O an fotoğrafları...

  • Konbuyu başlatan simurg_288
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Anlık Kareler (Fotoğraf Dünyası) kategorisinde simurg_288 tarafından oluşturulan O an fotoğrafları... başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 16,084 kez görüntülenmiş, 51 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Anlık Kareler (Fotoğraf Dünyası)
Konu Başlığı O an fotoğrafları...
Konbuyu başlatan simurg_288
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan vega
S

simurg_288

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
hayal kırıklığının başkenti


Çocuk işçilere "hayır"
Hindistan'da çekilen bir fotoğrafla başlıyoruz. Fotoğraftakiler çocuk işçi çalıştırılmasını protesto eden hintli çocuklar. Önceleri işçi olarak çalıştırılan ve bir sivil toplum kuruluşu tarafından okullarına geri dönmeleri sağlanan çocuklar. Çocuk işçilerin çaresizliği ve güçsüzlüğünü anlatmak için kollarını bağlamışlar, o ana bakınca ''bu yola başvurmasalar da sadece bakışları yaşadıkları sıkıntıları anlatmaya yeterdi'' diye düşünüyor insan.



yüzdeki acı resmi
Irak'ın samarra kentinde çekilen bir fotoğrafla devam ediyoruz. 9 yaşındaki ali yüzünde acı ifadesi var...samarra'daki çatışmalarda yaralanmış. Ama o anda ona daha önce hiç tatmadığı bu fiziksel acıyı bile unutturan bir acıyı da yaşıyor aslında. Çünkü ali, babasının bu çatışmalarda öldüğünü sadece birkaç saniye önce öğrenmiş.



Çamur sayesinde
National Geographic fotoğrafçısı Rendy Olson'un Sudan’da çektiği bir ‘o’ an. Sudanlı çocukların ne kadar zor bir yaşam sürdüklerini anlatmaya yeten bir fotoğraf. Yiyecek bulmakta güçlük çeken bu çocuklar, vücutlarını ve başlarını bir gelenekten dolayı böyle çamurla kaplamamışlar. Asıl neden çaresizlikleri, çünkü saçlarındaki bitlerden ancak bu şekilde kurtulabiliyorlar.



Mutluluk anı
Fotoğraf Tayland'da çekildi. Vietnam Savaşı’nın ardından buraya göç eden ailelerin çocukları keyifle gülümsüyor objektiflere. Fotoğrafçı, ailelerinin zor bir yaşam sürdüğü bilgisini veriyor. Çıplak ayakları, bakımsız halleri de bunu doğruluyor ama gülen yüzleri ve gülümseyen gözleri, çocukların küçük şeylerle kısacık ‘o’ anlarda ne kadar mutlu olabildiğini gösteriyor. Belli ki ‘o’ anda kendilerine yönelen bir objektif, bu ufaklıkları bir hayli sevindiriyor.



istanbuldaki saldırı
istanbulda saldırılara hedef olan ingiliz başkonsolosluğunda çekildi. Çevrede öyle bir yıkım var ki, burada ''yaşamla'' bağlantılı hiçbirşey olamazmış gibi geliyor insana. Ama yıkılmak üzere olan binanın kolonlarından birine polis kordonuyla iliştirilmiş çiçekler göze çarpıyor. Ve o anda o binada ve çevresinde birilerinin yaşadığını, orada birilerinin hayatını kaybettiğini ve o kurbanların sevenleri olduğunu hatırlıyor insan.



Konya’da çöken bina
Konya'da Anadolu Ajansı’ndan Rıza Özel’in yakaladığı bir ‘o’ an. Binanın çökme nedeni inşaat hatasıydı. Çünkü dışardan ciddi bir etki olmadan 11 katlı bir apartman nasıl çökemezdi. İşte bu fotoğraf buna cevap veriyor ve bir vinç betonu kaldırırken bu ‘o’ an ortaya çıkıyor. Ve havada dağılan beton, aymazlığı ve vurdumduymazlığı ortaya koyuyor...



