Mutlu olmak polyannacılık mı?

  • Konbuyu başlatan gökteki yıldız
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde gökteki yıldız tarafından oluşturulan Mutlu olmak polyannacılık mı? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,315 kez görüntülenmiş, 4 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı Mutlu olmak polyannacılık mı?
Konbuyu başlatan gökteki yıldız
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan korsan
G

gökteki yıldız

Kullanıcı
13 May 2009
En iyi cevaplar
0
0
Antalya
Mutsuz olmayı, şuna buna söylenmeyi, karamsarlığı öylesine derinden öğrenmişiz ki, “Bu ülkede yaşanmaz” ve nihayet “Batsın bu dünya” demeye hakkımız olduğunu düşünüyoruz sonuçta. Ve daha da kötüsü, iyimser birini gördüklerinde canları sıkılıyor kötümserlerin, adeta “Şuna bir şey söyleyeyim de keyfi kaçsın” diyorlar içlerinden. Yıllardır seminerlerimde iyimser olmanın öneminden söz ettiğimde en az bir kişi çıkıp “Hoca iyi de o zaman bu polyannacılık olmaz mı?” der. Bu karamsarlığa prim veren bakış tarzı beni üzüyor. Şimdi söz konusu cümleye tekrar bakalım:


“İyimserlik, küçük şeylerden mutlu olmak polyannacılık sayılmaz mı?


Bu görüşte, sanırım iki hata var. Birincisi “iyimserlik eşittir polyannacılık” iddiasıdır ki bu doğru değildir. İkincisi böyle söylendiğinde polyannacılığın kötü olduğunu kim söyledi?


Polyannacılık, kayba uğradığımızda, elimizde kalanları fark etme ve sevinme becerisidir. Polyannacılık bir psiikolojik savunma mekanizmasıdır, aşırı olmadan yerinde kullanıldığı sürece, kişiyi kaygıdan, sıkıntıdan korur, kişinin yarına kalma ihtimalini arttırır. Polyannacılık, kendini avutmak değil, bardağın dolu yanını fark etmektir.


Diyelim ki birisi bir bacağını kaybetti. Şüphesiz bu kötü bir durumdur. Ancak bu kişinin önünde iki yol uzanır:


Birinci yol, bir bacak gittiği için yaşamdan elini çekmek, sürekli üzülmek, artık hiçbir şeyden keyif almamaktır. İkinci yol ise şudur: Kişi eğer geriye dönüş yoksa, mevcut durumu kabullenir, elinde kalan bacak için sevinir, yaşamdan elini çekmez, yaşama sevincini kaybetmez. İkinci yol polyannacılıktır. Polyannacının ömrü, birinciye oranla daha kaliteli geçer.


Polyannacı tavır, Çin atasözünü hatırlatıyor. Şöyle demiş Çinli:


""Tanrım, bana değişebileceğim şeyleri
değiştirme gücü ver.
Değiştiremeyeceğim şeyleri kabullenmemi sağla.
İkisini ayırt edebilmem için de akıl ver.""


Değiştiremeyeceğimiz kayıplar karşısında, yaşama sevincimizi kaybetmemek polyannacılıktır. Karamsarlığa oranla da herhalde daha gerçekçi bir tavırdır.

                                      PROF.DR. ÜSTÜN DÖKMEN'İN KÜÇÜK ŞEYLER ADLI KİTABINDAN ALINTIDIR...
 
A

agokalper

Kullanıcı
9 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
0
İzmir
malesef ben yapamıyorum.. Mutlu olmam için somut gerçekler olması lazım..
 
P

prenses35

Kullanıcı
23 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
36
İzmir
''Polyannacılık, kendini avutmak değil, bardağın dolu yanını fark etmektir.''
yani hayatın güzel tarafına bakarak,elimizde kalanları iyi değerlendirmek.Bir bacağımızı kaybettiysek bile diğer bacağımız var  ;)
 
S

sis_lekesi

Kullanıcı
27 Tem 2009
En iyi cevaplar
0
0
Çanakkale
ben iyimserlikten çok gerçekçilikten yanayım gerçekçi olduğum için de beni kötümserlikle suçluyorlar... fazla iyimserlik de hayalciliğe giriyor gibime gelior. sonra hayal kırıklığına uğramak kötümserlikten daha kötü..en azından kendini baştan kötü bişeyler olabileceğine hazırlayıp,iyi bir sonuçla karşılaştığında duyduğun mutluluk daha büyük oluyor...
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Mutlu olmak polyannacılık mı?
Yo mutlu olmak polyannacılık değil. Herşeye rağmen mutlu olmaya görünmeye çalışmak polyannacılık arada fark var. Kopmuş kol yada bacak durumlarına girmeyeyim. Bir çok versiyonunu okudum buradada değişik bir versiyon. Azıcık süslemişler.
 
Üst