SAYILARLA VÜCUDUMUZ

  • Konbuyu başlatan berrak
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Araştırma Sonuçları kategorisinde berrak tarafından oluşturulan SAYILARLA VÜCUDUMUZ başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 31,388 kez görüntülenmiş, 30 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Araştırma Sonuçları
Konu Başlığı SAYILARLA VÜCUDUMUZ
Konbuyu başlatan berrak
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Batusch
A

altyy

Kullanıcı
31 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
konya
codex öncelikle senin yazıyı okurken yüzümde küçük bi tebessüm oldu :)  emeğine sağlıkk iyi bilgilerr..
 
F

feridis

Kullanıcı
7 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
evet codex valla güldürdün yani ;D ilginç bilgilermiş cidden
 
Y

yusuf63

Kullanıcı
6 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
ankara
Konu içerisinde olsa dahi " Dini içerikli" yorum, mesaj;
17.Kural gereği yasaktır.

Yorumunuz silinmiştir.
 
B

Batusch

Kullanıcı
22 Mar 2009
En iyi cevaplar
0
0
Paylaşım için tşk ederiz fakat sistemler hakkında eksik ve yanlış bilgiler bulunmaktadır.. Yanlış anlaşılsın istemem fakat bir biyolog olarak düzeltip en yakın zamanda Gerçek sayıları sizlere ulaştıracağım..
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Batusch' Alıntı:
Paylaşım için tşk ederiz fakat sistemler hakkında eksik ve yanlış bilgiler bulunmaktadır.. Yanlış anlaşılsın istemem fakat bir biyolog olarak düzeltip en yakın zamanda Gerçek sayıları sizlere ulaştıracağım..
Bekliyoruz  :)
 
B

Batusch

Kullanıcı
22 Mar 2009
En iyi cevaplar
0
0
KEMİKLER: Yetişkin bir insan iskeletinde 206 kemik vardır. Bunların yarısından fazlasıysa el ve ayaklarımızda yer alır. Kemiklerimizin Yüzde 45’i kalsiyum ve diğer minerallerden, yüzde 30’u canlı dokudan, yüzde 25’i sudan oluşur.Her 1 cm kemik 2500 kilo yük kaldırabilir. Bu çeligin dayanabileceği yükün 4 katı kadardır. Eğer bütün kemiklerimiz, dış kemik yapısında olsaydı, iskeletimiz taşiyamayacağımız kadar ağır olurdu.Yaklaşik 227 gram ağırlığındaki kırmızı ilik her gün 5 milyar yeni kan hücresi üretir. Vücudumuzun en karmaşik eklemi olan diz eklemi aynı zamanda da vücudun en kolay hasar görebilen eklemidir.
• OMURİLİK: Yetişkin bir insanda omurilik yaklaşik 45 cm uzunluğundadır. Dakikada 3 milyon yeni hücre üretir. Omurlar arasında yumuşak kıkırdaktan oluşan diskler yer alır. Ayağa kalktığımızda veya oturduğumuzda bu diskler yavaş yavaş sıkışır. Bu yüzden her gece 16 mm kadar kısalmış olarak yatağa gireriz. Yattığımız süre içinde bu 16 mm’yi tekrar kazanırız.
• KAS SİSTEMİ: İnsan vücudunda 400’den fazla iskelet kası bulunur. Vücut ağırlığının yüzde 40’ını iskelet kasları oluşturur. Yetişkin bir erkekte 656 farklı adale vardır. En büyüğü sırttakidir. En küçüğü ise kulak içinde ve 10 milimetre uzunluğundadır. Gülerken 15, alnımızı kırıştırırken ise 43 tanesini kullanıyoruz. Kalp kasları dakikada 60 ile 100 kere kasılıp gevşer. Gece gündüz hiç durmadan çalisarak vücudumuza kan pompalar. Kaslarımız yaklaşik 25 yaşinda en güçlü duruma kavuşur.

