Kitaplar ve cehaletimiz

  • Konbuyu başlatan su perisi
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde En Son Okuduğum Kitap kategorisinde su perisi tarafından oluşturulan Kitaplar ve cehaletimiz başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 4,481 kez görüntülenmiş, 6 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı En Son Okuduğum Kitap
Konu Başlığı Kitaplar ve cehaletimiz
Konbuyu başlatan su perisi
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan prenses35
S

su perisi

Kullanıcı
4 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
Hepimizin CV’lerinin vazgeçilmez hobisi 'Kitap okumak'! Ama çoğumuzun (her nasıl oluyorsa) kitaplar hakkında söyleyecek neredeyse tek bir sözü yok.



Hanginizin kafasının içinde 1000 kitaplık bir kütüphane var?


İçine düştüğümüz bu –bence- acınası durum tam olarak ne zaman başladı ve biz kendimizi nerede kaybettik bilmiyorum. Etrafıma baktığım zaman birbirlerine okudukları kitapları tavsiye eden, okuduklarını karşılıklı olarak tartışan insanlar görmek gibi beklentilerim yok. Çünkü elinde kitap olan birine "Aaa ne okuyorsun?" diye sorulduğu zaman, okuduğunu tarif edebilenine bile çok fazla rastlamıyorum. En büyük neden okumak gerekliliğinin bize anlatılmaması ya da yanlış yöntemlerle anlatılmaya çalışılması...

 

Mesela...

'Çok kapsamlı' okul müfredatımızdan kitaplarla ilgili olarak öğrendiklerimiz;

*Eserin adı (Ama sadece adı, üzerine tartışmaya lüzum yok)

*Eserin sahibi (Kısa bir bilgi, sol üst köşede eser sahibinin soluk fotoğrafı birlikte)

*Eserin konusu (Yani kitabın özetinin özetinin özeti, bunu da anlamaya, üzerine tartışmaya gerek yok)

Hal böyle olunca ve biz bunları tek tek sadece ezberlemek zorunda kalınca okumak bizim için sıkıcı bir iş haline geldi... Sistem bize 'oku' değil, 'okuma' dedi... Okullarda kimse bize 'Dostoyevski' vermedi (kitaplarını kırda bayırda çiçekler arasında yazmadığı için olabilir)... Televizyon hep daha eğlenceli geldi... Ve biz hayal gücü kısıtlı olan, çok düşünmeyen, az sorgulayan, kolay algılayamayan insanlara dönüştük.

Cehaletimizin geldiği son nokta

Kitaplar ve okumak konulu daha önce yazılmış onca şey gibi yukarıdakine benzer uzun ve sıkıcı bir çok cümle daha kurabilirim. Ama asıl meseleyi anlatacak çok daha ilginç bir hikayem var.

Geçen gün Yüksel Aytuğ'un köşesinde yazdığı bir olayı okudum ve uzun zaman önce aynı olayı yaşadığımı hatırladım.

Sezonlardır heyecanla beklenerek, istemeyerek, istemiyor gibi görünerek izlenen Yaprak Dökümü'nün ilk bölümleri idi. Kitap uyarlamaları rezaletinin henüz başlamadığı, hatta benim bile bir uyarlamanın, televizyonda gösterilen onlarca saçma programdan çok daha iyi olabileceğini düşündüğüm günlerdi.

Oturduğum kafede yan masada, olabildiğince yüksek sesle konuşan ve yaşadıkları 16-17 senelik uzun ve zorlu hayatın her anından dert yanan liseli grup, aralarına katılacak diğer arkadaşlarını bekliyordu. Beklenen arkadaşlar kitapçıdan ellerinde bir kitapla heyecan içinde geldiler. Kızlardan biri "İna-na-ma-yacak-sınıızzzz, Yaprak Dökümü’nün kitabını çıkarmıııı—şşş—larrrr" dedi. Masada oturan diğer kız “Ohaa” dedi (bu nidanın tüm duygulara tercüman olduğunu düşündüğüm ender anlardandır, sadece 1sn kadar sürdü)

Ve ekledi “Dizinin sonunu öğrenebiillll-cezzzz”

*********

Not: 1000 kitap okumuş olmak 20li yaşlardaki biri için aslında çok büyük bir rakkam değil. Ama şimdi düşününce başta sorduğum soru biraz saçma oldu.

Begüm Büklüm

 
B

blt.cemile

Kullanıcı
11 Ara 2008
En iyi cevaplar
0
0
Kızlardan biri "İna-na-ma-yacak-sınıızzzz, Yaprak Dökümü’nün kitabını çıkarmıııı—şşş—larrrr" dedi. Masada oturan diğer kız “Ohaa” dedi (bu nidanın tüm duygulara tercüman olduğunu düşündüğüm ender anlardandır, sadece 1sn kadar sürdü)


Ve ekledi “Dizinin sonunu öğrenebiillll-cezzzz”


Gülsem mi?
Ağlasam mı? :-[

Tv sevmiyorum ben, kestim artık az izliyorum
Hep evde olmama rağmen.
Kendime vakit ayırıyorum.

Teşekkürler Perim :)
 
B

Bilal Karaaytu

Kullanıcı
9 Eki 2009
En iyi cevaplar
0
0
Antalya
xD evet aynen ben de gülsem mi ağlasam mı ? anlamadım xD trajikomik
 
P

prenses35

Kullanıcı
23 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
36
İzmir
Yalanlamak ve reddetmek için okuma!
İnanmak ve her şeyi kabullenmek için de okuma!
Konuşmak ve nutuk çekmek için de okuma!
Tartmak, kıyaslamak ve düşünmek için oku!

Francis Bacon
 
P

prenses35

Kullanıcı
23 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
36
İzmir
Televizyon hep daha eğlenceli geldi... Ve biz hayal gücü kısıtlı olan, çok düşünmeyen, az sorgulayan, kolay algılayamayan insanlara dönüştük.'

evet maalesef..bazı eserlerin tv ye taşınması kitap okuma zevkini azalttı...
Su Perisi' Alıntı:
Etrafıma baktığım zaman birbirlerine okudukları kitapları tavsiye eden, okuduklarını karşılıklı olarak tartışan insanlar görmek gibi beklentilerim yok. Çünkü elinde kitap olan birine "Aaa ne okuyorsun?" diye sorulduğu zaman, okuduğunu tarif edebilenine bile çok fazla rastlamıyorum. En büyük neden okumak gerekliliğinin bize anlatılmaması ya da yanlış yöntemlerle anlatılmaya çalışılması...
ben kitaplar hakkında konuşmayı,kitap okumayı çok severim ve bazı arkadaslarımda öyle...mesela boş bir dersmimiz vardı tam bir saat konu kitaplar olmuştu... :)
okumanın ne yararı olduğunu,bizlere beler kattığını anlamalı ve cevremizdekilere doğru biçimde anlatmalı...
 
B

blt.cemile

Kullanıcı
11 Ara 2008
En iyi cevaplar
0
0
Çok güzel bi sohbet olmuştur şimdi:)
Ne kadar güzel....
 
P

prenses35

Kullanıcı
23 Ağu 2008
En iyi cevaplar
0
36
İzmir
evet gerçekten zevk verici..hem bilgi paylasıyoruz hem dostluk..tabi herkesle olmuyor böyle o başka.
 
Üst