Mevlana´dan 21. Yüzyıla İnciler...

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Şevkat ve merhamette güneş gibi ol,

Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol,

Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol,

Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol,

Hoşgörürlükte deniz gibi ol,

Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.

efza' Alıntı:
Şevkat ve merhamette güneş gibi ol,

Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol,

Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol,

Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol,

Hoşgörürlükte deniz gibi ol,

Ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol.

Bu nasıl sade ve basit bir anlatımdır.
Tekrar tekrar okuyacağım bir alıntıdır ...(yanlış anlaşılmasın daha önce de okumuştum) :)
Teşekkürler paylaşım için.

Cσ∂єx' Alıntı:
** Sevgide güneş gibi ol, dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol, hataları örtmede gece gibi ol,
tevazuda toprak gibi ol, öfkede ölü gibi ol, her ne olursan ol, ya olduğun gibi görün, ya göründügün gibi ol.

** Nice insanlar gördüm, üzerinde elbisesi yok. Nice elbiseler gördüm, içinde insan yok.
EN ÇOK SEVDİĞİM SÖZLER :)
** Eşekten şeker esirgenmez ama eşek yaratılışı bakımından otu beğenir.

** Dert, insanı yokluğa götüren rahvan attır.

** Leş, bize göre rezildir ama, domuza, köpeğe şekerdir, helvadır.

** Kuzgun, bağda kuzgunca bağırır. Ama bülbül, kuzgun bağırıyor diye güzelim sesini keser mi hiç?

** Pisler, pisliklerini yapar ama sular da temizlemeye çalışır.

** Dikenden gül bitiren, kışı da bahar haline döndürür. Selviyi hür bir halde yücelten, kederi de sevinç haline sokabilir.

** Nasıl olur da deniz, köpeğin agzından pislenir, nasıl olur da güneş üflemekle söner?

** Akıl padişahı kafesi kırdı mı, kuşların her biri bir yöne uçar.

** Tövbe bineği, şaşılacak bir binektir. Bir solukta aşağılık dünyadan göğe sıçrayiverir.

** Korkunç bir kurban bayramı olan kıyamet günü, inananlara bayram günüdür, öküzlere ölüm günü.

** Kim daha güzelse kıskançlığı daha fazla olur. Kıskançlık ateşten meydana gelir.

** Dünya tuzaktır. Yemi de istek. İstek tuzaklarından kaçının.

** Irmak suyunu tümden içmenin imkanı yok ama susuzluğu giderecek kadar içmemenin de imkanı yok.

** Gürzü kendine vur. Benliğini, varlığımı kır gitsin. Çünkü bu ten gözü, kulağa tıkanmış pamuğa benzer.

** Eşeğe, katır boncuğuyla inci birdir. Zaten o eşek, inciyle denizin varlığından da şüphe eder.

** Birisi güzel bir söz söylüyorsa bu, dinleyenin dinlemesinden, anlamasından ileri gelir.

** Oruç tutmak güçtür, çetindir ama Allah´ın kulu kendisinden uzaklaştırmasından, bir derde uğratmasından daha iyidir.

** Birinin başına toprak saçsan başı yarılmaz. Suyu başına döksen, başı kırılmaz. Toprakla, suyla baş yarmak istiyorsan, toprağı suya karıştırıp kerpiç yapman gerek.

** Kabuğu kırılan sedef üzüntü vermesin sana, içinde inci vardır.

** Bilgi, sınırı olmayan bir denizdir. Bilgi dileyense denizlere dalan bir dalgıçtır.

** Bulutlar ağlamasa yeşillikler nasıl güler?

** Bülbüllerin güzel sesleri beğenilir de bu yüzden kafes çeker onları. Ama kuzgunla baykuşu kim kor kafese?

** Meyve ekşi bile olsa, olmadıkça ona ham derler.

** Her dil, gönlün perdesidir. Perde kımıldadı mı, sırlara ulaşılır.

** Aşıkların gönüllerinin yanışıyla gözyaşları olmasaydı, dünyada su da olmazdı, ateş de.

** İki parmağının ucunu gözüne koy. Bir şey görebiliyor musun dünyadan? Sen göremiyorsun diye bu alem yok değildir.

** A kardeş, keskin kılıcın üzerine atılmadasın, tövbe ve kulluk kalkanını almadan gitme.

** O dağa bir kuş kondu, sonra da uçup gitti. Bak da gör, o dağda ne bir fazlalık var ne bir eksilme.

** Altın ne oluyor, can ne oluyor, inci, mercan da nedir bir sevgiye harcanmadıktan, bir sevgiliye feda edilmedikten sonra.

