'Memuru istediğim saat ve yerde çalıştırırım’ yasası

  • Konbuyu başlatan sevdags
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde İş Dünyası Yazıları kategorisinde sevdags tarafından oluşturulan 'Memuru istediğim saat ve yerde çalıştırırım’ yasası başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,144 kez görüntülenmiş, 8 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı İş Dünyası Yazıları
Konu Başlığı 'Memuru istediğim saat ve yerde çalıştırırım’ yasası
Konbuyu başlatan sevdags
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan spiritualsigns
S

sevdags

Kullanıcı
30 Nis 2009
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Kamu personel sisteminde köklü değişikliklere gidiliyor. Yeni düzenlemede, uzman kamu personelinin farklı kuruluşlarda görevlendirilmesine olanak tanıyan esnek çalışma modeli öngörülüyor. Kamuda performansa dayalı yönetime geçiliyor. Kuruluşların personel profili ve ihtiyaç duyulan mesleklerin envanteri çıkarılacak. Atanma usul ve esasları da  objektif kıstaslara bağlanacak.
Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı’nın 2009 Yılı Performans Programı,  yeni rejimin getirdiği düzenlemeler şöyle sıralandı:
- Kurum içi, kurumlar arası ve bölgeler arası personel dağılımı yeniden düzenlenerek vatandaşa doğrudan hizmet verilen noktalardaki personel açığı giderilecek.
- Kamu kurum ve kuruluşlarında kadro unvanlarının standartlaştırılması ve kodlandırılması sağlanacak, görev tanımları yapılacak. Kamuda iş analizi çalışmalarını yapmak üzere komisyonlar teşkil edilecek.

Performans ölçülecek
- Performansa dayalı yönetim anlayışı getirilecek. Personel performansını ölçmeyi sağlayacak objektif ve saydam standartlar geliştirilecek. Yabancı ülkelerdeki uygulamalar da incelenecek. Türkiye şartlarına en uygun standartlar, görev özellikleri de dikkate alınarak oluşturulacak. Kamuda kurumsal insan kaynakları planlamasına ilişkin esas ve usuller geliştirilecek.
Pilot uygulama için seçilecek kamu kurum ve kuruluşları nezdinde iş analizi, görev tanımları ve iş değerlendirmesi çalışmaları yürütülecek. Yapılacak kapsamlı plan sayesinde 5 yıllık, 10 yıllık öngörülerle hangi kamu kurumunun hangi nitelikleri haiz, ne kadar personele ihtiyaç duyduğu tespit edilecek ve bu ihtiyaçlara göre personel istihdamı yoluna gidilecek.
Atamalara yeni kriter
- Kamu personelinin kariyer ve liyakat ilkeleri esas alınarak, görevde yükselme ve unvan değişiklikleri sağlanacak. Eğitim ve sınav şartına bağlanan hiyerarşik kadrolar ile öğrenimle ilişkili unvanlı kadrolara yapılacak atamalar kariyer ve liyakat ilkeleri çerçevesinde gerçekleştirilecek.
Kamuda çalışan personelin görevde yükselme ve unvan değişikliği şeklinde yapılacak atamalara ilişkin usul ve esaslar daha objektif kıstasları ihtiva edecek şekilde geliştirilecek.


Personel envanteri çıkacak
- Kamu kurum ve kuruluşlarının sahip olduğu personel profilinin envanteri çıkarılacak ve kuruluşların hizmetlerini yürütebilmeleri için ihtiyaç duyduğu meslek dalları tespit edilecek.
Bu çerçevede kamu yönetiminin makro düzeyde ihtiyacı olan nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinin temini maksadıyla Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde projeler geliştirilecek.
-Kamuda esnek çalışma modellerinin uygulanmasına yönelik araştırmalar yapılacak ve ilgili mevzuat düzenlemeleri gerçekleştirilecek. Uzman kamu personelinin bilgi birikimi ve tecrübelerinden azami seviyede yararlanılarak, kamu sektöründe etkinlik ve verimliliğin artırılması amacıyla, farklı kamu kurum ve kuruluşlarında bu personelin görevlendirilmelerine imkân tanıyacak esnek çalışma modellerinin kamuda uygulanabilirliği araştırılacak. Bu şekilde istihdama imkân tanıyacak mevzuat çalışmaları yürütülecek.         


‘Cep’ten celp haziranda başlıyor

TÜRKSAT Genel Müdürü Özkan Dalbay, askerlik ve tüketici hizmetlerine ilişkin işlemlerin, hazirandan itibaren e-Devlet Kapısı’ndan sunmayı planladıklarını bildirdi. Halen 50’nin üzerinde işlemin yapılabildiği e-Devlet Kapısı’ndaki işlem sayısının, haziranda 100’e çıkarılacağını belirten Dalbay şöyle dedi:
“3G, cep telefonlarından e-devlet kapısı hizmetleri sunulmasına katkı sağlayacak. Şirketler, tüzel kişi veri tabanı sayesinde, vergi ve SSK prim ödemelerini elektronik ortamda yapabilecek.”


