Türkiye'de okuma alışkanlığı neden yOoOoOk?

• Konbuyu başlatan simurg_288
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Araştırma Sonuçları kategorisinde simurg_288 tarafından oluşturulan Türkiye'de okuma alışkanlığı neden yOoOoOk? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 9,319 kez görüntülenmiş, 27 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Araştırma Sonuçları
Konu Başlığı Türkiye'de okuma alışkanlığı neden yOoOoOk?
Konbuyu başlatan simurg_288
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan longcoming
E

ebruliyn

Kullanıcı
29 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Türkiye deki gelir durumunu gözönüne alırsak kitap ücretleride çok yüksek kalmakta,bu da en son neden olabilir ???

S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0

Kitap okumu üzerine Küçük bir araştırma sonuçları ve sonuç Türk insanının zamanını neye çok ayırdıgı çok net şekilde açık...

Türkiye'de Okuma ve İzleme Oranları
Dergi okuma oranı % 4
Kitap okuma oranı % 4,5
Gazete okuma oranı % 22
Radyo dinleme oranı %25
Televizyon izleme oranı %94

TÜRKİYE'DE YILLARA GÖRE KARŞILAŞTIRMA

.............................................1996 2001

Kütüphane Sayısı.................... 1.260 1.412

Kitap Sayısı ...........................10.899.127 12.221.392

Okuyucu Sayısı.......................22.523.449 11.698.602

Kayıtlı Üye Sayısı.................... .1.004.681 254.007

Ödünç Verilen Kitap Sayısı......4.507.508 2.164.324

Satın Alınan Kitap Sayısı..........129.450 13.862 

1-Medyanin arsizca toplumu yozlastirmasi ve yonlendirmesi, Medyayla alakalı degil bu insanın kendisi ile alakalı bir durum,Korsanın dediği gibi,insanlarımız kendi fikirlerini sunmakdan çok Ahmedin Mehmedin dedigi fikirleri benimsemesi daha kolayına geliyor..

2-Egitim sisteminde bozukluk ve egitmsiz anne-babalar,
Buda büyük bir etki ama şunu belirtmek isterim..Ben okumayı çok severim,ama ailem içinde Anne ve Babamın elinde bir kitap görmüş degilim,yada bana okumma için bir kitap hediye ve teşvik edildigini hatırlamıyorum....Bu tamamen insanların bakış açılarıyla ilgili..Hayata nerden bakmak istedikleriyle yada nasıl bakmak istedikleri ile hangi gözlügü şeçtikleri ile ilgili..

3-Ekonomik zorluklar ve buna bagli olarak toplumun ihtiyaclarinin aksine genclerin calismaya yonlendirilmesi. Ekonomik zorluklar ve toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için çok çalıştıkları bir ortamda maddi sıkıntılar örnek edilemez..Kütüphaneler ne için mevcud?

Güzel bir konuya deginmişin,Teşekkürler..

M

Mrs.Jadem

Kullanıcı
7 Tem 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Türkiye'de okuma alışkanlığı neden yOoOoOk?

Kendimce çünkü; ülkemiz de eğitim en son plana bırakılmış hatta bazıları tarafından kısıtlanmış birşey..Sanırım geçim derdine düşmüş bir ülkeyiz! aileler sırf maddi durumum yok diye çocuklarını eğitimden mahrum bırakır,diğer taraftan çok çalışıyorum ona ayrıcak vaktim olmaz,diğer taraftan okuyunca ne olcak ki lafı!

Evet şimdi bende buna cvp arıyorum okuyunca ne olur?yani herhangi bir kitabı,işte buna mantıklı bir cvp bulunursa ve bulunan bu akıllı cvp toplumun beynine o şekliyle kazınılırsa belki bu oran taban yapar 'bir zaman' ..

H

Harun

Kullanıcı
29 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
36
İstanbul
leftinthedark.wordpress.com
Ohh istatistikler savaşı var yine. Daha önce böyle bir konuya yorum yapmıştım sanırsam.

Önemli olan çok okuma değil, okudukları hayatına yansıtabilmek.

