"İYİ İDARE" üzerine Konfüçyüs öğütleri

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Kim Ne Söylemiş? kategorisinde Codex tarafından oluşturulan \"İYİ İDARE\" üzerine Konfüçyüs öğütleri başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 8,781 kez görüntülenmiş, 18 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Kim Ne Söylemiş?
Konu Başlığı \"İYİ İDARE\" üzerine Konfüçyüs öğütleri
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan korsan
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Öğrencileri Konfüçyüs’e bir devletin ne zaman iyi yönetilmiş olacağını sordu.

Şu cevabı aldılar:

“Yakındakiler sevinir, uzaktakiler oraya gelirse...”

O sırada bir beyin yanında memur olarak çalışan bir öğrencisi “doğru yönetmek nedir” diye sordu. O da şu cevabı aldı:

“Çabuk başarılar beklememeli ve küçük kazançlar aramamalı. Eğer çabuk başarılar beklenecek olursa asıl büyük başarılara erişilemez. Eğer küçük kazançlar aranacak olursa büyük bir eser meydana getirilemez.”

Konfüçyüs “kazanç” kavramını açıklamak için de şunları söyledi:

“Seçkin kişi, adam olmuş kişi ödev içindir, bayağı insan ise sadece kazanç içindir... Bir kişi, özellikle yöneten kişi, yaptığı her işte hep kendi kazancını, kendi kârını kolluyorsa çok düşmanlık kazanır.”

***

Hükümdar tarafından bir eyaleti yönetmesi için atanan bir öğrencisi geldi, Konfüçyüs’ten öğüt almak istedi. Konfüçyüs o eyalet halkının nasıl kişiler olduğunu sordu. “Şehirde idareleri çok zor, güçlü kişiler var” diye cevap verdi yeni yönetici.

Konfüçyüs ona şu öğüdü verdi:

“Ciddiyetle ve titizlikle en cesur ve asi olanlar el altına alınabilir. Yüksek kalplilik ve adaletle güçlüler kendi yanına çekilebilir. Sevgi ve saygı ile darda olanlara yardım edilebilir, fakirlerin sevgisi kazanılabilir. Entrikacılar ise biraz tatlılık ama kesin kararlılıkla yola getirilebilir. Eğer bunları uygularsan yönetim zor bir şey değildir.”

Kendisinden akıl soran, öğüt isteyen yöneticilere Konfüçyüs şunları söyledi:

“Kim ki devletini ahlâkla yönetebiliyorsa, ona ne olabilir? Ama kim devletini ahlâkla yönetemiyorsa ahlâk ona ne verebilir...

Bir Kişinin kendisi doğru ise emir vermesine gerek yoktur. Onun kurduğu düzen içinde her şey kendiliğinden yürür. Eğer o kişinin kendisi doğru değilse, istediği kadar emir versin dinleyen kimse çıkmaz...

Devlet yönetimine gelen üstün kişi kendisine iş yükler, devlet yönetimini ele geçiren bayağı insan ise hep başkalarından iş bekler...”

Bir bey Konfüçyüs’e devlet yönetimine nasıl kişileri getirmesi gerektiğini sordu. Şu cevabı aldı:

“Kendi kendisini yönetebilen için devlet yönetiminde bir güçlük yoktur. Kendi kendisini yönetemeyenin, başkalarının başına geçmek nesinedir?”

***

Si eyaletinde büyük bir kuraklık ve kıtlık olmuştu, halk oldukça kötü durumdaydı. Konfüçyüs o sırada bölgeden geçiyordu. Eyaleti yöneten kişi Konfüçyüs’ün yanına gitti, ne yapması gerektiğini sordu. Şu cevabı aldı:

“Kötü yıllar olabilir. Bu kötü yıllarda yöneticiler az at kullanmalı, angaryaları bıraktırmalı, devletin büyük posta caddeleri bir süre onarılmamalı. Yöneticiler ayinlerde ipek kumaş ve mücevher sunmayı bırakmalı, atalar için yapılan kurban törenlerinde musiki olmamalı, kurban edilen hayvan sayısı pek aza indirilmeli. İyi bir hükümdar halkını kurtarmak için töreleri bozmaktan bile çekinmemeli.”

Konfüçyüs’e bir hükümdarın yanında çalışanların nasıl davranmaları gerektiği soruldu. Konfüçyüs şu cevabı verdi:

“Onu hiçbir zaman aldatmamalı ve yanlış kararlarında ona direnmelidirler...”


Yazan: Okay Gönensin
Kaynak : www.vatanim.com.tr
 
O

okendigelen

Kullanıcı
15 Tem 2007
En iyi cevaplar
0
0
izmir
ÇOK GÜZEL BİR PAYLAŞIM GERÇEKTENDE GÜNÜMÜZE BAKTIĞIMIZDA UYGULANMAYAN BİR ÇOK ŞEYİ GÖREBİLYORUZ.
 
K

Kendi

Kullanıcı
19 Ocak 2007
En iyi cevaplar
0
0
Sivas
Bende  çok beğendim :) hazırlayan arkadaşa teşekkürler.
 
K

koska45

Kullanıcı
29 Tem 2007
En iyi cevaplar
0
0
gebze
çok güzelmiş emeğine sağlık  ;)
 
tigerlook21

tigerlook21

Kullanıcı
3 Haz 2007
En iyi cevaplar
0
0
Diyarbakır
ÇOK GÜZEL BİR PAYLAŞIM GERÇEKTENDE GÜNÜMÜZE BAKTIĞIMIZDA UYGULANMAYAN BİR ÇOK ŞEYİ GÖREBİLYORUZ                                                                                                                                                                                                                                                                                                            kendini kandırmaktan vazgeçen herkes üstadın dediklerini kolaylıkla yerine getirebilir..
 
T

tugba_itu_ucak

Kullanıcı
12 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
kütahya
konfüçyüss önmli ve büyük düsünürlerden bitanesii..tsk ediyorumm paylastgn icin bunlarıı gercekten onun sözleriiii oturup uzun uzun düsünmeye degerrr..veuygulnaması gereken seylerr!!
 
T

tugba_itu_ucak

Kullanıcı
12 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
kütahya
:):):):):):):):):):):)gülümsemek lazm dimi (bunu da ben söylüyorum) belki ilerdeee önmli bi sahsiyet olur ckarmm neddenn olmasn
 
M

menzup

Kullanıcı
9 Kas 2007
En iyi cevaplar
0
0
konya
GÜZEL BİR PAYLAŞIM GÜNÜMÜZDEKİ POLİTİKACILARIN UYMASI GEREKEN BİR KONU...YANİ HİÇBİR POLİTİKACI GÜNÜ KURTARACAK POLİTİKALAR İZLEMEMELİ GELECEĞE DÖNÜK BİR POLİTİKA İZLEMELİDİR..BENİM AKLIMA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK GELDİ.... ;D ;)
 
K

kara_kız

Gerçektan paylaşım çok güzelmiş.... azıcık etkileştim beaa
 
G

GulsahToptas

Kullanıcı
17 May 2006
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gulsaht.blogcu.com
Okay Gönensin'in yazılarını severek takip etmekteyim,köşesinden.

Burada anlatılan hikayeyi tekrar okumak güzeldi.
Teşekkürler paylaşım için Özgür. :)
 
Üst