Nuri Bilge Ceylan'a Cannes'da önemli ödül

  • Konbuyu başlatan GulsahToptas
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde GulsahToptas tarafından oluşturulan Nuri Bilge Ceylan'a Cannes'da önemli ödül başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,268 kez görüntülenmiş, 4 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Nuri Bilge Ceylan'a Cannes'da önemli ödül
Konbuyu başlatan GulsahToptas
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Kristal
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Nuri Bilge Ceylan, ''Üç Maymun'' isimli filmiyle 61'inci Cannes Film Festivali'nde en iyi yönetmen ödülünü aldı. Ceylan, teşekkür konuşmasında, ''Bu ödülü, tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme armağan ediyorum'' dedi.

Altın Palmiye ödülünü ise, Fransız yönetmen Laurent Cantet'in "Entre les murs" isimli filmi kazandı.

61'inci Uluslararası Cannes Film Festivali, Barry Levinson'un yönettiği kara mizah "What Just Happened" isimli filmin gösterisi ile sona erdi.

Fransız oyuncu Edouard Baer'in sunduğu ödül töreni, dünyanın birçok ülkesinde canlı yayınlandı.

Altın Palmiye'yi Fransız yönetmen Laurent Cantet'in ''Entre les murs'' isimli filmi kazanırken, bu ödülden sonra gelen büyük ödülü İtalyan yönetmen Mateo Garrone'nın "Gomorrah" isimli filmi aldı.

Nuri Bilge Ceylan, "Üç Maymun" isimli filmiyle en iyi yönetmen ödülü aldı.

Ceylan, ödül töreninde yaptığı konuşmada, ""Bu ödülü, tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme armağan ediyorum" dedi.

Ödül haberinin kendisini şaşırttığını belirten Ceylan, "ödülü almaktan büyük onur duyduğunu"söyledi.

Ceylan, filmin festivalin yarışma bölümüne alınmasına ve en iyi yönetmen ödülünü kendisine veren jüriye teşekkür etti. Ceylan'ın en iyi yönetmen ödülünü aldığını, jüri başkanı Sean Penn duyurdu.

Ceylan 2003 yılında aynı festivalde jüri ödülüne layık görülmüştü. Yönetmen Nuri Bilge Ceylan daha öne de "İklimler" filmiyle şenlikte yarışmıştı.

"Üç Maymun" filmde baş rolü oynayan Yavuz Bingöl, "dünyanın en iyi yönetmeniyle çalışmaktan büyük mutluluk duyduğunu" söyledi.

Bingöl, "Ben Ceylan'a en iyi yönetmen ödülünü kazanacağını söylemiştim. Ceylan ile bu konuda iddiaya girdik. Bu sonuçla ben de iddiamı kazandım" dedi.

Filmin ödülü almasının gurur verici olduğunu belirten Bingöl, bu filmin diğer festivallerde de ödül alacağına inandığını sözlerine ekledi.

Filmin yapımcısı Zeynep Özbatur da, yaptığı açıklamada, filmin ödül kazanmasından çok mutlu olduğunu söyledi.

Filmin en iyi yönetmen ödülü almasının gurur verici olduğunu kaydeden Özbatur, "Bu filmin en iyi yönetmen ödülü alması belki de, Altın Palmiye'yi almasından bile bizim için daha mutlu edici" dedi.

DİĞER EN İYİLER...

Festivalde Altın Palmiye ödülünü kazanan "Entre les murs" isimli film, eğitim konusuna Fransız toplumunu bakışını yansıtıyor. Ödülü, yönetmen Laurent Cantet'e, Robert de Niro verdi.

Festivalde, en iyi senaryo ödülünü Jean Pierre Luc Dardenne'nin "Le Silence de Lorna" isimli filmi kazandı. Ödülü, geçen yıl bu ödülü kazanan Fatin Akın takdim etti.

Yarışmada jüri, en iyi erkek oyuncu ödülünü, yönetmen Steven Soderbergh'in "'Che" filmindeki rolüyle Benicito del Toro'ya verdi. Ödülü, ünlü Fransız oyuncu Valerie Lemercier takdim etti.

