Okul ne öğretir?

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Okul ne öğretir? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,554 kez görüntülenmiş, 8 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı Okul ne öğretir?
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan agokalper
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Spot: Annesine pirinç ayıklarken hiç yardım etmemiş bir çocuk, bütün arkadaşlarının iyi olduğunu zanneder. Makarna pişirmeyi öğrenmemiş bir çocuk, yaşamdaki basit planlama becerilerini edinez.


Okul başarısının dünyadaki en önemli şey olduğunu düşünen anne-babalar tanıyorum. Çocuklarının kolej sınavlarına ya da üniversite sınavlarına hazırlık için tüm varlıklarını seferber eden anne-babalar. Çocuklarımızın dört tarafı kapalı bir sınıfa / okula haftada beş gün göndererek hayatta ne yapmasını öğrenmesini bekliyoruz. Burada ikilemsel bir sorun var. Bir çocuk okulda, okulda ne yapılacağını öğreniyor; hayatta ne yapılacağını değil. Hayatta ne yapılacağı hayatta öğreniliyor.


Çocukların okuldan ve derslerden sıkılması kadar doğal bir şey yok. Çünkü okulda öğretilenlerin gerçek yaşamla bağı o kadar az ki… Üstelik çocuğun gerçek yaşamla bağını o kadar sınırlıyoruz ki, çocuk gerçek yaşamı bilmediğinden okulda öğretilenle yaşam arasında ilişki kurabilme imkanı da kalmıyor.


Akvaryumda yetişen / yaşayan balıklara her zaman acırım. Daracık bir alanda gerçek dünyayı hiç keşfedemeden yaşarlar. Gerçek bir gölü, gerçek bir akarsuyu bir gün olsun görmeden yaşamları sona erer. Akvaryumun sahibi elinden geldiğince (birçoğunun elinden de gelmez) onlara iyi bakar. Balığın ağzı varsa da dili olmadığından kendi durumunu hiç anlatamaz; zaten dünyanın ve yapılabilir olanların farkında bile değildir. Çocuklarımız da tıpkı akvaryum balıklarına benziyor. Ev ve okul arasında sıkışmış durumda. Evde evin penceresinden, serviste servisin penceresinden, okulda okulun penceresinden yaşamı izliyor. Tıpkı bir akvaryum balığı gibi, akvaryumun camından dış dünyaya bakarken yaşamla çok az ya da hiç ilişkiye girmeden lise son sınıfa kadar geliyor. Akvaryumdan daha eğlenceli bir figür ise çocuğun yaşamındaki okul. Düşünsenize bir akvaryumda öğretmen olgunca ve dolgunca bir lepistes, yeni doğmuş lepisteslere günde beş saat “Çocuklar” diye söze başlayarak ders veriyor. Çocuğun hiç çıkmadığı dış dünyayı anlatıyor ve anlatıyor. Arada bir de sınav yapıyor. Çocuklar akvaryum yaşantısında sınavlardan şikayet ederken esas sınavın dışarıda olduğunu fark etmiyor. Anne-babalar da çocuklarının akademik başarılarını takip ederken aslında akademik başarıların yaşamdaki başarıyla ilişkisinin çok az olduğunu fark etmiyor.


