Kene nedir?kene ısırığı-kırım-kango kanamalı ateşi hast.

  • Konbuyu başlatan aykut03
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Araştırma Sonuçları kategorisinde aykut03 tarafından oluşturulan Kene nedir?kene ısırığı-kırım-kango kanamalı ateşi hast. başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 15,590 kez görüntülenmiş, 25 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Araştırma Sonuçları
Konu Başlığı Kene nedir?kene ısırığı-kırım-kango kanamalı ateşi hast.
Konbuyu başlatan aykut03
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan GulsahToptas
A

aykut03

Kullanıcı
19 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
www.ayyildiz.org
Kene nedir ?




Keneler, örümcekgiller ailesinden olup, büyüklükleri 1mm ile 5mm arasindadir. Daha çok bahar ve yaz aylarinda aktif haldedirler. Kirmizi-kahverengi, yassi ve oval, kan emici parazitlerdir . Genellikle insan ve hayvan kanindan beslenirler.
 
insanlara ve hayvanlara hastalik yayma hususunda meshurdurlar. Kan emme potansiyeli vücutlarinin 100 ila 200 kati arasinda olabilir.Yavrularinda alti bacak, yetiskinlerinde 8 bacak vardir.
Kenelerin kafalarinda delme ve emme organlari bulunmaktadir. Kenenin ilk iki bacaginda duyu organlari bulunur. Bu bacaklarla kurbanlarina tutunurlar. Solunumlarini son iki bacaklarla yaparlar. Üreme organlari alt karin bölgesinde bulunur.


Kene Isirdiktan Sonra Neler Yapilmalidir?
Kene fark edildigi anda hiç vakit kaybedilmeden uzaklastirilmalidir. Ancak keneyi elimizle çekip çikarmak yada bir cimbizla çekmek, kenenin kafasinin kopmasina yol açabilir. çünkü kene, cilt dokusuna sikica kenetlenmis durumdadir. 
çesitli metotlarla (yagla, cimbizla, elle, iple...) çikarilmaya çalisilirken stres ve baski altinda bulunan kene, hizla salgiladigi sivi ile çok tehlikeli bakteri ve virüsler aktarmaktadir. Geçirilen her bir dakika hastaligi kapma acisindan riski arttirmaktadir. Piyasaya sürülen çesitli kene çikarma cihazlari bulunmaktadir. Ancak kullanilan tüm bu cihazlarda kafanin kopma riski mevcuttur. 
Son teknik olarak Avrupa´da piyasaya sürülen Tickner, keneyi dondurarak öldürür ve çikarir. Dondurucu etkisi sayesinde, kene kendisi üzerinde ugrasildigini anlamadan ölür. 
Böylelikle virüsü vücuda hizla transferi engellenmis olur. Daha sonra Ticker ürünü (sistemi) sayesinde cimbiz fonksiyonu ile dikkatlice çikarilir. Bir diger alternatif vakum cihazi ile aktarilan virüsün çekilmesidir. Kene tamamen uzaklastirildiktan sonra isirdigi yeri bir kaç gün gözlemleyin. sayet herhangi bir kizariklik veya kabariklik olusursa hemen doktorunuza basvurunuz.


Kirim Kongo Atesi

Keneler tarafindan tasinan Nairovirüs isimli bir mikrobiyal etken tarafindan neden olunan ates, cilt içi veya diger alanlarda kanama ile bulgular ile seyreden hayvan kaynakli bir enfeksiyondur. Kene tarafindan isirlma ile virüsün alinmasini takiben kuluçka süresi genellikle 1-3 gündür. Bu süre en fazla 9 gün olabilir. Nairovirüsü 10 nm boyunda bir virüstür. Yapisinda RNA, heliksel kapsidi ve zarfli virüs vardir. Kanda 40°C derecede 10 gün yasaybilirler. Ultraviyole isinlar ile hizla inaktivite olabilirler.