SİNDİRİM SİSTEMİ
İnsan hayatı süresince 30 bin ile 50 bin kilo arasında yiyecek sindirim sisteminde işlenir. Gelişmiş insanda sindirim kanalı 9 metre boyundadır. Yiyeceklerin Bu kanaldan geçmesi 15 saat ile 2 gün arasında süre alır.
• YEMEK BORUSU: Yutağı mideye bağlayan 25 cm  uzunluğunda bir borudur. Yutkunmak yemek borusunun  küçük dalgalanmalarla hareket etmesidir. Bu harekete peristalsis denir. Peristalsis, yiyeceği yemek borusundan mideye yaklaşik 10 sn’de taşir. Peristalsis hareketi de otonom sinir sistemi tarafından kontrol  edilir. Peristalsis o denli etkilidir ki baş aşağı durduğumuz zaman bile yiyip içebilir, yiyecekleri yutabiliriz.
• MİDE: 1.2 litre sıvıyı ve yiyeceği alabilme kapasitesi bulunan midemizde, çeligi 7 günde eritecek mide suyu üreten toplam 35 milyon sindirim bezi vardır.Mide dakikada 500 bin hücre üretir. Yiyecekler midede 2 ile 4 saat arasında sindirim işlemine tabi tutulur.
• KARACİĞER: Vücudumuzdaki en büyük organdır. Kan ihtiyacının beşte birini kalpten, beşte dördünü bağırsaktan karşilar. Olağanüstü bir dejenerasyon özelligine sahip olan karaciğerimiz %70’lik bir doku kaybında bile kendini tamamen yenileyebilir ve birkaç ay içerisinde asıl boyutlarına yeniden ulaşabilir. Karaciğer, aynı zamanda vücudumuzun en büyük salgı bezidir ve günde yarın litre kadar safra üretebilir. Ortalama ağırlığı kadınlarda 1.3kg, erkeklerde ise 1.8 kg olan karaciğer, herhangi bir anda vücudun kan gereksiniminin yaklaşik %13’ünü karşilar. Her karaciğer hücresinin ortalama ömrü 150 gündür.
• İNCE BAĞIRSAK: 6.4 metre uzunluğundadır.
• PANKREAS: Büyük bir salgı bezi niteliğindedir. Her gün ortalama yarım ile 1 litre arasında sindirim suyunu on iki parmak bağırsağına aktarır. Günde yaklaşik 2.1 litre sindirim suyu üretirler. Yetişkin bir insan vücudu günde ortalama 10 litre sindirilmiş gıdayı kullanır.
 
B

Batusch

Kullanıcı
22 Mar 2009
En iyi cevaplar
0
0
SOLUNUM SİSTEMİ
Normal soluma sırasında akciğerlere giren havanın hızı saatte 6.4 km civarındadır. Normal koşullarda bir insan dakikada 15-20, 24 saatte 20 bin kere nefes alır.
• AKCİĞERLERİMİZ: Akciğerlerimiz, yumuşak, ortalama 454 gram ağırlığındadır. Yetişkin bir insanın akciğeri 3 litre hava tutabilir. Normal solumada yaklaşik 2 litre hava ciğerlere girer ve çikar. Bu miktar bir solukta 4 litreye ulaşabilir. Ciğerlere alınan havada oksijen oranı %21, dışarı verilen havada oksijen oranı ise %16’dır. Büroda çalisan bir kişi günde ortalama 11.352 litre hava solur. Dolayısıyla havadan aldığı oksijen miktarı günde 570 litredir. Akciğerlerimizin kasları yoktur. Diyafram akciğerler için hareketli bir taban oluşturur. Normal solunum esnasında 2,5 cm kadar hareket eder. Yetişkin insan akciğerinde 250 bin civarında bronş bulunur. Mesela köpekler çok az ter bezine sahip oldukları için vücutlarını soğutabilmek adına çok hızlı nefes alırlar. Hapşirık,çok güçlü bir hava akımıdır. Hızı saatte 161 km’ye ulaşabilir. Erişkin bir insanın sağ akciğerinde (sol akciğer alt kısmında kalbin yer alması nedeniyle daha küçüktür) ortalama 300 milyon kadar alveol adı verilen küçük hava kesecikleri bulunmaktadır. Bu kesecikler bir şekilde yan yana yere serilebilseydi, bir tenis kortunu tamamen kaplayabilecek bir alana sahip oldukları görülürdü. Akciğerlerimize giden hava geçiş yollarının, her iki yanda farklı açılarla seyrettiğini de hatırlatalım. Bu da, burnunuza soktuğunuz leblebiyi içinize çektiginizde bu leblebinin büyük olasılıkla sağ akciğerinize gideceğini gösterir.