Ben kitap okumuyorum. Bu istatiklerde ki payım da gayet yüksektir. Ama okuyanlara da niye okuyorsunuz demiyorum.

longcoming

longcoming

Kullanıcı
10 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
Adana
Mesnevi'den bir hikaye:Bedevi ile Filozof'un Hikayesi
Bir bedevi devesine iki çuval yüklemiş yolda gidiyordu. Yolda bir filozofla karşılaşır. Filozof ona yükünü sorunca bedevi ona : "Bir çuval buğdayla dolu diğeri de yükü dengelemek için kumla dolu." Der. Filozof : "Eğer buğdayı ikiye bölseydin  kum taşımana gerek kalmaz  yükün de hafiflerdi." Deyince ; bedevi filozofun aklına  bilgisine hayran olur. Ona sormaya başlar: "Bu bilgiyle sen padişah mısın vezir misin; malın mülkün ; öküzün deven kaç tanedir ne iş yaparsın?" Filozof bedevinin sorduğu sorulara cevap verir : "Ben de padişahlık falan yok malım  mülküm öküzüm devem evim dükkanım param da yok. Bir gecelik yiyeceğe bile sahip olmayan çırçıplak biriyim." Bedevi bu sözleri duyunca  hiddetle : "Yanımdan uzaklaş ki uğursuzluğun bana geçmesin. Bunca aklın bilginin sana bir faydası olmamış. Ben yine çuvalın birine buğdayı birine kum yükleyim. Bu aptallık benim için daha iyidir" der. (Mesnevi II / 3206-31)

Günümüz dünyasını iyi anlatıyor bence bu hikaye.Bir yanda onca ilmine rağmen sefalet içide yaşayan filozof,diğer yandan ilmi olmamasına rağmen rahat yaşayan bedevi.

"Bilmek borçlu olmaktır." diye bir söz okumuştum bir keresinde.Söz aslında herşeyi anlatıyor.
Bilmek demek,sorumlu olmak demek;gerektiğinde fedakarlık yapmak demektir.
Dinimizde de böyledir.Bir gerekliliği yapmayan, fakat böyle bir gerekliliğin de olduğunu bilmeyen adam yaradana karşı daha az suçludur.Fakat bilip de yapmayan gaflet içindedir.
Aynı şekilde yasakları çiğneyen insanlar bilgileri doğrultusunda fazlasıyla cezalandırılır.

Avrpa Ülkeleri,Rusya,Amerika,Japonya gibi gelişmiş ülkelerde,insanların entellektüel birikimleri arttıkça,o insanların refah düzeylerinin de arttığını görüyoruz.
Yaşadığımız ülkede ise entellektüel birikim arttıkça,kişiin yaşam sorunları artıyor,yaşamı yaşanmaz bir al alıyor.

Burada öemli olan nokta şu:Bir insanın bildikleri arttıkça,ihtiyaçlrı da artar.Doğal olarak bu ihtiyaçlarını kaşılamak ister.
Entellektüel insanların sıkıntısı burada başlıyor.Hayata baktıkları zaman görmek istediklerini,yaşamak istediklerini yaşıyamıyorlar.Böylece bildikleri yanlarına borç olarak kalıyor.

Gelişmiş ülkelerde ise etellektüel birikime verilen değer açıktır.
Öğenciler okumaları için birçok burstan faydalanmaka,devlet eğitimi desteklemekte,Araştırma görevlilerine proje üretmelei için ücretli izin verilmektedir.

Bu kadar şeyden sonra okuma alışkanlığının bu ülkede neden gelişmediğini anlamak zor görünmüyor.

Z

#zEyNeP

Kullanıcı
15 Eki 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Bence ekonomik durum o kadar da dert değil toplumumuzda gereksiz harcamalar o kadar fazla ki bilinçlenirse eğer insanlar bence daha fazla okuyacaklarından eminim bence tek sorun bilinçlenememiş olmaları  :(

Ö

özlem1980

Kullanıcı
25 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
longcoming' Alıntı:
Avrpa Ülkeleri,Rusya,Amerika,Japonya gibi gelişmiş ülkelerde,insanların entellektüel birikimleri arttıkça,o insanların refah düzeylerinin de arttığını görüyoruz.
Yaşadığımız ülkede ise entellektüel birikim arttıkça,kişiin yaşam sorunları artıyor,yaşamı yaşanmaz bir al alıyor.

Burada öemli olan nokta şu:Bir insanın bildikleri arttıkça,ihtiyaçlrı da artar.Doğal olarak bu ihtiyaçlarını kaşılamak ister.
Entellektüel insanların sıkıntısı burada başlıyor.Hayata baktıkları zaman görmek istediklerini,yaşamak istediklerini yaşıyamıyorlar.Böylece bildikleri yanlarına borç olarak kalıyor.
Serdar yorum harika katılmamak mümkün değil kendi adıma O0

longcoming

longcoming

Kullanıcı
10 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
Adana

Serdar yorum harika katılmamak mümkün değil kendi adıma
Teşekkür ederim Özlem :)