Hastaligin belli basli belirtileri :
Ates, kirginlik, bas agrisi, yüz ve gögüste kirmizi döküntüler, gözlerde kizariklik, gövde kol ve bacaklarda morariklik, burun kanamasi diski ve idrarda kan görülmesidir. Ölümler karaciger, böbrek ve akciger yetmezliginden olmaktadir.

Kirin-kongo atesi hastaligina sebep olan virüsü tasiyan kene ORNITHOPHILE HYALOMMA disi kenesidir.30 çesit türü vardir.
Çiflik hayvanlarinda bulunur. Koyun-keçi-sigir-deve...
Hayvanlarda bu keneler ölümlere yol açmaz ancak keneli hayvanlarin kanindan-etinden-sütünden bu virüsü insanlarin alma riski vardir.
Hasta kisinin (insan) kanindan-diskisindan-vücud sivilarindan-idrardan diyer kisilere virüsü yayila bilir...
Tedavi olarak kullanilan tek bir ilaç olan N.Ribavirin (Bu ilaç arastirma asamasindadir)

Sizlere ilgiç gelebilcek bir iki cümle yazmak vede Dünya (kirim-kongo atesi) kene hastaliginin haritasini incelemenizi isterim.



12. yüzyilinda Tacikistanta asiri kanamali hastalik olarak 1100 kisi keneden ölmüs
Persliler tibbinda bu hastalik cok iyi biliniyormus ve keneler den bulastigini da bilmektelermis.
1940 yillarda özellikle kirim yarim adasinda çiftciler ve askerler arasinda yaygin olarak ortaya çikmistir.


Kenenin sevdigi vücud bölümleri


Genelde vücudun sicak yerlerini seçerler:

- Ense ve kulak arkalari

- Saç dipleri

- Eklem Yerleri

- Apis arasi

- Karin ve kasik bölgesi




 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Off ne zaman bu kene sözünü duysam...
Teşekkürler Aykut bilgilendirme için.
Uzak olsun... diyorum sadece.
Gerçekten tehlikeli.
 
A

aykut03

Kullanıcı
19 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
www.ayyildiz.org
:eek: kesinlikle zeynep ne zaman haberlerde kene duysam tüylerim diken diken oluyor,pikniğe gitmekten tırsıyoruz artık :)
 
Z

Zynep

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
aykut03' Alıntı:
:eek: kesinlikle zeynep ne zaman haberlerde kene duysam tüylerim diken diken oluyor,pikniğe gitmekten tırsıyoruz artık :)
:) Köpeğimize çok acırdım Aykut. Kızlarım bu konuda hassaslar ve zavallının canını çıkardılar araştırma yaparken.:)
 
Ö

özlem1980

Kullanıcı
25 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
teşekkürler gerçekden faydalı oldu bu aralar çok gündemde
 
E

erhan1067

Kullanıcı
6 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
aykut03 gerçekten verdiğiniz bu bilgi de diğerleri gibi yararlı oldu forumun bilgi gerekli bilgi kaynağı :)
 
E

erhan1067

Kullanıcı
6 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
yukarıda ilk yazdğım bilgi kelimesi fazladan olmuş :p
 
Y

yasinyarar

Kullanıcı
6 Haz 2008
En iyi cevaplar
0
0
Son yıllarda daha sıkça duyulmaya başlayan, bahar-yaz dönemlerinde artış gösteren ve ağırlıklı olarak keneler aracılığıyla bulaşan virütik bir hastalıktır. İlk olarak 1944 yılında Kırım’da, sonra 1956 yılında Kongo’da tanımlanmış ve sonra aynı hastalık olduğu anlaşılmıştır.


