Siemens genç operacıları arıyor

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Meslekler Rehberi kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Siemens genç operacıları arıyor başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,208 kez görüntülenmiş, 2 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Meslekler Rehberi
Konu Başlığı Siemens genç operacıları arıyor
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan SENFONİ
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Siemens 10. Opera Yarışması başlıyor. Yarışmanın ön elemesi 25 Mart’ta düzenlenecek. Yarışmanın birincisi Almanya’nın önemli opera kurumlarından Karlsruhe Operası’nda bir yıllık, ikincisi de Salzburg Mozarteum Müzik Akademisi’nde altı haftalık yaz bursuyla ödüllendirilecek. Siemens Opera Yarışması aslında, ilk kez 1993 yılında verilmeye başlanan Siemens Sanat Ödülü’nün farklılaşmış hali.

Gençlerin ve toplumun sanata olan ilgisini artırmak amacıyla başlatılan, daha önce resim-desen, fotoğraf, heykel ve kısa metrajlı film dallarında verilen Siemens Sanat Ödülü, son dokuz yıldır opera dalında veriliyor. Bu tercih, Türk gençlerin elde ettikleri başarılarla açıklanıyor.

Bu yıl İstanbul Devlet Opera ve Balesi Başrejisörü Yekta Kara’nın danışmanlığında gerçekleştirilen yarışmanın ön elemesi 25 Mart’ta yapılacak. Yarı final ve final ise 26-27 Mart tarihlerinde halka açık düzenlenecek. Sonuçlar, 28 Mart akşamı dereceye giren sanatçıların Alman Başkonsolosluğu’nda sahneye çıkacağı ödül töreninde açıklanacak. Yarışmanın birincisi Karlsruhe Operası’nda bir yıllık burs (eğitim, konaklama ve geçim masrafları) ve Goethe Institut Inter Nationes İstanbul’da 4 aylık Almanca bursu, ikincisi Salzburg Mozarteum Müzik Akademisi’nde 6 haftalık yaz bursu ve Goethe Institut Inter Nationes İstanbul’da iki aylık Almanca bursu kazanacak. Üçüncüye ise 2.000 avro para ödülü verilecek.

KATILIM KOŞULLARI Yarışmaya T.C. vatandaşı olan, 1 Ocak 1978’den sonra doğmuş ve operayla ilgili kişiler katılabiliyor. Siemens Basın ve Halkla ilişkiler Müdürü Özlem Aksoy koşulları şöyle açıklıyor: "Profesyonel olma şartı kesinlikle yok. Ancak şartnameye göre yarışma için istenen repertuvar tabii bu alanda belli bir gelişim seviyesine sahip olmayı getiriyor. Repertuvar ile belirli bir seviyenin hedeflenmesinin arkasında, yurtdışı eğitimi almaya hak kazanacak olan genç sanatçıların belli bir seviyede olması gerekliliği yatıyor. T.C vatandaşı koşulu ise yarışmamızın özellikle ulusal nitelikte kalmasını sağlamak için kondu. Özellikle Türkiye’deki genç sanatçıların bu alanda ciddi desteğe ihtiyaçları olduğunu göz önüne alarak yarışmamızın ulusal nitelikte sürmesini istiyoruz. Yaş sınırı ise çerçeveyi belirlemek adına hemen hemen her yarışmada olan bir nitelik." Aksoy, yarışmaya her yıl ortalama 40 kişinin başvurduğunu söylüyor.

Yarışmanın seçici kurulu şu isimlerden oluşuyor: İstanbul Devlet Opera ve Balesi Başrejisörü Doç. Yekta Kara, Devlet Sanatçısı Mete Uğur, Dresden Operası Genel Sanat Yönetmeni Prof. Gerd Uecker, Karlsruhe Operası Genel Sanat Yönetmeni Achim Thorwald ve Siemens Kurum Temsilcisi Özen İncecik.

İki ayrı opera kitabı

Siemens, opera alanında yaptığı çalışmaların 10’uncu yılını iki kitapla kutluyor. Kitaplardan ilki 10’uncu yılında Siemens Opera Yarışması. Geçtiğimiz 10 yılı belgelemek üzere hazırlanan kitabın amacı, yarışma fikrinin doğuşundan bugüne katedilen mesafeyi, gelişimleri övünç kaynağı olan genç yetenekleri ve bu uzun soluklu projede emeği geçenleri kayda almak. Bu kitap sadece Siemens Opera Yarışması’nın geçtiği evreleri anlatmakla yetinmiyor, aynı zamanda genç Türk opera sanatçılarını da tanıtıyor. Bugün her biri ulusal ya da uluslararası sahnelerde boy gösteren genç sanatçıların, Siemens Opera Yarışması sonrasında kariyerlerinin geldiği noktayla ilgili en güncel bilgileri de veriyor. İkinci kitap ise Herkes İçin Opera. Orijinal ismi Opera for Everyone olan ve Jean Grundy Fanelli tarafından kaleme alınan kitapta; opera dinlemeye yeni başlayanlar ya da bu alanda kendini yetiştirmek isteyenler için bir dinleme listesi ve okuma yapmak isteyenler için de bir okuma listesi yer alıyor.

