Kendinizi mücevher, gelini süpürge gibi görmeyin

  • Konbuyu başlatan DeryaDer
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Çocuk, Aile ve Eğitim kategorisinde DeryaDer tarafından oluşturulan Kendinizi mücevher, gelini süpürge gibi görmeyin başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 473 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 1 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Çocuk, Aile ve Eğitim
Konu Başlığı Kendinizi mücevher, gelini süpürge gibi görmeyin
Konbuyu başlatan DeryaDer
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan DeryaDer
DeryaDer

DeryaDer

Derya Karacan
Moderatör
22 Şub 2009
En iyi cevaplar
0
28
www.deryakaracan.com
Kayınvalidelere, Görümce ve Kayınbiraderlere Tavsiyeler,

Kendinizi mücevher, gelini süpürge gibi görmeyin.

Şayet oğlunuzu çok seviyorsanız, Onun eşini de sevmelisiniz. Ama öncelikle de saymalısınız. Anneannem, Sizin başınızı okşayan, sizi sevenle akraba olurum derdi.

Gelinle akraba olun, onu el kızı gibi görmeyin..

Ayrılmaların, kavgaların pek çoğunun sebebi, artık açık-seçik görülüyor ki, kayınvalideler..

Gelin aileye girdiğinde, mutlaka benimsenmelidir.. Ve en önemlisi kayınvalide, geline saygıda ve sevgide örnek olmalıdır.
Örnekler değerlendiğinde, problemlerinin başı, erkek annelerinin olduğu apaçık bir gerçektir. Kiminle konuşsak bu netice ortaya çıkıyor. Tabii, istisnalar vardır. Erkeğin annesi, oğluna, kendisi ne yapıyorsa, aynısını da gelinin yapmasını istiyor. Unutulmamalıdır ki aldığı gelin de, anne-baba evladı. O da evlenmeden evvel, evinin biricik, kıymetli kızı idi.. Onu da düşünen, üzülmesini, yorulmasını istemeyen, yemeğini önüne getiren, eşyalarını yıkayıp, ütüleyen, o kederlendiği zaman kederlenen, sevindiği zaman sevinen anne ve babası vardı.

Onun annesi, babası, erkeğin ailesine evladını, canını verdi. Verilen, emanet edilen cana ihanet etmeyin, kıymayın.
Kayınvalide, gelini küçümsememeli, aşağılamamalı, onu el üstünde tutmalıdır.

Gelin, kayınvalidenin kriterlerinde olmayabilir. Ama, madem evladı beğendi. Kendisine eş yaptı. Artık bu noktadan sonra onu benimsemeli, bağrına basmalıdır. Gelin kendisini yabancı hissetmemelidir. Ona karşı hain olunmamalıdır.

Başkalarının yanında yüceltilmelidir. Hakir görülmemelidir. Ailesini bırakıp, yeni bir ortana giren gelin, mutlaka adapte oluncaya kadar, bocalama geçirecektir. Bu geçiş döneminde, kayınvalideye çok büyük görevler düşmektedir. Geline yardımcı olunmalıdır.
Gelinin yaptığı her şeyi yüceltmeli, onu, beğenileriyle, daha güzele teşvik etmelidir.

Gelinini, kim olursa olsun, ne kadar yakın olursa olsun, kimseye arkasından çekiştirmemelidir. Kayınvalide, mutlaka samimi olmalıdır.Anne, yerini ve haddini bilmelidir. Unutmamalıdır ki, gelin, oğlunun hayat arkadaşıdır.

Gelin, asla annenin yerine tutmaz. Tutmamalıdır da. Zira, ikisinin konumları, duyguları farklıdır. Allah, her ikisini de ayrı nitelikte, özellikte yaratmış. Görevlerini de belirlemiştir.
Gelin, kıskanılmamalıdır. Pek çok kayınvalide, oğlunun, karısıyla samimi olmasını istemez. Birbirlerine hitaplarından bile rahatsızlık duyan, eşlerin sevgi sözcüklerini kıskanan, kayınvalideler vardır.

Oğlu evlenmiştir. Onun ayrı bir evi vardır. Onlar artık kendi kararlarını vermelidirler. Onlara müdahale edilmemeli, verdikleri kararlara saygı duyulmalıdır. Şayet, fikri sorulursa söylenmeli, o da emir niteliğinde değil, tavsiye niteliğinde olmalıdır.

