Ofiste nasıl daha zinde olunur?

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Ofiste nasıl daha zinde olunur? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,592 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler
Konu Başlığı Ofiste nasıl daha zinde olunur?
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Codex
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Ofis yaşamında zindelik ve verimlilik çizgisini korumak çok önemli. Öte yandan ofis yaşamı adeta enerjimizi kurutacak tuzaklarla dolu… Koşturmaca, stres, uzun telefon görüşmeleri… Peki tüm bu karmaşanın ortasında zinde kalmak için neler yapabiliriz? İşte size ofiste sağlıklı yaşam tavsiyeleri…

Ofis Yaşamında Verimlilği, Zindeliği ve Bağışıklığı Artıran Besinler

Bir besine yasak denildiği zaman beyindeki algı o besinleri daha çok istememize neden olabiliyor. Bu sebeple diyetlere "yasak” kavramı yerine "ölçülü” kavramı koyuyorum diyen Diyetisyen Emre Uzun ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Ofis yaşamında nasıl beslenmeliyiz? Çalışanlar zaman zaman yemeklerini masa başında yemek zorunda kalıyorlar, bu hareketsizlik obezite ve diyabet gibi ciddi rahatsızlıkların sebebi oluyor bununla nasıl başa çıkmalıyız? Gün içerisinde neler tüketebiliriz?

İşte ofis yaşamına ait tüyolar…

- Diyet serüveni herkesin ömründe en az bir kere yaşadığı bir deneyim herhalde, ancak nedense toplum olarak sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getiremiyoruz. Sizin yönteminizin farklarından bahsedebilir misin? Ne yapalım da diyet listelerimizi hayatımızın bir parçası haline getirelim?

Diyet öncelikle kişiye özel düzenlenen bir beslenme programı olmalıdır. Kişinin beslenme alışkanlıkları, tüketip tüketmediği besinler ele alınarak çeşitli ve yeterli beslenmesi sağlanmalıdır. Bir besine yasak denildiği zaman beyindeki algı o besinleri daha çok istememize neden olabiliyor. Bu sebeple diyetlere "yasak” kavramı yerine "ölçülü” kavramı koyuyorum. Danışanlarımı kesinlikle aç bırakmıyorum. Diyet denildiğinde akla uzun süreli açlık gelir, bu algıyı kırmaya çalışıyorum. Danışanlar sıkı bir takipte oldukları için her geçen gün daha sağlıklı besinleri tercih edebilmeyi ve beslenme alışkanlıklarını düzenli hale getirmeyi kolayca öğreniyorlar.

- Ofis çalışanlarına yönelik önerileriniz neler olur? Güne nasıl bir kahvaltıyla başlayalım, ara öğünlerde neler atıştırabiliriz, verimliliği ve zindeliği artırmak için neler yapabiliriz?

Sabah erken saatlerde ofiste bulunması gerek çalışanların genellikle pratik hazırlanabilir, besin değeri yüksek bir kahvaltı yapmaları gerekir.  Sabahları yoğurt-müsli, yoğurt-meyve-yulaf, 2 ince dilim esmer ekmek arasına beyaz peynir ve bol yeşillikten oluşan sandviç gibi pratik hazırlanabilir kahvaltılar tercih edilebilir. Ayrıca tam tahıllı ekmek ve yulaf hafızayı korumada oldukça etkili olduğundan iş verimliliğini arttırmaya yardımcı olur. Yoğurt içerdiği protein ve enerji sayesinde daha dinç olmamıza yardım edecektir.

Öğle ve akşam yemeği arasında uzun süre varsa ara öğün olarak ofiste yanında götürülebilecek besinler elma, armut gibi kolay taşınabilir meyveler, kuru meyveler, 2-3 adet diyet bisküvi, 2 adet kepekli grisini veya 1 adet galeta tercih edilebilir. Bu besinlerin yanında bitki çayları iyi bir tercih olacaktır.

- Peki yaramaz şeylerden hiç mi yemeyelim? Arada kaçamak yapabileceğimiz besinler neler olur?

Kaçamak denildiğinde akla genelde tatlılar gelir. Daha önce de bahsettiğim gibi diyette "yasak” yerine "ölçülü” kavramını kullanacak olursak çikolata, sütlü tatlılar, dondurmalar ölçülü şekilde tüketilirse kilo almada bir tehdit oluşturmaz. 3-4 kare bitter çikolatadaki kakao içerdiği flavanoidler sayesinde vücudumuzu kansere karşı korumakla beraber tatlı isteğimizi bastırmamıza yardımcı olur. Ayda 1 tükettiğiniz sütlü tatlılar veya haftada 1 tükettiğiniz dondurmalar da tatlı krizinizi bastırmanıza yardımcı olur.

-Sonbahar ve okulların açılmasıyla birlikte grip ve nezle mevsimi de başlayacak.  Sonbahar ve kış ayları için bağışıklığımızı artıracak besin önerileriniz neler olur?

Yeterli protein tüketmek ve yeterli vitamin, mineral alımı bağışıklık sistemimizi güçlendirmemizin temellerini oluşturur ve soğuk algınlıklarının semptomlarını azaltır. Havuç, portakal, turunçgiller ve kırmızıbiber içerdiği beta karoten ve C vitaminleri bağışıklık sistemini bozan serbest radikaller ile savaşarak bağışıklık sistemimizi destekler. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeler antioksidan olan C ve E vitaminlerini içerdiği için bağışıklık sistemini destekler.  Sarımsak halk arasında doğal antibiyotik olarak bilinir. En güçlü antioksidanlardan biri olan selenyum içerir. Mantar, bakteri ve virüslere karşı oldukça etkilidir ve soğuk algınlıklarına karşı korur. DNA’nın tamir mekanizmasını etkileyerek kansere karşı korur. Az yağlı kırmızı et tüketimi doku onarımına yardımcı olarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine neden olur. Ayrıca yeşil çay da içerdiği polifenoller ve kateşinler sayesinde bağışıklık sistemini destekler ve kansere karşı korur.

Kaynak: http://www.secretcv.com
 
Üst