** Gördün ya beni gamdan başka kimse hatırlamıyor, gama binlerce defa aferin.

** Nefsin, üzüm ve hurma gibi tatlı şeylerin sarhoşu oldukça, ruhunun üzüm salkımını görebilir misin ki?

saymehmet' Alıntı:
Kor cehalet cirkeflestirir insanlari !
Suskunlugum asaletimdendir...
Her lafa verecek bir cevabim var...
Lakin bir lafa bakarim laf mi diye,
Bir de soyleyene bakarim adam mi diye...

Bir yanlışlığı düzeltmek isterim :)
Bu söz Mevlana'nın değil,Ömer Hayyam'ındır.

Kör cehalet çirkefleştirir insanları

Suskunluğum asaletimdendir

Her lafa verecek bir cevabım var

Lakin bir lafa bakarım laf mı diye

Bir de söyleyene bakarım adam mı diye

Mevlana

Canım yanlış hatırlıyorsun Mevlana'nın sözü :)

efza' Alıntı:
                 Kör cehalet çirkefleştirir insanları

Suskunluğum asaletimdendir
Her lafa verecek bir cevabım var
Lakin bir lafa bakarım laf mı diye
Bir de söyleyene bakarım adam mı diye

Mevlana

Canım yanlış hatırlıyorsun Mevlana'nın sözü :)

Canım bende senin gibi biliyordum ama 15 Ekim çarşamba günkü Cumhuriyet gazetesinin- Nuri Kurtcebe 'nin,Sessiz sedasız köşesinde bu yazı vardı.Benim gibi yanlışı doğru bilenler için Ömer Hayyam 'a ait olduğunu belirtmek istedim.Sözün tamamı;
Kör cehalet çirkefleştirir insanları,suskunluğum asaletimdendir.Her lafa verecek bir cevabım var elbet,lakin bir lafa bakarım laf mı diye,bir de söyleyene..
Dünya üçbeş bilgisizin elinde,sanırlar ki tüm bilgiler ellerinde..Üzülme eşek eşeği beğenir,bir hayır var sana kötü demelerinde...ÖMER HAYYAM

Mevlana der ki: Aşk geldi, damarımda, derimde kan kesildi: beni kendimden aldı, sevgiliyle doldurdu. Bedenimin her yanını sevgili kapladı. Benden kalan yalnız bir ad, ondan ötesi hep o...
Uğrunda bir ömür bağışlanan, yanıp yakılan bu eşsiz sevgili Allah`tır. Allah’a karşı aşırı sevginin kemale erişi, aşığın aşkta yok oluşudur.
Gerçek ilhama mazhar olmuş, gerçek yokluğu zevk edinmişlerin en büyük arzusu "ilahi-vuslattır".
Mevlana bu yolun coşkun aşığıdır, aşktan doğmuş, aşkla yoğrulmuştur." Bizim peygamberimizin yolu aşk yoludur, biz aşk çocuklarıyız; aşk bizim anamızdır" der ve diriliğin hakiki aşkta yok olmakla mümkün olabileceğini söyler;
" Aşksız olma ki ölü olmayasın, aşkta öl ki diri kalasın" Mevlana’nın aşkı, ömrünün 3 merhalesinde olgunlaşmış, bir ömür bu uğurda harcanmıştır.
Mevlana bunu şöyle dile getirir "hamdım, piştim, yandım".
Mevlana’ya göre gerçek aşığa aşktan başkası haramdır. " Asıl olan sevmektir, insan mayasındaki bu duyguyu arıtmalı, ayıklamalıdır. Bedenimiz bir kovan gibidir bu kovanın balı ve mumu da ilahi AŞKTIR" Mevlana’nın şiirlerindeki bağ, gül ve bülbül, hepsi de birer semboldür, asıl maksat Allah`tır. Mevlana der ki:" Başımı koyduğum her yerde secde ettiğim O`dur. Altı yönde ve altı cihet dışında Mabut O`dur. Bağ, gül, sema ve sevgili...
Hepsi bahane, maksat daima O`dur. İşte Mevlana’daki aşk ve sevgili...
Çünkü o herkesi seviyor, herkesi kabul ediyordu. Onca insanlar ceset ve kalıp itibariyle çok, fakat maya ve ruh bakımından tekti.

