Kariyer Pandemi Güncellemesi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kişisel Gelişim Yazıları kategorisinde OnurDenizYildiz tarafından oluşturulan Kariyer Pandemi Güncellemesi başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 855 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 1 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kişisel Gelişim Yazıları
Konu Başlığı Kariyer Pandemi Güncellemesi
Konbuyu başlatan OnurDenizYildiz
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan OnurDenizYildiz
OnurDenizYildiz

OnurDenizYildiz

Onur Deniz Yıldız
Moderatör
21 Nis 2020
En iyi cevaplar
0
3
Çanakkale
www.onurdenizyildiz.com
Pandemi hayatımızdan birçok şeyi aldı götürdü. Bazı alışkanlıklarımızla uzun bir süreliğine vedalaşırken bazılarını yeni yaşam modelimize empoze ettik. Hayatımızda sıradan olan bir alışkanlığımızı yapamadığımız için kıymetini anladık. Korktuk, endişelendik, heyecanlandık, tedirgin olduk. Değiştik. Hem de çok değiştik. Yaşam modelimiz, tarzımız, konuşmamız, iletişimimiz değişti. Siz fark etmeden kariyerinizi değişti. Bir kariyer planınız varsa şimdi update zamanı. Pandeminin öncesi ve sonrası olacağı kesin. Herkes buraya odaklanıyor. Öncesi ve sonrası. Aslında birde şimdisi var. Yani pandemi zamanı. Evet kariyerine güncelleme geldi. Şimdi indir ve yeniden başlat.

Pandemi kariyer için fırsat mı?
Geçtiğimiz günlerde okuduğum bir kitapta geçen bir bölümü sizler paylaşmak istiyorum. “Olumsuz görünen her şeyin altında olumlu bir şey vardır. Olumsuz bir durumda bile iyi bir taraf olduğunu bilirsek bütün olumsuzlukların tersine döndüğünü göreceğiz. Çoğu insan bir şeyi kötü olarak etiketlediği için iyiyi kendinden uzaklaştırır ve sonra elbette ki bu, onların gerçeği olur. Evren’de kötü yoktur; sadece olaylara daha geniş bir açıdan bakamadığımızdan kötünün var olduğunu düşünürüz. Var olan her şeyin iyi olduğunu bilirsek huzura erişiriz.”

Bu cümleler “The Secret Günlük Öğretiler kitabının 22. gününün öğretisi”. Okuyunca akla ilk olarak Pollyanna’nın “Mutluluk oyunu” geliyor. Kişisel farkındalık soru sormakla başlar. Kendinize pandeminin neler kattığını sorduğunuzda pandeminin gizli kalan olumlu yönlerini aramaya başlıyoruz. Pandemi hepimizi evlere kapattığı zaman hiç olmadığı kadar kendimiz için vaktimiz oldu. Yani pandemi bizlere kendimiz için belki hiçbir zaman satın alamayacağımız bir zamanı bize hediye etti.

Pandeminin hediyesi olan zamanı nasıl değerlendirdik?
Organizasyonlar pandemide insanları evde tutabilmek adına birçok online içeriği ücretsiz veya büyük indirimler yaparak daha ulaşılabilir hale getirdi. Örneğin Dünya’nın en iyi müzikallerinden olan “The Phantom of The Opera Musical” youtube den ücretsiz olarak yayınlandı. Hiç olmadığı kadar instagramda canlı yayınlar yapıldı. Uzmanlar kendi uzmanlık alanlarında saatlerce sohbet ettiler. Evlerde video içerikleri hazırlandı, paylaşıldı. Sınıflarda yapılan birçok mesleki eğitimlerinin onlineları düzenlendi. Aslında her şey daha ulaşılabilir oldu. Bunların hepsi bizim için bir fırsattı.

