Nasıl Lider Olunur...

  • Konbuyu başlatan yusufi
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde İş Dünyası Yazıları kategorisinde yusufi tarafından oluşturulan Nasıl Lider Olunur... başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 5,124 kez görüntülenmiş, 10 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı İş Dünyası Yazıları
Konu Başlığı Nasıl Lider Olunur...
Konbuyu başlatan yusufi
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan kabeka
Y

yusufi

Kullanıcı
24 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
Nasıl Lider Olunur ?

Önceliklerinizi belirleyin

Zaman yönetimi dersleri, strateji kitapları ve yönetici guruları sürekli zamanın önemini vurgular. Evet, zaman önemlidir. Hangi konuda ne kadar zaman harcayacağınız, liderlik özelliklerinizi belirlemenizde önemli rol oynar. Çünkü yöneticinin anlamı, her şeyin zamanlama ile sürdürüldüğünü bilmektir. Ama yine de zamanlama hesabı yaparken, iş enerjinizin dağılımı, insanlarla ilişki ve finansal konuları ayrı ayrı düşünerek zaman dağılımınızı yapın. Ayrıca yazılı ve söze dayalı iletişimi de unutmayın. İletişim teknikleri hafızada en iyi yer eden ipuçlarını verir ve bir olay karşısında bu ipuçlarını düşünerek kararımızı veririz. Bunun dışında, günlük iletişim kurduğunuz insanlarla nasıl ilişkileriniz kurduğunuza da dikkatlice düşünebilirsiniz. Sihirli kelime organize olmak. Gününüzü, iletişiminizi, iş yapınızı ve ödül sisteminizi düşünerek organize ederek hareket etmeye başlayabilirsiniz.

İyi yaptığınız işin peşini bırakmayın

Bir insan her işi iyi yapamaz. Her insanın yetenekli olduğu bazı özellikler vardır. Liderliğinizin gelişmesi için teknik anlamda bu özelliklerinizin üzerine gidin. Kendinizi eğitmek, gelişiminizi kendi kendinize de takip etmek için en iyi yol budur. Başarı ve ödül anlamında da gelişimizin sürekliliği sizi farklı kılar. Bunun için neleri iyi yaptığınızı düşünün ve kendinizi geliştirirken çevrenizdekilerle paylaşın. Bunda utanılacak bir şey yok. Belirli alanlarda kendinizi geliştirmek topluluk içinde de sivrilmeniz, farklı algılanmanız anlamına gelecektir.

Kendinizi cezalandırmaktan kaçınmayın

Yöneticiler nasıl çalışanlarına karşı ödül-ceza uygulamasını yapıyorsa, kendilerine karşı da aynı şekilde davranabilirler. Ödüllendirme ile cezalandırıcı kurallar koyma, insanları dış etkenlere karşı daha dayanıklı kılar. Karşılaşılan olaylara nasıl tepki verilmesi gerektiğini gösterir. Bu yüzden, yaşanan olumsuzları sadece olumsuz davranışların sonuçları olarak algılamayın. Mark Twain’in dediği gibi, “Bir kedi ancak bir kere sıcak sobanın üstüne oturur, ikinci kez oturmaz. Üstüne üstlük soğuk sobaya da bir daha yaklaşmaz.” Her negatif olay aynanın karşısında başka bir özelliğimizin yüzümüze çarpmasını sağlar. Bu kimi zaman canımızı yaksa da, sonuçta bir şeylerin daha iyi öğrenmemizle sonuçlanır. İyi bir lider, özellikle kendi zaaf ve zayıf yönlerini tamir ederek kendi yolunu çizer.

Küçük jestler büyük sonuçlar doğurur

Hiç farkında olmadan hayatımıza giren bazı nesneler kafamızda bir şekilde yer eder. Yıllar önce katıldığımız bir iş organizasyonu ya da aktivitede hediye edilen bir biblo, şapka ya da tişört, bugün bile güzel şeyleri hatırlamamızı sağlar. Bunun nedeni o anda yaşadıklarımızın zihnimizde bıraktığı izlerdir. Bu anlamda biz de çalışanlarımıza, iş yaptığımız kişilere benzeri küçük jestlerde bulunabiliriz. Bir organizasyon başarı ile tamamlandığında küçük birer hediye vererek çalışanlarımızı, iş ortaklarımızı mutlu edebilir, bir şekilde ödüllendirebiliriz.

