pratik yöntem not tutma alışkanlığı edinmek, bunu daha da ileriye taşıyarak ajanda kullanma alışkanlığı edinmektir. Günümüz teknolojisi gerek sunduğu elektronik posta programları gerekse tamamen bu iş için hazırlanmış programlar vasıtasıyla klasik ajanda alışkanlığını ortadan kaldırmış, bilgisayar tabanlı ya da web tabanlı ajandaları kullanıcıların hizmetine sunmuştur. Böylece hangi işe ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini gözlemleyebilir, çalışmanızı sahip olduğunuz zaman dilimine göre şekillendirebilirsiniz. Bu tür programların sunduğu “hatırlatma” özelliği ile bir sonraki işinize kafa yormadan yapmanız gereken işe yoğunlaşabilirsiniz. 

Öncelikleri Belirleyememek ve Sıralayamamak
Yapılması gereken işleri iyi bir şekilde kategorize edebilmek doğru bir planlamanın parçalarından biridir. Yapılacak işlerin kendiniz için ya da başkası için yapılacak olması, acil ya da ertelenebilir olması, kısa ya da uzun sürecek olması, hoşlandığımız bir iş olup olmaması yapacağınız sıralamayı etkileyecek faktörlerdendir. Sıralamayı doğru yapabilmek için önce işleri doğru bir şekilde tanımlayabilmek gerekmektedir.  Acil olanları ön plana almak, hoşlandığımız işleri bir an önce yaparak aradan çıkarmak, başkasına teslim edilmesi gereken işlere öncelik vererek başkasına yönelik sorumluluktan kurtulmak gibi küçük stratejiler zamanınızı daha verimli kullanmanızı sağlayacaktır. Bilmediğiniz, hoşlanmadığınız ya da zor olan işlerin çoğu zaman daha fazla zaman alacağı faktörünü göz önünde bulundurarak zaman ayarlaması yapabilirsiniz.

Ertelemek
Yapılması gereken işleri öncelik sonralık sıralarına göre ertelemek ya da öne almak fayda getireceği gibi alışkanlık haline gelen işleri sürekli erteleme davranışı, kariyerinize zarar verecektir.

Kendini gereğinden fazla işe adamak
Planlamanızı yaparken kısıtlı zaman içerisinde yapabileceğiniz işin de kısıtlı olduğu gerçeğini unutmamak gerekir. Gün içerisinde çalışmak dışında da yapılması gereken yemek yemek, spor yapmak, kendine vakit ayırmak, uyumak gibi ihtiyaçların da giderilmesi gerekmektedir. Bu gibi ihtiyaçların sağlıklı bir şekilde giderilmesi fiziksel ve zihinsel olarak yaratacakları zindelikle çalışmaya yönelik veriminizi de artıracaktır. Günümüzde başarılı iş adamlarına baktığımızda bir çoğunun gün içerisindeki boşluklardan faydalanarak spora vakit ayırdığını ve bu şekilde daha başarılı olduklarını görmekteyiz.

Acelecilik
Bazı insanlar işleri çabuk bitirmenin aceleci davranmaktan geçtiğini düşünürler ve kendi üzerlerinde sürekli olarak zaman baskısı yaratırlar.  Bu tür karakterlere A tipi kişilik denilmektedir. Aceleci tavır zaman yönetimiyle ters düşen bir harekettir.

Gereksiz Telefonlar
Zamanı nasıl da geçip gittiğini anlamadan tükettiğimiz yerlerin başında gereksiz  telefon görüşmeleri gelmektedir. Gereksiz telefon görüşmeleri konsantrasyonunuzu bozacağı için çalışmaya yönelik veriminizi düşürecektir. Aklınızın telefon görüşmesinde geçen bir konuya takılması çalıştığınız konuya odaklanmanızı engeller. Eğer ki arama yapacak olan kişi siz iseniz konuşmanın uzamasını ve maksadının dışına çıkmasını engellemek için konuşacağınız kişinin adını, hangi konuda konuşacağınızı, sormak istediğiniz soruları ya da öğrenmek istediğiniz bilgileri bir kağıda not ettikten sonra aramayı yapmanız hem konuşmanın daha verimli geçmesini hem de zamandan kazanmanızı sağlayacaktır.

