Monoton iş hayatı boyun kireçlenmesi yapıyor

  • Konbuyu başlatan Gozde
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde İş Dünyası Yazıları kategorisinde Gozde tarafından oluşturulan Monoton iş hayatı boyun kireçlenmesi yapıyor başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,795 kez görüntülenmiş, 6 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı İş Dünyası Yazıları
Konu Başlığı Monoton iş hayatı boyun kireçlenmesi yapıyor
Konbuyu başlatan Gozde
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Kristal
G

Gozde

Kullanıcı
9 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Lüleburgaz


KOCAELİ (İHA) - Kocaeli'nin Gebze İlçesi'ne bağlı Çayırova Beldesi'nde bulunan Anadolu Sağlık Merkezi'nde (ASM) görevli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yaprak Demir, boyun kireçlenmesi hastalığının, genelde monoton iş hayatının getirdiği bir sonuç olduğunu söyledi.

ASM Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yaprak Demir, boyun kireçlenmesinin, boyun omurlarının ve aralarında bulunan disk yapılarının yıpranması sonucu ortaya çıkan bir durum olduğunu belirterek, "Buralarda meydana gelen değişiklikler, omuriliğin geçtiği kanalı veya omurlar arasından çıkan sinirlerin geçtiği kanalları daraltarak, sinirlerde baskı oluşturuyorlar.
Bu basıya bağlı olarak, boyunda ve kollarda ağrı ve uyuşma gelişiyor.
Şikayetler sıklıkla 40-50 yaşlar arasında ortaya çıkıyor ve yaş ilerledikçe görülme sıklığı artıyor. Boyun ağrısı, boyun hareketlerinde kısıtlılık ve boyun kaslarındaki gerginlik en sık görülen şikayetlerdir.

Ağrı sıklıkla boyun hareketleriyle artan, dinlenince azalan nitelikte bir özellik taşır. Bunların dışında baş ağrısı da gelişebiliyor. Boyun kireçlenmesinde sinir baskısına bağlı olarak kol ağrısı, uyuşma, kas güçsüzlüğü ve duyu kusurları olabiliyor. Boyun ağrısı omuzlara ve sırta yayılabiliyor" dedi.

Ağrı süresi uzadıkça uyku bozukluğu ve depresyon şikayetleriyle karakterize kronik ağrı sendromu denilen tablo geliştiğini de vurgulayan Demir, "İleri yaştakiler, fiziksel olarak ağır işlerde çalışanlar, uzun süre aynı pozisyonda çalışanlar, işinden memnun olmayanlar, monoton iş hayatı olanlar, kilolu kişiler ve ciddi omurga eğrilikleri (Skolyoz) olan hastalarda, boyun kireçlenmesi riski fazladır.
Boyun kireçlenmesinin teşhisi genellikle muayeneyle konuluyor. Boyun kireçlenmesinde öncelikle ilaç tedavisiyle fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri uygulanıyor.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon programlarında; sıcak, soğuk ve elektrik tedavisiyle, kas spazmı ve kola yayılan ağrının azaltılması sağlanır. Boyuna yapılan çekmeler ise, kola yayılan ağrının azaltılmasında kullanılıyor.

Ağrı kontrole alındıktan sonra, boyun kaslarını kuvvetlendirici, duruşu düzeltmeye yönelik egzersiz programlarına başlanıyor. Girişimsel yöntemlerden, direkt olarak eklemlere ilaç uygulamaları ve sinir köküne yönelik enjeksiyonlar, uygulanan diğer tedavi yöntemlerini oluşturuyor. Cerrahi tedavi ise, omurilik basısı, sinir kökü basısı veya omuriliği besleyen atardamarlara olan basılar ortadan kaldırmak gerektiğinde uygulanıyor" diye konuştu.

Boyun kireçlenmemesine yakalanmamak için, ağır kaldırmamaya da dikkat edilmesi gerektiğini altını çizen Dr. Demir, "Bilgisayar ile çalışırken boynun tabii pozisyonunu bozmayacak şekilde ayarlamalar yapılmalı.
Bilgisayarın durduğu masayla oturulan iskemlenin yüksekliği orantılı olmalı. Bilgisayar göz hizasına göre, ne çok aşağıda ve çok yukarıda olmalıdır.
Sırtın desteklendiği uygun bir iskemlede oturan kişinin başı, 10-15 derece öne eğildiği pozisyon en uygun olanıdır. Sık telefon görüşmesi yapanlar, kulaklık biçimindeki telefon ahizelerini tercih etmelidir. Çok yüksek veya alçak yastıklar tavsiye edilmez, yastığın boyun boşluğunu desteklemesine de dikkat edilmelidir" şeklinde konuştu.
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Ya evet ben de bütün gün bilgisayarın başındayım. Ofis dışında olsam bile..  :(
 
S

senarist081

Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Doç. Dr. Bülent Aksoy, ofiste çalışanların yaptığı en sık yanlışlardan birinin, ''dizleri 90 derecelik açıyla tutarak oturmak olduğunu'' bildirdi.


Doç. Dr. Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada, ofiste günde 10-12 saat boyunca durağan pozisyonlarda çalışan kişilerde ''sırt, boyun, bel, diz ve ellerde hareketsizlikten dolayı birçok sağlık sorunu ortaya çıktığını'' kaydetti.

Ofiste en sık yapılan yanlışlardan birinin, dizleri 90 derecelik açıyla tutarak oturmak olduğunu dile getiren Aksoy, ''Ofiste dizlerinizi 90 derece kırarak oturmayın. Çünkü diz kapağındaki kıkırdak, arkadaki kemikle temastan yumuşak hale geliyor. Uzun süre aynı pozisyonda kalınca da, ayağa kalkıp gezince bile geçmeyen diz ağrıları ortaya çıkıyor'' dedi.

Bülent Aksoy, sırt ve boyun ağrılarının sadece hareketsizlikten kaynaklanmadığını, gerginlik, yetiştirme kaygısı, rekabet duygusu, işe dair kaygılar ve mesainin geç saatlere kadar uzamasının da bunu tetiklediğini bildirdi.

Sırt üstü yüzmenin, sırt ve bel kaslarının hareket ettirilmesi açısından büyük fayda sağladığını vurgulayan Aksoy, iş yerinde monitörün tam karşıda bulunması, koltuğun arkasının dik olması, sırt arkasına destek yapılması ve bilgisayar kullanırken elin dinlendirilmesi önerilerinde bulundu.


 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Sırt üstü yüzmenin, sırt ve bel kaslarının hareket ettirilmesi açısından büyük fayda sağladığını vurgulayan Aksoy, iş yerinde monitörün tam karşıda bulunması, koltuğun arkasının dik olması, sırt arkasına destek yapılması ve bilgisayar kullanırken elin dinlendirilmesi önerilerinde bulundu.
Keşke yapabilsek.. Aklıma gelince uygulamaya çalışıyorum, bi yarım saat sonra bakıyorum yine eğilmişim bükülmüşüm, monitörün içine girmişim:))

 
Üst