Çalışanlarınızla övünmesini bilin

Çalışanlar, kendilerini onore eden yöneticilerle çalışmayı ister. Bu sayede motivasyonun arttığını, işe daha şevkle geldiğini söyler. Bu durumu bilin ve insanların başarılarıyla övünmekten kaçınmayın. Kendinize ait bir projenizin başarıyla tamamlanmasında görev alan insanları, diğer gruplardaki insanların yanında ön plana çıkarabilir, bu şekilde diğer insanların da öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Kendinden emin ve liderlik özelliğindeki insanların temel özelliği komplekslerinden arınmış, başarılı olan insanlardan övgüyle bahseden insan olmalarıdır.

alıntı… 
 
Y

yusufi

Kullanıcı
24 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
kimsenin lider olmaya niyeti yok galiba....    :(
 
C

crnkcclr

Kullanıcı
25 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
İyi bir lider, özellikle kendi zaaf ve zayıf yönlerini tamir ederek kendi yolunu çizer.

Bir organizasyon başarı ile tamamlandığında küçük birer hediye vererek çalışanlarımızı, iş ortaklarımızı mutlu edebilir, bir şekilde ödüllendirebiliriz.

teşekkürler yusufi..
dikkate alınması gereken detay fakat önemli nüanslar bunlar
 
Ö

ölüdeniz

para, cesaret ve girişken olursan en büyük lider sensin

paylaşımın için teşekkürler
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Bu güzel paylaşım için teşekkürler.

Yazıyı okuduğumda aklıma şu geldi,televizyonda bir konuşma arasında duymuştum lider ve yönetici arasındaki farkları anlatmışlardı ve o zaman analdım ki bizde çok fazla karıştırılıyordu bu kavram. Bu yüzden bu tarz yazılar beni hep etkiler. Bende bir kaç ekleme yapmak istedim bu faydalı bilgiye ilave olarak:

Liderlerin temel özellikleri şunlardır:
o Değişim mühendisidir ve yeniliklere daima açıktır.
o Vizyon ve misyon oluşturan kişidir. Geleceği öngörebilme yeteneğine sahiptir.
o Organizasyondaki enformasyon ve bilgileri anlama ve yorumlama yeteneğine sahiptir. Sürekli yeni enformasyon ve bilgi edinmeye çalışır.
o Mücadelecidir, çalışkanlık ve atılım gücüne sahiptir. Organizasyonu başarıya doğru sürükleyen kişidir.
o Örgüt içinde gelişmeyi teşvik ve motive edici bir hava yaratır.
o İletişim yeteneği çok gelişmiştir.
o Entelektüel ve sorgulayıcıdır. Hatalarından daima ders çıkarır.
o Çalışanlara örnek olacak şekilde davranışlarında açık ve tutarlıdır. Söz ve davranışları uyum içindedir.
o Güçlü ve zayıf yönleri iyi bilen ve hatalarından ders çıkaran kişidir.
o Piyasadaki gelişmeleri ve trendi, tüketicinin ihtiyaçlarındaki değişme ve gelişmeleri analiz etme yeteneğine sahiptir. Değişen şartlara kolayca uyum gösterebilme esnekliğine sahiptir.
o Takım ruhu felsefesine inanır. Paylaşımcıdır. Başarının tüm çalışanlara ait olduğuna inanır.

Sözü edilen tüm bu özellikler liderleri diğerlerinden farklı kılmaktadır. Globalleşen dünyada işletme sahipleri ve örgütler yöneticiden çok lidere ihtiyaç duyar. Yapılan araştırmalar, işletmeyi geleceğe taşıyan liderlerin üç önemli özelliğini ortaya koymaktadır.

Liderliğin değişmez üç önemli özelliği şunlardır:

A. MÜŞTERİ ODAKLIDIR
Lider, zamanının önemli bir kısmını müşterilerle ilgili konulara ayırır. Örgütün varoluş amacının müşteriye en iyi hizmeti sunmak olduğunu çok iyi bilir. İşletmeyi kârlı kılmanın sadece tasarruf, iyileştirme ya da kalite çalışmalarına bağlı olmadığını, müşteri memnuniyetinin ileride kazanç artışı şeklinde geri döneceğine inanır.

Bugün vizyoner bir lider, örgüt içinde, müşterilerin bir numaralı temsilcisi konumundadır. Önüne gelen her proje için, "Bu proje hayata geçerse ne kadar kazanırız?" diye sormak yerine, "Bu iş, uzun vadede işletmemize ve müşterilerimize ne kazandıracak?" diye sorar. Başarılı bir lider, müşteri yaklaşımları konusunda şöyle der: "Müşteri odaklı olmak için, organizasyonun içindeki her toplantıda, her görüşmede müşterinin orada bulunduğunu hissetmek gerekir."

