Sizi şaşırtacak beyinle ilgili 10 ilginç bilgi

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Araştırma Sonuçları kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Sizi şaşırtacak beyinle ilgili 10 ilginç bilgi başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,771 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Araştırma Sonuçları
Konu Başlığı Sizi şaşırtacak beyinle ilgili 10 ilginç bilgi
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Codex
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Bilim camiasının hala sırlarını çözemediği, en sıra dışı organ olan insan beyni, karmaşık yapısı ile gizemini korumaya devam ediyor. Gelişen teknoloji sayesinde her geçen gün beynimiz hakkında yeni ve şaşırtıcı bilgiler öğreniyoruz. Bu konuda Avrupa'nın 2. Beyin Hastanesi NPİSTANBUL uzmanları ile konuştuk. İşte, sizi şaşırtacak 10 ilginç bilgi.

1. Sol beyin, rasyonel ve stratejik düşünceler üretip uzun vadeli planlar yapar. ‘Eğer’ ve ‘fakat’ sözlerini çok kullanır. Sağ beyin ise duygusaldır. Sıcaklık ve yakınlığa önem verir. Daha yuvarlak düşünür. En çok ürettiği kelimeler, ‘hemen’ ve ‘şimdi’ dir. Sol beyin gerçekleri, sağ beyin duyguları, ön beyin doğruları analiz eder.

2. İnsanda sağ beynin fonksiyonu olarak güzelliği sevme eğilimi vardır. Kadınlar, beyinlerinin bu bölgesinin fazla çalışmasından kaynaklanan biyolojik eğilimleri gereği estetik duyusuna, erkeklerden daha çok önem verir.

3. Uzun süreli depresyon varlığı kişide Alzheimer riskini iki kat arttırır. Kronik alkol kullanımını ise beyinde belirgin yıpranma yaparak, Alzheimer hastalığına zemin hazırlar.

4. Yeni edindiğimiz bilgileri 24 saat içerisinde tekrar eder, konu üzerine kafa yorar ve hayal kurarsak, beyinde bir network oluşur ve öğrenilenlerin kalıcılığı sağlanır. Bu şekilde kimyasal kayıt yapılır.

5. Çocukluk ve gençlik döneminde yaşanılanlar daha sonra yaşanılanlara oranla daha az unutulurlar. Bazen insanlar o yaşlarda hiçbir anlam veremedikleri halde, öğrendikleri bilgileri aynen aktarabilirler. Bunun nedeni, bu çağlarda beynin öğrenme kapasitesinin ve öğrenilenlerin arasında bağ kurma yeteneğinin yüksek oluşudur.

6. Çocuklar, altı yaşına gelene kadar duygusal empatiyi, daha sonra da zihinsel empatiyi öğrenirler. 10-12 yaşlarında ise soyut empati yeteneği kazanılır.

7. Gece uykusu gündüz öğrenilenleri pekiştirir. Beyin için “en ideal uyku” olan gece ykusu, beyinde bulunan sinir hücreleri arasındaki bağların geliştirilmesini sağlar. Bu sayede beyin gündüz öğrendiklerini gece kayda geçirir. Sağlıklı beyin için uykunuza özen gösterin. Çünkü yetersiz uyku beyninizi etkiler ve iradenizi zayıflatarak tepkilerinizi yavaşlatır.

8. Beyni aktifleştirmek için rutinden uzaklaşın. Sabah rutininizde değişiklik yapın. Örneğin kahvaltıdan sonra giyinmeyi deneyin ve işe giderken farklı bir radyo kanalı dinleyin. Araştırmalar, bu değişikliklerin beyin aktivitesinde ciddi artışa yol açtığını kanıtlıyor. Görev ne kadar rutin ve otomatik olursa söz konusu aktiviteler de o kadar düşüyor.

9. Beyin, vitaminlerin yanında kaliteli yağlara da ihtiyaç duyar. Yağ çeşitlerinde Omega 3 ve Omega 9 içeren besinler dolaşım sisteminin düzenli çalışmasını sağladığından, beynin de fonksiyonlarında iyileşme sağlar. NPİSTANBUL Beyin Hastanesi uzmanları, özellikle yüksek Omega 3 içeren su ürünlerinin (somon gibi) tüketimi ile beynin yaşlanmasını geciktirebileceğinizi belirtiyor. Omega 3 içeren cevizin günde 2 adet olmak üzere 8 haftalık düzenli tüketimi ile de, bilişsel fonksiyonların iyileştiğinin görüldüğünü söylüyor.

10. Son olarak, dikkat etmeniz gereken diğer noktalar ise şunlar; "Beyin sağlığı için sinir büyüme faktörüyle ilişkili olan B vitaminlerini ihmal etmeyin. Beyin ve sinir sisteminin sağlığını korumak açısından büyük önem taşıyan B vitaminleri eksikliği; depresyon, unutkanlık ve sinirliliğe yol açabiliyor. Sakatat, tam tahıllı pirinç, baklagiller ve pekmez iyi birer B vitamini kaynağıdır."

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr
 
Üst