Süt kansızlık yapar mı?

• Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Süt kansızlık yapar mı? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 32,563 kez görüntülenmiş, 8 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık
Konu Başlığı Süt kansızlık yapar mı?
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan blt.cemile
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Çocukların büyümesi ve gelişmesi için büyük önem taşıyan inek sütü kansızlığa neden oluyor...

Çok süt tüketen çocuklarda kansızlık olduğunu pek çoğunuz duymuşsunuzdur. Peki uzmanlar bu konuda neler söylüyor? İşte Marmara Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı’nın anneyiz.biz’e konuyla ilgili verdiği bilgiler:

"Çok süt tüketen çocukların diğer gıdalar için iştahları kalmaz. Yeterli kaloriyi almalarına rağmen dengeli bir diyet almamış olurlar. Bu nedenle çocukların günde 500 ml süt içmeleri, 750 ml yi aşmamaları önerilmektedir.

Çok süt içmek demir eksikliğine de neden olmaktadır. Demir büyüme ve gelişme için olduğu kadar kan yapımı için de gereklidir. İnek sütü yeterli demir içermemektedir. Var olan demir de bağırsaktan iyi emilmemektedir. İnek sütü hassasiyeti olan çocuklarda ise yavaş yavaş sızıntı bağırsaktan kanamaya neden olarak kansızlık yaratabilir.

Çok süt içerek diğer gıdaları tüketemeyen ve az demir alan çocuklar soluk renkli olur, çabuk yorulurlar, ilk yaşlarda psikomotor gelişme geriliği olabilir.

Süt, içinde bulunan yağ ve kalori, beyin ve sinir gelişmesi için elzemdir. Bu nedenle iki yaş altındaki çocukların yağsız süt içmesi doğru değildir.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NELERDİR?

İnek sütü çocukların büyümesi için yararlı bir gıdadır.

Anne sütünde daha fazla demir bulunduğu ve bu demir bağırsaktan iyi emildiği için, bebeklere ilk yaş içinde anne sütü vermek daha uygundur.

Çocukların günde tüketeceği inek sütü miktarı 500-750 ml olmalıdır. Eğer bu miktar aşılırsa süt, kansızlığa yol açabilir."

P

prenses35

Kullanıcı
23 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
36
İzmir
fazla süt tüketiminin kansızlığa yol açtığını duymamıştım ama çayın zararlı olduğunu ve demir eksikliğine yol açtığını biliyordm..her zamanki gibi herşeyin fazlası zarar.sütün yanında ek gıdalarla dengeyi sağlamalı.

B

blt.cemile

Kullanıcı
11 Ara 2008
En iyi cevaplar
0
0
Azı karar çoğu zarar yani.
Teşekkürler.

E

ebruliyn

Kullanıcı
29 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Faydalı bir bilgi,sütü çok severim ama bende kansızlığa sebep olduğunu bilmiyordum.Teşekkürler...

M

M

Kullanıcı
31 Tem 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Teşekkürler..Önceleri gece içmeden önce bir bardak içip yatrdım  :)

S

suheda:)

Kullanıcı
31 Tem 2010
En iyi cevaplar
0
0
Kütahya
Çok ilginç.
Demir eksikliğini biliyordum da kansızlığı bilmiyordum.
Bende de kansızlık vardı.
Minik kutu şuruplarım oluyordu.
Her gün içiyordum.

crt

crt

Kullanıcı
11 Eyl 2009
En iyi cevaplar
0
38
İstanbul
Kansızlık benimde enn büyük sorunum..
Konu dikatimi çekti..Hele
de sütün kansızlığa neden olmasına çok şaşırdım..
Konuyla ilgili bir yazıyı paylaşayım istedim..

Herkesin merak ettiği bir sorudur; süt kansızlık yapar mı, yapmaz mı? Prof. Dr. Nilgün Sarp sizler için konuya açıklık getiriyor.