DOLAŞIM SİSTEMİ

• KAN : Her 4-5 saniyede bir oksijen  alır.Heyecan anında ya da güç harcandığında kan akımı dakikada 20 ya da daha fazla litreyi bulabilir.
• ALYUVAR : Vücudumuzda 25 milyar adet alyuvar bulunur. Bu da 1 litre kanda yaklaşik 5 milyar kırmızı kan hücresine karşilık gelmektedir. Her gün bunlardan 25 milyonu (yani yaklaşik %1’i) ölerek yenileniyor. Yani saniyede 300bin kadar kırmızı kan hücremizi kaybediyoruz.  Bir alyuvar,120 gün yaşar. Bu alyuvarlar yan yana getirilmeleri halinde bir futbol sahası büyüklüğündeki alanı kaplayabilirler. Sıraya dizilmeleri halinde ise 50 bin kilometrelik bir zincir oluştururlar. Tek bir kırmızı kan hücresinin bütün vücudumuzu dolaşması 20 saniyeden daha kısa sürmektedir.
• DAMARLAR : Vücuttaki tüm damarlardan oluşan müthiş ağın uzunluğu 100 bin km’yi bulur. Bu da dünyanın çevresini 2 kez dolaşabilir. Vücuttaki damarların en incesi gözdeki retinada ve beyindedir. Yani milimetrenin binde biridir.
• KALP : Yumruk büyüklüğündeki bu organ,yaklaşik 300 gr.ağırlığındadır.Yıl içinde 30 milyon kereden fazla çarpar. Yani ortalama  74 yıllık yaşam süresi boyunca kalp yaklaşik 2.5 milyar kez atar. Dinlenme halindeyken dakikada 6 litre (her çarpista yaklaşik 95ml.) kadar kan pompalarken egzersiz halinde bu miktar 30 litreye kadar çikabilmektedir. Çogumuzun kalbi göğüs kafesimizde sol yanında yer alırken, 8500 kişiden birinde görülebilme olasılığı olan situs inversus (yer tersliği) adı verilen bir durumda kalp göğüs kafesinin sağ yanında konumlanabilmektedir ve diğer tüm organların konumları da bulunmaları gereken normal yerin tersinde olmaktadır. 



 
B

Batusch

Kullanıcı
22 Mar 2009
En iyi cevaplar
0
0
BOŞALTIM SİSTEMİ
• BÖBREK : Vücut ağırlığımızın üçte ikisi sudan ibarettir. 60 kg.lık bir insanda 40 kg. su vardır. Bu suyun üçte ikisi vücut hücrelerinin içinde bulunur. Geri kalan üçte biri ise ya kanda plazma halinde ya da doku sıvısı halinde hücrelerin arasında ve vücut boşluklarında yer alır. Vücudumuzun çalismasi için gerekli olan çesitli kimyasal maddeler erimiş halde bu suda taşinırlar. Glomeruluslar her  gün yaklaşik 180 litreyi bulan miktarlarda süzülmüş su nakletmektedirler. Her böbrekte nefron adı verilen yaklaşik 1 milyon minik süzgeç birimi vardır
• İDRAR : Bir günde idrar yollarımızdan geçen idrar miktarı yaklaşik olarak 1.5 litredir. Ömrü ortalama 74 yıl olarak hesaplarsak insanoğlu yaşamı boyunca 45 bin litre idrarı dışarı atar.
• BAĞIRSAK : Boyu 4-8 m. kadardır. Her gün 150 gr. dışkı atar. Bu da yaşam süresince 4500 kg. eder. Şu anda bağırsaklarımızda yaşamakta olan bakterilerin toplam kütlesi 1000 gramdır. Her yıl, ağırlığımız kadar bakteriyi dışkı yoluyla dışarı atıyoruz ve bağırsaklarımızda yaklaşik 500 kadar farklı tür bakteriye konaklık etmekteyiz.

SİNİR SİSTEMİ

• BEYİN : Ağırlığı yetişkin insanda 1.400 gr.dır. Kadında ise 1.100 gr.dır. Erkekler yaşamları boyunca  yaklaşik 127 bin 500 kez rüya görürler. Beynimiz 10 milyar kadar nöron adlı hücre içerir. Hasar gören nöronlar bir ölçüde kendilerini tamir edebilirler. Fakat ölen nöronların yerine yenisi gelmez. Vücut ağırlığımızın yalnızca yüzde ikisini  oluşturur. Toplam enerji üretimimizin yüzde yirmisini tüketir. Oksijensiz kalan beyin hücreleri en fazla 5 dakika içinde ölür. Çogu insan, beyninin sol yarısını daha çok kullanır. Beynimizde bulunan 100 milyar kadar sinir hücresi arasında bulunan iletişim bağlantılarının (sinapsların) sayısının 10üzeri15 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Beynimizin sol yarısında sağ yarısında olduğundan 200 milyon kadar daha fazla sinir hücresi olduğu bilinmektedir. Beyin kabuğumuzdan (korteks) her yıl 21 milyon sinir hücresi yitirmekteyiz. Bu da yaklaşik saniyede 1 hücre kaybına denk gelmektedir. İyi ki beynimizin tamamını kullanmıyoruz. Eğer beyindeki ‘’yedekle, bağlantıları aktar ve kullan’’ mekanizması olmasaydı, olasılıkla yaşamımız çok kısa sürerdi .


