Mutluluğa giden beş yol!

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Mutluluğa giden beş yol! başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,087 kez görüntülenmiş, 10 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı Mutluluğa giden beş yol!
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan gelişimsüreci
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com

http://www.kendinigelistir.com/mutluluga-giden-bes-yol

Ekonomik kriz tüm dünyayı vurdu. İşsizlik, maddi sıkıntılar, önümüzü görememek son derece can sıkıcı. Buna bir de memleket meseleleri eklenince depresyona sürüklenmemek elde değil. Ama durun! Bir ihtimal daha var: Mutlu olmak için çaba göstermek. Küresel krizin insanlar üzerindeki ağır etkilerini bertaraf edebilmek amacıyla İngiltere’de hükümetin yeni fikirler üreten kuruluşu Forsight Vakfı ‘mutluluk’ için beş maddeden oluşan bir reçete yayınladı. Bu reçeteye göre yakınlarla sohbet etmek, spor yapmak, yeni şeyler denemek gibi etkinliklerle gününüzü ve ruhunuzu aydınlatabilirsiniz. Mucizevi bir formül olmadığı kesin. Ama depresyonun kıyısında geziniyorsanız hemen teslim olmayın, beş adımda mutluluk formülüne en azından bir şans verin.

1. Aile ve arkadaşlarla vakit geçirin

Aile ve dostlar en kötü zamanlarda bile bize yalnız olmadığımızı hissettirdiğinden onların yanında yüzümüz genellikle güler. Yani bu işe yara bir tavsiye. Eğer ailenizle problemleriniz varsa ya da çok fazla arkadaşınız yoksa yine de başka yakınlıklar kurmak ruhunuzu biraz olsun aydınlatacaktır. Komşularınızla iletişim kurun, olmadı köşedeki bakkalla muhabbete girin. Hiç olmadı parkta veya yol kenarındaki bir bankta oturan teyzeler ve amcalarla konuşmayı, yabancılarla iki kelime etmeyi deneyin. Bir şeyleri paylaşmak ve karşılıklı gülmek sırtınızdaki yükü hafifletecektir.

2. Yeni bir şeyler öğrenin

Öğrenmek insanın hem bedenini hem zihnini meşgul tutan bir şeydir. Yeni ve eğlenceli şeyler öğrenmek de şüphesiz sizi mutlu edecektir. İşte bu tavsiyede sınır yok, mutfağa girip yeni bir yemek tarifini hayata geçirmeyi deneyebilirsiniz; elinize birkaç boya alıp resim yapmayı deneyebilirsiniz. Ya da kapıyı tamir etmek, duvara raf çakmak gibi daha önce denemediğiniz marangozluk yöntemlerini deneyebilirsiniz. Unutmayın, gitar çalmaktan İtalyanca öğrenmeye kadar aklınıza gelebilecek her türlü yeni maharet için kitaplardan ve internetten faydalanmak da pekala mümkün.

3. Hareket edin

Eski atasözünü hepimiz biliriz: Sağlam kafa sağlam vücutta bilinir. Kafanız bozuksa zihninizi temizlemenin ve mutlu hissetmenin yolu da sağlıktan geçiyor. Spor yapmaya zorsunanlardan olabilirsiniz ama sabah erken saatte açık havada bir yürüyüş yapmayı bir kez olsun deneyin, daha iyi ve enerjik hissettiğinizi göreceksiniz. İmkanınız varsa, spor salonlarına gitmek, tenis oynamak, bisiklete binmek, yoga yapmak gibi türlü aktivitelerle hareket halinde olmanız da sizi daha mutlu kılacaktır. Bilimsel olarak da kanıtlanmış bir mutluluk formülü olduğunu ekleyelim!

4. Dikkatinizi verin

Bu tam bir Pollyanna tavsiyesi, ama gerçekten de işe yarıyor. Şehrin göbeğinde, kalabalığın, kokuşmuş çöplerin ve çirkin binaların ortasında bile olsanız bir ağaç gölgesinde durup yapraklarına biraz dikkatli baktığınızda, balkonda açan çiçekleri alıcı gözle seyrettiğinizde ya da oyun oynayan çocukların kahkahalarını dinlediğinizde güzel bir şeylerin de var olduğunu hissetme şansınız var. Pollyanna’yı yabana atmayın, karamsar düşünceleri kafanızdan atmak için biraz çabalayın!

5. Başkalarına yardım edin

Kendi dertlerinizden kurtulmanın en etkili yollarından biri başkalarını dertlerine kulak vermektir. Kendinize yardım edemiyorsanız elinizden geldiğince başkalarına yardım etmek de sizi kesinlikle iyi hissettirecektir. Sokaktaki kedi-köpeklere su vermekten, alışverişten dönen yaşlı teyzenin torbalarını taşımasına yardım etmeye kadar pek çok küçük şey yapabilirsiniz. Ya da en azından yakınlarınızın dertlerini can kulağıyla dinlemeyi deneyin. Herkesin kafasını meşgul eden o kadar çok ve çeşitli mesele var ki, duyunca hayrete düşeceksiniz ve tabii kendinize üzülmekten de kesinlikle vazgeçeceksiniz!