En iyi kadın oyuncu ödülünü, Walter Salles'in yönettiği, "Linha de Passe" isimli filmdeki rolüyle Sandra Corbeloni kazanırken, ödülü Fransız oyuncu Jean Reno verdi.

Jüri ödülünü, Paolo Sorrentino'nun, "Il Divo" filmi aldı. 22 filmin Altın Palmiye için yarıştığı 61'inci Cannes Film Festivali'nde Catherine Deneuve ile Clint Esatwood'a özel ödül verildi.

Festivalde, Altın Kamera ödülünü "Hunger" filmindeki başarısıyla Steve McQueen alırken, en iyi kısa metrajlı filmin ödülünü ise "Megatron" Marian Crisan kazandı.

Festivalin bu yılki jüri başkanlığını Sean Penn üstlendi.
Üç Maymun filminin konusu

Nuri Bilge Ceylan'ın ödülle filmi "küçük zaafların büyük yalanlara dönüşerek parçaladığı bir ailenin, gerçeği örtbas ederek her şeye karşın bir arada kalma çabasını" anlatıyor.

Filmin konusuyla ilgili olarak basına dağıtılan bilgi notunda, "Altından kalkamayacağı acılara ya da sorumluluklara maruz kalmamak için gerçeği bilmek istememek, görmemek, duymamak, hakkında konuşmamak ya da günü müztabiriyle 'Üç Maymun'u oynamak, onun var olduğu gerçeğini ortadan kaldırır mı?" ifadeleri kullanılıyor.

Filmde Eyüp'ü Yavuz Bingöl, Hacer'i Hatice Aslan, İsmail'i Ahmet Rıfat Şungar, Servet'i Ercan Kesal, Bayram'ı Cafer Köse, çocuk rolünü ise Gürkan Aydın oynuyor.

Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği, çekimleri İstanbul'da yapılan filmin ana yapımcısı Zeynep Özbatur.

Yapıma diğer katkıda bulunanlar arasında Fabienne Vonier, Valerio De Paolis, Cemal Noyan ve yine Nuri Bilge Ceylan bulunuyor.

Metin yazarlığını Ebru Ceylan, Ercan Kesal ve Nuri Bilge Ceylan yaparken, görüntü yönetmenliğini Gökhan Tiryaki'nin üstlendiği film, Fransız, Türk ve İtalyan ortak yapımı ve Avrupa Konseyi bünyesinde, Avrupa sinemasını desteklemek için kurulan Euroimage'dan da destek aldı.

Daha tamamlanmadan önce, dünya pazarındaki satış hakkı Fransız "Pyramide International" şirketine verilen filmin satışı daha şimdiden Fransa, İtalya, İngiltere, İrlanda, İsviçre, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Yunanistan, Hindistan, Rusya ve Baltık ülkelerine yapılmış.

Fransız dağıtım şirketi, daha önce de yönetmenin 'Uzak" ve "İklimler" isimli filmlerinin yurtdışındaki dağıtımını üstlenmişti.

'ÜÇ MAYMUN' FRANSIZ BASININDA
Fransız Liberation gazetesi, bu yılki festival ödüllerinin genelde politik içerikli filmlere gittiğine dikkat çekti, ancak Nuri Bilge Ceylan’ın bu kurala istisna oluşturduğunu belirtti.

Gazete 'Üç Maymun'u, "aile yaşamını ön plana çıkaran, baştan sona iyi çalışılmış, nümerik renk paletiyle tablo gibi bezenmiş dürüst bir film" olarak niteledi.

Le Monde gazetesi de bu yılki jüri başkanının ödül alacak filmler hakkında önceden yaptığı "yaşadığı dünyanın bilincinde olduğunu ortaya koyma" tanımlamasında Üç Maymun’un istisna olduğunu vurguladı.

Sabetay Varol/CNN TÜRK/Paris

not:cnnturk.com
 
Ö

ölüdeniz

Bizede bu başarısından dolayı Nuri Bilge Ceylanı alkışlamak düşüyor.umarım bir çok alanda böyle güzel ödülleri ülkemizde sıksık görürüz.güzel haber içinde Gülşah hanıma teşekkür ederim
 
C

crnkcclr

Kullanıcı
25 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
heryerde biz varız en başarılı halimizle...
gurur tablosu :)
teşekkürler Gülşah.. :turk
 
Üst