ÜREME SİSTEMİ
• YUMURTA : Her kadın 700 bin yumurtaya sahip olarak doğar.Çogu olgunluğa erişmeden yok olur. Geriye 400 kadarı kalır. Hamilelik sırasında rahmin büyüklüğü 30 cm.ye ulaşabilir.
• SPERM : Olgunlaşması 3 ayı bulur. Boşalma sırasında yaklaşik 200 milyon sperm, 3-4 santimetre küplük sperm sıvısı içinde dışarı çikar. Testisler günde 100 milyon, yaşam boyunca 400 milyar sperm üretirler. Spermler kamçı şeklinde kuyruklarını sağa sola sallayıp,kadının üreme organında yüzer. Bu yolculuk yaklaşik 2 saat sürer. Cinsel birleşme sırasında vajinaya bırakılan semende 200 ile 500 milyon arasında sperm bulunur.



 
B

Batusch

Kullanıcı
22 Mar 2009
En iyi cevaplar
0
0
DUYU SİSTEMLERİ

• BURUN : İnsan en gelişmiş varlık olmasına karşin hayvanlarla karşilaştırıldığında koku duyusu oldukça zayıf kalmaktadır.
• DİL : 17 adaleden oluşur. Tat hücreleri, ekşiyi, tuzlu veya tatlıya kıyasla 1000 kat fazla alır. Dilin arka kısmı acıya, ön kısımları ise tatlıya duyarlıdır.İnsan yaşlandıkça tat tomurcuklarının sayısında ve tat duyusunda azalma meydana gelir bu azalma yemek zevkinin azalmasına yol açar.
• TER BEZİ: Vücuttaki 3 milyon ter bezi teşvik edildiğinde saatte 5 litre ter üretir. Yorucu bir günün sonunda terli bir koltukaltının her 1cm2’sinde ortalama 100 milyon kadar bakteri bulunur. Ayrıca bir günde ortalama 1 litre kadar ter kaybetmekteyiz.
      KULAK : Genç bir yetişkin insanın duyma aralığı 20-20000 Hertz arası değişmektedir. Yaşlandıkça bu aralık çarpici bir biçimde 50-8000 Hertz’e düşmektedir. Genel olarak 130 desibele yakın sesler (örnegin çok yakında havalanan bir uçağın gürültüsü) rahatsız etmeye başlarken 90 desibel üzerindeki seslerin uzun süreli etkisi kalıcı duyma kaybına yol açabilmektedir. Bir traktörün motorunun sesi verilen bu değerin üzerinde.
• GÖZ : Bir varsayıma göre bilgilerimizin beşte dördü beynimize gözlerimiz aracılığıyla aktarılmaktadır. Renk körlüğü kalıtımsaldır ve kadınlarda çok seyrek olarak rastlanır.
• DERİ : Vücudumuzdaki en büyük organdır. Yetişkin bir insanın derisi 5 kg ağırlığındadır ve yaklaşik 7 m2 bir alanı kaplar. En kalın derimiz, avuç içlerinde ve topuklarımızın altında oluşandır. Göz kapakları üzerindeki deri vücudumuzun en ince derisidir. En geniş organımız, yani derimizde bulunan hücrelerin sayısı tam 300 milyon kadardır. Derinin en dış katmanı olan epidermis, kendini sürekli olarak yenilemekte ve ortalama 75 günde bir tamamen yenilenmiş olmaktadır. Derimizin her 3cm2’sinin altında ortalama 10 kıl kökü, 100 ter bezi ve 1 metre uzunluğunda kan damarı bulunmaktadır. 
• CİLT: 1.5-2 metre karelik bir yüzey kaplar,15 kg ağırlığındadır. Yaklaşik 1 santimetre karelik ciltte, 3 milyon hücre, 1 metre kılcal damar, 80 ter bezi, 35 sinir ucu bulunur.
• SAÇ: Kirpikler 3-4 ay içinde ölüp dökülürken baştaki saçlar dökülüp, yerine yenisine bırakmadan önce 3-4 yıl yaşayabilir. Baştaki saçlar ayda 1-3 cm uzar.
• TÜYLER: Vücudumuzda yaklaşik 5 milyon tüy vardır. Bunun 100-150 bin kadarı saç derisindedir. Sakal yılda 13 santim uzar. Bu da yaşam sonunda 9 metre eder.
 
B

Batusch

Kullanıcı
22 Mar 2009
En iyi cevaplar
0
0
Fizyoloji dersi için ufak bir ödev almıştım hazırladığım tüm verileri buraya koymak istedim .. Eğer bir şeyler katabildiysem ne mutlu bana :)
 
Üst