NE KADAR UYKUYA İHTİYACINIZ VAR?

  • Konbuyu başlatan SUNFLOWERS
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde SUNFLOWERS tarafından oluşturulan NE KADAR UYKUYA İHTİYACINIZ VAR? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,236 kez görüntülenmiş, 16 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı NE KADAR UYKUYA İHTİYACINIZ VAR?
Konbuyu başlatan SUNFLOWERS
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan korsan
S

SUNFLOWERS

Ne kadar uykuya ihtiyacınız var?

İnsanlar, biyolojik saat dediğimiz (sirkudian ritim) aydınlık ve karanlıktan oluşan 24 saatlik periodlara adapte olmuşlardır. Bu saat, her gece ortalama 8 saatlik (6 ila 9 saat arasında) bir major uyku episodunu başlatır. Her insan kendi uyku ihtiyacını belirler. İdeal uyku miktarımızı, basitçe sabah kendimizi dinlenmiş hissetmemizden ve güniçi performansımıızdan anlayabiliriz. Eğer ne kadar uyursanız uyuyun ertesi gün kendinizi dinlenmiş hissetmiyorsanız, uyku bozukluklarının da içerdiği tibbi araştırılmaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Haftasonları 30 dakika daha fazla uyumaya ihtiyaç duyarız bu haftaiçi biriken uyku eksikliğine bağlı olabilir. Şunu anlamalıyız ki, haftasonu fazla uyuyarak ileriki zamanlar için uyku depolayamayacağımız gibi kaçırdığımız uyku zamanını sonradan yakalamamız mümkün değildir. Çünkü kaybedilen uyku süresi ertesi gün hemen etkilerini gösterir (araba kullanırken, iş performansı, öğrenme, hafıza gibi). Çalışmalar göstermektedir ki uyku kaybı, sorumluluklarınızı yerine getirme, araç kullanımı, dikkat ve görmede problemlere neden olmaktadır.

Normal gece uykusu nedir?
Geceleri, uykunun derinliğinde ve karakterindeki tahmin edilebilir boyutlarda değişikler oluşabilir. Sağlıklı genç bir erişkin, ışıklar kapatıldıktan 10-20 dakika sonra uyuyabilir. Daha sonra gece boyunca 5 evreden oluşan uyku siklusları gece boyunca devam eder. Uykuya dalarken, düşüncelerimiz aklımızda gezinmeye başlar ve çevreyle olan iletişimimiz azalır (Evre 1). Gecenin yaklaşık %50-60’ı evre 2 uykudan oluşmakta olup uykunun hafif dönemini oluşturmaktadır (örneğin uykudan kolay uyanılır). Evre 3 ve 4, çoğunlukla gecenin ilk yarısında olup “derin uyku” dediğimiz dönemdir. Bu dönemde uyanmak için daha yoğun, güçlü bir stimulusa ihtiyaç duyulmaktadır. Evre1’den 4 kadar olan süreç, uykunun non-REM dönemini oluşturmaktadır. REM ( hızlı göz hareketi) dönemi gece boyunca 90 dakikalık sikluslar tekrarlanır. Her gece ortalama 4-5 REM episodu olur. İlk REM çok kısa olup 10 dakikadan kısa sürerken son REM periodu ise bir saatten fazla olabilir. Bu da, REM uykusunun çoğunluğunun gecenin ikinci yarısında olduğunu gösterir. REM uykusu rüya görme ile ilişkili olup çoğunlukla en canlı ve kötü rüyalarımızı bu dönemde görürüz. Fakat rüyalar ve zihinsel hayaller uykunun her evresinde olabilir.

Yaşamboyu meydana gelen uyku değişiklikleri
Biz yaşlandıkça uykunun süresi ve zamanı belirgin olarak değişir. Yenidoğan bir bebek günde 16 saat kadar uyayabilir. Erişkinde ise günde ortalama 9 saat uyku ihtiyacı varken genelde daha geç yatıp daha geç kalkma eğilimindedirler. Bu eğilim genç erişkinlerde de benzer olup kronik uykusuzluğa neden olur. İleri yaşlarda uyku süresi azalır (ortalama 6 saat) ve derin uykuda geçen süre kısalır. Geceleri aurosal sayı ve sürelerinde artmalar olur ve buna bağlı olarak gündüzleri hastalarda uyuklama şikayeti artar. İleri yaşlarda daha erken yatıp ve daha erken uyanırlar. Eğer geceleri daha az uyumanıza rağmen gündüz aktivitenizde sorun yaşamıyorsanız bu değişiklikler çok anlamlı değildir. Geceleri uyku bölünmesi yaşanıyorsa gündüz uyuklamaları ile kompanse edilir.