Asla, gelin, tenkit edilmemeli, edilmesine de müsaade edilmemelidir. Yemelerine, içmelerine, gezmelerine, kararlarına karışılmamalı, hatta bu konularda teşvik edilmelidir. Zira hayat onlarındır.

Gelinin, gençliği ve kocasıyla ilişkileri kıskanılmamalı, daha da muhabbetli, neşeli, huzurlu olmaları için elden gelen yapılmalıdır.

Laf sokuşturmamalıdır.

Kayınvalide olmak demek, gelini, kullanmak, ona eziyet etmek, ona emretmek demek değildir. Eşler arsındaki sorunlara karışılmamalı, oğlunun tarafını tutup, gelin, saf dışı edilmemelidir.

Gelini, arkasından oğluna çekiştirmemelidir. Zira, erkek tesir altında kalabilir. Bu da aralarının açılmasına, huzursuzluk çıkmasına sebebiyet verir..

Oğlunu, karısı hakkında olumlu, yapıcı yönlendirmeli,birbirlerine daha da yakınlaşmaları için gayret sarfedilmelidir. Kayınvalideler, kişisel komplekslerini gelinin üzerinde tatmin etmemelidir.Onlar gençtir. Zaman zaman da hata yapabilirler. Hoşgörülü olmak lazımdır.

Kayınvalideler, ağzından çıkacak kelimeleri özenle seçmelidirler. Gelini hırpalamamalıdırlar.
Geline ne kadar itibar ederseniz, o kadar itibar görürsünüz.. Unutmayın ki, Allah, hain olanları ve eziyet edenleri sevmez.

Kendileriyle barışık olmayanlar hırçın olurlar. Bu hırçınlıklarını gelinin üzerinde gidermemelidirler. Unutmayın ki, onlar sizin tatmin aracınız değildir. Oğlunuzun tarafını tutup, gönül kırıcı davranılmamalıdır. Geline, merhamet ve şevkat gösterilmelidir.

Aklınızdan çıkartmayın, En yüce duygu merhamettir. Acımasız olanlar, mutlaka yalnız kalmaya mahkumdur. Taraf tutmayın, tarafsız kalmaya gayret gösterin. Oğlunuza, gelininiz beğenmediğiniz taraflarını söylemeyin. Beğenmediğiniz taraflarını söylediğiniz zaman, kötü insan, arabozucu, fesat olduğunuzu kabul edin. Gelini,oğlunuzun gözünden düşürmekle ne kazanırsınız ki tersine, gelininizin iyi yönlerini söyleyin ki, oğlunuzun evindeki, huzur-sevgi artsın..

Yıkıcı olmak iyi bir şey değildir.

Görümceler ve kayınbiraderler de bütün bu olumsuzlukları göz ardı etmeyip, annelerinin yanlarında yer alacaklarına, haktan, haklıdan yana olup, annelerinin hatalarından kaynaklanan olumsuzlukları gidermek görevini yüklenmelidirler. Zira Allah, ne olursa olsun adil olandan yanadır.Adil olmak da sözle olmaz. Aleyhinize bile olsa haklıdan yana tavır almak gerekir. Körü körüne taraf tutmamak bir erdemdir.

Unutmayın ki, bu dünyanın bir de öbür dünyası varrrrrrrrrrr...

Mutsuzluklarınızı, hayattaki başarısızlıklarınızı gelininizin üzerinde gidermeye çalışmayın..
İyi insan, mutsuzluklardan, başarısızlıklardan ders alıp, başkalarının da mutsuz ve başarısız olmaması için gayret gösteren insan demektir.

Ey kayınvalideler, Allah gelininize karşı, kalbinizi merhamet ve sevgi ile doldursun.
Kendinizden küçüklere de saygı gösterilmesi gerektiği fikrini beyninize nakşetsin.
Hoşgörü ve mütevazi olmanın yüceliğini de idrak ettirsin. Amin.

Hikmet Suner

Kaynak: Kendinizi mücevher, gelini süpürge gibi görmeyin� | HİKMET SUNER - COSMOTURK
 
Üst