Sözsüz oyun dile geldi

  • Konbuyu başlatan GulsahToptas
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde GulsahToptas tarafından oluşturulan Sözsüz oyun dile geldi başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,060 kez görüntülenmiş, 2 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Sözsüz oyun dile geldi
Konbuyu başlatan GulsahToptas
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan prenses35
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Sanatçı Ulvi Arı'dan ilk Pandomim kitabı..


Pandomim sanatçısı Ulvi Arı tarafından kağıda dökülerek ''Pantomime Drama (Sözsüz Tiyatro)'' adlı kitapta toplandı.

Arı'nın kaleminden Türkiye'de pandomim sanatı üzerine yazılan ilk kitap Maya Akademi tarafından yayımlandı. Pandomime uzun yıllar gönül ve emek veren sanatçı, kitabında deneyimlerini, tanıklıklarını, gözlemlerini ve bilgilerini bir araya getirdi. Pandomimin doğuşundan bugüne tarihi gelişimi, oyunları ve çalışma alıştırmaları ve makyajı ile anlatıldığı kitap, fotoğraflarla zenginleştirilerek okuyucuya sunulmuş.

''Türkiye'de en çok icra edilen sanat mimdir, çünkü kimse konuşmuyor'' diyen Arı, kitabının ön sözünde, ''Bu kitabı bir tepki, protesto olsun diye kaleme aldım. Geleceğe güzel bir armağan bırakmak için bu bu eserin yazılması gerektiğine inanıyorum. Pandomim konusunda Türkiye'de araştırma yapmanın önünde yabancı dil ve konuyla ilgili yeterince kaynak olmaması gibi engeller var'' ifadesine yer verdi.

''Antik Roma Pantomimus'undan filizlenen İtalyan Commedia Dell Arte'si yoluyla Fransız ve İngiliz sirk gösterilerinde geliştirilen sahne oyunlarıyla kaynaşan ve 19. yüzyıla kadar gelen, temelde sözsüz oyuna dayalı gösteri türü'' olan pandomimin de bütün sanatlar gibi insanın varoluşuyla başladığını anlatan Arı, ön sözde şunları kaydetti:                                                                           

''Mim, bütün sanatların üreticisidir. İnsan konuşmayı bilmiyorken düşüncelerini pandomimle anlatmayı tercih etmiştir. Ne yazık ki ülkemizde mim popüler bir sanat haline dönüşmemiştir. Parmakla sayılacak kadar pandomim oyuncusu var Türkiye'de.''

-BİLİNEN PANDOMİM SANATÇILARI-

Arı, kitabında pandomim hakkında verdiği bilgilerin yanında pek çok pandomim sanatçısını da okuyucuyla tanıştırıyor. Ünlü Fransız mim ustaları Marcel Marceau ve Domingo Pradel ile yaptığı görüşmelere yer veren Arı, Türkiye'deki bilinen mim sanatçılarını da sıralıyor.

Oktay Anılanmert, Taner Barlas, Gürsel Borla, Erdinç Dinçer, Mehmet Fıstık, Kaya Gürel, Ergin Kolbek, Sedat Küçükay, Yaşar Nezih Eyüboğlu, Ünal Pekel, Abdurrahman Albayrak, Konuralp Sunal, Fahri Bozbaş, Vecihi Ofluoğlu'nun yanı sıra Erol Günaydın ve Oğuz Aral gibi mim sanatına emek veren sanatçıların mim sanatıyla ilgili değerlendirmeleri de kitapta yer veriyor.

-ULVİ ARI HAKKINDA-

Ulvi Arı, 1977 yılında İşçi Kültür Derneği'nde tiyatroya başladı. Ünal Pekel'le Ankara Gösteri Sahnesi'ni kuran Ulvi Arı, 1986'da gösterilere başladı. 1986 yılında Erdinç Dinçer'in Devlet Tiyatroları bünyesinde açtığı pandomim sınavını kazanan 5 kişiden biriydi. Gösteri dünyasında ve televizyonlardaki, hep ezilen insanların yanında yer alan ''Ulvik'' adlı tiplemesiyle beğeni toplayan Arı, Türkiye'nin bir çok yerinde gösteriler sundu.

Ulvi Arı, Akademi Neo'da pandomim sanatına ilgi duyanlara dersler veriyor.

AA

not: alıntıdır.
 
E

erdal_ergen

Kullanıcı
16 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
mersin
Paylaşım için teşekkürler
emeğine sağlık
:)
 
P

prenses35

Kullanıcı
23 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
36
İzmir
Gülşah' Alıntı:
''Mim, bütün sanatların üreticisidir. İnsan konuşmayı bilmiyorken düşüncelerini pandomimle anlatmayı tercih etmiştir. Ne yazık ki ülkemizde mim popüler bir sanat haline dönüşmemiştir. Parmakla sayılacak kadar pandomim oyuncusu var Türkiye'de.''
tüm sanatlar üzerinde biraz daha etkin bir ülke olmalı bence Türkiyemiz..
Kimse konuşmuyorsa,konuşmadan anlatılanları anlayalım..
 
Üst