Tarihte Bugün

• Konbuyu başlatan hayalhane
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde hayalhane tarafından oluşturulan Tarihte Bugün başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 92,224 kez görüntülenmiş, 394 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Tarihte Bugün
Konbuyu başlatan hayalhane
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan M
crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
hayalhane' Alıntı:
Ben hatırlamıyorum :S Keşke o zaman olsaydım bende
Eskiden Türkiye çok karışıkmış
Şimdiki dururmumuz eskiye göre
Cennete yaşıyor muşuz gibi bence
Öylemidir sencede Crt : (
Hayalhane : )
Evet ne yazık ki  çok kötü günler yaşadık.
Cenet gibi bir ülkeye sahip olduğumuz doğrudur..
Ama güzeliğin değerini anlayabildiğimiz konusunda çok emin değilim..
Yine de umudumuzu kaybetmiş değiliz..
Huzur ve barışın sağlanması ise tek dileğimizdir..

H

hayalhane

Yav siyasete girmek gibi olmasında
Eskiden şöyle 75-80'lerde
Büyüklerim anlatırdı,eskiden millet evinde namaz kılanamazmış
Şimdi hocalar çıkıp televizyonda vaaz veriyo
Devleti eleştiriyo
Yani durum epey düzelmiş
Eskiden 3 kişi sokak ortasında sohbet ediyosa siz çete misiniz der alırlar bi sopalar sonra atarlarmş içeri 1-2 gün sonra çıakrtırlarmış

şimdi millet roplanıp birilerini dövüyo
Onada sadece para cezası verirler :p buda durumun farklı boyutu
neyse derine inmeyelim :) ;D

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
hayalhane' Alıntı:
Yav siyasete girmek gibi olmasında
Eskiden şöyle 75-80'lerde
Büyüklerim anlatırdı,eskiden millet evinde namaz kılanamazmış
Evet baya zor günler yaşadık..
Ama ülkemizde din konusunda bir kısıtlama olmadı..
Hatta bu en özgür olduğumuz konudur diyebilirim..
Yalnız elimdeki demokratik kazanımdarın değerini bilmeyen ..
Çabuk dolduruşa gelen insanlar olduğumuz doğrudur: (

H

hayalhane

Bak bizim bir matematik hocamız vardı orta okulda çok severdim ben onu
matematiği o sevdirdi bana
bana derdi
Kadir biz türkler kavga izlemesini pek bi severiz derdi :) Ben çok kavga ederdimde :p
Yani sen dolduruşa gelme kavga etme derdi :)
O geldi aklıma şimdi :) İşte bu konuda haklısın Crt'cim :) heheheh :)

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Matematik öğretmeniz sanıyorum espri yapmış..
Tamamen iftira : (
Senin kavga etmen konusuna gelince onlar çocuklukta olan şeylermiş.
Bak artık genç bir gelişimcisin.
"1 ocak2010" 'u hayalhane'nin büyük başarılara  imza atmaya karar verdiği gün ilan ediyorum : (

H

hayalhane

Hahahah ne güzel olur büyük başarılar
Büyük hayla kırıklıkları oldu Nickimde Hayalhane ya : (
Orta okulda yapmak istediklerimi defter arkasına yazardım
Hatta en çok istediğim şey Askerlikti
O  nedenle orta okul defterlerimin hemen hemen arkasayfaları
Subay,Astsubay,generaller vs. rütbe resimleri çizimleri ile doludur
Kendimide en çok asteğmen olarak görürdüm : (
Bunu yazrdım ama beceremedim ki
Lise 1'de (9.SınıF) bu yazı yazdığım deter başlığını Hayalhane diye adlandırmıştım :)
Hepsi hayal oldu Özelliklede Askeri Lise Sınavı (ALS) Sonucunu elime alınca o hayal kırıklığı sonucu bunu yaptım : (

Uff neyse konudan uzklaşmayalım konu kişisel oldu genele geçelim :)

H

hayalhane

1924. Sovyetler Birliği'nde Vladimir İlyiç Lenin'in ölümüyle boşalan Komiserler Konseyi Başkanlığı'na Aleksey İvanoviç Rikov getirildi.

1938. Bursa Merinos Fabrikası Atatürk tarafından işletmeye açıldı.

1957. İstanbul İşçi Sendikaları Birliği bir bildiri yayımlayarak grev hakkı istedi. İstanbul İşçi Sendikaları Birliği'ne 47 sendika bağlıydı.