 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
elinize birkaç boya alıp resim yapmayı deneyebilirsiniz. Ya da kapıyı tamir etmek, duvara raf çakmak gibi daha önce denemediğiniz marangozluk yöntemlerini deneyebilirsiniz.
Hehe hayatımın parçası bunlar.. Bayılırım:)
Ve cidden kendimi süper hissediyorum bunlarla ilgilenince..

balkonda açan çiçekleri alıcı gözle seyrettiğinizde ya da oyun oynayan çocukların kahkahalarını dinlediğinizde güzel bir şeylerin de var olduğunu hissetme şansınız var
Bu sabah aynısını yaptım. Dün akşam moralimin çok bozuk olmasına rağmen, bu sabah havanın kapalı olmasına rağmen, hafta sonunu yiyip bitirerek Pazartesi sendromu ile işe gitmek zorunda olmama rağmen dışarı çıktığımda havanın ne kadar güzel olduğunu hissettim. Şöyle bir çevreme baktım ve acayip bir şekilde mutlu gittim işe..

Teşekkürler Özgür.
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Cσ∂єx' Alıntı:

http://www.kendinigelistir.com/mutluluga-giden-bes-yol


5. Başkalarına yardım edin

Kendi dertlerinizden kurtulmanın en etkili yollarından biri başkalarını dertlerine kulak vermektir. Kendinize yardım edemiyorsanız elinizden geldiğince başkalarına yardım etmek de sizi kesinlikle iyi hissettirecektir. Sokaktaki kedi-köpeklere su vermekten, alışverişten dönen yaşlı teyzenin torbalarını taşımasına yardım etmeye kadar pek çok küçük şey yapabilirsiniz. Ya da en azından yakınlarınızın dertlerini can kulağıyla dinlemeyi deneyin. Herkesin kafasını meşgul eden o kadar çok ve çeşitli mesele var ki, duyunca hayrete düşeceksiniz ve tabii kendinize üzülmekten de kesinlikle vazgeçeceksiniz!


Kesinlikle bu madde çok etkili.

Teşekkürler.
 
M

manas

Kullanıcı
6 Haz 2008
En iyi cevaplar
0
0
Kendini anlamlı faydalı hissettiğin  işi yapmak bana iyi gelen tek şey.
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Yav, hiç birini seçmemişim, ben nere gidiyorum,hangi yoldayım, burası neresi.
Hangi labirentte sıkışıp kaldım.
Çıkış varmı yokmu, ben çıkana kadar dışarıda mutluluk denen şey hala varlıgın sürdürüyor olurmu.

Tamamı muamma valla.
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Sizi gerçekten mutlu eden nedir?


Her yıl üzerine eklenen yeni sorumluluklar ve mutlaka yapılması gereken işler arttıkça bu soruyu düşünmeye bile fırsat bulamıyor olabilirsiniz. Unutmamanız gereken, küçük şeylerle mutlu olabilmek sadece ruh sağlığınızı değil, fiziksel sağlığınızı da etkiler.  RealAge.com.tr uzmanlarına göre basit adımları takip ederek, hayatınızdaki coşku ve mutluluğu tekrar kazanabilirsiniz. Böylelikle fiziksel sağlığınızı da korumuş olursunuz.


Günlük eğlencelerinizin kıymetini bilin:

Eğer gün içerisinde yapılacakların bir listesini çıkarıyorsanız, sizi en çok eğlendirenleri de koymayı ihmal etmeyin. Yatağa uzanıp kitap okumayı, açık havada kahvaltı etmeyi, uzun bir yürüyüşe çıkmayı, oyun oynamayı, fotoğraf çekmeyi veya hiçbir şey yapmadan oturmayı seviyor musunuz? Aslında gün içerisinde bunlardan en az bir veya birkaçıyla ilgilenmek için vaktiniz var. Listenizi gözden geçirin, yapılması gerektiğini düşündüğünüz aslında kaç işi gerçekten yapmanız gerekiyor? Günlük aktivitelerinizi tekrar tartmalısınız. Belki aylardır yaptığınız bir şeyi artık yapmaya gerek yok, ancak alışkanlık yüzünden devam ediyor olabilirsiniz. Gereksiz aktiviteler çıkınca eminiz listeniz sizi daha mutlu edecektir.