Kayıpların ardından
Konya'da çekilen bir fotoğraf. 11 katlı bir binanın nasıl olup da yıkıldığı sorgulanabilir ve sorumluları cezalandırılabilir belki ama o binanın altında yakınlarını kaybedenlerin acısını sözlerle ifade etmek hiç mümkün olmayabilirdi. Yıkılan binanın altında sevdiklerini kaybeden bu adamın yüzü, vücut diliyse hissettiklerini anlatmaya yardımcı olabilirdi: Öfke, acı, çaresizlik… ‘O’ anda hepsi birlikte gösterilebilirdi...



Oyuncak müzesinde bir yansıma
Fotoğraf Rusya'da bir oyuncak müzesinde çekildi. Fotoğrafçı objektifini müzede sergilenen iki ilginç oyuncağa çevirmiş ve onları ve ilginç bir ayrıntıyı da fotoğrafına dahil etmiş. Müzenin küçük ziyaretçilerinden birinin yansıması da bebeklerin sergilendiği cam kabinin üzerine düşmüş. Ancak küçük kızın yüzündeki ifadeye bakılırsa, bu bebekler ona bildiklerinden biraz farklı gelmiş, hatta belki de onu biraz ürkütmüş.



İntihar saldirisi
Irak’tan çekilen bu ‘o’ anda, camları kırılan arabasını süren bir adam görülüyor. Kaza yaptığı düşünülen bu adam aslında Bağdat'ta düzenlenen intihar saldırısından kurtulmuş. Yüzündeki ifade de yaşadığı şoktan kaynaklanıyor.



Veda
Irak’tan bir veda anı. Vedalar her zaman zordur, hep hüzünlüdür. Fotoğraftaki Iraklı kadın da Hac görevini yerine getirmek üzere Mekke'ye doğru yola çıkıyor. Tabii kendi isteğiyle bu yolculuğa çıkıyor ama cama uzanan eline, yüzündeki ifadeye bakılırsa ailesini bırakmak ona yine de zor geliyor. ‘O’ anda yağan yağmursa galiba bu vedayı daha da hüzünlü hale getiriyor.



Kutsal yolculuk
Hindistan'dan kutsal bir yolculuğun fotoğrafı. Onbinlerce Hint hacı, kutsal Ganj ve Yamuna nehirlerine ulaşmak için her yıl olduğu gibi yine yollara düşmüş. Hafta boyunca akın akın herkes bu nehirlere ulaşmak için her yolu deniyor. Fotoğraftakiler de bir trenin üstüne dizilmişler çünkü içeride yer kalmamış. Lokomotifin dumanı da insanlarla birleşince bu ilginç fotoğraf karesi ortaya çıkmış.



Polisle mucadele
Güney Kore'de bir protesto… Göstericilerden biri biraz inatçı çıkmış ve polise boyun eğmemekte biraz ısrarcı olmuş anlaşılan. Elindeki süpürge kırılmış ama o vazgeçmemiş. Süpürgenin sapıyla da olsa polisle mücadelesini sürdürmüş. Onca polisin tek bir kişi karşısında böylesine korktuğuna, çekindiğine bakılırsa mücadelesinde 'o' anda başarılı da olmuş.



Buyuklere ozenince
Çocuklar, özellikle de kız çocuklar büyüklerinin giysilerini giymeye bayılırlar ve yer Afganistan olunca da bu 'o' an ortaya çıkar... Afganistan'ın Başkenti Kabil'de, muhtemelen evcilik oyunu sırasında elde edilen bir 'o' an... Yaşça büyük olan kız, kendisi için dikilen burkasını giymiş ama annesi gibi olabilmek için topuklu ayakkabılarını almak yeterli olmuş...



Okuma-yazma sevinci
Romanya'dan bir fotoğraf… Gülerek, neşe içinde önlerindeki kağıtlara birşeyler yazmaya çalışan bu kadınlar çingene... Bükreş yakınlarındaki bir okulda çekilmiş bu mutluluğun 'o' anı... Okuma-yazma öğrenmeye gelmişler bu okula ve yazabilmenin verdiği mutluluk da yüzlerinden açıkça okunuyor. İlerlemiş yaşına rağmen öndeki kadın bir çocuk gibi seviniyor yazmayı öğrendiği için...