Gündüzleri Uyuklama
Güniçi uyuklama birçok çocuk için doğal bir olaydır. 6 ila 12 yaş arasında gece uykusu tek başına bir episottur. Gündüz uyuklamaları sadece geceleri uykuya dalma ve geceboyu uyku sorunu olmayan kişilerde kabul edilebilir. Gündüzleri uyuklamada geçen zaman geceleri uyku süremizden alıp götürmektedir. Gündüz uyuklama süresi ortalama 10 ile 20 dakika arasında değişmektedir. 20 dakikalık bir şekerleme kişinin kendini dinlenmiş hissetmesi için yeterli süredir. Bu süre kişinin işte kendini uyanık hissetmesi için gereken minimum süredir. Eğer gündüzleri uzun bir şekerleme yapmadan kendimizi iyi hissetmiyorsanız ve buna rağmen geceleri uzun süre uyuma ihtiyacı duyuyorsanız uyku hastalıkları açısından değerlendirilmesi gerekir.
Uzm. Dr. Ayşe Türközü
 
X

XbrainhunterX

Kullanıcı
9 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
Kainat
7 saat gunde geceleyın uyudumu bence yeterli ...... gunduzlerıde 1 saat
 
R

roze

Haftasonları 30 dakika daha fazla uyumaya ihtiyaç duyarız bu haftaiçi biriken uyku eksikliğine bağlı olabilir
Haftasonları ben 30 dk değil 3 saat fazla uyuyorum :D :D

Teşekkürler Ayşe abla ;)
 
Ö

ölüdeniz

Günde beş saat uykum var 5 yıldırda böyleyim :-\ teşekkürler Ayşe
 
C

catzilla

gündüz 1 saatlik uyku, bir gecelik uykuya eşdeğermiş diye duymuştum... ::)

oldum olası, uyumayı çok seviyorum... :)


bilgilendirmelerin için teşekkürler Ayşe... :)


 
B

bloodelf

Kullanıcı
23 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Bursa
geceleyin enfazla 4 saat gündüleyin 2 saat
bilgilendirme için teşekkürler ;)
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Eğer gündüzleri uzun bir şekerleme yapmadan kendimizi iyi hissetmiyorsanız ve buna rağmen geceleri uzun süre uyuma ihtiyacı duyuyorsanız uyku hastalıkları açısından değerlendirilmesi gerekir.
Bende bu sorun var ama alışkanlıktan sanırım. Okuldayken öğlede eve gelip 1 saat kestirirdim, gece de normal uyurdum. Şimdi zor oluyor tabii işyerinde:)) Öğle aralarında bize 1-2 saatlik izin verseler çok mutlu olacağım, en azından uykumu alır iyi konsantre olurum. :)

 
R

re-Member

Kullanıcı
16 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
genellikle ödevlerim olduğu zamanlarda uykuya çok ihtiyacım oluyor ..sanırım psikolojik olarak uykum, dersten bu şekilde kaçış yolunu ortaya koyuyor  :D
 
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
Erişkinde ise günde ortalama 9 saat uyku ihtiyacı varken genelde daha geç yatıp daha geç kalkma eğilimindedirler. 


Evde annemler geç yatıp geç kalkmamızdan şikayet ederler... Onlarda gençken uykuya gözlerini düştüklerini söyledikleri halde,bizim halimizden anlamak için gayret göstermiyorlar,aksine sorun çıkarıyorlar... :) Şimdi erken yatıp erken kalkan onlar:) acaba bizdemi yaşlanınca böylesi sorunları genç kuşaklarla yaşayacagız:)

Şükürler olsun uyku ile hiç sorunum yok,geç yatarım normal saatte kalkarım. Ortalama 8 saate yakın uyku yeterli geliyor,gece deliksiz uyumak için yatmadan önce gün içinde kafama dolmuş olan olayları boşaltmak için mutlaka en az 45 dk kitap okurum,sonra kafam boşalmış şeklide yastıga başımı rahatlıkla bir korum ohh beeeeeee:) sonra belli olmaz astral seyahaye bile çıkarım:)
Erdal demirkıran'ın "aptallar 8 saat  uyur" adlı kitabını okuduktan sonra,kendimi biraz şuçlu hissetmedi de degilim:) ama ne yapayım uykuda çok tatlı yaaaa:)
paylaşımın için teşekkürler:)
 
M

meltemm14

Kullanıcı
2 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
okul zamanı yeterince erken kalktım.artık fazla uyuyabilirim.uykum olmasa bile uyuyorum...
 
Y

yaratici_idea

Kullanıcı
17 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Ya mümkünse ben ömür boyu uyumak istiyorum.
Kıpırdatmasınlar beni yerimden.
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Bende tersine uyumaktan hoşlanmıyorum. Geceyi çook seviyorum.
Biraz da geceyi sevenler için çare düşünse bilim adamlarımız.
Yada çare var ben bilmiyorum. :)
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Ne kadar uykuya ihtiyacınız var?
Fazlası ile hemde çok fazlası ile ihtiyacım var uykuya ama malesef şu an için o ihtiyacımı gerçekleştiremiyorum.
Uyuyamama hastalıgına mı yakalandım nedir anlamadımki.
 
Üst