Üniversite tercihlerini nasıl yapmalı?

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Meslekler Rehberi kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Üniversite tercihlerini nasıl yapmalı? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,708 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Meslekler Rehberi
Konu Başlığı Üniversite tercihlerini nasıl yapmalı?
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Codex
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Eğitim yazarı Sait Gürsoy, üniversite tercihlerini yapacak adayların öncelikle kendilerine "2014 yılının Ekim ayında hangi üniversitede okumak istiyorum" sorusunu sormaları gerektiğini söyledi.


LYS sonuçları henüz açıklanmadı ama üniversite adaylarını bir tercih telaşı aldı bile… Çünkü adayların tercih takvimi belli oldu ve üniversite tercihleri 7 Temmuz’da başlayıp, 17 Temmuz’da sona erecek. “Doğru bir tercih yapabilmiş olmak için üniversite tercihleri neye göre yapılmalı?” aslında gündeminde üniversite olan hemen hemen bütün öğrenci ve velilerin aklında bu soru var. Biz de bu soruya Eğitim Yazarı Sait Gürsoy’la yanıt aradık.

Sait Gürsoy, doğru bir tercih sıralaması yapabilmek için adaylara şu önerilerde bulundu:

“Öncelikle üniversite adayları tercihlerini yaparken aldıkları puan ve bunun karşılığı olan Türkiye başarı sıralarını göz önünde tutacaklardır. Puanlar büyükten küçüğe sıralanırken, başarı sıralaması küçükten büyüğe doğru sıralanır. Ancak bu klasik bir tercihleme olur. Burada öğrencinin aldığı puan ya da başarı sırası nereye yetiyorsa oraya yerleşecektir. Ancak günümüzdeki öğrenci 2023 yılını hedeflediğinde artık yalnızca bu şekilde değil, üniversite ve bölümünü de seçmek zorundadır. İleride donanımlı meslekle birlikte iyi bir sektörde kendisini icra edeceği için şu andan itibaren seçeceği üniversitelere çok dikkat etmeleri gerekiyor.

ÜNİVERSİTENİN AKADEMİK KADROSUNA BAKIN

Adaylar üniversitelerin akademik kadrosunu araştırmalılar, akademik kadroyu araştırırken tam zamanlı ya da yarı zamanlı öğretim üyesi sayısına çok iyi bakılmalı; kadro tam mı, değil mi diye çok iyi bakılmalı. Bununla birlikte öğrenciye gelecekte hayata profesyonel olarak hazırlayacak, akademisyen olmayan profesyonel iş dünyasından isimlerin ders verip vermediği önemli.

ÜNİVERSİTENİN BURS OLANAKLARI NASIL?

İkinci unsura baktığınız zaman, son zamanlarda devlet üniversitelerinden daha fazla sayıda vakıf üniversiteleri tercih edildiğine bakıyoruz. Bunun da nedeni vakıf üniversitelerinin verdiği burslardır. Öğrenciler aldıkları puanlar karşılığında alacakları bursların ne kadar süre ve hangi şartlar altında geçerli olacağını sormalılar.

YABANCI DİL EĞİTİMİ İYİ Mİ?

Bir diğer en önemli nokta, yabancı dil bu da genellikle İngilizce’dir. O zaman gerek devlet gerekse vakıf üniversitelerindeki hazırlık sınıflarındaki eğitimin ne şekilde olduğunu, İngilizce’nin nasıl öğrenildiğinin ortaya konulması gerekiyor.

YAN DAL, ÇİFT ANADAL İMKANI VAR MI?

Son günlerde YÖK’ün aldığı kararlarla birlikte artık birinci sınıftan itibaren bölüm ya da fakülte değişiklikleri söz konusu olacak. Buna göre adaylar birinci sınıfta ortak ders yapılıp yapılmadığını öğrenmeliler, ayrıca o üniversitelerde seçtikleri bölümde ikinci sınıfa başladıklarında ‘acaba hangi bölümlerde çift ana dal yapabilirim’ sorusunu sormalılar.

ERASMUS YA DA YURTDIŞI DİPLOMA İMKANI VAR MI?

Adayların üniversitelerin yurtdışı bağlantılarını da çok iyi kontrol etmeleri gerekiyor. bir üniversitenin artık uluslararasılaşma çizgisine gelmesi gerekir. Bu da Erasmus’la, üniversitelerin ikili anlaşma dediğimiz diploma programlarıyla adayın karşısına çıkacaktır. Eğer adayın seçtiği bölümlerde bunlar ya da bunların tamamı varsa, o onun için artı olacaktır.

ÜNİVERSİTENİN KAMPÜSÜ, SOSYAL OLANAKLARI NASIL?

Tüm bunların yanı sıra üniversiteye girince genç hayata profesyonel hazırlanmalıdır. O zaman üniversitenin iş dünyası ile ilişkilerini de sorması gerekir. Bununla birlikte adaylar üniversitede girişimcilik derslerinin, kulüplerin, sosyal sorumluluk projelerinin olup olmadığını sorgulamalıdır. En son olarak da adayların dikkat etmesi gereken nokta kampüstür. Üniversite şehir içi ya da şehir dışı kampüste yer alabilir, bunun artı ya da eksilerini görmeli ve ona göre karar vermelidir.