Fen dersinden hoşlanmayan bir grup çocuğa, gökyüzü neden mavi diye sordum. Hiçbiri cevap veremedi. Ardından rüzgar neden esiyor ve neden farklı yönlerden esiyor diye sordum. Bilemediler. Neden alçak ve yüksek hava basıncı var diye sordum. Yine bilemediler. Aynı çocuklar, şehirde toplu ulaşımla şehir merkezine nasıl gidileceğini de bilmiyorlardı. Aynı çocuklar, nasıl para harcanması gerektiğini de, zamanın nasıl kullanılması gerektiğini de, birisiyle karşılaştıklarında nasıl konuşmaya başlayacaklarını ve nasıl arkadaş seçmeleri gerektiğini ve neden erken kalkmaları gerektiğini de bilmiyorlardı.  Onların yanı sıra anne-babalar da, akademik başarının aslında yaşamayı öğrenmiş bir çocuğun yaşamayı ve sorumluluk almayı öğrenmiş olmasının bir sonucu olduğunu da bilmiyordu. Bir balık bir gölde yüzerken kendini potansiyel tehditlerden nasıl koruyacağını, yüzgeçlerini nasıl hızlı gitmek, nasıl ani dönüşler yapmak için kullanacağını öğreniyor. Akvaryum balıkları ise o daracık alanda, akvaryumun camından televizyon ekranına bakar gibi bakarken ne öğrenebilirse o kadarını öğreniyor. Sanırım Milli Eğitim Bakanı dahil, anne-babalar dahil, okul müdürleri ve öğretmenler dahil, çocuklarımızın akvaryum balığı olmaktan çıkabilmesi için nasıl yetişmeleri gerektiği konusunda yeniden ve yeniden düşünmemiz gerekiyor.

 
A

agokalper

Kullanıcı
9 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
her zaman okuyupta kendini bişey zanneden insanlara söylediğim bi söz vardı: 'okumak insana sadece okuduğu şeyi öğretir' ne güzelki düşüncelerimi daha detaylı anlatan bi yazı var artık..

paylaşım için teşekkürler..
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Her zaman özgürlükten yanayın. Baskıdan uzak, hayatı düşe kalka, yanlış yapa yapa öğrenmesini sağlayan -tabii bu arada tedbiri elden bırakmayan- , yapmasını istemediğim konularda sadece "hayır!" ve "yapma!" demek yerine, düzgün açıklamalar getirerek çocuğun mantığına uymasını sağlayan bir ebeveyn olmak gerekiyor. Ne kadar başarabilirim bilemiyorum tabii, uzaktan konuşma kolay ama en azından bunların bilincinde olarak çocuğumu büyütmek istiyorum.

Teşekkürler Özgür :)
 
S

spiritualsigns

Çok hoş bir çalışma... ne de güzel anlatmış...  Ben böyle yaşamadım gençliğimi... Akvaryumda bir balık olmayı hep reddettim... Akvaryumda değilde...Okyanusta yaşam mücadelesi veren NEMO olmalı bence... :)
 
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
spiritualsigns' Alıntı:
Çok hoş bir çalışma... ne de güzel anlatmış...  Ben böyle yaşamadım gençliğimi... Akvaryumda bir balık olmayı hep reddettim... Akvaryumda değilde...Okyanusta yaşam mücadelesi veren NEMO olmalı bence... :)
Benim gençliğimde öyle...
Hatta öyle ki, bize kavanoz çok lüks kaçtı.
Öyle bırakılmıştik ki okyanusun ortasına, bata-çıka öğrendik.
Hayat kısmı önce bitince, okul hayatı pek sorun olmuyor  ::)

Saygılar.
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
agokalper' Alıntı:
her zaman okuyupta kendini bişey zanneden insanlara söylediğim bi söz vardı: 'okumak insana sadece okuduğu şeyi öğretir' ne güzelki düşüncelerimi daha detaylı anlatan bi yazı var artık..
İçimi okumuşsun. Alper..
Hmm, Okul bana ne öğretti ? valla okul hayatım o kadar kısa sürdüki öğrendiklerimi okulmu öğretti hayatmı bilemiyorum.
Ama akvaryum balığı olmadığım kesin. 
Onlar kadar güzel değilim :d


 
F

Flamingo

Kullanıcı
31 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
KesinLikLe akvaryumda falan değiLim.
Kendimi geLiştirerek okyanusa açıLıyorum..
Daima...
 
A

agokalper

Kullanıcı
9 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
umarım bir gün okyanuslarda dar gelirde ufkumuzu dahada genişletiriz..
 
Üst