Utangaçlık

  • Konbuyu başlatan dideM
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde dideM tarafından oluşturulan Utangaçlık başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,701 kez görüntülenmiş, 3 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı Utangaçlık
Konbuyu başlatan dideM
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan hanedeyim
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Her insan utangaçlığı tanımadan dünyaya “merhaba“ der. Ancak büyürken insanların yüzüne bakamayan, iş hayatında da utangaç olduğu için verimli çalışamayan kişilere rastlarız. İş yaşamında bazı kişiler yüzlerinden, ellerinden, bedenlerinden “ben utangacım” mesajını verir. Bazıları ise bunu yansıtmaz, son derece soğukkanlı görünür.

Onların utangaç olduklarını anlayabilmek için onları ya çok iyi tanımak ya da kendilerinin itiraf etmesini beklemekten başka bir şey yoktur.

Bir diğer grup ise nerede, ne zaman, ne yapacakları belli olmayanlardır. Örneğin, bir arkadaş toplantısında sakin sakin otururken birden umulmadık bir davranışta bulunurlar. Şiir okur, şarkı söyler, dans eder ve sonra da hiçbir şeyi kendi yapmamış gibi sakince yerine otururlar. Kendileri de yaptığına şaşırır bazen. Utangaçlık düzeltilmesi gereken ruhsal bir engel. Bunun için profesyonel desteğe ihtiyaç var. Aşağıdaki maddeler belki size yardımcı olabilir...

a. Hayatınızı dilediğini gibi yaşamanıza engel koyan bu durumu aşmaya karar verin. Utangaç olduğunuza karar vermiş ve savaşa girmeye hazır olmak işinizi kolaylaştırır.

b. Karar aldığınız gün zihninizle fazla konuşmaya, çevreden etkilenmemeye özen göstermelisiniz. Çevrenizdekiler sizi utangaç olarak algılamayıp, “Boşver, nereden çıkardın?“ diyebilir.

c. Ne zaman kendinizi utangaç hissediyorsunuz? Utangaçlığınızı kimler etkiliyor? Hangi davranışlar bende bu duyguyu ortaya çıkarıyor? Bu ve buna benzer sorular karşısında durumunuzu değerlendirin.

d. Son olarak geçmişte, hangi dönemlerde hangi davranış ve koşullarda utangaçlık hissi yaşadınız? Zihin çekmecelerinizden bunları çıkartın, analiz edin. Gruplayın, olaylarla konular arasında bağlar kurun. Anlamsız kelimeleri analiz edin. Size anlamsız gelen, ancak o anda size anlam ifade eden olayı hatırlamaya çalışın.


Psikolog Dr. Işın AKI
 
A

alpagu

Kullanıcı
6 Eyl 2008
En iyi cevaplar
0
0
Aydın
www.besyohaber.com
  ;) çok güzel bir yazı utangançlık öz güven meselesi  gerçekten zor bir durum kendimden iyi biliyorum ama insan oldugu gibi yaşamayı ögrenebilirse daha kolay yürüyo hayat yani önce kendini tanımlamak benimsemek gerekir ben neden böleyim demek yerine ben buyum bu şekilde mutluyum demek gerek birde sosyal çevrede büyük oranda etkiliyo utangaçlıgı kendinizi rahat hissetmenizi engelleyen ortamda ister istemez çekinden kalıyosunuz ama aile çok önemli çünkü biz kendimizi tanımladıgımızda ilk ailemizden destek bekleriz ailenin önemi çok büyük eger bastırılmış sindirilmiş bir çocukluk yaşarsanız sosyal hayata ayak uydurmak çok ama çok zor olur herşeyi baştan kabul etmiş sesimizi çıkartamaz hale gelmiş oluruz bunuda utangançlık diye sınırlandırırız ama asıl neden başkadır .... :(
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Utangaçlık ruhsal engelmi.
Hani utangaç biriyimdirde burada yazdığı gibi değil.
Çözemedim valla ne demek istediğini ve bu durumun ruhsal bir engel bir nevi rahatsızlık gibi görünmesini.
Benimde ruhsal bir engelim oldugunu öğrendim her ne kadar bun un bir engel olmadıgını düşünsemde.
 
H

hanedeyim

ben eksik yönlerimi ve artı yönlerimi ortaya koyabildiğimi düşünüyorum hep yani özeleştiri
ve utangaçlık benim eksi yönlerimden birisi bence ve düzelmeye çalıştığım bi yönüm
bence insanlar ilk önce artılarını ve eksilerini kendilerine itiraf edebilmeli
 
Üst