DUYU SİSTEMLERİ
• BURUN : İnsan en gelişmiş varlık olmasına karşin hayvanlarla karşilaştırıldığında koku duyusu oldukça zayıf kalmaktadır.
• DİL : 17 adaleden oluşur. Tat hücreleri, ekşiyi, tuzlu veya tatlıya kıyasla 1000 kat fazla alır. Dilin arka kısmı acıya, ön kısımları ise tatlıya duyarlıdır.İnsan yaşlandıkça tat tomurcuklarının sayısında ve tat duyusunda azalma meydana gelir bu azalma yemek zevkinin azalmasına yol açar.
• TER BEZİ: Vücuttaki 3 milyon ter bezi teşvik edildiğinde saatte 5 litre ter üretir. Yorucu bir günün sonunda terli bir koltukaltının her 1cm2’sinde ortalama 100 milyon kadar bakteri bulunur. Ayrıca bir günde ortalama 1 litre kadar ter kaybetmekteyiz.
KULAK : Genç bir yetişkin insanın duyma aralığı 20-20000 Hertz arası değişmektedir. Yaşlandıkça bu aralık çarpici bir biçimde 50-8000 Hertz’e düşmektedir. Genel olarak 130 desibele yakın sesler (örnegin çok yakında havalanan bir uçağın gürültüsü) rahatsız etmeye başlarken 90 desibel üzerindeki seslerin uzun süreli etkisi kalıcı duyma kaybına yol açabilmektedir. Bir traktörün motorunun sesi verilen bu değerin üzerinde.
• GÖZ : Bir varsayıma göre bilgilerimizin beşte dördü beynimize gözlerimiz aracılığıyla aktarılmaktadır. Renk körlüğü kalıtımsaldır ve kadınlarda çok seyrek olarak rastlanır.
• DERİ : Vücudumuzdaki en büyük organdır. Yetişkin bir insanın derisi 5 kg ağırlığındadır ve yaklaşik 7 m2 bir alanı kaplar. En kalın derimiz, avuç içlerinde ve topuklarımızın altında oluşandır. Göz kapakları üzerindeki deri vücudumuzun en ince derisidir. En geniş organımız, yani derimizde bulunan hücrelerin sayısı tam 300 milyon kadardır. Derinin en dış katmanı olan epidermis, kendini sürekli olarak yenilemekte ve ortalama 75 günde bir tamamen yenilenmiş olmaktadır. Derimizin her 3cm2’sinin altında ortalama 10 kıl kökü, 100 ter bezi ve 1 metre uzunluğunda kan damarı bulunmaktadır.
• CİLT: 1.5-2 metre karelik bir yüzey kaplar,15 kg ağırlığındadır. Yaklaşik 1 santimetre karelik ciltte, 3 milyon hücre, 1 metre kılcal damar, 80 ter bezi, 35 sinir ucu bulunur.
• SAÇ: Kirpikler 3-4 ay içinde ölüp dökülürken baştaki saçlar dökülüp, yerine yenisine bırakmadan önce 3-4 yıl yaşayabilir. Baştaki saçlar ayda 1-3 cm uzar.
• TÜYLER: Vücudumuzda yaklaşik 5 milyon tüy vardır. Bunun 100-150 bin kadarı saç derisindedir. Sakal yılda 13 santim uzar. Bu da yaşam sonunda 9 metre eder.