1958. Ünlü soprano Maria Callas, Roma'da Bellini'nin Norma operasının galasında hastalığını ileri sürerek konser bitmeden sahneyi terk etti.

1959. Hindistan'da Kongre Partisi liderliğine İndira Gandhi seçildi. İndra Gandhi Hindistan'da parlamenter sistemin kurucusu Cavarahlal Nehru'nun kızıydı.

1967. Devlet Planlama Teşkilatı müsteşarlığına, Başbakanlık Özel Teknik Müşaviri Turgut Özal getirildi.

1981. Milli Güvenlik Konseyi (MGK), eski Sosyal Güvenlik Bakanı Hilmi İşgüzar'ı Yüce Divan'a sevketti. Hilmi İşgüzar yolsuzlukla suçlanıyordu ve o güne kadar Yüce Divan'a sevkedilen altıncı bakan oldu.

1984. Vergi iadesine ilişkin yasa yürürlüğe girdi. Böylece 1 Ocak 1984 tarihinden itibaren ücretlilerin, memurların, emeklilerin, bunların eş ve çocuklarının ve bakmakla yükümlü olduğu yakınlarının kira giderleri hariç, ev eşyaları, yiyecek, giyecek için yaptıkları harcamalar ile eğitim ve sağlık harcamaları vergi iadesine tabi olacak.

1990. Güney Afrika Devlet Başkanı De Klerk Afrika Ulusal Kongresi'ne konan 30 yıllık yasağı kaldırdı, aralarında Nelson Mandela'nın da bulunduğu siyasi mahkumların en kısa zamanda serbest bırakılacağını söyledi.

1991. Silopi ve Cizre'ye gazetecilerin girmesi yasaklandı.

1995. İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi Düşünce Özgürlüğü ve Türkiye kitabını toplatma kararı aldı.

Aynı gün Özelleştirme Yüksek Kurulu, Et ve Balık Kurumu'nu 2 yıl hiç ödemesiz 1,5 trilyona Hak-İş'e bağlı Öz Gıda İş sendikasına sattı.

1997. Ankara Sincan'da Refah Partili belediyenin düzenlediği "Kudüs Gecesi" tepkiye yol açtı. Türkiye Sincan'daki konuşması nedeniyle İran Büyükelçisi Muhammed Reza Bagheri'yi resmen protesto etti.

2000. Fildişi Sahili Milli Takımı, Afrika Kupası'nın ilk turunda elenince, ülkenin diktatörü futbolcuların tümünü bir askeri kampa hapsettirdi.

Bugün Doğanlar:

1882. İrlandalı romancı James Joyce.

1936. Galatasaray'lı futbolcu (Kral) Metin Oktay.

Bugün Ölenler:l

1996. İşadamı Hacı Ömer Sabancı.

1970. İngiliz filozof Bertrand Russell.

1974. Müzisyen Orhan Avşar.

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
hayalhane' Alıntı:
1995. İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi Düşünce Özgürlüğü ve Türkiye kitabını toplatma kararı aldı.
Kitabı toplattıklarına görre vardır evet geçerli bir neden..
Öyleya ..
Düşünüyorsanız konuşmayın..Konuşuyorsanız kitap yazmayın şayet yazdıysanız akıllı olun ve güzel şeyler yazın: (

Hayalhane: ) sevdim bu bölüm teşekkürler ..
Zaten benden başkada pek  uğrayan yoksa neyse: (
kitap yazdıysanız akıllı olun.

H

hayalhane

Hehehe :) Crt haklıısn uğrayan yok
İnan sen olmasan ilerletmeyecem
Bakar mısın saat 00.00 olur olmaz burdaysam yazıyorum hatta
29 ocak iki kez açtım şaşırdım :)
Bakan olma açmayacam inan :)
İlgin için teşekkürler: )

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Aslında tarihten pek hoşlanmam ama sayende bir tarih merakı başladıki hiçç sorma: (
Sen sıkılmaz yazar isen ben uygun bulduklarımı yorumlarım ...Ahh daha neler yazmak istiyorumda ..
Neyse: (