Keneler, kan emerek beslendikleri için hemen tüm yabani ve evcil hayvanların (inek, koyun, köpek, kemiriciler, yerde beslenen kuşlar vb.) üzerinde bulunabilir ve bu hayvanlardan insana geçebilirler. Ayrıca, çalılık ve yeşil, yüksek otlu alanlarda bulunan keneler, beslenmek için doğrudan insanlara da geçip ısırabilirler. Bu nedenle daha çok kırsal bölgelerde ve hayvancılıkla uğraşan kişilerde görülmekle birlikte kentsel alanlardaki uygun ortamlarda da bulunabilirler.

Virüs ile bulaşmış keneler, kan emişini tamamladıktan sonra ayrılırken bir sıvı salgılarlar. Virüs genellikle bu sıvı ile bulaşır. Kan emdikleri ve virüsü bulaştırdıkları tüm canlılar hasta olabilir fakat hastalık genellikle hayvanlarda hafif ve bulgusuz seyreder. Bu nedenle daha az görülmekle birlikte hasta hayvanların salgıları ve kanları aracılığıyla da hastalık bulaşabilir.

Kenelerin kan emişi genellikle uzun bir süreçtir. Sinekler gibi hemen sokup kısa sürede kan emişini bırakmazlar. Kan emmeye başlayan kene, ağız kısmındaki hortumunu cilt içine sokar ve doyuncaya kadar çıkartmaz. Bu hortum, geri çıkışı engellemek için çıkıntılar içerdiğinden kolay çıkmaz. Bu nedenle keneyi çıkartmak için zorlamamak gerekir. Çok zorlandığında sıvıyı erken salgılayıp virüsü bulaştırabilir veya boru kısmı koparak cilt içinde kalabilir. Ayrıca, zorlama kenenin patlayarak enfekte sıvı ve kanının cildimizdeki çiziklerden ya da gözümüze sıçrayarak bulaşmasına yol açabilir. Bu nedenle vücuda yapışık kene görüldüğünde bir cımbızla ağız kısmından tutularak yavaşça sağa-sola oynatılıp bir vida gibi çıkartılmaya çalışmalı ya da bir sağlık kurumuna başvurularak çıkartılması sağlanmalıdır.


Hastalık oluşması ve bulguları:
Hastalık genellikle kene ısırığı ile virüsün bulaşmasından 1-3 gün sonra ortaya çıkar. Bu süre en fazla 9 güne kadar uzayabilir. Hasta hayvanın kan ve vücut sıvıları bulaşmış ise bu durumda hastalığın ortaya çıkışı 13 güne kadar uzayabilmektedir.

Ateş, kırıklık, baş ağrısı, halsizlik, aşırı duyarlılık, kol, bacak ve sırtta şiddetli ağrı ve belirgin iştahsızlık bulguları ile başlar. Bazen kusma, karın ağrısı ve ishal olabilir.
İlk günlerde yüz ve göğüste küçük cilt altı kanamaları, gözlerde kızarıklık, gövde, kol ve bacaklarda bir yere çarpmış gibi cilt altı kanamalar oluşabilir.
Burun kanaması, kanlı kusma, kanlı dışkılama, kanlı idrar görülebilir. Vajinal kanamaya da rastlanabilir.
Ağır olgularda hepatit, karaciğer, böbrek, akciğer yetmezlikleri oluşabilir.

Tedavi: Diğer çoğu virüs hastalıklarında olduğu gibi bu hastalığın da doğrudan bir tedavisi ve etkili bir ilacı olmayıp daha çok destek tedavisi ve bulguları gidermeye yönelik tedaviler ve bazı antivirütik ilaçlar uygulanmaktadır.
Erken dönemde başlanılan destek tedavi daha başarılı sonuç vermektedir. Geç başlanılan tedavi ve ağır seyredebilen hastalık öldürücü olabilmektedir.
Hastalığa karşı aşı çalışması yürütülmekle birlikte henüz koruyucu bir aşı geliştirilememiştir.

