Ne Hissettiğiniz Kendinize Bağlı

  • Konbuyu başlatan GulsahToptas
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kitap Önerileri kategorisinde GulsahToptas tarafından oluşturulan Ne Hissettiğiniz Kendinize Bağlı başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,985 kez görüntülenmiş, 8 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kitap Önerileri
Konu Başlığı Ne Hissettiğiniz Kendinize Bağlı
Konbuyu başlatan GulsahToptas
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan efsane_18
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com



Bu kitapta iki Amerikan Psikolog, duyguların tamamen insanların kontrolünde geliştiği (Ne Hissettiğiniz Kendinize Bağlı) tezinden hareketle insanın karşılaşacağı her çeşit duygu karşısında bir seçim şansının olduğunu savunmaktadır. Alternatif duyguların seçimi yöntemiyle insanın kendini daha olumlu duygulara sevk edebileceği işlenmektedir. Duygular, duyuları, algıları, kişisel geçmişi, inançları, düşünceleri, fiziksel duyumları ve amacı içerir. Duygular seçilebilir ve kontrol edilebilir. Duyguları seçmenin 5 temel yolu;
1. Duygularınızı ve kendinizi kabul edin : Yeni duygular seçebilmek için insanın önce içinde bulunduğu duyguyu kabul etmesi ve tanıması gerekir.
2. Şu anda yaşayın - geçmişi geçin : Geçmişteki pişmanlıkların veya acı veren tatsız duyguları düşünmeye devam etmek insanın kötü hissetmeye devam etmesine neden olur.
3. Tatsız duygularınızın amacını anlayın : Yeni duygular seçmek, farketmeyi, kabul etmeyi ve rahatsız edici duyguların amacını değiştirmeyi içerir. Duygularınızın amacını anlamak için bu duygudan ne elde ettiğinizi inceleyin.
4. Düşüncelerinizin farkına varın : Olaylara verilen tepkiler, daha çok insanların kendilerine yoğun talepler yüklemesinden kaynaklanır. Olumsuz tepkileri değiştirmek ve daha olumlu duygular seçmek, yeniden düşünmeyi, düşüncelerin farkına vararak olaylarla ilgili yorumlarınızı yeniden değerlendirmeyi gerektirir. Bunun için gözünüzde canlandırma ve görselleştirme şeklinde iki pratik yöntem öneriliyor.
5. Değişmek için bir plan geliştirin.
İnançlar ve düşünceler duyguları yaratır. Mantık dışı düşünceler; inançlar ve düşünceler olumsuz duygular yaratır. İnsanların kendilerine yüklediği mantıksız talepler olumsuz duygulara neden olur.
Kitapta “Suçluluk, Öfke, Depresyon, Stres, Endişe, Sevinç vb.” duyguların yapısı ortaya çıkış şekilleri anlatılmaktadır. Her bir durumda yeni bir duygu seçmek için yazar üç basamaklı “KSU” formülünü geliştirmiştir. Buna göre;
K – Kendinizi ve duygularınızı Kabul edin
S – Yeni amaçlar, inançlar ve duygular Seçin
U – Yeni seçimlerinizi Uygulayın.
Çağımızın sorunu STRES ile baş edebilmek için kitabın ortaya koyduğu öneriler ve bunların olası sonuçları şu şekildedir:
Stresle baş edebilmenin yolu stresi kontrol altına alabilmekten geçer. Bu şekilde stres azaltılabilir ve sizin yararınıza işlemesi sağlanabilir. :Stresin pek çok kaynağı vardır. Genel yaşam olayları (ilişkilerde olan değişiklik, mali durum, sevilen birinin ölümü); kimyasal ve çevresel etkiler (hava, gürültü, gıda), olumlu olaylar (evlilik, tatil); yaşam tarzı veya duygusal faktörler (endişe, korku, katı inançlar, sıkı programlar); ilişkiler (iletişimde çelişki, kişisel ilişkilerde sorunlar); iş sorunları (kayıp, işten çıkarılma, karmaşık iş sorumlulukları). Fark edilmeyen bir stres kaynağı da kişinin kendi mantığıdır. Gevşeme stresle mücadelenin etkin bir yoludur. Kafa, yüz, boyun ve omuz çevresindeki kaslara gevşeme sırasında öncelik verilir. Çünkü stres genellikle bu kaslarda yığılmaktadır. Solunumun ritmi ve derinliği değiştirilerek; derin nefes alınarak stres azaltılabilir. Kendine güven stresi yenmenin diğer bir başlangıç adımıdır. Mükemmeliyetçilik eğilimlerinizi ve kendini savunmayı azalttığınızda, gerginlik ve stres olasılığını da azaltırsınız. Olayları değişik açıdan görebilmek, yani yeniden şekillendirme stresi azaltacaktır. Yeniden şekillendirmenin en etkili yollarından biri güldürüdür. Güldürü, yıkıcı veya tehdit edici gibi görünen bir durumun hafif tarafını görmenize yardım eder.
Görselleştirme, kafanızdaki görüntüye dikkat etme – olumlu düşünme gibi, duygusal durumunuzun ve davranışlarınızın kontrolünü elinize almanızı sağlayabilir. Görselleştirme hayal kurmaktan farklıdır, kendi hatalarınızı düzeltmek için, olumlu düşleri kullanarak olumsuz duyguları kontrol etmek için bir araçtır. Bu tekniğin anahtarı sorunlu bir durumu zihinde yeniden canlandırmaktır. Gözünüzde canlandırmayı şöyle gerçekleştirebilirsiniz;
1. Gevşeyin
2. Gözlerinizi kapayın, kaslarınızdaki gerginliği hissedin ve bu gerginliği azaltın.
3. Burnunuzdan derin nefes alın ve yavaş yavaş verin.
4. Aklınızda güzel tanıdık bir sahne canlandırın.
5. Bu yeri ağaçlar, bulutlar, nehirler, hayvanlar, rüzgar, ışık gibi ayrıntılarıyla hayal edin.
6. Bu sahne ile bağlantılı bütün duygularınızla, -görme, ses, koku, dokunma ve tat alma- yeniden yaşayın.
7. Eğer istenmeyen düşünceler oraya girerse onları kovun.
8. Yumuşacık bir bulutun üstüne oturun ve gevşeyin.
KSU formülüne göre;
K – Kendinizi ve duygularınızı kabul edin, stresi yaratan ana nedenler belirlenir, gerginliğin sorumluluğunun kendinizde olduğunu düşünmek sadece stresi arttırır.
S – Yeni amaçlar, inançlar ve duygular seçin. Bazı durumların sizin kontrolünüzün ötesinde olduğunu kabul ederseniz, daha az stres yaşarsınız.
U – Yeni seçimlerinizi uygulayın. Dikkatinizi olumlu şeylere yönlendirmek için görselleştirme ve kendinizle olumlu konuşmayı kullanın.
Kitapta sonuç olarak; hissettiklerimizin kendimize bağlı olduğu sonucuna varılıyor. Ayrıca duygusal seçim gücüne gerçekten ulaşabilmek için kendine inanç kavramının da gerekli olduğu ve bunun başka kimse tarafından verilemeyeceği anlatılıyor.

