Savunmalarımızdan vazgeçmek!

  • Konbuyu başlatan Tülay
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde Tülay tarafından oluşturulan Savunmalarımızdan vazgeçmek! başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,189 kez görüntülenmiş, 5 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı Savunmalarımızdan vazgeçmek!
Konbuyu başlatan Tülay
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan cingilli
T

Tülay

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
www.kalbim.gen.tr
SAVUNMALARIMIZDAN VAZGEÇMEK!


Benligimizi tehdit eden her hangi bir durum veya kisi karsısında sıklıkla kullandıgımız savunmalarımız vardır. Bu savunmalar bizi dıs dünyaya karsı korurlar ya da biz öyle sanırız. Hepimiz su veya bu nedenle az veya çok bu savunma sistemlerinden faydalanırız. Ancak çogumuz bu sistemlerin kullanımında asırıya kaçarak onlara bagımlılık gelistirir, onlara tutsak olur ve günlük iliskilerimizde kendimizi hep bir sis içinde sunarız. Hatta çogu zaman bunun farkında bile olmayız. Aynı uyusturucu bagımlılıgı gibi onlarsız yapamayız ve alıskanlık haline gelirler.

En sık kullandıgımız savunmalarımız, yok sayma, bastırma, entelektüellestirme, yansıtma, ve yer degistirmedir. Olayları oldukları gibi görmek ve kabul etmek istemedigimiz zaman, kendimiz ve baskaları için hemen sahte görünümler yaratmamıza neden olurlar. Ve bu savunmalarımızı da genelde hem kendimizin hem de sevdiklerimizin kusurları ile yüzlesmek istemedigimiz zaman kullanırız. Yani aynadaki yansımamızı görmek istemedigimiz zamanlar kılıflarımız hazırdır! Çünkü kendimizle yüzlesmek hem acıtıcı hem de reddedici bir tepkiye neden olabilir.

Hosumuza gitmeyen bir olayı veya tepkiyi yok sayarız, kendimizde fark ettigimiz ancak kabul etmek istemedigimiz bir duyguyu ve düsünceyi digerine mal ederiz veya ondan bize yöneltiliyormus gibi algılarız.  Grup terapilerinde bireyin yansıtmaları yani digerleriyle ilgili elestiri, beklenti ve hayal kırıklıkları  kendi  kisilik özellikleri ile ilgili bilgi verebilir bize. ”beni aldatıyorsun” diye sizi suçlayan biri kendisi aldatıyor olabilir. Bazen de duygularımız yer degistirir  ve  birine karsı hissettigimiz yogun öfkeyi ona ifade edemeyecegimizden bunu asırı sevgi gösterileri ile sunabiliriz.

Bilincinde olmadan kullandıgımız bu savunmalardan kurtulmamız mümkün müdür? Tabi ki!

Bir insan oldugumuzu ve hata yapabilecegimizi kabullenmek, davranıslarımızın sorumlulugunu alabilmek, zaaflarımızı itiraf etmek belkide savunmalarımızı bırakmamızı saglayacaktır. Hatalarımızı kabul etmek bir zayıflık degil aksine kendimizle yüzlesebilmenin önemli bir göstergesidir. Hataları kabul eden kisiler kendilerinden sorumlu kisilerdir. Mutsuzluklarımızın sorumlusu olarak sürekli digerlerini suçlamak ve ”onların yüzünden bu hale geldim”, ”hayat harcadı beni” demek bizi bir yere götürmez. Aksine kendimizi yok saydıgımızı ve savunmalarımızla ne kadar örtüstügümüzü gösterir. Tabii ki, birçok sorunumuz digerlerinin katkılarıyla olusmustur ancak bu sorunların olusumunda bizim katkımız digerinden daha fazladır. Karsımızdakini suçlarken elimizin aldıgı konuma bir bakalım, basparmagımızı digerini suçlamak için sallarken avuç içindeki serçe, yüzük ve orta parmak bize dönüktür.

