Tiyatro

  • Konbuyu başlatan roze
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Tiyatro kategorisinde roze tarafından oluşturulan Tiyatro başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 7,273 kez görüntülenmiş, 11 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Tiyatro
Konu Başlığı Tiyatro
Konbuyu başlatan roze
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan hayalhane
R

roze



Tiyatro, bir sahnede, seyirciler önünde oyuncuların sergilenmesi amacıyla yazılmış edebi eserdir.

Bir başka deyişle tiyatro; insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı olarak ifade edilir.

Tiyatro insanla birlikte doğmuş bir sanat türüdür. Tiyatro terimi genellikle temsil edilen eser anlamında kullanılır. Yunanca theatron sözcüğünden gelmektedir. Çünkü günümüzdeki anlamıyla çağdaş tiyatronun tarihi bağ bozumu tanrısı Diyanizos adına yapılan dinsel törenlere dayanmaktadır. İlk tiyatro şenliği M.Ö. 534 yılında Atina'da yapılmıştır.

Tiyatro, bir sahne sanatıdır. Tiyatro eseri, olayları oluş halinde gösterir. Bu yönüyle konuşma ve eyleme dayanan bir gösteri sanatı olarak da tanımlanabilir.

Yunanca “theatron”dan (θέατρον) doğmuştur. Temsil yeri ve eser, tiyatronun edebiyat öğesidir. Bu edebiyat öğesi yanında tiyatro kavramı içinde oyunculuk, sahne düzeni, ışıklandırma, dekor, kostüm, müzik, dans gibi unsurları da katmak gerekir.

Tiyatronun diğer edebi eserlerden en önemli farkı; diğer edebi eserler okumak ve dinlemek için yazılmışken, tiyatro oyununun sahnede seyirci önünde oynanmasıdır. Değer ölçülerini, izleyenin kanaat ve anlayışlarından alır. Göze görünür bir karaktere sahip olması, canlı olarak meydana geliş niteliğiyle toplum psikolojisine hitap eder.

Tiyatro Metinleri eseri yazan kişi veya kişilere ”müellif” (yani oyun yazarı), yazılı bir metin veya dile getirilmesi oyunculara bırakılmış tasarıya ”eser” (yani tiyatro oyunu) ve oyunu sahnede canlandıran kişilere ”oyuncu” denir. Bu üç öğe kesinlikle bulunur. Ayrıca eserin sahnelenmesinde görev alan sahne amiri, dekoratör, ışıkçı, suflör gibi diğer yardımcı elemanlar da vardır. Seyirlik amaçla yazılmış her oyun, sahnelenmeye uygun değildir. Senaristler bu metinleri senaryo haline getirerek seyirlik oyun düzeyinde bir çalışma sunan tiyatro sanatçılarıdır.

Bir tiyatro eserinde; konu, kişiler, çevre, zaman, üslup, amaç gibi altı unsur vardır. Tiyatroda sosyal hayatın ve insan karakterlerinin tahlil ve eleştirileri yapılır. Tiyatroda en önemli konulardan biri dildir. Fazla ağır olmaması, konuşma diline benzemesi istenir. Böylece ince fikirlerin ve esprilerin seyirci tarafından kolayca kavranması sağlanmış olur. Fakat bunun yanında bazı oyun yazarları belli bir tarz ve mesaj gereği bu unsurları gözardı edebilir veya değiştirebilirler.

Tiyatronun oluşumunda; sahne, dekor, müzik, ışık ve kostüm gibi unsurların bütünlüğü söz konusudur.

 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Teşekkürler roze.
Çok keyif veren bir sanat dalı...
 
D

dileklerperisi

Kullanıcı
8 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Teşekkürler Roze.
Tiyatroyu çok severim ama çok uzun zamandan beri gidemiyorum ne yazıkki.
 
Ö

özlem1980

Kullanıcı
25 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
teşekkürler uzun zamandır tiyatroya gidemediğimi anımsadım sayende
 
C

catzilla

Bende tiyatroyu çok severim :)

Bir başka deyişle tiyatro; insanı, insana, insanla, insanca anlatma sanatı olarak ifade edilir.

ne güzel bir tanımlama... :)))
 
M

merviş

Kullanıcı
30 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
afyon
Bende tiyatro oyuncusuyum gerçekten çok zevk verici bir sanat dalıdır hele insanı güldürüyorsa keyif verdiyorsa  paylaşım için çok saol .... :) :)
 
P

pınarım:)

Kullanıcı
4 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
0
Adana
tiyatroyu çok sewiyorum şimdi kursa gidiyorum ama daha düyük oynamak istiyorum allah izin verirse
 
H

hayalhane

pınarım:)' Alıntı:
tiyatroyu çok sewiyorum şimdi kursa gidiyorum ama daha düyük oynamak istiyorum allah izin verirse
bende geçenlerde Deli Çoban ı oynamıştım geçen dediğim okullar kapanmadan önce işte ;D ;D ;D

deli rolüydü benimkii ;D ;D ;D ;D
 
Üst