Cocuklari ugrasi
Iraklı iki küçük çocuğun uğraşı insanı gülümsetiyor. Önde bir köpek yavrusu, arkada ellerinde bir parça yiyecekle iki Iraklı çocuk. Belli ki köpek yavrusunu beslemekteler... Ve belli ki köpek yavrusu da onları yok saymakta ısrarlı. Güneş batmak üzereyken çekilen bu fotoğraf, çocukların çevrelerinde olup bitenden çok kendi dünyalarındaki uğraşlarla ilgilendiklerini gösteriyor. Onlar için 'o' anda, ne ülkelerindeki savaş, ne de ülkenin son durumu pek birşey ifade ediyor... Onlar için 'o' anda, o yavru köpeğin gönlünü kazanmak önem taşıyor...



Moskova’da patlama
Rusya metrosundaki patlamadan kısa bir süre sonra çekilen bir fotoğraf. Vagonların birinden yaralıların çıkarıldığı anda deklanşöre basan fotoğrafçı, terörün korkutucu yüzünü bir kez daha gösteriyor. Yaralıların durumu ve çevredekilerin yüzündeki korku dolu ifade, yaşanan dehşeti ‘o’ anda donduruyor ve devamını da anlatmaya yetiyor.



Zor bir ‘o’ an
Batı Şeria'daki bir operasyon sırasında çekilen bir fotoğraf. İsrail askerleri, tutukladıkları bir Filistinli’yi yüzüne bir bez parçası kapatarak götürüyorlar. Yüzündeki ifadeyi göremiyoruz, ama bez parçasından seçilen yüz hatları ‘o’ anda Filistinli’nin hayatının en zor anlarından birini yaşadığını gösteriyor.



Savaşın tanımı
Fotoğraf Nikaragua'da çekildi. Savaş, tanımı gereği korkutucu, tehlikeli ve ölümcül olmalıdır. Ancak savaş ve silah, bazen sıradan yaşamın bir parçası haline gelince tanım da değişiyor. Nikaragua'da bir parkta bulunan tank kalıntıları arasında oynayan çocuklar için de savaşın ve silahların tanımı çok farklı gibi gözüküyor. Çocuğun yüzündeki bu ifadede, korkudan çok belli belirsiz bir neşe göze çarpıyor.



Yagma
Fotoğraf, hükümet karşıtlarıyla hükümet güçlerinin çatışmalarına sahne olan Haiti'de çekildi. Bu kareye bakılırsa 'o' anda başka ihtiyaçları güvende olma duygularına ağır basmış ve her an çatışmaların ortasında kalma ihtimalleri olsa da onlar, yağma sırasında alabilecekleri bir ev eşyasının cazibesine kapılmışlar. 'O' anda objektife yönelttikleri bakışlarındaki ''Evet, yanlış bir şey yapıyorum ve korkuyorum'' ifadesini de gizlemeyi başaramamışlar.



Okul
Dünyanın en yeni petrol üreticisi Çad’da bir okul... Bu ülkenin çocuklarının durumu da Afrika ortalamasını yansıtıyor. Yani petrol üreticisi Çad’da çocukların yüzde 60’ı eğitim olanağından yoksun bulunuyor. Bu çocuklarsa Amerikan Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın yardımlarıyla ‘o’ anın yansıttığı koşullarda eğitim görüyor. İlk sıradaki kızlar, elle tutulurcasına yoğun bakışlarıyla foto muhabirini tutmaya çalışıyor. (Associated Press / Sayyid Azim)



Felaketin özeti
Yaşlı kadın Filipinler’de Leyte Adası’ndaki heyelandan sağ kurtulan sayılı insanlardan biri. Toprak kayması bir kasabayı adeta yuttu. 107 kişinin cesedi çıkarıldı, 900 kişi toprak altında. Yaşlı kadın, kasabanın yakınlarında oluşturulan merkezde barındırılıyor. ‘O’ anda tek gözünde kalan yaşam ışığının son pırıltılarıyla, yüzündeki çizgilerle ve hatta yorgun ak saçlarıyla felaketi özetliyor. (Associated Press / David Longstreath)