B. EĞİTİMİ SÜREKLİ HALE GETİRİR
Lider, hayatı boyunca öğrenmeye, yeni fikirlere ve insanların görüşlerine açık kişidir. Okul hayatı çok gerilerde kalsa bile, alanıyla ilgili akademik konuları takip etmeyi sürdürür. Mesleki deneyimlerini artıracak seminer ve konferansları yakından takip eder. Lider olmayı beceremeyen kimi yöneticiler ise eğitim sürecinin okul hayatı ile birlikte sona erdiğini düşünür.

Bu kişiler yıllar önce okudukları işletme kitaplarının hâlâ geçerli olduğunun yanılgısı içindedir. Dünyadaki gelişmeler bir yana, kendi sektöründeki gelişmelerden bile haberdar değildir. Organizasyon şemasının en tepesinde bir yer kaptığı için mutlu mutlu oturur. İşletme zarar edince ise çantasını alıp herkesten önce gemiyi terk eder.

C. ETKİN PERSONEL EKOLÜNÜ BENİMSER
Lider, etkin personel yaratmak için önce çalışanlara yatırım yapar. Ardından yeterli performansa sahip olanları, kritik yönetim noktalarına yerleştirir. Bu atamalarda görevlerin kişinin geçmiş deneyimleri ile örtüşmesine dikkat eder. Hiç pazarlama ya da satış departmanında çalışmamış başarılı bir personeli, bu bölümlerden birine yönetici olarak getirmez. Personelin, kendi mesleki birikimleri doğrultusunda kariyer planı çizmesini ister

 not: alıntıdır




 



 
T

tnctrkcell

zor işmiş ya lider olmak
paytlaşım için teşekkürler yusufi ;)
 
F

feride_frd

Kullanıcı
24 Mar 2008
En iyi cevaplar
0
0
yukarda genelde iyi bir yönetici nasıl olunur ? sorusu cevaplandırılmış bence.Liderlik ve yöneticilik çok ayrı vasıflar gerektirir.Eğitimle iyi bir yönetici olabilirsinz fakat liderlik doğuştan gelen bir yapıdır.Yani lider olunmaz lider doğulur.
 
Ö

ölüdeniz

feride_frd' Alıntı:
yukarda genelde iyi bir yönetici nasıl olunur ? sorusu cevaplandırılmış bence.Liderlik ve yöneticilik çok ayrı vasıflar gerektirir.Eğitimle iyi bir yönetici olabilirsinz fakat liderlik doğuştan gelen bir yapıdır.Yani lider olunmaz lider doğulur.
sizinle aynı fikirdeyim feride hanım O0
 
S

seca

Kullanıcı
1 Haz 2007
En iyi cevaplar
0
0
mersin
çok güzel eğitim acısından etkileyici bir yazı bu yusufi emeğine sağlık

Her negatif olay aynanın karşısında başka bir özelliğimizin yüzümüze çarpmasını sağlar. Bu kimi zaman canımızı yaksa da, sonuçta bir şeylerin daha iyi öğrenmemizle sonuçlanır.
harika bir söz bayıldım buna...hatta öğrenmemiz icin bu negatif olayların adeta yaşanması bile gereklidir bence...

gülşah eklediğin güzel bilgiler için sanada çok teşekkrler...


liderlerin temel özelliği kısmına bayıldım herbiri çok etkileyici ve uygulanması olası şeyler...
ayrıca seninde liderlik olayı hakkında sıcak düşüncelerin olmalı...bu genel olarak yazılarında var...

özellikler kısmında önemli bir alıntı var

Organizasyondaki enformasyon ve bilgileri anlama ve yorumlama yeteneğine sahiptir. Sürekli yeni enformasyon ve bilgi edinmeye çalışır.
artık liderlerde aranan en önemli özelliktir bu arkadaşlar...bize eğitimlerdede sıkca bunun üzerinde duruluyordu...

sevgiyle kalın :)
 
K

kabeka

Kullanıcı
17 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
16
İstanbul
lider olunmaz doğulur... ama okuyacağım bir faydası olur belki teşekkürler...
 
K

kabeka

Kullanıcı
17 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
16
İstanbul
gülşah sanada ayriyetten sanada teşekkürler eklemen için
kanayan bir yaranın reçetesini sunmuşsun ::)
 
Üst