Minimalizm Nedir? Nasıl Minimalist Olunur? Yaşam Felsefesi Hakkında Bilgiler

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Araştırma Sonuçları kategorisinde Codex tarafından oluşturulan Minimalizm Nedir? Nasıl Minimalist Olunur? Yaşam Felsefesi Hakkında Bilgiler başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,018 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Araştırma Sonuçları
Konu Başlığı Minimalizm Nedir? Nasıl Minimalist Olunur? Yaşam Felsefesi Hakkında Bilgiler
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Codex
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Minimalizm, modern sanat ve müzikte, 1960’lı yıllardan başlayıp bugüne kadar gelen bir akım olarak kısaca tanımlanabilir. Sadeliğin ve nesnelliğin ön planda tutulduğu bu akım hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız, minimalizm nedir, nasıl olunur, minimalist yaşam felsefesi ne demektir gibi soruların cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

Minimalizm, ABC sanatı ve minimal sanat olarak da ifade edilmektedir. Müzikte ve görsel sanatlarda kullanılan minimalizm, her ne kadar bir sanat akımı olarak ifade edilse de günümüzde kavram farklı boyutlar kazanmıştır. Daha doğrusu; yaşamın diğer alanlarında da kullanılmaya başlanmıştır diyelim. Mesela; kavram her geçen gün biraz daha çok insanın dikkatini çeken bir yaşam felsefesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Evet, tüketim çılgınlığının ve hep daha çoğuna sahip olma isteğinin önüne geçecek bir yaşam tarzı! İnsanları deliler gibi alışveriş yapmaktan alıkoyacak ve gerçek mutluluğun sadelikle birlikte gelen özgürlükte olduğunu anlamalarını sağlayacak bir felsefe! Yani minimalist yaşam felsefesi! Diğer bir ifadeyle; bizi çağın gereksiz kalabalığından kurtaracak bir hayat felsefesi! Gelin aşağıda, bir sanat akımı olan minimalizm nedir ve konunun bizi daha çok ilgilendiren tarafı olan yaşam felsefesinin anlamını daha ayrıntılı biçimde inceleyelim.

1. Minimalizm Nedir? Kısaca Bilgi
2. Nasıl Minimalist Olunur?
3. Minimalist Yaşam Felsefesi Hakkında Bilgiler
4. Minimalizmin Faydaları Nelerdir? Minimalist Yaşam İnsanı Nasıl Mutlu Eder?


Minimalizm Nedir? Kısaca Bilgi

Yukarıda da söylediğim gibi minimalizm 1960’lı yıllarda bir sanat akımı olarak ortaya çıkmıştır. Ve bu akımın çıkış noktası, soyut dışavurumculuğun şekle ve duyguya verdiği aşırı öneme karşı tepki göstermek olmuştur. Çünkü minimalizmde, nesnenin nesne olma özelliğine dikkat çekme amacı güdülmektedir. İşte bu nedenle de görsel sanat alanındaki minimalist sanatçılar daha çok heykel üzerine yoğunlaşmışlardır. Aynı şekilde, müzikte de minimimalizm biçimciliğe karşı bir tepki olarak ortaya çıkmıştır.

Melodilerde basitliğin ve sık tekrarların ön plana çıktığı akımın ünlü bestecileri arasında ise Yann Tiersen, John Adams, Philip Glass gibi isimler bulunmaktadır. Minimalist sanat akımının öncü isimlerine baktığımızda ise karşımıza Carl Andre, Frank Stella, Sol LeWitt, Dan Flavin, Robert Morris ve Donald Judd gibi sanatçıların çıktığını görüyoruz. Sadeliğin ve yalınlığın öncelikli olduğu minimalist sanat akımı için içeriği en eza indirgenmiş sanat ifadesi de kullanılmaktadır. Ve Alman düşünür Hegel şu sözleriyle minimalist sanat akımını gayet açık biçimde ifade etmiştir: “Sade ama basit olmayan, yalın ama yavan olmayan bir güzellik anlayışıdır.”

İlk etapta bir sanat akımı olarak ortaya çıkan minimalizm, günümüzün popüler yaşam felsefelerinden biri haline gelmiştir. Nitekim bu olgu da tıpkı sanatta olduğu gibi karmaşaya, gereksiz fazlalığa ve biçimciliğe karşı bir tepki niteliğinde oluşmuştur. Çünkü son 10-15 yıl içerisinde yaşanan gelişmeler, bizi kaldırabileceğimizden çok daha fazla yükü sırtlanmaya, sahip olabileceğimizden çok daha fazlasını edinmeye çalışmaya teşvik eder bir hal almıştır. Bu da yaşamlarımızın tıka basa dolması anlamına gelmiştir. İşte tam da bu noktada; minimalist yaşam bize nefes alacak bir yer vaat etmektedir. Gelin, nasıl minimalist olunur, minimalist yaşamak ne demektir gibi soruların cevaplarını aşağıdaki başlıklarda birlikte inceleyelim.

Nasıl Minimalist Olunur?