Kör cehalet çirkefleştirir insanları,suskunluğum asaletimdendir.Her lafa verecek bir cevabım var elbet,lakin bir lafa bakarım laf mı diye,bir de söyleyene..
Dünya üçbeş bilgisizin elinde,sanırlar ki tüm bilgiler ellerinde..Üzülme eşek eşeği beğenir,bir hayır var sana kötü demelerinde...ÖMER HAYYAM

Bu söz süper yaa bayıldım heryere asmalı bence :D

Arkadaşlar ekleme yaparken lütfen kurallarıda dikkate alarak ekleme yapalım.
Sonuçta hepimiz Mevlana'da bulunan İlahi Aşka olan inancının ve bu yolda ömrünü seve seve harcadığını bilmekteyiz.
Ve Mevlana'nın ekleme yapabileceğimiz bir çok sözü bulunmaktadır.

Teşekkürler.

• Ne vakte kadar testinin şekli, biçimi ile üstündeki nakışlarla oyalanıp duracaksın? Testini şeklini, nakşını bırak da içindeki suyu ara.Yani, insanların güzelliklerine, dış görünüşlerine bakma da ahlâklarına, huylarına, tabiatlarına bak.
• Ey gördüğü güzele takılıp kalan kişi!Onun sûretini görüyor, mânâsından, yâni, ahlâkının güzel mi, çirkin mi olduğundan gâfil bulunuyorsun. Eğer akıllı bir adam isen sedefteki inciyi bul .

Doğru olsam ok gibi yabana atarlar beni
Eğri olsam yay gibi elde tutarlar beni

Hiç keder elem etme boş yere matem etme
Düşmanlarını tanı uzak dur sitem etme

Ne fakiri aç gördüm ne zengini tok
Hedefine varır elbet doğru ok…

Mevlâna

DOST DEDİĞİN

Sevilecek biri olmadığın zamanlarda bile Seni Sevmeli...
Sarılınacak biri olmadığın zamanlarda bile Sana sarılmalı....
Dayanılmaz olduğun zamanlarda bile Sana Dayanmalı..
Dost dediğin; fanatik olmalı;
Bütün dünya seni üzdüğünde Sana moral vermeli,
Güzel haberler aldığında seninle dans etmeli,
Ve ağladığında, seninle ağlamalı...
Ama hepsinden daha çok;
Dost matematiksel olmalı;
Sevinci çarpmalı...
Üzüntüyü bölmeli...
Geçmişi çıkarmalı...
Yarını toplamalı...
Kalbinin derinliklerinde ihtiyacı hesaplamalı...
Ve her zaman Bütün parçalardan daha büyük olmalı...
İşi bitince seni bir tarafa atmamalı...

Mevlana

İki parmağının ucunu gözüne koy. Bir şey
görebiliyor musun dünyadan? Sen göremiyorsun
diye bu alem yok değildir.

mevlana412keqf9ut4.jpg

16po6.jpg

Ne kadar  bilirsen bil söylediklerin karsindakinin anlayabildigi kadardir

Dogrudan nasihat, kisiyi yaralar.

Hayatta muvaffak olmak için üç sey lazimdir: Dikkat, intizam, çalisma.

Her seye dogru demek ahmakliktir, fakat her seye yanlis demek de zorbaliktir.

Akil, ask ve can! Bu üçü üçgendir. Her derde çare, her yaraya merhemdir.

Dertli adamin kararsizliklarla, dumanlarla dolu bir evi vardir. Derdini dinlersen o eve bir pencere açmis olursun.

*"Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez."

Düşüncen gül ise sen gül bahçesisin, diken ise dikenliksin.

Komşularından av kapmak aslanlara ayıptır, köpeklere değil.

dünya alimin kıymetsiz oyuncağı, delinin de değerli salıncağıdır.

Kargalar ötmeye başlayınca bülbüller susarak, davaya benzer, cefa çekmek te şahide, şahidin yoksa davayı kazanamazsın.

Aşksız olma ki, ölü olmayasın Aşk ile öl ki, diri kalasın...

eğer dostun yoksa niçin aramıyorsun. eğer dost buldunsa niçin sevinmiyorsun.

Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin karşıdakinin anlayabildiği kadardır.

arkadaşlar geçen gün teketek adlı tartışma programını izliyodum duyduklarıma inanamadım ama gerçekmiş gel ne olursan ol yinede gel sözü mevlanaya ayit diğilmiş ve zaten onun hiçbir eserinde yer almamış sadece birkaçkere söylemiş aslen faslı bir şahsa ayitmiş  ::)

Geri