Kendimizi oldugumuzdan farklı tanıtmaktansa oldugumuz gibi olmak, yalan söylemektense gerçekle yüzlesmek buna alısık olmayanlar için zor ve sancılı olabilir. Çünkü oldugumuz gibi görünürsek sevilmeyecegimizi, dogruyu söylersek istenmeyecegimizi ögrendik. Bu nedenledir ki; iliskilerde en çok istenmeyen ama en çok söylenen seydir yalan.  En çok istenen ama en az bulunandır dürüstlük!

Çünkü sürekli savunma içinde olmayı kendimiz olmaya, sürekli yalan söylemeyi de dogruyu söylemeye tercih ediyoruz. Bunları kabul ettigimiz an degisme için çabalayacak, daha az maske kullanacak ve daha çok kendimiz olacagız!

Saynur kaya
Uzman psikolog
 
Safari

Safari

Kullanıcı
7 Haz 2007
En iyi cevaplar
0
36
İstanbul
şaşırdım :) Saynur Kaya çok değerli bi insan çok derdimi paylaşmışımdır. hem hemşerimdir hemde öğretmenim. içimde birşeyler uyandı ismini görünce.. Halk Gazetesi’nde az muhabbetimiz olmadı..
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Ne zaman,insan saldırıdan vaz geçer,savunmaya gerek kalmaz.
Onun dışında herhangi bir durumda savunmadan vazgeçilmesi,kendini inkardan başka birşey değildir.
Asla vazgeçmedim geçmem.
Teşekkür ederim.
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Hosumuza gitmeyen bir olayı veya tepkiyi yok sayarız, kendimizde fark ettigimiz ancak kabul etmek istemedigimiz bir duyguyu ve düsünceyi digerine mal ederiz veya ondan bize yöneltiliyormus gibi algılarız.
Ve bazen savunma yapıyoruz diyerek, karşımızdaki kişiyi nasıl altederim diye gereksiz bir suçlama içine girerek, şikayet ettiğimiz durumu kendimiz yaratırız farkında bile olmadan.

Savunmalardan vazgeçebilmek için, önce suçlamamayı, hep dediğimiz gibi empati yöntemini bilmeli, sindirmeliyiz sanırım.
Gerisi anlamsız bir kör dövüşü bence.
 
C

cingilli

Kullanıcı
15 Nis 2013
En iyi cevaplar
0
0
Guzel bir paylasim,tesekkurler. Bence savunma psikolojisini asmak icin bahsettiginiz gibi ise oncelikle kendimizle yuzlesmeyle baslamaliyiz.Daha dogrusu oncelikle kendimizi oldumuz gibi kabul edip ve degistiremeyecegimiz gercekleri iyice analiz edip ic barisi saglayarak,  "kendimizi sevme"yi ogrenmekle baslamaliyiz.Maalesef zaman zaman soyle yapmaliydim,boyle olmaliydi,su sekilde gorunmeliyim vs gibi toplumsal baskilar bizi kendi oldugumuz gibi degil de beklendigi(!) gibi davranmamiza zorluyor,ve zamanla savunma mekanizmasi kendimizi yetersiz hissettigimizde bizim bir parcamiz olup cikiveriyor dolayisiyla yetersizlik hissettigimiz en ufak bir tehlike aninda savunma duvarinin arkasina saklaniyoruz ve kendimize yabancilasmaya basliyoruz,gercekler yalanlarla,dogrular yanlislae karismaya basliyor; yapabilecegimiz seyleri bile goz ardi ederek degerli zamanimizi savunma planlari kurarak heba ediyoruz, aslinda savunma psikolojisi saglikli dusunme surecine en buyuk darbeyi vuran etken, bizi adeta icten ice felc ediyor, manevra kabilyetimizi altust ediyor. Halbuki eksikliklerimizi inkar etmesek ve bununla yasamayi ogrenmek icin ciddi gayret gostersek, gereksiz savunma maskesinin arkasina saklanmak zorunda kalmaz ve kendimiz olma cesaretini gostererek uzerimizdeki o tasinmasi o cok agir yuku bir anda atip hafifledigimizi ve hayattan boyle daha fazla zevk almanin mumkun oldugunu gorecegiz.
 
Üst