“2014 EKİM AYINDA HANGİ ÜNİVERSİTEDE OKUMAK İSTİYORUM” SORUSUNU KENDİNİZE SORUN

Genç üniversite seçerken “Ben 2014’ün Ekim ayında hangi üniversitenin kampüsünde olmak istiyorum ve hangi bölümünde okuyabilirim” şeklinde düşünüp, bunları bir listeye döktükten sonra sözünü ettiğimiz kriterlerin yanına artı ve eksi koyarak, bunun sonucunda da en çok artıyı alanı en üste yazması gerekir.

TERCİH YAPARKEN KALBİNİZİN SESİNE KULAK VERİN

Kısacası şu, genç tercihini yaparken kalbinin sesine kulak vermek zorunda; ilgi, istek ve yeteneği de buna uygunsa seçtiği yer onun için en mükemmel tercihtir. Lütfen yalnızca puan sıralamasına ya da yalnızca Türkiye başarı sıralamasına göre hareket edilmesin, çünkü gelecekte birçok kriter önem kazanacak. 2023 yılında donanımlı bir meslek sahibi olmak için gençler bütün bu alternatifleri düşündükten sonra tercih yapmalı. 2013 tercihlerini yaparken benim gördüğüm kadarıyla gençler çoğunlukla sıralamaya göre hareket ediyorlardı ama 2015 sonrasında gençler ‘İleride ben nasıl donanımlı bir insan olurum’ cümlesinin karşılığını verebilmek için tercih öncesi büyük bir araştırma yapıyorlar.

ÜNİVERSİTELERİN TANITIM GÜNLERİNE GİDİN!

Gençler üzerine yapılan araştırmalar, öğrencilerin yüzde 42’sinin lise sona başlarken “Ben üniversitede nereye girmek istiyorum” sorusunun cevabını verirken, yüzde 31’i  Temmuz ayında vermiştir. Yine üniversite adayları üzerinde yapılan bir ankette, üniversite adaylarının büyük bir çoğunluğunun özellikle vakıf ve daha sonra da devlet üniversitelerinin tanıtım günlerine gidip birebir olarak oradaki öğretim üyeleriyle görüşmüşler ve bu görüşmenin sonunda öğretim üyelerinden bilimsel bilgiler alırken, yine o üniversitelerdeki tercih uzmanlarından tercih yapabilmek için neler gerektiğini öğrenmişlerdir.

ÜNİVERSİTELERİ ARAŞTIRMADAN KARAR VERMEYİN

Tercihler LYS ve YGS kadar önemlidir. Tercih sürecinde ailelerin de “Benim çocuğum devlet üniversitesinde mi yoksa vakıf üniversitesinde mi okuyacak” diye düşünmesi ve hep birlikte bunun kararının verilmesi gerekir. Araştırma yapmadan, üniversiteler bu kriterlere göre tek tek elenmeden, hasbel kader tercih yapılması son derece yanlıştır. Gençler ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda ve tabi ki kalplerinin sesini dinleyerek seçim yapmalılar.  2014’ün Ekim ayında hangi üniversitenin bahçesinde olmak istiyorlarsa ona göre adımlarını atacaklar.

BÖLÜM MÜ, ÜNİVERSİTE Mİ?

Tercih yapacak öğrenciler bölüm mü yoksa üniversiteye göre mi tercih yapalım diye iki arada bir derede kalıyor. Sait Gürsoy kararsız kalan adayları için şu tavsiyeleri sıraladı. 

“Ben bölümü göre tercih yapılması taraftarı olan birisiyim. Bir üniversitede istediğiniz bölümü kazanamıyorsanız, başka bir üniversitede o bölümü kazanabilirsiniz. Ama illa o üniversitede okumak için istemediğiniz bir bölümü seçerseniz, 5 yıl boyunca o üniversitenin öğrencisi olduğunuz için mutlu olabilirsiniz ama mezun olduğunuzda mutsuz olma olasılığınız oldukça fazla. Bu yüzden bölümünüzün peşinden koşun, en çok istediğiniz üniversite en yukarıda olmasa da istediğiniz bölümdeki bir üniversiteye girip oradan mezun olduğunuzda ileride daha mutlu olabilirsiniz. “

YENİ AÇILAN BÖLÜMLERİ TERCİH EDECEKLER DİKKAT!

Sait Gürsoy, yeni açılan ve taban puanları belli olmayan bölümleri tercih edecek öğrenciler için şu önerilerde bulundu: “Bu bölümleri tercih edecek adayların kılavuzda yer alan özel şartları çok iyi okumaları gerekiyor. Üniversitelerin yeni açılan bölümlerinin puanları daha düşük olabilir. Ama tabi bu bölümler yeni açıldığı için taban puanı ve başarı sırası olmayacağından bu bölümün benzeri bir yerin üstüne ya da altına yazarak tercihlerini yapabilirler.”

 
Üst