Polen alerjisi (pollenallergi)

  • Konbuyu başlatan senarist081
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Araştırma Sonuçları kategorisinde senarist081 tarafından oluşturulan Polen alerjisi (pollenallergi) başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 8,740 kez görüntülenmiş, 5 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Araştırma Sonuçları
Konu Başlığı Polen alerjisi (pollenallergi)
Konbuyu başlatan senarist081
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan dideM
S

senarist081

Polen nedir?
Polenler, aynı tür bitkileri döllemek için havaya salınan ve rüzgarla etrafa yayılan, değişik ağırlık ve çaplardaki küçük parçacıklardır. Polen alerjisinde en çok önem taşıyan polen türleri kızılağaç, fındık ağacı ve huş ağacı tarafından üretilmektedir. Bunlara ek olarak pelin, tüm çimen türleri, özellikle çayır otları ve meyve bahçesi gelmektedir. Küf mantarların üreme organları, polenin sebep olduğu rahatsızlıklara benzer rahatsızlıklar verebilir. Polen alerjisi, kişinin belli polen türlerinde bulanan bazı proteinlere alerjik tepki göstermesinden kaynaklanır. Polen alerjisi, tıpta mevsim alerjik rinit olarak veya halk dilinde saman nezlesi olarak adlandırılır.

Polen, nefes yoluyla solunum yollarımıza yerleşir. Buna ek olarak polen cilt, saç ve gözlere yerleşir. Bu, bir çokları için bir sorun oluşturmaz. Alerjik olan bir kişide bağışıklık sistemi harakete geçer ve burunda ve/veya gözlerde iltihaplanma tepkisi görülür. Vücut, polendeki proteinlere tepki gösterir ve rahatsızlığa, hapşırmaya, burun akıntısına, gözlerde kaşıntıya neden olan, histamin ve diğer iltihap yaratan

maddeler salgılamaya başlar.

Polen alerjisi kimlerde görülür?
Polen alerjisi çoğunlukla 5-40 yaş grubundaki kişilerde görülür ve bu hastalığa yakalanan insan sayısının giderek arttığı görülmektedir.

Polen nerelerde bulunur?
Polen, yılın belli sürelerinde çok büyük bir miktarda havada bulunmaktadır. Polenin en yaygın kaynakları; bahar mevsiminde ağaçlar, yaz sonuna doğru çimenler ve pelinlerdir. Sahil ve yüksek dağ kısımlarında genelde daha az polen vardır. Çimen ve pelin polenleri ancak bir kaç yüz metreden oluşan mesafelere yayılırken, ağaç polenleri kilometrelerce uzaklıktaki mesafelere ulaşabilir. Bu, özellikle huş ağacı poleni için geçerlidir. Bu tür polen, örneğin, sabit güney-doğu rüzgarları ile Güney Finlandiya yada Baltık bölgesinden Kuzey Norveç bölgesine kadar ulaşabilir.

Alerji ile ilgili olarak, ülkenin hangi kesiminde hangi tür polenlerin sezonu olduğu, yaz mevsimi boyunca günlük olarak, polen uyarılarıyla bildirilir. Örneğin, huş ağacı polen sezonu Oslo’da biterken Tromsø’de henüz başlamamıştır. (Bak polen takvimi / www.naat.no’daki polen uyarısı)

Polen alerjisi ne tür belirtiler gösterir?
Polen alerjisinde burun akmaya ve kaşınmaya başlar, burunda tıkanmalar olur ve kişi hapşırır. Gözlerde sulanma, kaşıntı ve şişmeler olur. Polen sezonunda, bazılarında da astım görülür. Bu belirtiler hastanın çevresindeki kişiler tarafından çabucak gözlenebilirken, diğer tür rahatsızlıklar sadece hasta tarafından hissedilebilen belirtilerdir. Vücut bir bütün olarak tepki gösterir. Alerji olan kişi yorgunluk ve halsizlik hisseder, konsantre ve öğrenme kabiliyetinde azalma olur. Sonuç olarak, hastalık bir çok kişinin iş ve okul durumlarını olumsuz olarak etkiler.

Polen alerjili bir çok kişi çapraz tepkilere maruz kalabilir – bak Faydalı bilgiler Çapraz tepkiler.

Polen alerjisinin teşhisi nasıl yapılır?
Alerji konusunda bilgisi olan doktorlar tarafından cildinize yapılan iğne testi, sizin polene, ev tozlarına, küf mantarına, hayvanlardan olan maddelere ve benzerlerine tepki gösterip göstermediğinizi gösterir. Test maddesi içeren küçük bir damla, mesala polen çözeltisi, cildinize damlatılır. Bu damlanın içinden cildinizde küçük bir delik açılır. Kızarık, kaşıntılı beyaz kabartılı bir bölge alerjiniz olduğuna işarettir. Böyle bir tepki, diğer tipik alerji belirtileri ile beraber sizin çözeltideki polen türüne karşı alerji olduğunuzu gösterir. Bu testen 3-10 gün önce herhangi bir alerji karşıtı ilacın kullanılmaması önemlidir.

