Sorumluluğunu bilen çocuk yetiştirmek

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
Web
www.kendinigelistir.com
Sorumluluk; kişinin; görev alanına giren davranışları yapması ve sonuçlarını üstlenmesidir.

Hiç bir anne, baba; sorumsuz çocuk yetiştirmek istemez. Ancak; sorumluluk doğuştan getirilmez. Çok küçük yaştan itibaren edinilen, öğrenilen ve gelişen bir beceridir.

Çocuklara sorumluluk kazandırmanın 2 temel yolu vardır.
1-Anne-babanın çocuğa iyi model olması.
Çocuklar; doğdukları andan itibaren çevresinde olan yetişkinleri önce izler, sonra taklit eder ve model alır.
Bu nedenle; sorumluluklarını bilen çocuk yetiştirmek isteyen anne-baba; kendi sorumluluklarını yerine getirerek onlara model olmalıdır.
Anne-baba; evin günlük işleyişi ile ilgili, çocukların bakımı ile ilgili, işi ile ilgili, eşine, kendi anne-babasına... karşı sorumluluklarını yerine getirirken farkında olmadan çocuğuna da model olur.

2-Çocuğa sorumluluk alması için fırsat/görev verilmesi.
Bazı anne, babalar; yardım etmek veya korumak amacıyla çocuklarına sorumluluk vermeyerek, onların yapması gereken işleri kendileri yapar ve çocuğunun bunları büyüyünce nasıl olsa yapacağını düşünür.
Oysa sorumluluk; çok küçük yaştan itibaren verilirse içselleşir ve alışkanlık haline gelir.
Bu nedenle; becerilerine uygun sorumluluklar vererek, cesaretlerini kırmadan ve yaptıkları hatalardan ders çıkarma (yani tecrübe) fırsatı tanıyarak, çocuklarımızın sorumluluk sahibi birer yetişkin olmalarını sağlayabiliriz.

BUNLARA DİKKAT EDİN
*Sorumluluk konuşma ve nutuk atma ile öğretilmez. Hem model olun, hem de görev verin.
*Sorumluluk vermeye istekli olun. Biraz geride durarak, izin verme yürekliliği gösterin.
*Çocuğunuzun yaşına ve becerilerine uygun sorumluluklar listesi hazırlayın ve uygulayın.
*Keyif almasalar da sorumluluklarını yerine getirmeleri gerektiğini öğretin.
*Büyüdükçe; hakları artarken,  sorumluluklarını da arttırın.
*Sorumluluklarını yerine getirirken sizin kadar iyi olmalarını beklemeyin.
  Eksik ve hatalı yapmalarına, kırıp, dökmelerine izin verin.
*Asıl kazanımın; yaptıklarının olumsuz sonuçlarını yaşadıkça ve olumlu sonuçlardan keyif aldıkça olacağını unutmayın.
*Yaptıkları katkıların önemini çok abartmadan dile getirin.
*Ne kadar meşguliyetleri, ödevleri... olursa olsun, her zaman sorumluluklarını yapacak zamanları olması gerektiğini unutmayın.

Yaşlara Göre Verilebilecek Sorumluluk Örnekleri

2 -3 YAŞ
*Birlikte oyuncakların toplanması
*Telefon, kumanda gibi... taşıyabileceği bir şeyi getirmesi, götürmesi...
*Günlük işleri farketmesi amacıyla minik yardımlarının istenmesi ...

4 YAŞ
*Basit yiyeceklerin hazırlığına yardım etmesi (mısır gevreği gibi)
*Evde balık beslemesi...
*Ayakkabısını dolaba koyması...
*Çamaşır asarken mandal vermesi
*Günlük işleri farketmesi amacıyla çok basit yardımlarının istenmesi (alışveriş, temizlik, yemek...gibi)

5 YAŞ
*Ne giyeceğini seçmesi...
*Giyinip, soyunması...
*Kirli çamaşırlarını banyoya koyması...
*Telefona uygun şekilde cevap vermesi
*Saçlarını taraması...
*Yatağını kabaca düzeltmesi...
*Markette alışverişe yardım etmesi...
*Masayı kurmaya yardım etmesi...
*Bulaşık makinesinde yıkanan kaşık-çatalları yerine yerleştirmesi...
*Tabağına köfte, makarna koyması...
*Suyunu, sütünü bardağına koyması...