Önceki yıllarda dereceye girenler

Cenk Bıyık, tenor, 2002 birincisi Ödül bursuyla 2002 yılında gittiği Almanya’da Prof. Elisabeth Werres ve Prof. Donald Leidecker ile çalıştı. Almanya’da Karlsruhe Operası’nda sözleşme imzalayarak birçok önemli eserde başrol ve yardımcı rollerde yer aldı. 2004’te Avrupa Kültür Vakfı’nca verilen Avrupa Kültür Ödülünü aldı. 2006’da İstanbul Müzik Festivali çerçevesinde Topkapı Sarayı’nda yapılan "Saraydan Kız Kaçırma" operasında da Pedrillo rolünü söyledi.

Çiğdem Soyarslan Erdoğan, soprano, 2006 üçüncüsü Viyana’da şan pedagogları ve korepetitörler ile çalıştı. Viyana Müzik ve Sahne Sanatları üniversitesinin sınavını kazandı. Burada Claduio Visca ile çalışmalarına halen devam ediyor. Konservatuarda sahnelenen Mozart’ın "Sihirli Flüt"ünde Gece Kraliçesi rolünü, Viyana Schauspielhaus’ta sahnelenen Mozart’ın "Saraydan Kız Kaçırma" operasında Konstanze ve Blonde rollerini söyledi. Bu rolleri daha sonra Lüksemburg ve Antwerp’te de seslendirdi.

Tülay Uyar, soprano, 2004 ikincisi 2004 yılında burslu olarak gittiği Salzburg Mozerteum Yaz Akademisi’nde Edda Moser, Kurt Widmer ve Patricia Wise’ın ustalık sınıflarına katıldı. Yine 2004’te Montepulciano’da, Köln Üniversitesi ve Avrupa Müzik ve Sahne Sanatları Akademisi’nin düzenlediği, Edda Moser’in ustalık sınıfına katıldı. 35 ülkede konserler verdi. İstanbul Devlet Operası’nda "Batı Yakası Hikayesi" ve "Fantastik" adlı eserlerde başrol oynuyor.

Nuri Harun Ateş, kontrtenor, 2007 mansiyon Mustafa ve Övül Avkıran 5. Sokak Tiyatrosu projesi kapsamında "Aşhura" adlı müzikal oyunda kontrtenor olarak başrolü oynadı. Bu oyunla birçok festivalde sahne aldı ve almaya devam ediyor. 2007’de Danimarka Hotel Pro Forma-the Sand Child projesinde oyuncu ve kontrtenor olarak yer aldı. Handel ve Vivaldi gibi klasik kontrtenor repertuvarı üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

Burak Bilgili, bas, 1998 birincisi 1998’de kazandığı Amerika öğrenim bursundan sonra, 1999 yılının Mart ayında Sedat Gürel-Güzin Gürel Bilim ve Sanat Vakfı ödülüyle Amerika’da Academy of Vocal Arts’ta çalışmaya gitti. Mezuniyetinden sonra Zehra Yıldız Bilim ve Sanat Vakfı bursuyla Giaoti ve Riciarelli ile çalıştı. New York Metropolitan Operası’nda başrol oynayan ilk Türk opera sanatçısı oldu. 2004’te Uluslararası Mirjam Helin Opera Yarışması’nda ikinci oldu. Aldığı diğer ödüllerden bazıları: 2002’de Viyana’da yapılan Uluslararası Hans Gabor Belvedere Şarkı Yarışmasında birincilik, Uluslararası Alfred Kraus yarışmasında birincilik, 2001’de the Neue Stimmen yarışmasında birincilik, Mario Lanza ve J. Parkinson yarışmalarında birincilik ödülleri. Ayrıca Loren Zachary, Licia Albanese-Puccini Vakfı Uluslararası Ses Yarışması ve Giargari Bel Canto Ses Yarışmasında birincilik.


 
G

Gozde

Kullanıcı
9 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Lüleburgaz
ilgilenenler için güzel bir yarışma tabi
bilgilendirme güzel olmuş teşekkürler Özgür.
 
Üst