Kan testi ile yapılacak alerji testi de polen alerjisini teşhis etmekte kullanılabilir.

Polen alerjisinin yaygınlığı:
Halkın % 20 sinin, - yaklaşık olarak 900 000 Norveç’linin, değişik ciddiyette polen alerji rahatsızlığı olduğunu tahmin ediyoruz.

Isveç’teki yetişkinler arasında yapılan polen alerjisinin incelendiği bir araştırmada, aşağıdaki rakamlar saptanmıştır: 1981 yılında % 8 den 2003 yılına % 19 a kadar artış. Norveç’te de aynı miktarda bir artışın görülmesi düşünülebilinir.

Polen alerjisinden korunma yolları ve faydalı bilgiler:
Polen sezonunda, kişi diğer allerjenlere ve tahrik edici şeylere karşı aşırı duyarlıdır. Temizliğinize, ağır kokulara, tütün dumanına ve benzerine dikkat edin.
Sabahtan akşamın erken vakitlerine kadar olan, polenin en yoğun olduğu zamanlarda, evinizi havalandırmaktan kaçının.
Gün ortası çamaşırlarınızı dışarıda kurulamaktan kaçının. Polen çamaşırlara kolayca yapışır.
Yatmadan önce saçlarınızı yıkayın.
Fiziksel etkinliklerinizi polenin en az yoğunlukta olduğu zamanlarda yapmaya çalışın. Bazıları için, örneğin bisiklete binerken, ağız ve burun kısmını kapatan tozmaskesi kullanmanın faydası olabilir.
Güneş gözlükleri gözdeki rahatsızlıkları azaltabilir.
Polen alerjisi olan öğrenciler (erkenden) başvurarak sınav sürelerinin uzaltılmasını isteyebilirler. Bunun için doktor raporu gerekmektedir.
Polen alerjisinin tedavisi:
Bütün alerji tedavilerinin başında kişinin tahammül edemediği şeylerden kaçınması gelmektedir. Polen alerjisine karşı bir çok ilaç mevcuttur. Burun ilaçları, göz damlaları, alerji hapları (Antihistaminler ve leukotrieneantagonistler) iğneler ve solunum yoluyla alınan ilaçlar, alerji tedavisinde kullanılabilir. Xolair adlı yeni bir ilacın Norveç’te kullanılması uygun bulunmuştur. Bu, alerjiden oldukça çok etkilenen ağır astım hastaları için hazırlanmış bir ilaçtır.

Doktorunuz size en yararlı ilaçların seçiminde yardımcı olacaktır. Alerji ilaçlarının önleyici tür ilaçlar olduğunu ve tam etkisini göstermesi için aradan 1-2 haftanın geçebileceğini bilmeniz önemlidir. Ilaçların tüm mevsim boyunca düzenli olarak kullanılması gerekmektedir. Bu, polen yoğunluğunun düşük olduğu zamanlardaki alerji belirtilerinin kaybolduğu anlar içinde geçerlidir. Rahatsızlıkların tütün dumanı, eksoz, toz, parfüm, rüzgar, ısı değişiklikleri, enfeksiyonlar,duygusal ve hormonal etkenler, ve alkolün etkisi altında oldukça kuvvetlenip artabileceğini bilmeniz çok önemlidir. (Bak ayrıca Faydalı bilgiler Alerji aşısı)'
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Polen alerjisinde burun akmaya ve kaşınmaya başlar, burunda tıkanmalar olur ve kişi hapşırır. Gözlerde sulanma, kaşıntı ve şişmeler olur.
Bunların içinde bende bir tek kaşıntı var. Polene alerjim yok demekki! :)))

Teşekkür ederim Tarık bilgilendirme için.  ;)
 
S

senarist081

Bu arada ben de bilgilenmiş oldum,Polen bulaşıcı değilmiş..Site her kategorisiyle senin emrindedir sevgili Didem..
;D
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
senarist081' Alıntı:
Bu arada ben de bilgilenmiş oldum,Polen bulaşıcı değilmiş..Site her kategorisiyle senin emrindedir sevgili Didem..
;D
;D ;D
Bu tip alerjiler bulaşıcı olmaz canım, korkma benden:) Öyle hastalıklı muamelesi de yapma bana:)))
 
S

senarist081

Bu tip alerjiler bulaşıcı olmaz canım, korkma benden:) Öyle hastalıklı muamelesi de yapma bana:)))
Kızma canım aaaa şaka yaptık sadece..Tabii ki hasta değilsin sadece Polenin var... ;D

Geçmiş olsun,acil şifalar dilerim... ;)
 
Üst