6 YAŞ
*Alışverişte söylenenleri raftan alması...
*Taşıyabileceği şeyleri taşıması...
*Basit, tost, sandviç hazırlaması...
*Banyo yaparken vücudunun bir kısmını sabunlaması...
*Masayı toplamaya yardım etmesi...
*Misafirlere  tepside bir şey ikram etmesi...
*Büyük anne-büyük babaları telefonla araması ve sohbet etmesi..
*Çorap, iççamaşır gibi küçük çamaşırları ipe asması...
*Odasının düzeninden sorumlu olması...
*Bulaşık makinesindeki tencere gibi malzemeleri yerine yerleştirmesi...

Nihal AKYILDIZ / Psikolog

özgüя şαнιη' Alıntı:
Sorumluluk konuşma ve nutuk atma ile öğretilmez. Hem model olun, hem de görev verin.

Evet anne ve baba ,çocuk için önce kendisi iyi bir model olacakki inandırıcı ve öğretici olsun ...
Çünkü sorumluluk;küçük yaştan öğrenilen ve geliştirilen beceri ve yeteneklerdir...
Kendi adıma konuşursam...Bendeki sorumluluk duygusu öyle fazla gelişmişki ..
Bazende taşıyamıyor "yeter artık" diyor bırakmak istiyorum ya olmuyor işte ..Bu yükü taşımaya ta çocukluktan alışmışız bir defa(:
Güzel konuydu...

Konu olarak üzerine çok şeylerin söylenebileceği bir hususa değinmişmişsiniz. Gerçekten de günümüzde anne ve babalar, çocuklarını koruma içgüdüsüyle onları yapabilecekleri işlerden mahrum bırakıyorlar. Bu davranış, anne-babalar için o anda bir iyilikmiş gibi görünse de, uzun vadede -bilmeden- çocuklarına büyük bir kötülük etmiş oluyorlar. İlerleyen yaşlarda sorumluluk bilinci gelişmemiş bir bireyin çekeceği muhtemel zorlukları düşünsenize... Hayat kolay değil. Bu nedenle hayatın zorluklarına çocukları, küçük yaşlardan itibaren hazırlamamız gerektiği kanaatindeyim.

Çok önemli bir konu bence, bende ; 3 örnekleme yaparsam;

İlki bir bitki doğal ortamında insan eli değmemiş herhangi bir baskının olmadığı ortamda büyümesi,
İkincisi ise bulunduğunuz şehre yabancı bir bitkiyi yetiştirmek üzere bahçenize getirmeniz,
Üçüncü ise şehre yabancı bitkiyi özel koşullarda yetiştirmek.

Bence en sağlıklısı doğal ortamında müdahale edilmeden yaşaması masrafsız ve sorunsuz oratama  adapte olmuş.
İkincisi ise bilinçsiz insanların tercih ettiği bir yöntem. Bitki olsunda nasıl olursa olsun mantığında. Ancak unutulan bişe var bu bitkiye su vermek gerek, gübrelemek gerek, zararlıları olacağı için ilaçlamak gerek tüm hastalıklara karşı korumak gerek şayet bunları yapmazsanız hem etrafına zarar verir hemde bitki sahip olduğu özellikleri geliştirmez.
Üçüncüsü ise bulunduğunuz şehirden başka yerde yetiştiecek imkanınız yoktur   ancak bitki hakkında araştırma yaparsınız ona doğal ortamı olmasa da yaşayabileceği koşulları sağlarsınız. Böylece bitki istediğiniz şekilde gelişimine devam eder kontrol altında.

Yani herkes çocuk sahibi olabilir ama herkes ANNE BABA olamaz...
Anne baba olmak zor zanaat, herkesin harcı değil (:

Bir yerde okumuştum yapılan araştırmaya göre;
Çalışan annelerin çocuklarının sorumluluk duygusu daha iyi gelişirmiş,paylaşmak istedim :)

Geri