Korunma:
Hastalık, kenelerin sokması sonrası salgıladıkları sıvıyla, kenelerin çıkartılırken ezilmesi sonucu çıkan sıvı ve kanıyla veya kene sokması sonucu virüsü alıp hasta olmuş hayvanların kan ve salgıları ile bulaşabilmektedir. Bu nedenle:
Mera ve meskenlerde yerleşik keneler kan emerek beslenirler. Hayvanları kenelerden uzak tutarak kenelerin yayılmaları engellenmelidir.

Yeşil ve piknik alanlarına gidildiğinde (su kenarları, otlaklar, çalılık ve yüksek otlu alanlar) uzun giysiler giymeli, bacakları açıkta bırakmamalı, paçalar çorap içine konulup kenenin vücuda ulaşması zorlaştırılmalıdır. Dönüşte tüm vücut kontrol edilip yapışık kene olup olmadığına bakılmalıdır.

Yeşil alanlara giderken böcek kaçırıcı sıvı ve jeller cilde sürülebilir veya giysilere emdirilebilir. Bu maddelerin az da olsa sağlık
sakıncaları olduğu dikkate alınmalıdır. Hayvan besliyorsanız hayvanlarınızı dolaştırırken onlara da bu sıvılardan sürebilirsiniz.
Vücuda yapışık kene tespit edildiğinde keneyi çıkartmak için fazla zorlamamalı, halk arasında yaygın olduğu şekliyle sigara veya kibritle yakma, kenenin üzerine kolonya, alkol veya diğer kimyasal maddeler uygulanmamalıdır. Bu maddeler kenenin daha erken aşamada kusmasına ve enfekte sıvıyı vücudumuza salgılamasına neden olabilir.

Vücuda yapışık kene tespit edildiğinde eldiven takarak ve bir cımbız ile kene vücuda yapışık ağız kısmından tutularak yavaşça sağa-sola sallanarak bir vida gibi çıkartılmalı veya bir sağlık kurumuna başvurularak çıkartılması sağlanmalıdır.
Hasta kişiler ile temasta vücut sıvıları aracılığıyla bulaşma olabileceği unutulmamalıdır.

Artık piknik yapmak da riskli hale geldi.
Kenelerle karşılaşmamanız dileğiyle,

Dr. Murat FIRAT
Halk Sağlığı Uzmanı
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
konular içerik olarak aynı olduğundan ve araştırma konusu bilgilendirme amaçlı olduğundan tarafımdan birleştirilmiştir.
 
A

aykut03

Kullanıcı
19 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
www.ayyildiz.org
KENE DÜŞMANI SÜLÜN

Keneye karşı karıncadan sonra ikinci bir silah daha bulundu. Bu doğal silah şimdiden kullanılmaya başlandı bile... Bakın ne?

Ölüm saçan keneleri, doğal yollarla yok edilecek! Çevre Bakanlığı yılda 1 milyon sülüne ve kene yiyen 1 keklikten, 10 bin tanesini doğaya saldı. Bundan sonra keklikler, keneyle baş edecek.


Artık sadece doğada değil, VIP salonlarına kadar dadanmaya başlayan ve ölümlere neden olan kenelere karşı yeni bir mücadele yöntemi başlatılıyor.


Hükümet, keneleri keklik sürüleriyle yok edecek. Çevre ve Orman Bakanlığı, Yozgat ve Kahramanmaraş’ta Keklik Üretim Merkezi kurdu.
Her iki ilde yılda yaklaşık 90 bin keklik civcivi üretilecek. Önümüzdeki yıl da İstanbul’da Keklik Üretim Merkezi faaliyette geçecek.


1 KEKLİK 1 MİLYON KENE YİYOR
Kekliklerin yararları saymakla bitmiyor. Bir kekliğin yılda 1 milyon süne, kene yediği belirtiliyor.


Yani keklikler bir anlamda doğada keneleri yok edecek silah olarak kullanılacak.

Böylece hem doğal hayat korunacak, hem kenelerin çoğalması önlenecek, hem de kene ve süne ilaçları için her yıl milyon dolarlarca kaynağın dışarıya çıkmasının önüne geçilecek.

