Mülakat nasıl geçiyor?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
Web
www.kendinigelistir.com
Mülakat ilerledikçe nasıl geçtiğini işverenin sorularından anlayabilirsiniz. Richard Bolles "Paraşüt" kitabında zaman kiplerinden ilerleyişi anlamanın ipuçlarını veriyor.

Mülakat ilerledikçe, işverenin yönettiği soruların zaman kiplerinin yavaş yavaş değiştiğini fark edeceksin.

Mülakat senin lehine gelişiyorsa işverenin sorularının zaman aralığı şu aşamalardan geçer.

1. Uzak Geçmiş: " Liseyi nerede okudunuz?"

2. Yakın Geçmiş: "Son işinizden bahsedermisiniz?"

3. Şimdiki Zaman: "Nasıl bir iş arıyorsunuz?"

4. Yakın Gelecek: "Gelecek hafta bir mülakat daha yapabilir miyiz?

5. Uzak Gelecek: "Bundan 5 yıl sonra nerede olmak istersiniz?"

Mülakatı yapan kişinin sorularındaki zaman aralığı geçmişten geleceğe doğrı kayıyorsa, işlerin senin açından yolunda olduğunu düşünebilirsin. Öte yandan, sorular geçmişte takılıp kalıyorsa çok hoş bir gelişimden bahsetmek zor.

-Sorular kesin olarak geleceği doğru ilerlediğinde, söz konusu işin ayrıntılarına girme zamanın gelmiş demektir. Uzmanlar, bu noktada şuna benzer sorular yöneltmenin önem taşıdığını belirtiyor:

-Benim yapmamı düşündüğünüz iş tam olarak nedir?

-İşe alınırsam sorumluluklarım neler olacak?

-Neleri başarmam gerekiyor?

-Kimlerle çalışacağım, bir ekiple mi yoksa bir grupla mı? Kimlere rapor vermem gerekir? Bu işi kotarmak için ihtiyaç duyduğum bilgileri vermekten kim sorumlu olacak?

-Hangi aralıklarla ve kim tarafından değerlendirileceğim?

Kaynak : yenibiris.com

Bana sorulan son sorular kariyer planın ne ne düşünüyorsun ?
Mülakatta şu bir ilk kesinlikle heyecan yapmayacaksın.
Olduğun gibi duracaksın konuşurken sürekli göz teması kuracaksın. Eğer iki kişiyse birine söylerken diğerinin gözüne seni onaylamasını bekler gibi bakacaksın(bekleteceksin) :) güler yüzlü olacaksın. Asla ve asla atmayacaksın. :) Bunlarda benim kendi görüşlerim. Bir mülakatımı hatırlıyorum. Sadece bir ata sözü sordular ama bir heyecan var ki anlatamam "lafla peynir gemisi yürümez" iki cümleyle açıklayınız. Anlattım heyecan oldu kıvrandım söylemek istediğimi söyledim. Tarihten de bir örnek vererek. Karşımdakiler de beğendi amma velakin heyecan olduğu için konuşmakta biraz zorlandığım için mülakattan 40 tam puan yerine 20 puan aldım ziyanı yok... Yaş ilerleyip iş bulamıyorsanız heyecanınız da git gide artıyor isteseniz de istemeseniz de.

Önce kendinizi tanımalısınız. Nerede başarılı olabileceğinizi szden başkası bilemez. Şahsen ben gerçekten istediklerime sahip oldum ( kısa sürelide olsa :) )

Bu şekilde inandığınız iş için kendinizi en doğru şekilde anlatabileceksiniz. Yalansız olduğu gibi anlatmak en doğrusu.
Siz konuşurken karşınızda ki kişinin beden dili ve gözleri hakkınızda ne düşündüğü konusunda ele verecektir. Baktınız sizi gerçekten umursamıyor ben çalışmak istemiyorum demek en doğrusu olsa gerek. Çünkü başarı önce sizin inanmanızla başlar, sonra karşınızdaki insanın size inanmasıyla bütünlenir.

İyisimi kimse sizi seçmesin, siz seçin seçilen olmayın farkınızı farkettirin. Saygı çerçevesinde kendimizi en doğru şekilde anlatmalıyız . O0 O0

Geri