LİNUX HAKKINDA HERŞEYYY

  • Konbuyu başlatan kemal_zengin
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Teknoloji Dünyası kategorisinde kemal_zengin tarafından oluşturulan LİNUX HAKKINDA HERŞEYYY başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,680 kez görüntülenmiş, 5 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Teknoloji Dünyası
Konu Başlığı LİNUX HAKKINDA HERŞEYYY
Konbuyu başlatan kemal_zengin
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan roze
kemal_zengin

kemal_zengin

Kullanıcı
7 Mar 2008
En iyi cevaplar
0
0
Malatya
LİNUX HAKKINDA HERSEY

SAĞLIKLI ALTYAPI LİNUX RED HEAD

Linux giderek popülerlik kazanan bir işletim sistemi. Hemen hemen her gereksinimi karşılayacak yazılımları, değişik özellikleri ve sağlam yapısıyla oldukça beğeni görüyor. Siz de Linux kullanmak istiyor ama Linux hakkında fazla bir şey bilmiyorsanız bu yazı tam size göre.

Linux Nedir?

Teknik olarak tanımlamak gerekirse Linux, Unix benzeri, çekirdek (kernel) temelli, tam bellek korumalı ve çoklu işlem yapabilen bir işletim sistemidir. Linux anlatılırken nedense her yerde ilk olarak şu yazılır: Linux, orijinal olarak Linus Torvalds tarafından 1991 yılında Helsinki Üniversitesi'nde öğrenciyken geliştirilmiş ve GNU lisansı altında ücretsiz dağıtılan bir işletim sistemidir. Linux Amiga'lardan Digital Alpha'lara varan geniş bir donanım yelpazesinde rahatlıkla çalışabilen dayanıklı, güçlü derli toplu (ufak) ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Bunun yanı sıra Linux tam bir ekip çalışmasının ürünü. Ekipse tüm dünyaya yayılmış bir meraklı programcılar ordusudur. Bu insanlar Linux’a her an yeni özellikler katıyor, hataları düzeltiyor, eksikleri gideriyor ve yeni donanım sürücüleri çıkarıyor.

Open Source (Açık Kaynak Kodu)

Linux ücretsiz olmanın da ötesinde. Çünkü Linux'de çalışan programların kaynakları da incelemeye açık bir şekilde geliyor. Yani eğer isterseniz (ve tabi o kadar vaktiniz varsa) kendi işletim sisteminizi yazabilirsiniz.

Rakamlarla Linux

Bütün bu özellikleri sayesinde büyük ilgi gören Linux, geçen senenin mart ayında yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, dünya çapında yaklaşık sekiz milyonluk bir kullanıcı kitlesine sahip. Kurumsal alanda yaptığı araştırmada IDC araştırma şirketi, kurumsal alanda kullanılan Linux sunucularının 750 bin civarında olduğunu tespit etti. Bu sayı hızla artmaya devam ediyor. Bu arada söylenişi konusuna da açıklık getirelim. Çoğu insan İngilizce bir aksan yakıştırarak 'Lin-aks' şeklinde telaffuz ediyor. Fakat diğer bir grup ise (ki Linus Torvalds da bu grupta yer alır) 'Li-nugs' demeyi uygun buluyor. Seçim sizin.

Linux Bilgisayarımda Çalışır mı?

Linux'un en iyi olduğu birçok alandan biri, platform çeşitliliği. Linux aklınıza gelebilecek (evet Commodore64 için bile sürümü var) her devrin bilgisayarına uygulanmış. Linux, bütün Intel x86 mimarisi ve uyumlu platformlarda, PowerPC işlemcili (Macintosh) platformlarda, Sun Sparc'Larda, DEC Alpha'larda ve diğerlerinde çalışabilir. Linux’u çalıştırmak için en son, en hızlı sistemlere ihtiyacınız yok. Modüler bir yapıda olmasından dolayı, 150 MB sabit disk ve 2 MB fiziksel bellek alanı olan en düşük i386 modelinde bile Linux'u çalıştırabilirsiniz. Tabi öyle bir makinenin performansı da bir yere kadar olacaktır. Daha fazla işlevi kullanmak istiyorsanız bundan daha iyi bir makineye ihtiyacınız olacağı açıktır. Bunun yanında bazı geliştiricilerin tek bir disketten çalışabilecek dağıtımlar konusunda çalışmaları da var.

Donanımım Linux'de Çalışır mı?

Evet ve hayır. Temel donanımların hepsi, modemler, yazıcılar, ağ kartları, vb. istisnalar kuralı bozmamak şartıyla, Linux altında çalışır. Tabi bazıları diğerlerinden daha iyi çalışabilir. Eski ISA kartlarının desteği, yeni PCI kartlarından daha eksiksiz sağlanıyor. Bunun sebebi, donanım sürücülerinin tamamen amatör bir ruha (ama profesyonel bilgiye) sahip insanlar tarafından geliştirilmesidir. Bu yüzden desteklenen donanımların tür ve marka çeşidi, bir yerde geliştiricilerin maddi imkânlarına bağlı. Dolayısıyla en son çıkan PCI ya da AGP kartlarının Linux'de anında desteklenmekte olduğunu söylemek pek gerçekçi değil. Gerçi popüler kartların sürücüleri günümüzde daha hızlı çıkıyor, örneğin Creative şirketi Linux için bir ekip kurarak başta 'Live' serisi olmak üzere bütün kartlarının sürücülerini geliştirmeye çalışıyor. Windows için özel çıkarılmış, Winmodem ve bazı yazıcılar ise bambaşka bir hikâyedir. Bunlarda yazılım sayesinde makinenizin işlemcisini kullanmaya imkân verilmiş, parçadan tasarruf edilmiş, dolayısıyla daha hesaplı
 
F

Feveran Estomp

Kullanıcı
6 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Mersin
Bilgiler için teşekkürker.. Linux Türkiye'de bilmiyorum ama yabancı ülkelerde giderek kullanıcısı artan bir işletim sistemi..
 
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Uzun süre kullandım.
Aydın'ın dediği gibi, yurt dışında kullanımı çok daha fazla olan bir işletim sistemi. Özgün bir sistem...

Bilgiler için teşekkürler.
 
Safari

Safari

Kullanıcı
7 Haz 2007
En iyi cevaplar
0
36
İstanbul
8 milyon kullanıcıya şaşırdım doğrusu..
Genelde server olarak kullanıldığını biliyordum.
Teşekkürler paylaşımın için..
 
kemal_zengin

kemal_zengin

Kullanıcı
7 Mar 2008
En iyi cevaplar
0
0
Malatya
ben tesekkur ederim arkdaslar bilgiler paylaştıkça büyür :) :) :) :)
 
Üst