SUÇLU KİM?

  • Konbuyu başlatan passiflora
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde passiflora tarafından oluşturulan SUÇLU KİM? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 6,884 kez görüntülenmiş, 21 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı SUÇLU KİM?
Konbuyu başlatan passiflora
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan dideM
P

passiflora

Kullanıcı
17 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
SUÇLU KİM ?
"Öğretmenim yüzünden derste kaldım ", " Yuvamı sen yıktın ", "İçkiye ve sigaraya senin yüzünden başladım", " Kaderim kötüymüş " ve daha neler neler. Bana göre, bunların hepsi de kendimizi kandırmaktan başka bir şey değil. İnsanoğlu, garip bir inatla, suçlu olduğu konuda masum olduğunu, suçun başkaları tarafından işlendiğini iddia eder. Bunun en basit nedeni, huzurlu yaşama(sorunsuz yaşama)  isteğidir. Herhangi bir öğrenci, dersinde başarılı olamadığı zaman,  suçu ilk önce öğretmenine atar, bu masum görünen, fakat hiç de masum olmayan yalanı işe yaramazsa, bu sefer de işe yarayacak bir başka yalan(bahane) bulmaya çalışır; Sınıf arkadaşının, derste çok konuşması gibi. Bu öğrenci amacına ulaşıncaya kadar, yani rahata kavuşuncaya kadar, bu yalanlarına devam eder. Fakat işin garibi çocuğa göre, söyledikleri yalan değildir. Ona göre, bunlar, sadece masum bahanelerdir. Hem, suçu niye kendi üzerine alıp, ruhunu huzursuz etsin? 
Bence bu masum bahaneleri kullanan insanların çoğu, ailesi tarafından baskıya uğramış olanlardır. Çünkü ancak baskıya maruz kalmış insanlar, bir daha baskı görmemek için veya “en azından şimdilik kurtulurum” gerekçesiyle böyle fark edilmeyen yalanları kullanırlar. Bu yalanlar, küçüklükten beri kullanıldıkları için,  insanlara yemek, içmek gibi son derece doğaldır. Bu nedenle de bu yalanları, onlar, yalan olarak değil, yaşamın devamını sağlamak için gerekli olan bahaneler şeklinde algılarlar.
Ben, baskıyla büyümediğim için genellikle suçumu kabul ederim ama arada bir suçu başkalarının üstüne atmıyor değilim. Ailem benim gibi büyümemişler, onların yetişme tarzı, hemen hemen her Türk ailesinin yetişme tarzı şeklinde olmuş. Yani, “çevre faktörünü bir numara yapan tarz ". Ne kadar kötü bir tarz! Tabi ki yaşadığımız çevreye aykırı hareketlerde bulunmak, normal değildir, fakat çevremizdekiler yanlış düşünecek diyerek de kendimizi mutsuz etmek son derece yanlıştır. Düşündüğünüz zaman bana hak vereceksiniz, yaptığımız her davranışın arkasında muhakkak bir çevre faktörü gizlidir. Bir düğüne gittiğimiz zaman, en şık giyinenlerden biri de mutlaka biz olmalıyızdır. Kendimiz için mi, yoksa çevre için mi? Burası tartışmaya açık. Fakat bana göre çevre birinci sıradaki etmen       
Diyebilirsiniz ki, çevre faktörüyle kendini rahatlatmak için söylenen bahaneler arasındaki bağ nerede? Ben de derim ki, apaçık ortada. Çevreye karşı hoş görünmek için, uslu, namuslu, işten eve, evden işe gidip gelen, eşini aldatmayan... İnsanlardan olmak gerekir. Böyle olamadığın anda başlar bizim masum görünen, fakat hiç de masum olmayan yalanlar. Eşiyle boşanma aşamasına gelen, Kazanova bir kocayı ele alalım. Ne kadar yerinde bahaneler bulur değil mi! Önce, aldattığını karısına ihbar edene bulur ayrılma sebebini. Güya, onu ispiyonlayan yüzünden ayrılmıştır karısından, yoksa karısını aldattığı için değil. Bu bahanesinin arkasından çok güzel bir bahane daha bulur ustaca ; " bize nazar değdi ". Sanki hiç nazar değmiş aile görmedik de bu yüzden sana hemen inanacağız, Peki bu Kazanova, bu bahaneleri niye uydurur? Çevre, ona hak versin ve bu çevreden dışlanmasın ve vicdan azabı duymasın diye.
Psikolojide bu olaya, mantığa bürünme adı verilir. Diğer bir adı,  usa vurma olan mantığa bürünmenin halk arasında yaygın olarak bilinen şekli, bahane bulmadır. Psikolojik olarak değerlendirmek gerekirse, ara sıra böyle bir davranış, gerçekten bizleri rahatlatır. Fakat bizi rahatlatıyor diye devamlı olarak yapmaya kalkarsak, artık, sorunlu bir insan olmuşuz demektir. Devamlı olarak savunma mekanizmalarını kullanmak, insanı huzurla değil, sıkıntıyla tanıştırır ve bana inanın bu tanışmadan pek memnun kalmazsınız.
Haktan DEMİRCİOĞLU
Uzm. Psikolojik Danışman
 
P

passiflora

Kullanıcı
17 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
Yazı çok hoşuma gitti paylaşmak istedim.
 
