Seçtiğiniz meslek yaşam kalitenizi belirler

  • Konbuyu başlatan GulsahToptas
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Meslekler Rehberi kategorisinde GulsahToptas tarafından oluşturulan Seçtiğiniz meslek yaşam kalitenizi belirler başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,928 kez görüntülenmiş, 7 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Meslekler Rehberi
Konu Başlığı Seçtiğiniz meslek yaşam kalitenizi belirler
Konbuyu başlatan GulsahToptas
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Frost
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Meslek seçmek çok önemli bir karardır. Bazıları daha ilkokuldan kararını verir ve hayat gerçekten o doğrultuda ilerler. Bazıları plan yapar ama üniversite sınavı buna izin vermez. Bazıları isteyerek seçtiği mesleği sonradan sevmez bambaşka işler yapar. Seçtiğiniz meslek bazen sağlığınız için de belirleyici bir faktör olur. Bedenimizin sağlığı ve hayatta kalabilmemiz için enerjiye ihtiyaç duyarız. Enerji biterse makine çalışmaz. Bu sebeple besinler yani enerji kaynaklarımızın seçimi yaşam kalitemizi de belirler. Sağlık ve beslenme ilişkisine baktığımızda genetik faktörleri göz ardı etmek mümkün değil ancak genetik faktör kadar önemli olan diğer konu çevresel faktörlerdir. Yaşam biçimi, etrafınızdakilerin alışkanlıkları, dış uyaranlar ve zorunlu yapılması gerekenler beslenmemizi etkiler. Hayatta kalma mücadelesi içinde enerji kadar önemli diğer birim ''para''. Hayatınızı devam ettirmek için para da kazanmak durumundayız. Hal böyle olunca para kazanmak için yaptığınız bazı işler sağlınızı çok yakından etkileyebiliyor.

BAZI MESLEKLER VE SAĞLIK RİSKLERİ

Sürekli oturmak zorunda olanlar (banka memuru gibi ): Kabızlık, dolaşım problemi, sırt ve bel ağrısı, hareketsizliğe bağlı şişmanlık, ara öğün atlama.

Çok sık seyahat edenler (uluslararası ticaret işi olanlar gibi): Düzensiz öğün alışkanlığı, egzersize zaman ayıramama, dengeli beslenme güçlüğü, saat farkı kaynaklı öğün düzensizliği, su tüketiminde eksiklik, sindirim sistemi problemleri.

Uzun toplantılara katılmak zorunda olanlar (yöneticiler gibi): Aşırı çay kahve tüketimi, yetersiz su içme, toplantılardaki yağlı ve şekerli kurabiye tüketiminde artış, öğün atlama.

Uzun süre ayakta durması gerekenler (eğitimciler, kuaförler gibi): Sırt ve bel ağrıları, dolaşım bozukluğu, ara ve ana öğün atlama, yetersiz su tüketimi, tek öğünde çok fazla yemek yeme.

İşini yürüyerek yapmak durumunda olanlar (tıbbi satış mümessilleri gibi): Öğün saatlerinde dengesizlik, sürekli dışarıda hazır yemekler yenilmesi, karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek lif içeriği düşük beslenme, tuvalet problemi sebebiyle az su içme.

Sürekli aynı pozisyonda oturanlar (santral görevlisi gibi): Sırt ve bel ağrıları, sindirim ve dolaşım sistemi bozuklukları, hareketsizlik sebebiyle kilo alımında artış.

Ağır işte çalışanlar (taşıma ve lojistik elemanları gibi): Kalori ve protein dengesizliği, eksik besin alımı, vitamin ve mineral yetersizliği, iskelet ve kas yapısını koruyucu kıyafet ve beden egzersizleri konusunda eğitim eksikliği.

Gün içinde hep sokakta olanlar (taksi şoförü, kurye görevlisi gibi): Öğün saatlerinde dengesizlik, sürekli dışarıda hazır ve aynı tür yemekler yenilmesi, karbonhidrat ve yağ içeriği yüksek lif içeriği düşük beslenme, tuvalet problemi sebebiyle az su içme.

Uykusuz ve düzensiz yaşayanlar (cerrahlar, akademisyenler, araştırmacılar gibi): Düzensiz öğün alışkanlığı, egzersize zaman ayıramama, dengeli beslenme güçlüğü, geç saatte yemek yeme ve şeker içeriği yüksek atıştırmalar, su tüketiminde eksiklik, sindirim sistemi problemleri, uykusuzluk

Ev hanımları (bana göre en ağır mesleklerden biri): Akşam ailece yemeğe hazırlanma sebebiyle öğün atlama, öğle öğününü geçip akşam üzeri aşırı yağlı ve şekerli besinler tüketmek, ev işlerindeki yorgunluğu egzersiz gibi düşünerek ihtiyacından fazla yemek yemek, çocuklardan artan yemekleri tüketmek.

ÇALIŞANLAR İÇİN PRATİK ÖNERİLER

Kabızlık problemi: Lifli besin ve su tüketimi artırılmalı mümkünse hareketli bir yaşam şekli tercih edilmelidir. Diyetin lif oranını artırmak için özellikle rafine edilmemiş, tam buğday, tam çavdar ve kepekli ürünler ile sebze, kabuğu ile yenebilen meyve ve kuru baklagillere yer verilmelidir.

