Kambur Balinaların Yaşamı..

  • Konbuyu başlatan Feveran Estomp
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler kategorisinde Feveran Estomp tarafından oluşturulan Kambur Balinaların Yaşamı.. başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3,883 kez görüntülenmiş, 2 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Garip Olaylar \/ İlginç Bilgiler
Konu Başlığı Kambur Balinaların Yaşamı..
Konbuyu başlatan Feveran Estomp
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan Feveran Estomp
F

Feveran Estomp

Kullanıcı
6 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Mersin

Hawaii Tatili
Binlerce kambur balina her yıl Hawaii'nin masmavi derinliklerinde toplanıyor. Bazen güneşin altında hoplayıp sıçrıyor, bazen de sessiz sakin öylece bekliyorlar. Bu yazıda kullanılan tüm materyal, ABD Deniz ve Balıkçılık Dairesi'nin 753-1599 sayılı izni ile elde edilmiştir.


Hayata Atılış

Birçok kambur balina için yaşam, Hawaii Adaları Kambur Balina Ulusal Koruma Alanı'nın berrak sularında başlar. Fotoğraftaki 4,5 metrelik bu yavru, yalnızca birkaç haftalık. Bu yazıda kullanılan tüm materyal, ABD Deniz ve Balıkçılık Dairesi'nin 753-1599 sayılı izni ile elde edilmiştir.


Asılı Duruş

"Soluktutan" balina çiftinin dişisi hareketsiz bekliyor. Büyük Okyanus'un kuzeyindeki kambur balinaların çoğu, kış aylarında, doğurmak ve çiftleşmek üzere Hawaii sularında bir araya geliyor. Bu yazıda kullanılan tüm materyal, ABD Deniz ve Balıkçılık Dairesi'nin 753-1599 sayılı izni ile elde edilmiştir.


Çiftleşme Dansı

Bir diğer çift yüzeye doğru yükseliyor.


Nereye Gidiyorlar?

Aleut Adaları, Ağustos'da kambur balinalar ve bazı yelkovan türleri için göz kamaştırıcı bir sofra kuruyor. Kuzey kambur balinaları yaz aylarında Rusya, Alaska, İngiliz Kolumbiyası ile ABD'nin batısındaki sularda besleniyor. Kışın ise üç üreme grubu, Meksika ve Orta Amerika, Hawaii ve Büyük Okyanus'un batısına yolculuk ediyor.


Av Peşinde

Suyu süzen koca bir ağızdan pek bir şey kaçamaz. Kambur balinalar küçük balık ve kril avlarken farklı taktikler de kullanır: kabarcıklardan bir "ağ" oluşturmak, avlarına kuyruk kanatları ve göğüs yüzgeçleriyle vurmak ve düzenli bir grup oluşturarak bir arada beslenmek.


Paylaşmaya Yeter

Kambur balinalar, Aleutlar'da krilleri yelkovanlarla paylaşıyor. Yazlık beslenme alanlarında tıka basa doyan balinalar, kışlık üreme alanlarındaki sularda çok az yer, belki de hiçbir şey yemez.


Kabarcık İzi

Erkek balina geride bıraktığı bu kabarcıklarla, bir başka erkeği aşağısında yüzmekte olan dişiden uzak durması için uyarıyor olabilir.


Yarışın Birincisi

Şu an için altındaki dişiye kur yapma hakkını kazanan bu erkek, bu amaçla 15 kadar rakibine karşı zorlu bir mücadele verdi ve sonuçta galip geldi. Uzmanlar, baş kavalye adı verilen birincilerin, bu konumlarını kazanıp yitirdiklerini gözlemlemiş; ancak hiçbir uzman, kambur balinaların çiftleşmelerine tanık olmamış.


Uzak Durun

Kambur balinalar gemi çarpmalarına karşı da savunmasız. Yasa gereği en az 90 metre uzaklarından geçmeleri zorunlu olsa da, geçtiğimiz yaz Hawaii'de altı kambur balinaya deniz aracı çarptı.


Bu Şarkıda Ne Var?

Baş aşağı duran erkek, solo söylüyor. Kambur balina şarkılarını inceleyen deniz biyoloğu Jim Darling, "Çoğu kez, şarkı söyleyen erkeğe şarkı söylemeyen bir başka erkek katılır. Genellikle şarkı söyleyen susar, sonra tek tek, ya da birlikte uzaklaşırlar. Şarkının, üreme alanlarındaki erkeklerin ilişkilerinde bir rol oynadığı açık. Bugüne kadar dişilerin bu şarkıdan etkilendiklerine dair ise hiçbir kanıt yok" diyor.


Derindeki Gizemleri Çözmek

Jim Darling bir teknenin güvertesinden kambur balina şarkılarını kaydediyor. Kambur balina şarkılarının şifresini çözmek için yıllarca uğraşmış. Kesin bildiği şey şu: Bir bölgedeki tüm kambur balinalar aynı şarkıyı söylüyor; dünyanın başka kesimlerindeki kambur balina popülasyonlarının söyledikleri şarkılar ise belirgin biçimde farklı. Araştırmalar ayrıca şarkıların zamanla değiştiğini ortaya koymuş bulunuyor -bazen yıldan yıla ve hatta tek bir üreme mevsimi içinde.


Dalış Gösterisi

Belki de birkaç haftalık olan bu balina yavrusu enerjik biçimde suları yarıyor. Bir yıla kadar süt emecek. Annesi büyük olasılıkla Hawaii'de hiç beslenmeyecek ve onunla birlikte kuzeydeki -Alaska ya da İngiliz Kolumbiyası açıkları gibi- yazlık beslenme alanlarına yolculuk edene kadar bekleyecek. Dişiler iki ya da üç yılda bir yavruluyor.


Yakın Çekim

Maui merkezli bir araştırma grubu olan Balina Vakfı'ndan Jason Sturgis, yüksek çözünürlüklü kamerasıyla dişi balina ile altında duran bir yaşlarındaki yavrusunu filme alıyor.


Kontrollü Erişim

Jason Sturgis'in kambur balinaları yakından görüntülemesi ancak ABD Deniz ve Balıkçılık Dairesi'nden alınan özel bir izinle (753-1599) sağlandı. Flip Nicklin ile araştırma uzmanları Meagan Jones ve Jim Darling gibi, o da Maui merkezli Balina Vakfı'nın bir üyesi.


Yollar Ayrılıyor

Bir yaşlarındaki bu yavru, birkaç hafta içinde annesinden ayrılacak. Anne ona kuzeydeki beslenme alanlarını çoktan göstermiş bile. Bir sonraki yolculukta genç balina tek başına olacak.

 
R

re-Member

Kullanıcı
16 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
Ankara
şarkı söylemeleri çok güzell  :D ama malesef nesli tükenen hayvanlar arasındalar  :-[

bilgilendirici paylaşım için teşekkürler  ;)
 
F

Feveran Estomp

Kullanıcı
6 Ocak 2008
En iyi cevaplar
0
0
Mersin
İlginiz için ben teşekkür ederim.. Böyle eşsiz canlıları kozmetik ürünlerine madde olarak kullanmaları çok canımı sıkıyor ayrıca..  :mad:
 
Üst