Minimalist olmak, minimalist insan! Evet, bunlar son zamanlarda sık sık karşımıza çıkan kavramlar arasında! Hatta belki sizin etrafınızda da minimalist yaşam felsefesini benimseyen ve size de aynı şeyi öneren insanlar vardır. Çünkü minimalist olmak her an biraz daha fazla insanın dikkatini çekmekte, konuyla ilgili olarak her gün biraz daha çok şeyin farkına varılmaktadır.

Nasıl minimalist olunabileceğini merak edenler arasında yanlış ya da eksik bilgiye sahip olanlar kadar, minimalist yaşamanın hakkını verenler de vardır. Peki, bu konuda yanlış bilinen şeyler nelerdir? Öncelikle evinizde birkaç parça eşyayla yaşayarak, minimalist insan olamayacağınızı anlamalısınız. Çünkü sadeleşmek, yalnızca fazla eşyalarınızdan kurtulmak anlamında sadeleşmek değildir.

Aynı zamanda düşüncelerden, insanlardan, yaşam tarzından, alışkanlıklardan, kısacası maddi-manevi bütün fazlalıklardan kurtulmak gerekmektedir. Zaten aşağıdaki maddelerde de bu dediklerimi yapmanızı kolaylaştıracak ve gözlerinizi gerçek mutluluğa karşı açmanızı sağlayacak öneriler nelermiş, göreceksiniz. İşte minimalist olmak ve bu yaşam felsefesiyle gelen mutluluğu tatmak için gereken bilgiler!

Minimalist Yaşam Felsefesi Hakkında Bilgiler

Evet, zamanın bizi nasıl bir noktaya getirdiğini hepimiz biliyoruz. Zira tüketmeye ne kadar meraklı bir toplum olduğumuz apaçık ortada duran bir gerçek! Evlerimizi hıncahınç eşyalarla dolduruyor, dolaplarımızı zar zor kapatacak durumlara getiriyor, sığmayan eşyalar için ekstra dolaplar alıyor ve tüm bunlar yetmezmiş gibi aynı yaklaşımla hayatlarımızı da yaşanmaz hale getiriyoruz. Etrafımızdaki gereksiz insanlar, zihnimizi kurcalayan yersiz düşünceler, kısacası çokluğun getirdiği azlıkla kendimizi mutsuz mu mutsuz ediyoruz. Sonra da “neden” diyoruz. Neden bu kadar çokken aynı derecede az hissediyoruz?

Çünkü basitliğin ne kadar güzel, ne kadar huzur veren bir şey olduğunu bilmiyoruz. İnsanın sadeleştikçe özgürleşebileceği gerçeğini göremiyoruz. Bizi uçmaktan alıkoyan şeyin, sırtlandığımız ve inatla hep daha fazlasını yüklenmeye çalıştığımız yük olduğunu bilmiyor gibi davranıyoruz. Televizyonda gördüğümüz reklamlar, aralıksız gelen mailler, etraftan gördüklerimiz, kısacası zamanın geldiği nokta yüzünden pek çok kişinin kapılıp gittiği tufanda biz de azar azar yok oluyoruz.

Ama olaya hepten de durumun farkında değilmiş gibi yaklaşmıyoruz. Çünkü ara sıra (tabii sadeliğin güzelliğini görebilmiş kadar yaşlı olanlar) “eskiden ne kadar da mutluymuşuz, keşke o zamanlara dönebilsek…” gibi düşüncelere dalıyoruz. Ama sonra yine aynı telaşa düşüyor, eskiden neden o kadar mutlu olduğumuzun farkına bile varamadan kapımızı çalan hayat gailesine “hoş geldin” diyoruz. “Hoş geldin, koşuşturmacadan ibaret olan yaşam!”

Oysaki bir şeylerin farkına vararak, diğer bir ifadeyle minimalist yaşam tarzını benimseyerek, geçmiş güzel günlerdeki iç huzurunu ve mutluluğunu yaşamak mümkün! Çünkü minimalizm kısaca; tüketim odaklı yaşam biçiminin karşıtı olarak ifade edilebilir. Hani tıpkı eski zamanlardaki gibi! Satın alma gücünün bu kadar olmadığı, insanların her şeyin azıyla hayat sürdürmeye çalıştığı zamanlar! Eskiyen eşyaların tamir edilerek yeniden kullanılabilir hale getirildiği, neredeyse hiçbir şeyin çöpe atılmadığı dönemlerden! Ne abartının ne israfın ne de doyumsuzluğun olmadığı vakitler! Yani günümüz yaşantısının tam tersi yönde sürdürülen hayatlar vardı. Ama huzur, mutluluk, tatmin ve şükür de vardı!

Demek istediğim o ki; minimalizm eskiden var olup günümüze göre yeniden düzenlenmiş bir akım! Nitekim doyumsuzluk, tüketim açlığı, ne kadar çoğuna sahip olunsa da hep daha fazlasının istenmesi insanların bu yaşam tarzının önemini anlamasını sağladı. Bugün farkındalığı yüksek olan ya da bir şeylerin ayrımına varan pek çok kişi hayatına “minimalist” olarak devam etme için çaba sarf ediyor. Eğer siz de hayatın sizi yorduğunu düşünüyor, bir şeylere yetişmek için bin parçaya bölünüyor, minimalist yaşamla gelen mutlulukla tanışmak istiyorsanız, bunun için harekete geçmeniz gerektiğini bilmelisiniz.

 
Üst