Türkiye kadınsız 'gelişiyor'

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan korsan
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

korsan

Kullanıcı
BM Kalkınma Programı'nın Cinsiyete Dayalı Gelişme Endeksi şaşırttı. Türkiye, kadınların toplumsal hayata aktif katılımını ölçen endekste 109 ülke içinde 101'inci

BEHZAT MİSER / UMAY AKTAŞ SALMAN

ANKARA - BM Kalkınma Programı’nın (UNDP) yıllık ‘İnsani Gelişme Endeksi’ raporunda bu yıl üç sıra birden gerileyerek 79’uncu sıraya inen Türkiye, kadınlara fırsat eşitliği sunulması konusunda da alarm verdi. Rapordaki ‘Cinsiyete Dayalı Gelişme Endeksi’ (GEM) verilerine göre, Türkiye, bu alanda Pakistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de gerisinde kalarak 109 ülke arasında 101. oldu.

Son 27 yılda ortalama yaşam beklentisi, okuma-yazma oranı ve gayrı safi milli hasılası giderek yükselen Türkiye’nin bu endeksteki yeri şaşırttı. Cinsiyete Dayalı Gelişme Endeksi (GEM) kadınların ekonomik ve politik hayata aktif katılımı ve bunun gücüne dair göstergeler ortaya dökülerek hesaplanıyor. GEM’e ilk kez 1995 raporunda yer verilmişti. Bu yılki raporda Türkiye; Pakistan ve Ermenistan’ın altında 101. sırada. Türkiye’yi Azerbaycan ve İran izliyor.

UNDP yetkilileri, Radikal’in soruları üzerine, cinsiyete dayalı gelişme endeksi verilerinde birçok kriterin yer aldığını hatırlattı: “Cinsiyeti güçlendirme ölçüsü kadınların siyasal ve ekonomik hayatta etkin bir rol üstlenip üstlenemediklerini gösterir. Bu ölçü, kadınların parlamentodaki sandalye sayısının; kadın yasama üyelerinin, üst düzey yetkili ve yöneticilerin; kadın profesyonel ve teknik çalışanların oranını ve ekonomik bağımsızlığın bir göstergesi olarak kazanılan gelirdeki cinsiyete bağlı eşitsizliği ölçümler.”

Sonuç, kadın örgütlerine göre de hiç şaşırtıcı değil. Kadının İnsan Hakları Vakfı Koordinatörü Pınar İlkkaracan, Türkiye’nin büyük bir ‘duraklama’ halinde olduğunu düşünüyor:

“2000’li yıllarda kadın haretinin çabalarıyla çok önemli yasal reformlar oldu. Medeni Kanun’da kadın-erkek eşitlendi, TCK’da çok önemli reformlar oldu. Ancak uygulamada hiçbir ilerleme göremiyoruz. İstihdam Yasası’nda değişiklikler olması gerekiyor. Türkiye aile içi şiddet nedeniyle hayatını kaybeden Nahide Opuz davasında AİHM’de yalnızca kadına karşı şiddeti önlememekten değil, kadınlar ve erkekler arasında eşitliği fiili olarak sağlayamamaktan da suçlu bulundu.”

Yazının devamı için:

http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=957830&Date=06.10.2009&CategoryID=81

Korsan' Alıntı:
BM Kalkınma Programı'nın Cinsiyete Dayalı Gelişme Endeksi şaşırttı. Türkiye, kadınların toplumsal hayata aktif katılımını ölçen endekste 109 ülke içinde 101'inci

109.cu da olabilirdik iyi bari 101. olmakta ehh fena değilmiş..

sonuçIar ne kadar radikaI yada kime göre radikaI biIinmez ama Türkiyenin haIa geIişememş oIması ve geIişememesi can sıkıcıı..  :-\

2000’li yıllarda kadın haretinin çabalarıyla çok önemli yasal reformlar oldu. Medeni Kanun’da kadın-erkek eşitlendi, TCK’da çok önemli reformlar oldu. Ancak uygulamada hiçbir ilerleme göremiyoruz. İstihdam Yasası’nda değişiklikler olması gerekiyor.

Yasalara, kanunlara ne kadar etkim olur, bilemem. Ama ilerde, ''kişisel gelişim'' in yanı sıra
''kadınların gelişimi'' bir o kadar da toplum hayatına kazandırılmaları yolunda büyük planlarım var. Umarım bu ideallerimi bir gün gerçekleştiririm VE sizler de bunların sonuçlarını birebir yaşarsınız.