   
not: kitap özeti alıntıdır.

Fakat bu kitap okuduğum 3 kitaptan biri ve zevkle okunan,anlatımı sıkıcı olmayan zevkle okunabilen kitaptır.Duyularımızı tanımamızda gayet iyi bir yol gösterici bir kitap,tavsiye ederim.
 
Ö

özlem1980

Kullanıcı
25 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
okuyalım bakalım sen tavsiye ettiğine göre güzeldir mutlaka ;)
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Ve HYB yayıncılık kitaplarının çoğunun içeriği güzel ve akıcı bir anlatımla çeviri yapılan kitaplar.
Kişisel Gelişim okumayı sevenler için ideal :)
 
G

gizilöykü

Kullanıcı
18 Tem 2008
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
teşekkürler gülşah önerdiğin kitaplar gerçekten çok güzel kitaplar.
Peki kişisel gelişim kitaplarının dışında türk edebiyatındanda önerebileceğin kitaplar varmı? Çünkü bir süre kişisel gelişim kitaplarının dışında roman, biyoğrafi tarzında kitaplar okumak istiyorum.
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Çok fazla biyogrofi kitabı okumadığım için buradan isim belirtemeyeceğim.
Ama Füreyya(Ayşe Kulin), Bir Dinazor'un Anıları serisi (Mina Urgan).....
 
G

gizilöykü

Kullanıcı
18 Tem 2008
En iyi cevaplar
0
0
istanbul
ayşe kulin in köprüyü okumuştum çok hoşuma gitmişti. peki türk edebiyatından roman olarak önerebileceğin varmı?
 
E

efsane_18

Kullanıcı
12 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
Giresun
güzel kitaba benzio bende okumam lazım bulurum ins :D :D okumayı bekleyen 3 kitabım var hala ama ;D
 
Üst