S

sarmut

Kullanıcı
31 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
tam benim alanım yani favorim psikoloji üzerine yazılar
hayatımızds en ufak seyden olusan en buyuk sorun da hep psikolojik durumlar yatar...
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Suçlu yanlış eğitim insanları hayata daha iyi daha güçlü daha  daha mücadeleci hazırlayamıyoruz bu ta çocukluktan baslıyor

Sağlam bir temel eğitimle ama her anlamda eğitimle gerçekleşir bunu basarabildiğimiz gün kimseyi suçlayamayacak bir nesil olusturabiliriz bence
 
S

sarmut

Kullanıcı
31 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
korsan burda anlatlan egitim degil pskolojik dürtüler..
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Evet efendim  yazıyı okudum ama yazının içinde gecenler  eğitilmiş insanlarda gecersiz  o anlamda eğitim dedim

Bilmem anlatabildimmi insanları pisikolojik açıdanda eğitebilirsin psikiyatr lar onu yapıyor yanılmıyorsam

Sence hayata iyi hazırlanmış bir insan yukarıda yazılı olanlarda bir baskasını suclarmı  ?
 
S

sarmut

Kullanıcı
31 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
off olur mu ne mantıktır bu ?
hersey egitim degildir
eger her egitim alan dogru olacak derseniz tum okumuslar dogru du mantıgı cıkarmıs olursunuz..
nice oumuslar cevre faktörünün öne gecemeyi  özkıyım (intihar ) dahi yapabiliyorlar bilmem anatabildim mi?
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Efendim eğitim derken okumanın dısında tabi okumakla beraber insanların her anlamda hayata hazırlanmasından bahsediyorum.

Bak sana soyle soyleyeyim o dediğin kişiler evet okumuş olabilirler ama hayatta gerekli mücadeleyi verebilecek bir pisikolojiye ulaşamamıştır yada ulaştırılamamıştır buna okulda aldıgı eğitimde aileden aldıgı eğitim de dini eğitimde yada ne dersen de

Ben insanara anlayabildikleri dille anlatıldıgı takdirde bu tür olayların olmayacagını en azından azamiye inebileceğini düşünüyorum mantık bu :)
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Ne demek efendim ben tesekkur ederim beni anladıgınız için genelde anlaşılamıyorumda
 
P

passiflora

Kullanıcı
17 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
Sarmut,Korsan,Berrak yorumlarınız için teşekkürler. Zaten içeriği psikoloji olan yazıları yazanların amacıda toplumu bu konuda eğitmek değil mi?  Okumasını bilelim, okuduklarımızı yorumlamasını ve edinimlerimizi irdeleyelim. Bunu yapabiliyorsak ne mutlu bize !
 
A

ayben

teşekkürler güsel bir paylaşım olmuş ben zaten bir türlü çözemedim şu insan psikolojisini çok karmaşık gelio bazen insanlar bana karşıma çıkan bi durumla nasıl başaçıkabilirm ??? işin içinden çıkamıyorum bazen.
 
S

sarmut

Kullanıcı
31 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
pasiflora merhaba nasılsın?
konu psikoloji olduğunda ben ordayım ))
çünkü bu dalı çok seviyorum ve çözmeye anlamaya yani irdelemeye giden biriyim :)
bu da benim hobilerimden birtanesi :)
teşekkürler görüşmek üzere :)
 
P

Paradoks

BİR SORUN OLDUGUNDA KİSİ ÖNCELİKLE SORUMLULUGU KENDİSİNDE ARAMALIDIR. MANTIGA BÜRÜNME SAVUNMA MEKANİZMALARI ÜRETMEK ANCAK VE ANCAK EGOSUNU TATMİN EDER. GÜNÜMÜZDE EGOİST İNSANLARIN NÜFUSU GİTTİKCE ARTMAKTA KENDİ DUYGULARI HIRSLARI UGRUNA SORUNUN KAYNAGI KENDİLERİ İKEN BİR NEDENLE BAGDASTIRIP SUCLARININ ÜZERİNİ ÖRTÜYORLAR YADA HİC SUCU OLMAYAN MASUM KİSİLERE SUCLU ROLÜNÜ YÜKLÜYORLAR... :mad: 
 
P

passiflora

Kullanıcı
17 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
Ne güzel bir hobi sarmut. İnsan Davranışları yazmak için asla tükenmeyecek bir hazine...  :)
 
U

UNKAPANI

Kullanıcı
3 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
0
Suçlu bence iç ve dış çevrede oluşturulmuş psikolojik baskı..Güzel bir paylaşım teşekkürler..
 
longcoming

longcoming

Kullanıcı
10 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
Adana
Günah keçisi aramak...
Bulduğunu zannedip,cadı avına çıkmak

Bir söz vardır:
İğneyi kendine,çuvaldızı başkasına

Bu konuda bildiğim birşey varsa,hiçkimsenin sütten çıkmış ak kaşık olmadığı.

Hiçbirimiz,masum değiliz.

Yazıda hep başkalarını suçlamaktan bahsedilmiş.Oldukça sağlıksız,uç bir durum.
Bunun bir diğer uç,sağlıksız tarafı da var ki,o da herşeyden kendisini sorumlu tutmak;herşeyde hatayı kendinde aramak.
Birincisi ne kadar sağlıksızsa,ikincisi de öyledir.

 
Üst