Aşırı çay kahve tüketimi: Çay ve kahve, bileşimindeki antioksidan maddeler sebebiyle sağlığımız için önemlidir. Ancak ölçülü miktarın dışına çıkıldığı zaman ve bu durum su tüketimini engeller hale geldiğinde sağlık için tehlike çanları çalar. Özellikle çay kahve şekerli tüketiliyorsa durum daha da ciddidir. Bir küp şeker yaklaşık 20 kalori içerir. Her gün 100 kalori fazlalık ayda 3000 kalori eder. Bu yıllık olarak vücut ağırlığınızda yaklaşık 5 kilo artışa sebep olur. Yeterli su içtiğinizi anlamak için idrar renginizi kontrol edin. Açık sarı, renksiz olması normaldir.

Toplantılarda ikram edilen kurabiyeler: Bunlar yerine yağsız kraker, çeyrek simit, kuru kayısı, ceviz, peynirli kepekli sandviçler, çiğ sebzeler ve bitki çayları, su daha iyi seçimlerdir.

Öğün atlama: Metabolizmayı hızlandırmak için az ve sık yemek zorundasınız başka şeylerden mucize beklemeyin. 2 - 3 saatte bir yanınızda taşıyabileceğiniz besinler atıştırın. Yağsız kraker ile ayran, kuru kayısı ile içine önceden yerleştirdiğiniz ceviz veya badem, 1 meyve, 1 avuç leblebi, yarım simit ile peynir, yağsız tost ve ayran her yerde bulabileceğiniz ve taşıyacağınız pratik besinler. Öğün atlamanız gece daha fazla acıkmanıza ve bir sonraki öğünde ihtiyacınızdan fazla yemenize sebep olur.

Hareketsizlik: Mümkün olduğunca esneme hareketleri yapın ve doğru oturuş pozisyonunu öğrenin. Dolaşım probleminiz için akşamları ayaklarınızı yükseğe kaldırmak veya doğru masaj uygulamaları da çözüm olabilir. Cep telefonuyla konuşurken hareket edin. Sürekli bacak bacak üstüne atmayın. Merdiven kullanın. Arkadaşınıza telefon etmek yerine ofis yakın ise yürüyün. Egzersiz sırasında mutluluk hormonu olan endorfin salınımının olumlu etkilerini de unutmayın.

Yazı: Dilara Koçak

 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Konu başlığına yanıtım önce;
Nasıl bir kalite belirlemesi ben pek anlayamadım.
Çünkü üniversite mezunlarının bile pek çoğu aslında istediği bölümden mezun değil.
Yani meslek seçebilme şansımız nedir ki?
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Eğer genele vurursak biraz zor sevdiğim mesleği seçebilmek ama hep değimiz gibi engel değil. :)

birde hep söylenen bir söz vardır belkide onu kast etmek istemiştir zeynep: hangi mesleği yapıyorsanız yapın elinizden gelen en iyisini yapın .,

Nedersin?
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Gülşahcım, ya benim Türkçem zayıf, ya da gerçekten anlayamadım başlığı.
Yazının geneline baktığımda, seçilmiş meslekte karşılaşılan olağan sorunlara pratik çözümler var. O halde "Seçtiğiniz meslekte yaşamınızı daha kaliteli kılabilecek ipuçları" şeklinde olması daha doğru gibi? Bence yani. Kaldı ki "kalite" burada ne anlamda kullanılmış, bunu da tam olarak anlayamadım. "Sağlıklı olabilmenin" ipuçları verilmiş.

Düz mantıkla baktığımda şunu mu anlıyorum;
"Sen mühendis olmayı seçmişsin, o halde kaliteli bir yaşamın var."
"Sen çöpçüsün, yaşamının ne derece kaliteli olabileceğinden kuşkuluyum."
Oysa yazıda ben bu konuda tek bir cümle göremedim ki?

Lütfen örnek verdiğim meslek sahipleri alınmasınlar, açıklama amaçlıdır.
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Hal böyle olunca para kazanmak için yaptığınız bazı işler sağlınızı çok yakından etkileyebiliyor.

Bende tekrar konuyu okuduğumda şöyle bir şey anlıyorum;burada anlatılan kaliteli yaşamdan kasıt meslek seçimimiz yaşam biçimimizi de belirleyeceği ve ardından da başka bir konuya atlamışlar bu seferde mesleklerin üzerimizde yarattığı sağlık promlemlerine ilişkin detaylar anlatılıyor ama istersen hemen başlığı değiştirebiliriz ;)
 
F

Frost

Kullanıcı
26 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
İZMİR
www.yuphup.com
HEPİMİZİN İDEALİ OLMUŞTUR TABİ BU İLKOKULDA FARKLI ORTAOKULDA FARKLI LİSEDE FARKLIYDI İDEALİMİ GERÇEKLEŞTİREMEDİM ÇÜNKÜ KISITLI ŞARTLARA SAHİP BİR ÜLKEDEYİZ EĞİTİM AÇISINDAN AMA YİNE DE SEVDİĞİM BİR İŞ YAPIYORUM, ZATEN GÖRÜYORUZ İSTEDİKLERİ BÖLÜMLERİ BİTİRİP O BÖLÜMLE İLGİLİ ÇALIŞAMAYAN ÇOK İNSAN VAR, BENCE BİZ BİR YERE KADAR YAPABİLİYORUZ BİRAZ ŞANS BİRAZ DA ÇEVRE ETKİLİ OLUYOR BENCE.
 
Üst