”Kişisel Gelişim Dedikleri... ”

  • Konbuyu başlatan mehmetd
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde mehmetd tarafından oluşturulan ”Kişisel Gelişim Dedikleri... ” başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,863 kez görüntülenmiş, 9 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı ”Kişisel Gelişim Dedikleri... ”
Konbuyu başlatan mehmetd
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan GulsahToptas
M

mehmetd

Kullanıcı
23 Şub 2007
En iyi cevaplar
0
0
Kişisel Gelişim Dedikleri...


Dünyada üç çeşit insan vardır:

Değişime imkân tanıyanlar, değişimi gerçekleştirenler, onlara hayretle bakanlar
(John M. Rıchardson JR.)


İnsan, doğası gereği sürekli değişmek ve gelişmek isteği duyar. Çünkü insan sosyal bir varlıktır. Kendini diğer insanlara ifade etme, kanıtlama ve bilgileri paylaşma çabası içindedir.

İnsanın kendini gerçekleştirebilmesi ve doğru ifade edebilmesi için güçlü bir isteklendirmeye (motivasyona) sahip olması gerekir. Bu motivasyon aslında her insanda mevcuttur. Ancak, aile, kültür, eğitim, sosyal çevre ve inançlar bu duyguyu bastırabilmekte veya atıl hale getirebilmektedir. Özellikle gençlerde sık sık isteklendirme eksikliği ortaya çıkar. Bu durumda dış kaynaklı motivatörlere gereksinim duyulur.

Kişisel gelişim kavramın geçmişi çok eskilere dayanmakla birlikte 1900lu yıllardan itibaren edimsel çalışmalar dikkat çekmektedir. Gençlerin kendilerini yetersiz hissettiği konularda gelişim arayışına girişmesi, kişisel gelişime olan ilgiyi artırmıştır. Günümüzde bu konuda çalışan çok fazla insan ve kuruluş vardır. Kişisel gelişimin içerisinde; insan kaynakları, ruhsal arınma, zeka, özgüven, kariyer, empati (duygudaşlık), liderlik, isteklendirme (motivasyon), okul başarısı, sosyal iletişim, başarı yöntemleri vb. pek çok konu bulunmaktadır. Yani kişisel gelişimi belli bir sır içerisine yerleştirmek mümkün değildir.

Her bireyin kendisini geliştirmesi gerekir. Gençler, kendilerini geliştirici konularla ilgilenmeye başlamadan önce istek, beklenti ve alışkanlıkları iyi bilmelidir. Çünkü kimsenin hayata bakışı bir diğeriyle aynı değildir. Pek çok makale ve eğitim insanın bir mekaniklik içinde benzer davranışları gerçekleştireceğinden yola çıkarak hazırlanmaktadır. Gençler araştırmalarında bu önemli noktayı gözden kaçırmamalıdır. Goethe; En yüksek mutluluğa erenler bile, başka arzular peşinde deli gibi koşarlar der. Birey, kendini gerçekleştirmeye en çok ihtiyaç duyduğu alandan başlamalıdır.

Başarıyı amaçlamak, onu gerçekleştirmek için başlamaya yetmez. Gencin kendini başarı konusunda çok iyi motive etmiş olması gerekir. Motivasyonu eksik bir bireye hiçbir şey öğretmek, yaptırmak ya da anlatmak mümkün değildir. Kişisel gelişim üzerine yazılan makaleleri okuduğunuzda aslında anlatılanların pek çoğunu bildiğinizi görürsünüz. Buna rağmen kendinizi mutlu ve başlamak için istekli hissedersiniz.

Kişisel gelişim yazılarındaki bir başka ayrıntı da içlerinde barındırdıkları kısa öykülerdir. Bu öyküler size, yalnız olmadığızı ve benzer sıkıntıları başkaların da yaşamasına rağmen onların azmederek başardıkları anlatır. Karşılaştığımız her olayda üst üste yanılarak doğruyu bulacak kadar zamanımız yok ne yazık ki. Bu nedenle başkaların tecrübelerinden yararlanmalı ve ufkumuzu olabildiğince genişletmeliyiz.

Kişisel gelişimin de hitap ettiği kitleye göre farklı özellikleri vardır. Gençlere yönelik çalışmalar, onları cesaretlendirme ve girişimci yapma yönündedir. Bu çalışmalar okuldaki başarı, soysal hayattaki başarı, iletişim başarısı gibi konulara öncelik verir. Kişisel gelişim faaliyetleri; gençlerin içindeki sese kulak vererek, kendileri için en doğru yolu seçmelerine yardımcı olan bir deniz feneri gibidir.
İnsanları tekdüzelikten sıyırmaya çabalar. Yetişkinlere yönelik kişisel gelişim çalışmaları ise, yetişkinlerin aldıkları kararları en doğru biçimde nasıl sonuçlandırabileceği ve zaman yönetimi doğrultusundadır.

