KADINLARIN SUÇU NE?

  • Konbuyu başlatan SUNFLOWERS
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Serbest Kürsü kategorisinde SUNFLOWERS tarafından oluşturulan KADINLARIN SUÇU NE? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 2,207 kez görüntülenmiş, 4 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Serbest Kürsü
Konu Başlığı KADINLARIN SUÇU NE?
Konbuyu başlatan SUNFLOWERS
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan korsan
S

SUNFLOWERS

Kadınların suçu ne


YENİ Sosyal Güvenlik Tasarısı ve gündemdeki bazı tasarılar yasalaştığında, kadınlar var olan haklarından çok şey kaybetmiş olacaklar.

Bunları görünce, ister istemez, "Kadınların suçu ne?" sorusu akla geliyor.

İsterseniz, kadınların kaybolan haklarını, sırasıyla açıklayalım.

EMEKLİLİK YAŞI ARTIYOR

Kadınların 58 olan emeklilik yaşı, yeni tasarıda 65’e yükseltiliyor.

Mevcut yasa, emeklilik yaşı bakımından, kadınlara, erkeklere kıyasla iki yıllık bir avantaj sağlıyor, emeklilik yaşı kadınlar için 58, erkekler için 60 olarak uygulanıyordu.

Yeni düzenlemede, kadın-erkek ayırımı kaldırılıyor ve kadınların da erkeklerin de emeklilik yaşı 65 olarak belirleniyor.

ÇEYİZ PARASI KALKTI

5510 sayılı yasa ile dul kadınlara, evlendiklerinde aylıklarının 12 katı tutarında "çeyiz parası" verilmesi öngörülmüştü.

Dul kadınlara, evlendiklerinde ödenecek çeyiz yardımının, 24 aya çıkartılacağı açıklanmıştı. Oysa, bırakın artışı, yeni düzenlemede, dul kadınlara verilen çeyiz parası bütünüyle kaldırılıyor.

EVLİLİKTE KIDEM TAZMİNATI

Şu anda yürürlükte olan uygulamaya göre; evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde işi bırakan kadınlara, işverenlerce "kıdem tazminatı" ödeniyor.

Kıdem Tazminatı Fonu olarak yapılacak yeni düzenleme ile, evlenen kadınlara kıdem tazminatı ödenmesi ile ilgili uygulamaya son veriliyor.

EVLİLİK PRİM İADESİ KALKIYOR

506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun Ek birinci maddesine göre; evlenme nedeniyle işten ayrılan kadın sigortalılara, talepleri halinde kıdem tazminatının dışında ayrıca, sigorta prim iadesi de yapılabiliyordu.

Buna göre, evlenen kadın sigortalı, evlilik sonrası işinden ayrılırsa ya da işinden ayrıldıktan sonraki bir yıl içinde evlenirse, SSK’ya ödenmiş primlerinden, emekliliğe yönelik olanlarının yarısını alabiliyor. Daha sonra örneğin 3-5 yıl sonra isterse, yıllık yüzde 5 faizi ile bu primleri geri ödeyerek günlerini tekrar kazanabiliyordu. Şimdi, kadınların prim iadesi hakkı da kaldırılıyor.

EMZİRME YARDIMI İNDİ

Kadınlara, doğan çocuğu nedeniyle 6 ay süresince, asgari ücretin üçte biri oranında ödenmesi öngörülen "emzirme yardımı" yeni tasarı ile asgari ücretin üçte biri olarak, bir aya indiriliyor.

Bu indirilirken, emekli kadınlara da emzirme yardımı getirilerek, ilginç bir denge (!) oluşturulmaya çalışılıyor.

DUL EŞİN AYLIĞI

Kocası ölen kadına yüzde 75 olarak uygulanan aylık bağlama oranı, yüzde 50’ye düşürülüyor.

KADIN İŞÇİYE TEŞVİK YOK

Kadın işçi çalıştırana, "prim teşviği" getirileceği ve sigorta primi işveren hissesinin hazinece karşılanacağı vaad edilmişti. Seçim öncesine ait bu vaad, seçim sonrası rafa kaldırıldı.

DİĞERLERİ

Yukarıdakiler, doğrudan kadınlarla ilgili olanlar.

Bir de genel düzenlemeler var. Kadınlar bu düzenlemelerden de ayrıca mağdur oluyorlar.

Örneğin; emeklilikte aylık bağlama oranı düşürülüyor. 5510 sayılı Yasa ile asgari ücretin üç katı olarak belirlenen "cenaze yardımı" bir aylık asgari ücrete indiriliyor. "Güncelleme oranı" yüzde 100’den 30’a düşürülüyor. Malûl aylığı sigortalılık süresi 10 yıla çıkartılarak koşullar zorlaştırılıyor. İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu Tasarısı ile emeklilerin vergi alınmayan bir konutuna "emlak vergisi" geliyor, üstelik vergisi de yüzde 50 artırılarak. Ölen eşin askerlik süresini borçlanarak dul aylığı bağlanması önleniyor.

Ne dersiniz, "kadınların suçu ne?" demekte haksız mıyız?
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Dünyanın neresinde varsa "emzirme" yardımı. Yada dul eş aylığı. Yada evlilik prim iadesi.
Yada çeyiz parası.
Emeklilik yaşına hiç girmeyeyim. eşitlikte eşitlik deniyordu alın işte bu konuda mevcut yasa sizi erkeklerle eşit kılmış.




 
D

dideM

Kullanıcı
5 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
Dünyanın neresinde varsa "emzirme" yardımı. Yada dul eş aylığı. Yada evlilik prim iadesi.
Yada çeyiz parası.
Sunflowers ın istemediği yönden bir bakış açısı, ama doğru:))
 
K

korsan

Kullanıcı
18 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
36
Gaziantep
Kadını erkeği yok.
İnsanlar başka şeylere karşı çıkmalı. Ne bilim Hiyerarşinin kendisi dururken uygulamasına karşı çıkarsan bir sonuç alamazsın.
Eşit değiliz, özgür değiliz, sömürülüyoruz. Gıkımız çıkmıyor.
Mevzu çeyiz parası oldummu ver yansın ediyoruz.
Neyse uzatmayayım.
Teşekkür ederim didem katılımın için.
 
Üst