Kene, kımıl ve süneye karşı sadece keklik değil, Sülün Üretim Merkezleri de kuruluyor.

Şu ana kadar Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından İstanbul, Bursa ve Samsun’da kurulan Sülün Üretim Merkezleri’nde yılda ortalama 130 bin civarında sülün civcivi yetiştirilerek doğaya salınıyor.

kendini bilmez avcılar keklik ve sülün'ün tek düşmanı
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Bu gün haber kanallarında bu durumun bulaşıcada olduguna fdair haberler izledim.
Eger öyle ise çok ama çok ilginç bir durum vede bir o kadarda tehlikeli.
 
Y

yigitce

Kullanıcı
23 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
yigitce2007.spaces.live.com
cok yararli bilgilerdi...

bilincsiz avcilik ile bu üretilen sülün ve keklikler kurutulur...ac gözlülük yüzünden bu kenelere yasam sansi verilmis olur...
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Bir şekilde her şeyi kendine hak gören hatta doğayı bile - insanlar- diğer canlılara yaşama hakkı tanımadıkları için
daha ileri ki zamanlarda neler öğreniriz kim bilir?
 
B

bıldırcın

Faydalı bir paylaşım olmuş teşekkürler..
Kene korkusu yüzünden piknik keyfimiz kaçtı  :-\
Geçen yıldan beri açık havada yapılabilecek her türlü eylemi yasakladım :-\ :-\
 
R

re-Member

Kullanıcı
16 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
nerden çıktı birden bu keneler > Kırım-Kongo ateşli hastalığı.. bir tek piknik alanları değil ki şehre bile inebiliyor bu hayvanlar.. :mad:  fikrimce, başka ülkeler tarafından ülkemizi içten çökertmeye yönelik psikolojik bir savaş  bu .. neden türkiye.. bir çok sebep.. tartışmaya açık, hiç girmeyeceğim bu konulara... :(
tehlikeli bir durumla karşı karşıyayız..Allah sonumuzu hayır eylesin..
:-\
 
K

kabeka

Kullanıcı
17 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
16
İstanbul
re-Member' Alıntı:
nerden çıktı birden bu keneler > Kırım-Kongo ateşli hastalığı.. bir tek piknik alanları değil ki şehre bile inebiliyor bu hayvanlar.. :mad:  fikrimce, başka ülkeler tarafından ülkemizi içten çökertmeye yönelik psikolojik bir savaş  bu .. neden türkiye.. bir çok sebep.. tartışmaya açık, hiç girmeyeceğim bu konulara... :(
tehlikeli bir durumla karşı karşıyayız..Allah sonumuzu hayır eylesin..
:-\
bende böyle senaryolar düşünmüştüm lakin
türkiye kuşların göç yolları üzerinde..
artık küresel ısınmayla birlikte afrikadaki börtü böcek ve heyvanatlar kuzeye göç ediyor
bundan sonraki seneler humma falanda çıkabilir ya da daha değişik hastalıklar...
türkiye ile kim uğraşır ki? o devir çoktan sona erdi:)
 
R

re-Member

Kullanıcı
16 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
::) öylemi dersin.. bir çok şey göründüğü gibi değil aslında.. bu kırım-kongonun ülkemizi dönem dönem tehdit etmesi pek de normal gelimiyor bana..
neyyse en azından bundan sonrası için güzell şeylerr düşünmek isterim açıkcası.. :(
en azından öyle umuyorum..
 
K

kabeka

Kullanıcı
17 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
16
İstanbul
benden söylemesin 8)
kafanı böyle şeylere yorarsan erken yaşlanırsın
ama beden olarak ;)
 
R

re-Member

Kullanıcı
16 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
:p  :-X kabeka hiçbir şey demiyorum... sadece düşünmen yeter-di..
:p
 
Üst