Her insanın içinde potansiyel vardır. İş ki, o potansiyel bir şekilde farkına varılsın ve ortaya çıkarılsın... Benim yapacağım şey de bu. Keza bu ülkede, potansiyeli olduğu halde harcanan çook insan var... Bunlardan birine bile yardım eli uzatmak, benim için büyük mutluluk olacak.
Umarım başarabilirim

neguro' Alıntı:
üstümüzdekiIeri geçmek marifet

Baksanıza  Tonga Krallığı'nı da geçmişiz..
Neyse konuya döner isek çıkan sonuç ülkemiz adına hiçte içaçıcı değildir..

maIesef ki öyIE ama bunu kabuIIenmemeIiyiz sawaşmaIıyız tek yürek tek güç haIinde anca o zaman gerçek başarıya  kawusabiIiriz
crt' Alıntı:
neguro' Alıntı:
üstümüzdekiIeri geçmek marifet

Baksanıza  Tonga Krallığı'nı da geçmişiz
Ha bu arada hemen belirteyim Tonga nerededir biliyordum desem sölemiş olurum ..
Ama hemen araştırdım bayrağı çok ilginçt (kilim deseni gibi) : (
Neyse konuya döner isek çıkan sonuç ülkemiz adına hiçte içaçıcı değildir..!

neguro' Alıntı:
maIesef ki öyIE ama bunu kabuIIenmemeIiyiz sawaşmaIıyız tek yürek tek güç haIinde anca o zaman gerçek başarıya 

DÇok doğru söylemişsinde ahh diyorum bu dölenenleri bi'başarabilseydik..

"Yürüyoruz yürüyoruz, yan yana, güzel günler adına
Kadınız, insanız, insanlığı ayağa kaldırıyoruz
Paydos bundan böyle köleliğe, aylaklığa
Herkes çalışsın, bölüşülsün kardeşçe, yaşamın sundukları
İşte bunun için yükseliyor yüreklerimizden
Bu ekmek ve gül türküleri
Ve yineliyoruz hep bir ağızdan
"Ekmek ve gül! Ekmek ve gül! (alnt")

diyebilseydik..

Hiç şaşırmadım desem yalan söylemiş olmam.
Ya aslında (yaşadığım ortamda) gelişen insana a....l gözüyle bakıyor oturup onun bunu dedikodusunu yapıyolar yok onun kızı şöyle yok bilmemkimin oğlu böyle diye....

Bazen o tür ortamlarda bulunmak zorunda kalıyorum resmen saniye sayıyorum ne zaman bitecek bu işkence diye.
Kitap okuyana ''bu kadar kitap okuyosun ne işine yarıyor'' diyorlar onların gözünde biz boş işlerle uğraşıyoruz..

Gerçekten hiç şaşırmadın ama çok üzüldüm ama ben elimden geldiği kadar etrafında ki insanları kitap okumaya tevfik ediyorum ama...

Mustafa Kemal Atatürk gibi bir çok ülke liderinin örnek aldığı kahramana sahip olmuş bir ülkenin böyle rezil bir duruma düşmesi korkunç!!

Bencede  gelişmiş bir ülkede açlıktan ölümle burun buruna gelmiş bir insan gördüm geçenlerde televizyonda. Ayakkabısı olmadığı için okula gidememiş bir küçük kızında göz yaşlarına tanık oldum. Çalışan insanımız işsizimizden daha az bi kaç gün sonra tüm ilaçları parayla alıcaz. kadınla yada kadınsız gelişmiyoruz, bizimde zihin genetiğimizle oynandığı için yıllar yılı geliştiğimizi zannediyoruz. Ama gelişeceğiz van münüt bekleyelim.  :P

Otu Çek Köküne Bak' Alıntı:
Çalışan insanımız işsizimizden daha az bi kaç gün sonra tüm ilaçları parayla alıcaz. 
Haklısınız bu konuda aslında sölenecek çok şey varda neyse kuraları zorlamayalım ..!

Farkettim ki kadına değer vermeyen toplumlar sıralamanın epey altında,demek ki ülkelerin gelişimi için kadının zekasına ihtiyacı var
Duydun mu Türk Erkeği  ;)

Uygarlığın sınırı olmaz.. Çağdaşlaşmada kadın da gerçek yerini alacak ,  eşit kazanımlar kesinlikle  sağlanacak.Ülkenin nedenli gelişip gelişmediği işte o zaman belli olacak.
 Birgün ama birgün devran dönecek..

Geri