H

hayalhane

Bende çok şey yazmak istioyrumda site yönetimi beni bi şutlar
Bende taaa aya uçarım,aya çarpar güneşe doğruu ısınıca ateşin yakması can havliya bi topuklar dünyay zor atarım kendimi  ;D ;D ;D

Işınlarlar beni burdan ne şutlaması :) O kadar doluyumda siteyi sevdiğim için
Paşa paşa kalacaz uyacaz kurallara :)

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Evet dikkatli olmak gerek..
Yaşasın yasaklar banlansın kurallara  uymayanlar : ((şaka )
Hayalhane: ) Lütfen  konu dışına çıkmayalım .tarih tekerrürden ibarettir ..
3 şubata ne oldu merakla bekleyeceğimdir : (

H

hayalhane

Neyi yahu
ben ne dedim
bende merak ediyoerum dedim : (
23 saat sonra o konuyuda buraya açarım/yaarım dedşm yani
Sorun burda ne ki anlamadım : (

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
aman bunuda anlamayıver yani ..
Neyse yarın ki tarihi haberlerlerde buluşmak üzere buradan kaybolsam iyi olcak .
Konuyu dağıtmayalım : (

H

hayalhane

03/02/1468 Ölüm Matbaayı keşfeden Johannes Gutenberg.
03/02/1809 Doğum Klasik müzik bestecisi Felix Mendelssohn.
03/02/1809 Doğum Evrim kuramını geliştirerek insanın maymundan geldiğini kanıtlayan İngiliz biyolog Charles Darwin.
03/02/1880 Olay İdare-i Mahsusa İşçileri greve çıktı.
03/02/1899 Ölüm İlk tiyatro yazarlarımızdan Ali Bey öldü. Moliere'den uyarladığı ''Ayyar Hamza'' (1871) ünlü oyunlarındandı.
03/02/1928 Olay Hutbe, İstanbul'da Türkçe okunmaya başlandı.
03/02/1930 Olay Türk- Fransız Dostluk Antlaşması imzalandı.
03/02/1930 Olay Vietnam Komünist Partisi kuruldu.
03/02/1931 Olay Menemen Olayı hükümlülerinden 27 kişi idam edildi; mahkûmlardan biri idam sehpası önünden kaçtı.
03/02/1933 Olay Ankara İstanbul arasında ilk deneme uçuşu yapıldı.
03/02/1934 Olay Atina'da, Türkiye, Romanya, Yunanistan ve Yugoslavya arasında ''Balkan Paktı'' imzalandı.
03/02/1947 Doğum Amerikalı yazar Paul Auster.
03/02/1954 Olay İlk Orta Afrika Federasyonu Rodezya'da kuruldu.
03/02/1956 Ölüm Besteci ve udi Şerif İçli.
03/02/1956 Olay Besteci ve udi Şerif İçli, İstanbul Radyosu'nda geçirdiği kalp krizi sonucu 57 yaşında öldü.
03/02/1957 Olay İzmir açıklarında Amerikan Hawel Lykes şilebiyle çarpışan ''İzmir'' yolcu gemisi battı. 244 yolcusu bulunan gemide, 4'ü yolcu 5 kişi öldü.
03/02/1961 Olay Besteci Sadettin Kaynak 66 yaşında öldü.
03/02/1961 Ölüm Besteci Sadettin Kaynak.
03/02/1962 Olay Amerika Birleşik Devletleri Küba mallarına ambargo koydu.