Dağınık Masa ve Oda Düzeni
Çalıştığınız ortam düzeni de zaman yönetiminizi etkileyecek unsurlardan birisidir. Not kağıtlarıyla istila edilmiş, dağınık bir çalışma masası verimli zaman yönetiminin başta gelen engellerinden birisidir. Düzensiz tutulmuş notlar, kime ait olduğu belli olmayan telefon numaraları, hangi zamanda yazıldığı belli olmayan hatırlatmalar sizi gereksiz yere meşgul edecektir. Not kağıtlarını işleri biter bitmez atmak size daha geniş çalışma ortamı sağlayacaktır ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta, not olarak tuttuğunuz bilgiler ulaşılması zor ya da yeniden ihtiyaç duyulması muhtemel bilgilerse, atmadan önce erişimi kolay ve sağlam kaynaklara kaydedildiğinden emin olunmalıdır.

insankaynaklari.com
 
B

bıldırcın

Paylaşım için teşekkür ederim Bülent :)
Vakit sıkıntısı çekenler için faydalı bir yazı :)
 
B

Bülent

Rica ederim Nihal.
Vakit ve nakit sıkıntısı çekmemen dileklerimle...  :)
 
K

Kristal

Zamansızlıktan yakınanların okuması gereken bir yazı.
Teşekkürler paylaşım için.
 
G

Gozde

Kullanıcı
9 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Lüleburgaz
nasıl uygularsam uygulayayım bir türlü yaptığım günlük plana uyamıyorum
birde bunları deneyelim  ::)
teşekkürler bülent bey güzel bir metin  :)
 
Z

zamansizyagmur01

Kullanıcı
14 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
0
adana
evet çok doğru ben çok kararsızım ne yapacagım konusunda
 
K

kabeka

Kullanıcı
17 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
16
İstanbul
şu son zamanlarda aradığım bir konuydu çok çok teşekkürler
kopi pasta yaptım akşama okuyucam durgun bir zihinle :)
 
B

Bülent

kabeka' Alıntı:
şu son zamanlarda aradığım bir konuydu çok çok teşekkürler
kopi pasta yaptım akşama okuyucam durgun bir zihinle :)
Rica ederim.
İşinize yararsa mutlu olurum.
 
A

alonepoet

Kullanıcı
3 Mar 2008
En iyi cevaplar
0
0
Duzce
Çok yerinde bir paylaşım olmuş Bülent,kutlarım seni..Bu yazıyı okuduktan sonra herhalde ben de dahil olmak üzere çoğu kişi bu yazının doğruluğunu kabul edip,bahanelerin arkasına saklanmıyacaktır.. ;)
 
B

Bülent

alonepoet' Alıntı:
Çok yerinde bir paylaşım olmuş Bülent,kutlarım seni..Bu yazıyı okuduktan sonra herhalde ben de dahil olmak üzere çoğu kişi bu yazının doğruluğunu kabul edip,bahanelerin arkasına saklanmıyacaktır.. ;)
Teşekkür ederim.
İnşallah hepimize faydalı olur.  :)
 
A

alonepoet

Kullanıcı
3 Mar 2008
En iyi cevaplar
0
0
Duzce
Umarım bu arada avatarınız neden siyah Bülent bey,mateminiz mi var ;)
 
T

tigerman

Kullanıcı
14 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
Mersin
güzel faydalı bir yazı bendede hep erteleme alışkanlıgı var bunun üstesinden gelmeye çalışıyorum .
 