Pandemi Öncesi ve Sonrası (PÖ & PS)
Hayatımızda birçok şey değişti. Kendi yaşamımız için bir milat diyebiliriz. PÖ ve PS. İnsanlar geleceklerini değiştirebildiklerini bilirler. Çünkü daha hiç yaşanamamıştır. Seçimleri, yatırımları, hayalleri her şey geleceği şekillendirmek için bir etkendir. Peki ya geçmiş. Yaşanmış bitmiş olan bir şey için ne yapabiliriz? Geçmişi değiştirmek için elimizden bir şey gelmez. Ama geçmiş aslında şimdi yaşadıklarımız değil midir? Şuan yaşadıklarınız birazdan geçmiş olacak. O zaman anı kaliteli yaşamak güzel bir geçmiş bırakabilir bize. Şuan şimdideyiz. Yani pandemideyiz. Her şey geçtikten sonra herkes size pandemiden sonra elinizde neyiniz olduğunu, kendinize ne kattığınızı sorulacak. Buna hazırlıklı olun.

Pandemi ve kariyer güncellesi
Yakın bir zamanda bir iş görüşmeniz veya bir terfi değerlendirmeniz varsa bu sorulara hazırlıklı olun.

  • Pandemi bana ne kattı?
  • Zamanımı nasıl değerlendirdim?
  • Pandemide ne hissettiniz?
  • Hissettiğiniz duyguları nasıl yönettiniz?
Üzerine düşünülmüş bir konu hakkında vereceğiniz her cavap hazırlıksız olduğunuzdan çok daha iyidir. Ayıca bu size farkındalık sağlayacaktır. Yaptıklarınız kariyer yazılımınızın içine bir bilgisayar kodu gibi gömüldü. Eksik olduğunuzu hissediyorsanız halen yapabilecek şeyler vardır. Şimdi normalleşiyoruz ama hayatımıza giren yeniliklerle bir şeyler yapabiliriz. Örneğin mesleğinizle ilgili yurt dışında olan ama online eğitim veren bir uzmandan eğitim alabilirsiniz veya Udemy gibi sitelerden paket eğitimler satın alabilirsiniz. Belki hep merak ettiğiniz fotoğrafçılığa başlama zamanı şimdidir.

Kariyer güncellemesi için doğru zaman ne zaman?
Birazdan veya yarın değil en iyi aksiyon zamanı şimdi. Yeniye hızlıca uyumlanın. İş hayatında bir çok şey değişiyor. Evlerimiz ofislerimiz oluyor. İnsanlar evlerinde kendilerine çalışma odaları oluşturmaya başladı. Sabah servisle ofise gitmek yerine, oturma odalarından çalışma odalarına geçmeye başladılar. İşimizi eve getirdik ve belki de artık hiç evden gitmeyecek.

Sektörler değişiyor. Örneğin insanların satın alma alışkanlıkları değişti. Yaştan bağımsız herkes online alış verişi tecrübe ediyor. Artık para kullanmak istemiyoruz. QR kod veya temassız kartlarımızla ödeme yapıyoruz. Bu kadar çok değişen şey varken kariyer planlarınızın da değişmeye ihtiyacı var. Daha öncede oldu. Ama bu değişiklikler küçük yamalar şeklindeydi. Genel hatları bu kadar değişmedi diyebiliriz. Kariyer updatei hiç bitmeyecek ama bu versiyon çok şeyi değiştirecek.

Alman Filozof Friedrich NietzscheSeni öldürmeyen şey güçlendirir.” sözü bana The Secret kitabındaki günlük öğretideki gibi olumsuzluklarla başa çıkmak için bana güç veriyor. Konfor alanlarımızı daraltan her şey bizim güçlenmemiz için bir fırsat. Kariyerimiz için öyle. Kariyerimizi bizi zorlayan her şey kariyerimize sağlam temeller atıyor. Bir gün bir yerde kariyer vitrininizi sergileyeceksiniz. Son gelen günceleme bu update bu olmayacak. Ama bnunu yapmayan kimse üzerine güncelleme alamayacak. Şimdi gelen update indirin ve yeniden başlatın.
 
Üst