Memura yeni mevzuat
-Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin niteliklerini, ödev, hak, yetki ve sorumluluklarını belirleyen mevzuat hazırlanacak.
- Benzer statüdekiler birbirine yakın oranlarda zam ve tazminat alacak, adaletsizlik  giderilecek.
- Personel alımında kurumlar arasındaki farklılıklar önlenecek.
- Sendika ve konfederasyonlara ilişkin belge ve kayıtların merkezi olarak tutulacak.
- Kamu kuruluşlarının teşkilat, görev ve yetkileri, gelişen ve değişen kültürel, sosyal ve ekonomik şartlarına göre düzenlenecek.
- Kamu Personeli Bilgi Sistemi (PER-NET) ve KADRO-NET projeleri gerçekleştirilecek. Bu projelerle kamu çalışanlarına ait bilgiler on-line sistemle güncel olarak tutulacak.
 
I

ibrahim58

Kullanıcı
9 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
Sivas
Hepsi çok güzel ama ........?
 
I

ibrahim58

Kullanıcı
9 Ara 2007
En iyi cevaplar
0
0
Sivas
Adam kayırma kalkacak mı?
Kişisel rahatlığını bozmak istemeyenlerin tepkisi ne olacak?
 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
ibrahim58' Alıntı:
Adam kayırma kalkacak mı?
Kişisel rahatlığını bozmak istemeyenlerin tepkisi ne olacak?
:)) Tabiiki sinirlenecekler. Oturup, çay içerken dedikodu yapmak yerine azıcık ucundan çalışacaklar bi zahmet.
 
S

sevdags

Kullanıcı
30 Nis 2009
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
;) aynen öyle artık çalışmadan bir yerlerde olmak muhabbeti kalkacak diye temenni ediyoruz. Çünkü yazıdada anlaşıldığı üzere önce performanslar ölçülecek çalışan hakettiği yerde olabilecek :) bence geç kalınmış bir sistemdi o kadar zeki insanlar KPSS sınavı ile dökülüyor onlara yazık olmayacak :)
 
S

sevdags

Kullanıcı
30 Nis 2009
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
dideM' Alıntı:
ibrahim58' Alıntı:
Kişisel rahatlığını bozmak istemeyenlerin tepkisi ne olacak?

:)) Tabiiki sinirlenecekler. Oturup, çay içerken dedikodu yapmak yerine azıcık ucundan çalışacaklar bi zahmet.

onlarda bir zahmet artık bi zahmet çalışmak zorunda olacaklar  ;)
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Çıkmışmı bu yasa :d
Geçen tv de izledim branşları farklı olan belediye çalışanları. Çöp topluyordu.
Sanırım çıkmış. Bizim kamu kurumlarına öyle atamalar yapılıyorki anlaşılır şey değil.
Objektif mi ? Belki ama asla yerinde atamalar değil.
Geçmişten gelen bir gelenek olsa gerek.
Bknz: Anayasa mahkemesi başkanı. Kurumla alakalandırın atamayı bakalım.
Ve baya eski bir atama. Yani aslında bu yasaya gerek bile yok zaten gelenekten gelme istediği saat istediği yerde çalıştırıyor çalıştıran.
Emek kamuda olsun özel sektörde olsun bu kadar basite indirgenebilen bir durum. Emekçimi ?
Onu hiç sormayın..

 
S

spiritualsigns

Performans değerlendirmesi özel sektörde yıllardır uygulanır. Bu puanlama sistemi ile çalışanın hangi departmanda hangi işe uygun olduğuna karar verilir ancak Türkiyede bu uygulama bilinçsiz yönetici ve insan kaynakları sorumlularına bırakıldığından objektif bir değerlendirme yapılamamakta bu değerlendirmeleri yapanların kişisel görüş ve insiyatifleri doğrultusunda yön bulmakta çalışanın işyerine ve işine olan güvenini sarsmaktadır ki son yıllarda kamu çalışanlarına da bu uygulama getirildi ama traji komik uygulamaları zaten görüyoruz..

Bende Türkiyenin önde gelen holdinglerinden birinde bu şekilde çalıştırılmış farklı servislerde farklı işlerle gözlemlenmiş idim ancak bu işi oldukça bilinçli insanların yapmadığına şahit oldum. Benden sonra çalışmaya başlayıp yaptığı işin ne olduğunun farkında olmayan birilerini başımıza sorumlu atayarak işyerindeki çalışma isteğimizi sıfıra indirdiklerini hatırlıyorum. Biz bir uygulamanın cılkını çıkarmakta bir numarayız. Diyorum hep ortamız  yok milletçe, objektif bakış açısı sıfır, makulluk ve istikrardan eser yok...
 
Üst