03/02/1966 Olay Başbakan Süleyman Demirel, " Hür ve demokratik memleketlerin kalkınması planla olmamıştır," dedi. Demirel'in bu sözleri üzerine Profesör Besim Üstünel, "Hür ülkelerin kalkınması planlı olmuştur. Avrupa ülkelerinin çoğunda bu bir metot haline gelmiştir. Bazı örnekler verirsek, Japonya ve İsrail de plan uygulayan ülkeler arasındadır." dedi.
03/02/1966 Olay Sovyet uzay aracı Luna-9 Ay'a indi, televizyon görüntüleri yolladı.
03/02/1969 Olay El-Fetih örgütünün resmi sözcüsü Yaser Arafat, Filistin Ulusal Konseyi tarafından Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) başkanlığına getirildi. Yaser Arafat, İsrail'le olan tüm barış girişimlerini reddettiğini açıkladı.
03/02/1971 Olay 11 OPEC ülkesi bir toplantı yaptı. Petrol alıcısı ülkeleri petrol fiyatlarını arttırmakla tehdit ettiler.
03/02/1973 Olay Türkiye'de polise elektrikli coplar verildi.
03/02/1975 Olay Kıbrıs Türk Havayolları, Türkiye-Kıbrıs seferlerini başlattı.
03/02/1976 Ölüm Heykel sanatçısı Kuzgun Acar.
03/02/1977 Olay Bir süredir kayıp olan İstanbul Teknik Üniversite (İTÜ) öğrencisi Zeki Erginbay ölü olarak bulundu.
03/02/1978 Olay Başbakan Bülent Ecevit Kontrgerilla diye resmi bir kuvvet olmadığını söyledi. "Dışa dönük olarak oluşturulan bu gayri nizami savaş veya savunma kavramı öyle anlaşılıyor ki geçmiş yıllarda, ülkemizin yine bunalımlı bir döneminde dönemin bazı sorumlularınca içe dönük olarak uygulanmıştır" dedi.
03/02/1980 Olay İstanbul'da dur ihtarına uymayan bir Fransız turist öldürüldü.
03/02/1981 Olay Gazeteci Şükrü Doğan Yurdakul 7,5 yıl hapse mahkûm oldu.
03/02/1981 Olay Gro Harlem Brundtland Norveç'in ilk kadın başkanı oldu.
03/02/1984 Olay Sağlık Bakanlığı'na bağlı tüm hastane ve doğumevlerinde kürtaja izin verildi.
03/02/1990 Olay Doğru Yol Partisi (DYP) Genel Başkanı Süleyman Demirel partisinin yeni programını açıkladı. "Devletin Kamu İktisadi Teşebbüsleri'nden (KİT) kurtulması gerekir. Ama bunun yolu Kamu İktisadi Teşebbüsleri'ni yabancılara satmak değildir," dedi . Kaynak bularak tarım toplumundan sanayi toplumuna geçmenin şart olduğunu belirtti. Süleyman Demirel, "Eğer bu ülkede ateş yönetenler tarafından düşürülemiyorsa, millet doktoru değiştirecektir" dedi.
03/02/1995 Olay Yazar Metin Kaçan ve spiker Alp Buğdaycı işkenceyle tecavüz gerekçesiyle tutuklandılar.
03/02/1998 Olay Türkiye, (Uluslararası Çalışma Örgütü) İLO'nun "Çocuk İşçi Çalıştırmayı Yasaklayan" iki maddesine imza attı.
03/02/2002 Olay Afyon'da merkez üssü Sultandağı olan 6 büyüklüğündeki depremde 43 kişi öldü, 318 kişi yaralandı.
03/02/2005 Olay Ukrayna'da yakalanan Haluk Kırcı, Türkiye'ye iade edildi.
03/02/2006 Olay Mısır feribotu El Salam 98 Kızıldeniz'de battı 1000 kişi öldü.

