Planlama Yanılgısı Nedir

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Planlama Yanılgısı Nedir başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 587 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı Planlama Yanılgısı Nedir
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Codex
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Planlama yanılgısı, yaygın bir iyimser yanlılığın tezahürlerinden yalnızca biridir. Çoğumuz dünyayı gerçekte olduğundan daha iyicil, kendi özelliklerimizi gerçekte olduklarından daha olumlu ve benimsediğimiz hedefleri de olduklarından daha ulaşılabilir olarak görürüz.”

Planlama hatası, deneyimlerimizle çelişse bile, bir görevi tamamlamak için gereken süreyi, bu görevle ilişkili maliyetleri ve riskleri hafife alma eğilimimizi tanımlar.

Adından da anlaşılacağı gibi, planlama yanılgısı gelecek için kötü plan yapmamıza neden olabilir ve bir görevin taleplerine (zaman, para, enerji veya başka bir şey) ilişkin gerçekçi tahminleri göz ardı eden kararlar almamıza neden olabilir. Ayrıca risk ve şans unsurlarını küçümsememize yol açar; bunun yerine, sadece kendi yeteneklerimize odaklanırız.

Planlama yanılgısı ilk olarak davranışsal ekonomi alanında iki temel figür olan Daniel Kahneman ve Amos Tversky tarafından ortaya kondu. 1977 tarihli bir makalede Kahneman ve Tversky, gelecek hakkında tahminlerde bulunurken, insanların büyük ölçüde, genellikle yanlış olan sezgisel yargılara güvenme eğiliminde olduklarını savundular. Bununla birlikte, insanların yaptığı hata türleri rastgele değil, sistematiktir. Bu da bunların tek tip bilişsel önyargılardan kaynaklandığını gösterir.

Planlama Yanılgısı nedir?


Planlama Yanılgısı kimi etkiler
Planlama yanılgısı, ister lisans öğrencisi, ister şehir plancısı veya bir kuruluşun CEO’su olsun, herkesi etkiler. Peki neden olur:

Planlama Yanılgısı nedenleri
  1. Olumluya odaklanmayı tercih ederiz
  2. Orijinal planımıza demir atarız
  3. Olumsuz veriler
  4. Toplumsal baskı
Bu başlıkları biraz açmak gerekirse birer cümle ile şu şekilde özetleyebiliriz :

1- Olumluya Odaklanmayı Tercih Ederiz
Dünyadan ve diğer insanlardan iyimser beklentilerimiz var; olumlu olayları olumsuz olaylardan daha fazla hatırlamamız daha olası ve en önemlisi, karar verme süreçlerimizde olumlu bilgileri tercih etme eğilimindeyiz.

2- Orijinal Planımıza Demir Atarız
Demir atma, planlama yanılgısında büyük rol oynayan başka bir bilişsel önyargı türüdür. Karar verirken erken bilgilere çok fazla güvenme eğilimidir.

3- Olumsuz Veriler
Yeteneklerimize ve sıkı çalışmamıza olumlu sonuçlar atfetme eğilimindeyken, olumsuz sonuçları kontrolümüz dışındaki faktörlere atfederiz.

4- Toplumsal Baskı
Projeleri hızlı ve sorunsuz bir şekilde bitirmek için organizasyonel baskı, planlama yanılgısının başlıca nedenidir. İşyeri kültürleri genellikle rekabetçidir ve bir proje hakkında daha az hevesli görüş bildiren veya diğerlerinden daha uzun bir zaman çizelgesinde ısrar eden bireyler için maliyetler olabilir.

Planlama yanılgısı nasıl önlenir?
Yapılabilecek şey, planlama yanılgısını kabullenmek, planlama sürecine bundan kaçınmamıza yardımcı olabilecek adımlar atmak. Bunlar :

  • Tekil ve dağılmış tüm bilgileri takip etmek
  • Planlama süreçlerinde dış verilerden yararlanmak
  • Büyük projeleri bileşenlerine ayırmak olacaktır.
🛎 Planlama yanılgısına verilebilecek en bilindik örnek şüphesiz; planlanandan on yıl uzun süren inşaatı, öngörülenden 14.5 katı fazla maliyetiyle (102 milyon dolar) Sidney Opera Binası’dır.

Kaynak : LinkedIn, Tomorrow
 
Üst