Güçlü ve bağımsız olun:

Hepimizin kötü günleri olur. Bitkin hissettiğimiz ve canımızın hiçbir şey yapmak istemediği günler... Ancak öyle günlerde, sorunun tam üzerine gitmek inanın çok faydalı olacaktır. 10 dakika boyunca egzersiz yapın. Bir kere hareket etmeye başlayınca kolay kolay bırakmak istemeyeceksiniz. Bir egzersiz planı yapın ve ona sadık olun. En neşeli günde de, en kötü hissettiğiniz günde de 10 dakikalık bir egzersizi es geçmeyin. Bağışıklık sisteminiz, egzersiz planınızın düzenine göre gelişecek, ve bu sizin ruh halinizi olumlu etkileyecektir.  Egzersiz yapmak, sizi mutlu eder. Egzersiz sonrası bir kağıda neler hissettiğinizi yazın. İlerleyen günlerde, egzersiz biter bitmez neler hissettiğinizi kısa cümlerle not almaya devam edin.


Stres konusu:

Hiçbir şeyin neşenizi kaçırmasını istemezsiniz. Fakat gün içerisinde bunu başarmak size ilk anda kolay gelmeyebilir. Gün içerisinde kısa nefes molaları verin. Evet çok basit; derin nefes alın! 3-4 tekrardan sonra kan akışınızına oksijen katmış olacak, daha sakin ve huzurlu hissedeceksiniz. Ek olarak eğer ki vakit bulabilirseniz, yoga veya masajı deneyin. Yapılan sayısız araştırma sonucunda görülüyor ki, bu tür aktiviteler stresi yok eder depresyon ve anksiyeteyiı minimuma indirir. 10 dakikalık bir yürüyüş ile, çok şekerli veya tuzlu bir atıştırmanın sizde yaratacağı rahatlama ve mutluluk hissi aynı olacaktır. Sizce hangisi daha sağlıklı?


Elinizdekileri Kullanın:

Hepimizin kendimize göre çeşitli becerileri ve ilgi alanları vardır. Gönüllü olarak yapabileceğiniz bir şeyler bulmak için, yakınlardaki okul, kulüp veya organizasyonları araştırın. Yeteneklerinizi başkalarının iyiliği için kullanmak, mutluluğu iki taraflı hale getirecektir. Sizin belki de umursamadığınız becerileriniz başkalarının mumla aradıkları olabilir. İnanın sizdeki yetenekleri arayan birçok kişi var. Herkesin yardıma ihtiyacı vardır, neden yardım eden siz olmayasınız?


Etrafınızdakilere saygı duyun:

Ailenizden veya arkadaşlarınızdan birkaçı ile sohbet etmek gerçekten kolay bulabileceğiniz bir aktivite olabilir. Sizi anlayan insanlarla konuşmak kolaydır. Bu kişi sevgiliniz de olabilir. Kendinizi açmanız ve vereceğiniz güven, günlük sıkıntılarınız ve endişelerinize yeni bir bakış açısıyla bakmanızı sağlayabilecek yorumlar getirebilir. Gülmek ve mutluluk arasındaki ilişki bilimseldir. Güldüğünüz zaman, kan basıncınız düşer ve mutluluk hormonu adı verilen endorfin hormonu artar. Son olarak, işyerinizdeki ilişkileri es geçmeyin. İş arkadaşlarınız sizi yakından tanıyor olabilirler. Birbirinize vereceğiniz destek, stresli zamanlarda çok değerli olabilir. Siz onları dinleyin, onlar da sizi dinlesin.



www.milliyet.com.tr
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Yollar,yollar yollar.
Sonunda nereye varacığımızı kestirmek zor,mütlülük diye giriyoruzda yola.
Karabasan bir hayatada çıkabiliyor.
Nasıl başarıyorum bu durumu anlamadım gitti.
 
T

turtur

Kullanıcı
8 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul

mutluluk...
kesinlikle hayatımızda bir hedef belirlememiz bu we bu hedefi benimsememiz lazım.mutlu olmamızın bunla direk olarak bir bağıntısı olduğunu düşünüyorum.sonuçta gerçek mutluluklar plan,emek ve büyük sabırdan geçer...
bize ise kalan mutluluktur !  :)
küçük şeylerle yetinmek ve hayatımızın bazı kısımlarında acı çekmekte aslında gerçek mutluluğu beslemenin temel unsurudur...insanoğlu nedendir bilinmez ama daimi olarak mutlu olmak we üst seviyeye çıkmak için bir üzüntü,acı ve keder çekmelidir diye düşünüyorum.çünkü ancak bu sayede bu mutluluğu elimizde tutabiliriz.
saygılar  8)
 
G

gelişimsüreci

Kullanıcı
6 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
MUTLU OLMAK İÇİN HİÇ BİRŞEYE GEREK YOK ŞÜKÜR ETMESİNİ VE ELİNİZDEKİLERİN VE SEVDİKLERİNİZİN KIYMETİNİ BİLİN YETERLİDİR
 
Üst