Afganistan kuş gribi olursa
Uzmanlara göre, kuş gribinin Afganistan’da da ortaya çıkması kaçınılmaz. Yine uzmanlara göre, hükümet bu konuda hiç bir adım atmıyor. Ve ‘o’ anda birden bire karşımıza çıkar gibi görünen kadın, Kabil’de satmak için pazara götürdüğü tavuklarla müşteri bekliyor. Kadının geçim umudunun tavukları tutuşu, gizli bakışların yayıldığı burkanın ‘o’ andaki meydan okuyuşu, eğer patlak verirse kuş gribi salgınının Afganistan’da nelere yolaçabileceğinin ipuçlarını veriyor. (Associated Press / Rafiq Maqbool)



Tesadüfi sevgi
Nam Choke adlı erkek fille Boonrawd adlı dişi fil, Tayvan’daki fil kampında oynaşıyor. Ve ‘o’ an, tesadüflerin de “Seni seviyorum” diyebileceğini kanıtlıyor. (Reuters / Sukree Sukplang)



Sessiz mesaj
Fotoğraf Kudüs’te çekildi. İki Filistinli, Cuma namazı kılmak için El Aksa Camii’ne gitmeden önce İsrail polisinin izin vermesini bekliyor. İsrail, 45 yaşın altındaki Filistinliler’in El Aksa Camii’ne girmesine izin vermiyor. AP Ajansı’ndan Enric Marti, tek bir kareyle yılların birikmiş öfkesini ‘o’ ana sığdırıyor. Özellikle sağdaki adam., dilinin değil gözlerinin ucuna gelmiş ifadeyi, sessiz bir mesaj olarak ‘o’ ana yayıyor. (Associated Press / Enric Marti)



Mekanik sesler
Fotoğraf, Filistin Batı Şeria'dan... Balata Mülteci Kampı�nda İsrailli bir asker, zırhlı aracın penceresinden taş atan Filistinli çocuklara bağırıyor. İsrail Ordusu'nun Filistin'deki mekanik heybeti, �o� anda da insani duyguları sıkıştırıyor. Adeta genç askerin lafını fotoğraf değil de zırhlının *meta*meta*meta*metali donduruyor



Nesillerarası iletişim
Amerika Minnesota'daki Eagan kenti huzurevinin sakinlerinden Helen Donahue'nun 100'üncü yaşgünü. Bayan Donahue'ye sarılan torunu ya da torunun torunu değil. 5 yaşındaki Maureen 100 yaşındaki Helen'in arkadaşı. Kız çocuğu, nesillerarası iletişim programına katılımcılarından biri olarak haftanın belirli günlerinde huzurevini ziyaret ederken �o� anda bütün içtenliğiyle karşımıza çıkan dostluk oluşmuş. Çocuk sevgiden mest, içtenliğini pürüzsüz yüzüne yayıyor. �O� an aldığı sevgi, kadının yüzündeki çizgileri utandırıp sindiriyor.


alıntıdır.


 
R

re-Member

Kullanıcı
16 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
hepsi anlık yakalanmış güzell kareler...
çatışmalar içinde yaşamak zorunda olan tüm insanların özellikle o masum çocukların Allah yardımcısı olsun.. :-[ :'( resimlerde de görünce bi kez daha üzüldüm savaştaki çocuklara  :'(

paylaşım için teşekkürler simurg_288
 
I

imgesell

Kullanıcı
10 Eyl 2006
En iyi cevaplar
0
0
"o" an tabikçisi olaraktan ellerine sağlık simurg, ;)
 
B

burtay

Kullanıcı
14 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
izmir
özel bir tv programında o an bölümünü kaçırmamaya gayret ediyorum .hayatın gerçekleri..çok acı ama gerçekler
 
Üst