Sinekler duvarda nasıl yürür

  • Konbuyu başlatan FreNzA
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler kategorisinde FreNzA tarafından oluşturulan Sinekler duvarda nasıl yürür başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 7,416 kez görüntülenmiş, 21 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler
Konu Başlığı Sinekler duvarda nasıl yürür
Konbuyu başlatan FreNzA
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan catzilla
F

FreNzA

Kullanıcı
10 Haz 2007
En iyi cevaplar
0
0
izmir
Sinekler duvarda nasıl yürür

Sinekler ayaklarındaki yapışkan sıvı ile yüzeye tutunuyor. Yapışmayı önlemek için ise, kıllarıyla silerek ayaklarını temizliyorlar.
Örümcek Adam gibi duvarda yürümek şimdilik hayvanlara mahsus bir özellik. Duvarda yürümek için ayakların yüzeye yapışması, vücut ağırlığının dengede olması gerekiyor. Sineklerin tüm ayaklerı yüzeye yapışabiliyor. Sineğin ayağını yüzeye yapışmasını kıllar sağlıyor. Bu kıllar şeker ve yağdan oluşan bir yapışkan madde üretiyor.
Almanya’nın önde gelen araştırma kurumu Max Planck Institute, 300’den fazla duvarda yürüyebilen böcek ve sinek türünü inceledi. Bu türlerin tümü de arkalarında bu yapışkan sıvıdan oluşan bir ‘ayak izi’ bırakıyor. Araştırmayı yürüten Stanislav Gorb, yeryüzünde bu özelliğe sahip 1 milyondan fazla böcek türü olduğunu ve çoğunluğunun bu yapışkan sıvı sayesinde duvarda yürümeyi başardığını tahmin ediyor.
Sinekler ayaklarındaki yapışkanlı sıvıyla duvara tutunarak yürüyor. Ayaklarındaki sıvının yanı sıra minik pençeleri de duvarda yapışıp kalmalarını önlüyor. Sinekler yapışıp kalmamak için itmek, ayaklarını döndürmek, kıllarını sıvamak gibi çeşitli teknikler kullanıyor. Ayak kılları ve yapışkan sıvı sinekleri yerçekimine karşı koyarak duvarda yürümelerini sağlıyor.
İnsanların sineğin doğasından nasıl yararlanabileceğine gelince, gelecekte üretilecek robotların benzer bir teknolojiyle duvarda yürümesi sağlanabilir. Halen ABD’de Case Western Reserve Üniversitesi uzmanları da Gorb ve ekibinin bulgularından yararlanarak duvarda yürüyebilen bir robot geliştiriyor. Bu robotun da ayaklarında kıllı doku ve yapışkan sıvı bulunuyor.
 
B

busra_53

Kullanıcı
1 Tem 2007
En iyi cevaplar
0
0
paylasımın icin tesekkurler.
 
I

ibrahim

Kullanıcı
20 May 2007
En iyi cevaplar
0
0
eskişehir
ALLAH'Im nelere kadir degil ki.ilginç bilgilerin için teşekkürler.
 
E

esge35

Kullanıcı
19 May 2007
En iyi cevaplar
0
0
Hiç merak etmemiştımm ama okudumm..tesekkurlerr... ;)  :) :p
 
O

okyanusya

Kullanıcı
3 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
hep böcekleri sinekleri hayvanları dikkatle incelerim ve sinek türlerinin neden durup durup bacaklarını sıvazladığını düşünürdüm demekki duvara yapışıp kalmamak içinmiş :)
teşekkürler..
 
B

berrak

Kullanıcı
28 Tem 2007
En iyi cevaplar
0
0
pembe...
vaayy canına bende hep düşünürdüm sinekler ayaklarını neden yalarlar diye :D :D :D onlarında ayak izleri varmış demekki :D :D :D
 
A

ayben

Evet Allah'ın hikmeti aslında bunlar, değil mi? O'nun gücü gösteriyor aslında ibret alınacak o kadar çok şey var ki neyse konuyu saptırmayayım ;)

Teşekkürler bu güzel bilgiler için  ;)
 
Üst