Ülkemizde ilk kişisel gelişim çalışmaları, yabancı ülkelerden çeviriler şeklinde olmuştur. Bazı akademisyenler de çalışmalar yapmışlardır. Fakat bilgileri insanlara aktarma konusunda bazı sıkıntılar vardır. Her ülkenin kültür, eğitim, inanç, gelenek, aile, sosyal yaşam ve insana bakışı birbirinden farklıdır. Yabancı dilden yapılan çevirilerde hiçbir değişiklik yapılmaması, yazarların belirttiği bazı önerilerin diğer kültürlerle ve inançlarla ters düşmesine sebep olmaktadır. Kişisel gelişim üzerine gerek yabancı kaynaklardan gerekse ülkemizdeki çalışmalardan yararlanan uzmanların, kendi toplumların yapısı göz önünde bulundurması çok önemlidir.

Gelişim hayatımızın bir parçasıdır. Kişisel gelişim konuları size sadece yol gösterebilir. Önemli olan sizin daima motivasyonunuzu yüksek tutmanız ve kendinize güvenmenizdir. Kişisel gelişimin sırların çizilemeyişi sebebiyle, gelişim üzerine hazırlanmış yayın ve eğitimler çok geniş bir yelpazededir. Bunlardan hangilerinin size daha faydalı olabileceğini sadece kendiniz belirleyebilirsiniz.

R. Descerlas: İnsanların en büyük mutluluğu akılları doğru kullanmayı öğrenmeleridir demektedir. Öğrenmeyi öğrenmek, geleceğimizi şekillendirmede bize çok büyük faydalar sağlayacaktır.

Mustafa OĞUZ     
 
E

etki84

Kullanıcı
10 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
uşak
teşekkürler...kişisel gelişimin tarihini bilmek de gerekli...
 
M

mehmetd

Kullanıcı
23 Şub 2007
En iyi cevaplar
0
0
ben de sizlere teşekkür ederim.
başarılar dilerim.
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
" Değişim,değiştirmek,geliştirmek"
Bütün Kişisel Gelişim yazılarında vardır bu kelimeler.
Yine yapım gereği bunun da üzerinde düşündüm. :)
Yazarken basit.başkasına akıl verirken söylemesi kolay ve hatta uygulayamayanlara hayret edip " aslında istersen başabilirsin " dediğimiz...
Ama "değişimi başarabilmek" bize geldiğinde zorlandığımız,bazen dilde kabul ettiğimiz ama hareketlerimize yansıtamadığımız....

Kendimden örnek vermek isterim...
Değişime/gelişime açık biriyim ama bunu egoma kabul ettirmek kolay olmadı elbet...Sonuçta kendimiz gözlemek,farkında olmak ve en önemlisi hayat yolunda keyif alarak yaşamak,başarılı olmak için değişime açık olmak gerektiğini,bazen acı bazen tatlı tecrübelerle öğrendim... :)


Teşekkürler paylaşım için.
Biraz konu dışına çıkar gibi oldum ama sadece teşekkür etmek istemedim.aklıma gelenleri paylaşmak istedim. :)
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Konu dışına çıkmak mı?
Keşke hepimiz konunun dışına çıkarken bu kadar içine girmeyi başarabilsek Gülşah!
O kadar içten yazmışsın ki, çok kişiye ders olması umudu ile seni alnından öpüyorum canım kardeşim benim!
Yolun açık olsun her zaman.
Başarılar yoluna karşıcı olsun...  :-* :-*
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Zynep' Alıntı:
Konu dışına çıkmak mı?
Keşke hepimiz konunun dışına çıkarken bu kadar içine girmeyi başarabilsek Gülşah!
O kadar içten yazmışsın ki, çok kişiye ders olması umudu ile seni alnından öpüyorum canım kardeşim benim!
Yolun açık olsun her zaman.
Başarılar yoluna karşıcı olsun...  :-* :-*
Teşekkür ederim Zeynep :)

Ama tekrar okuduğumda,gündüz çevremda şahit olduğum bazı şeyleri görünce evet bir kez daha yazıyorum,başkalarına söylenmesi en kolay kelime " değişmelisin"...
İş bizde ki değişime adım atmak. :)
 
Üst