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
hayalhane' Alıntı:
03/02/1973      Olay      Türkiye'de polise elektrikli coplar verildi.
Eletrikli cop..?
Hiç duymamıştım : (
Demek teknoloji bu kadar ilerlemiş..!

H

hayalhane

04/02/1902 Olay Paris'te 1. Jön Türk Kongresi yapıldı.
04/02/1926 Olay Yazar İskilipli Atıf Hoca şapka inkılabına muhalefetten Ankara'da idam edildi. Atıf Hoca "Frenk Mukallitliği ve Şapka" adlı risalenin yazarıydı.
04/02/1928 Olay Avusturyalı Naziler siyah sanatçı Josephine Baker'i protesto etti.
04/02/1941 Ölüm Hürriyet ve İtilaf Fırkası mensubu Miralay Sadık.
04/02/1947 Olay Hatay ilinde yer adlarının Türkçeleştirilmesine karar verildi.
04/02/1947 Olay Isparta Senirkent'te jandarmanın bazı vatandaşlara işkence yaptığı ortaya çıktı.
04/02/1948 Doğum Rock şarkıcısı Alice Cooper.
04/02/1948 Olay Ankara'da valilik ve belediye başkanlığının ayrılmasına ilişkin kanun kabul edildi.
04/02/1954 Olay İstanbul'da yakacak, et, ekmek ve çeşitli gıda maddeleri sıkıntısı bir türlü önlenemiyor. İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Fahrettin Kerim Gökay, yılında bugün bir açıklama yaparak halktan yardım istedi. "Evlerinizde odun, kömür istifçiliği yapmayın, haftada iki defadan fazla et yemeyin, yiyebileceğinizden fazla ekmek almayın" dedi.
04/02/1956 Olay Fazıl Hüsnü Dağlarca Yedi Tepe Şiir Armağanı'nı kazandı. Şair bu ödülü "Asu" adlı şiir kitabıyla aldı.
04/02/1960 Ölüm 2,20 metre boyuyla ün yapan Milli Piyango bayii Uzun Ömer.
04/02/1964 Olay 20-21 Mayıs olayları sanıklarından Talat Aydemir, Fethi Gürcan, Osman Deniz ve Erol Dinçer'in ölüm cezaları Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde onaylandı.
04/02/1972 Olay Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) parti liderlerine bir brifing verdi. "Siyasi suçlarda idam affının" sol bir slogan olduğu belirtildi.
04/02/1975 Olay İngiltere'de Muhafazakâr Parti genel başkanlığına Margaret Thatcher seçildi.
04/02/1980 Olay Bani Sadr İran devlet başkanı oldu.
04/02/1981 Olay İngiltere'de Margaret Thatcher özelleştirme çalışmalarının hızlandırıldığını açıkladı
04/02/1983 Ölüm Nöropsikiyatri alanında çalışmalarla tanınan Profesör Doktor Rasim Adasal.
04/02/1985 Olay Başbakan Turgut Özal resmi bir ziyaret için Cezayir'e gitti. Cezayir'i ziyaret eden ilk Türk başbakanı olan Turgut Özal,1958'de Birleşmiş Milletler'de Cezayir'in bağımsızlığı aleyhinde oy kullanan Türkiye'nin hatalı olduğunu açıkladı.
04/02/1987 Olay Yazar Aziz Nesin, Cumhurbaşkanı Kenan Evren aleyhine tazminat davası açtı. Aziz Nesin, "bir yurttaşın devlet başkanına dava açması Türkiye'de ilk kez görülüyor, ancak bir devlet başkanının yurttaşına vatan haini demesi de dünyada ilk kez görülen bir olaydır," dedi.
04/02/1989 Olay İstanbul'da Kadın Kültür Evi açıldı. Şener Macit, Canan Toksöz, Selma Atabek, Nermin Coşkun, Saadet Özkol, Munise Sökmen kurucularıydı. İstanbul Tünel'deki lokalde Medeni Yasa Kampanyası, Cinsel Tacize Karşı Kampanya organize edildi, çeşitli toplantılar ve etkinlikler düzenlendi.
04/02/1997 Olay 2 Şubat'ta Sincan belediyesinin düzenlediği geceye tepki olarak tanklar Ankara Sincan'dan geçti. Genelkurmay 2. Başkanı Org. Çevik Bir bunun "Demokrasi'de Balans Ayarı" olduğunu söyledi. Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız İçişleri Bakanlığı'nca görevden alındı.
04/02/1997 Basın Yayın Güneş Gazetesi yayın hayatına başladı.
04/02/2000 Olay Dışişleri Bakanı İsmail Cem Atina'ya gitti. Cem, 40 yıl aradan sonra Yunanistan'ı resmen ziyaret eden ilk Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı oldu.
04/02/2005 Olay Ukrayna'da yakalanan Bahçelievler katliamı sanıklarından Haluk Kırcı, Türkiye'ye iade edildi.

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
hayalhane' Alıntı:
04/02/1997       Olay       2 Şubat'ta Sincan belediyesinin düzenlediği geceye tepki olarak tanklar Ankara Sincan'dan geçti. Genelkurmay 2. Başkanı Org. Çevik Bir bunun "Demokrasi'de Balans Ayarı" olduğunu söyledi. Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız İçişleri Bakanlığı'nca görevden alındı.
Evet düzenlediği o geceyi hatırlıyorum..
Haberi ilk duyduğumda nasılda şaşırmış üzülmüştüm..
Allahtan  ortaokul yıllarımda hikaye kitaplarını severek okuduğum Bekir Yıldız değilmiş :(
Hayalhane: )
anlaşıldı günün önemli tarihi olaylarını yazmak sana yorumlamaksa bana düştü:(