Sütün sağlıklı bir gelişim için vazgeçilmez olduğunu ortaya koyan bilindik tüm özelliklerinin yanı sıra, bazı mitler de sık sık gündeme geliyor. Sütün çocuklarda kansızlığa yol açtığına dair anlayış herhalde en yaygın mitlerden biri ve belki de en zararlısı. Çünkü kansızlığa yol açacağı korkusu ile yeteri kadar süt verilmemesi, çocukların gelişimini olumsuz etkiliyor. Baştan söylemekte gerekir ki bugüne kadar yapılan araştırmalar, süt ve kansızlık arasında bir ilişki bulunduğuna dair kesin bulgular ortaya koymuyor.

Ülkemizde önemli sağlık sorunlarından biri olan kansızlık çeşitli nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Protein ve C vitaminin yetersiz, kalsiyumun fazla miktarda alınması, bebeğin doğumdan önce süte karşı taşıdığı hassasiyet bebeklerde, besinlerdeki demirin emiliminin azalmasında neden olan faktörlerden bazıları. Ancak yeteri kadar süt içmek bu faktörler arasında yer almıyor.

Çocukların yeterli, çok yönlü ve dengeli beslenmesinin sağlanması için, bir yaşından itibaren anne babaları ile sofraya oturmaları, onların hemen hemen tüm yediklerini az miktarlarda yemeye başlamaları önem taşıyor. Bunu yapmayan, yediklerinde çeşitliliğe gidilmeyen tüm küçük çocuklarda besin öğelerine bağlı problemler oluşabiliyor. Kansızlık da bunlardan biri.

Çocukların sağlıklı beslenme düzeninde inek sütünün özel ve önemli bir yeri var. İnek sütü ilk altı aydan sonra özellikle doğru zamanda doğru ek besinlere başlanmış, anne sütü almayan / alamayan bebeklerin dengeli beslenmesinde sağlıklı gelişimi tamamlıyor. Bu nedenle, gerektiğinde altıncı aydan sonra bebeklere inek sütü verilebiliyor. Anne sütünün yokluğunda inek sütünün verilmemesi bebeklerde protein ve kalsiyum eksikliğine neden olabiliyor.

Süt içmek çocukların sağlıklı dişlere, güçlü kemiklere sahip olmaları kadar bağışıklık sistemlerinin güç kazanması için de gerekli. Sütte, bağışıklık sisteminin gelişmesi için gereken vitaminler bol miktarda bulunuyor. Bir bardak süt 6 yaşındaki bir çocuğun ihtiyaç duyduğu günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 52’sini, proteinin yüzde 30- 35’ini, B12 vitaminin yüzde 95-98’ini karşılıyor. Süt çocuğun enerji ihtiyacını ise yüzde 5- 6 oranında gideriyor.

Süt, makro besin öğelerini (protein, karbonhidrat, yağ) ve mikro besin öğelerini (vitaminler, mineraller) içeriyor. Çocukluk döneminde kemik, kas ve dişlerin güçlü olması beynin sağlıklı gelişmesi için süte gereksinim duyuluyor. Günde iki bardak süt bu gelişimi destekliyor.

Sağlık için yeterli süt içmek kadar, sütün hangi koşullarda sunulduğuna dikkat etmek gerekiyor. Açıkta satılan sütlerde çok sayıda sağlığa zararlı mikroorganizma bulunuyor. Bu nedenle mutlaka ambalajda sunulan, pastörize ya da UHT yöntemiyle işlenmiş ürünleri tercih etmek gerekiyor. UHT sütler, karton ambalajın altında bulunan UHT logosundan tanınabiliyor.
(alıntı)

B

blt.cemile

Kullanıcı
11 Ara 2008
En iyi cevaplar
0
0
Günde iki bardak süt bu gelişimi destekliyor.

Bende günde 2 bardak süt içerim mutlaka.
Teşekkürler :)