R

re-Member

Kullanıcı
16 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
elden çıkınca kazanılmayan tek sermaye zamandır diye bir söz vardır ki çok da doğrudur.çoçukluğumuzdan beri zman kavramıyla ilgili birsürü söz duyar öğreniriz,şimdiye kadar üzerine çok şarkı,şiir yazıldı zamanın...hepsi kaybedilen zamana isyandı belki..çoğu insan zaman yenildi ve bu yüzden zaman hep korkunç işlendi beynime küçüklükten beri...ödevini zamanında yap sonra birikir altından kalkamazsın,,sınavına zamanında çalış başarısız olursun,,otobüs durağına zamanında git yoksa otobüs kaçar gideceğin yere geç kalırsın...vb..birsürü zamanla ilgili olumsuzluklar söylendi hep,kurulan her cümlede zamanı iyi kullanma ve değerlendirme kavramları geçti,,zamanın üzerine semirler hazırlandı,zamanı iyi kullanma teknikleriyle ilgili bilgiler verildi inanlara...çünkü insanların şavaşı zamanaydı...,,herkes zamana karşı yarıştı,,zamanı iyi kullanabilen kazandı hep..kıymetini erken anladım zamanın . belki de zaman içinde kaybettiklrimi farkketmeyerek yaşarken hala tam olarak anlayabilmiş değilim değerini ...albümlerde kalmış eski fotoğraflara bakarken anlıyor insan zamanın ne çabuk geçtiğini,zamana hiç bir zaman seslenemeyeceğimizi ancak o an farkedebiliyor,,bazen erteliyor insan zamanı zamanla birlikte düşleri,hayalleri,kısaca hayatı,,,,,,,düşler ertelenmemeli,,zaman ertelenmemeli hiçbir zaman...
---->en azından boşa kaybettiğim zamanımı değerlendirmeyi düşündüğüm şu günlerde  fazlasıyla yararlı olacağını düşündüğüm bir yazıydı.paylaşım için çok teşekkürler
:)
 
K

kabeka

Kullanıcı
17 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
16
İstanbul
re-Member' Alıntı:
elden çıkınca kazanılmayan tek sermaye zamandır diye bir söz vardır ki çok da doğrudur.çoçukluğumuzdan beri zman kavramıyla ilgili birsürü söz duyar öğreniriz,şimdiye kadar üzerine çok şarkı,şiir yazıldı zamanın...hepsi kaybedilen zamana isyandı belki..çoğu insan zaman yenildi ve bu yüzden zaman hep korkunç işlendi beynime küçüklükten beri...ödevini zamanında yap sonra birikir altından kalkamazsın,,sınavına zamanında çalış başarısız olursun,,otobüs durağına zamanında git yoksa otobüs kaçar gideceğin yere geç kalırsın...vb..birsürü zamanla ilgili olumsuzluklar söylendi hep,kurulan her cümlede zamanı iyi kullanma ve değerlendirme kavramları geçti,,zamanın üzerine semirler hazırlandı,zamanı iyi kullanma teknikleriyle ilgili bilgiler verildi inanlara...çünkü insanların şavaşı zamanaydı...,,herkes zamana karşı yarıştı,,zamanı iyi kullanabilen kazandı hep..kıymetini erken anladım zamanın . belki de zaman içinde kaybettiklrimi farkketmeyerek yaşarken hala tam olarak anlayabilmiş değilim değerini ...albümlerde kalmış eski fotoğraflara bakarken anlıyor insan zamanın ne çabuk geçtiğini,zamana hiç bir zaman seslenemeyeceğimizi ancak o an farkedebiliyor,,bazen erteliyor insan zamanı zamanla birlikte düşleri,hayalleri,kısaca hayatı,,,,,,,düşler ertelenmemeli,,zaman ertelenmemeli hiçbir zaman...
---->en azından boşa kaybettiğim zamanımı değerlendirmeyi düşündüğüm şu günlerde  fazlasıyla yararlı olacağını düşündüğüm bir yazıydı.paylaşım için çok teşekkürler
:)
bu yazıyı sen mi yazdın  :eek:
 
Üst