KANSER RİSKİNİ NASIL AZALTIRIZ?

  • Konbuyu başlatan yasinyarar
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Araştırma Sonuçları kategorisinde yasinyarar tarafından oluşturulan KANSER RİSKİNİ NASIL AZALTIRIZ? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1,937 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Araştırma Sonuçları
Konu Başlığı KANSER RİSKİNİ NASIL AZALTIRIZ?
Konbuyu başlatan yasinyarar
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan yasinyarar
Y

yasinyarar

Kullanıcı
6 Haz 2008
En iyi cevaplar
0
0
Egzersizin, sigara tiryakilerinin akciğer kanserine yakalanma riskini azaltabileceği bildirildi
PHILADELPHIA - ABD’de yapılan bir araştırma, fiziksel aktivite yapan sigara tiryakisinin, hareketsiz bir tiryakiye göre akciğer kanserine yakalanma riskinin yüzde 35 oranında daha düşük olduğunu gösterdi.
Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention dergisinde yayınlanan araştırma kapsamında, Iowa Kadın Sağlığı Çalışmasının, 1986 yılında yaklaşık 42 bin yaşlı kadının katılımıyla başlattığı projenin incelendiği belirtildi.

Kadınların 1986 yılından itibaren sigara kullanımı ve fiziksel aktiviteyi içeren sağlık anketlerini doldurdukları, 2002 yılının sonunda bu kadınların 36 bin 410’undan 777’sinin akciğer kanserine yakalandığı görüldü.

Akciğer kanserine yakalanan kadınlardan 125’inin sigara içmediği, 177’sinin eski tiryaki ve 475’inin sigara tiryakisi olduğu belirtildi.

Tiryakiler arasında akciğer kanserine en fazla yakalanan grup, 324 kişiyle hareketsizler olarak tespit edilirken, fiziksel aktivite yapan tiryakiler arasında akciğer kanserine yakalanan kişilerin sayısı 151’de kaldı.

Eski tiryakilerde de fiziksel aktivite yapanlardan kansere yakalananların sayısı 85 iken, hareketsiz eski tiryakilerde bu sayı 95’e çıktı.

Akciğer kanseri riskini en fazla azaltan fiziksel aktiviteler, haftanın dört gününden fazla hafif ya da haftanın iki veya daha fazla günü kuvvetli idman olarak belirlendi.

Fiziksel aktivitenin akciğer kanseri üzerinde koruyucu etkiye sahip olabilmesinin nedeni ise henüz açıklığa kavuşmadı.

Araştırmanın yazarı doktor Kathryn Schmitz, akciğer kanserine yakalanma riskini azaltmak için yapılacak en önemli şeyin sigarayı bırakmak olduğunu vurguladı.
 
Üst