İşte En Çok Kazandıran ve Geleceği Olan Meslekler

  • Konbuyu başlatan Codex
  • Başlangıç tarihi

Konu hakkında bilgilendirme

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Meslekler Rehberi kategorisinde Codex tarafından oluşturulan İşte En Çok Kazandıran ve Geleceği Olan Meslekler başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 13,650 kez görüntülenmiş, 14 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Meslekler Rehberi
Konu Başlığı İşte En Çok Kazandıran ve Geleceği Olan Meslekler
Konbuyu başlatan Codex
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan rebel fugitive
Codex

Codex

Özgür Şahin
Site Kurucusu
14 May 2006
En iyi cevaplar
0
48
Çanakkale
www.kendinigelistir.com
Milyonlarca gencin kaderini belirleyecek üniversite sınavı için geri sayım başladı. Gençler, Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ, İstanbul, Ankara gibi üniversitelerin mühendislik, işletme, hukuk ve tıp gibi bölümleri için ´´hayatlarının sınavını´´ verecek. Binlerce genç arasından sıyrılmayı başaranların yanı sıra aynı bölümler için bekleyip gelecek yıllarda denemeye devam edenler de olacak. Amaç ise hayallerinin mesleğine kavuşmak!

İşte bu "hayallerinin mesleği" denen kavram çok kritik. Bazı mesleklerin neye göre cazip olduğu çok belirsiz. Gençlerin ne kadarı, bu seçimi yaparken dünyada ve ülkemizde gelişecek sektörleri göz önünde bulunduruyor ve bugün hiç tanınmayan ama yakın gelecekte büyük potansiyele sahip alanlara yöneliyor?

Savunma ve güvenlik

Oysa küreselleşme ve teknolojik gelişmelerde yaşanan hızlı değişime paralel olarak ekonomi, iş dünyası ve sektörler de gelişiyor ve yeni iş sahaları ve uzmanlık alanları ortaya çıkıyor. Değişim süreci ile her dönemde yeni pozisyonlara ve değişimi yakalayabilen uzman insan gücüne ihtiyaç da giderek artıyor.

Avrupa ve ABD´´de gençlerin yaptığı meslek tercihlerinin, şirketlerin piyasa değerleri ve yeni teknolojilerle orantılı olduğu görülüyor. Yavaş yavaş bu eğilim ülkemiz gençlerinde de gözlenmeye başlandı. Gençler artık teknolojinin ve küreselleşmenin kendilerine sunduğu fırsatlardan yararlanmak istiyor ve gelecekte para kazanacakları meslek seçimini de bu yönde yapıyor.

Yeni ekonominin fırsatları

Türkiye´´nin önde gelen beyin avcısı firmalarından Data Expert İnsan Kaynakları ve Yönetim Danışmanlığı, hazırladığı geniş kapsamlı bir raporla geleceğin mesleklerini sıraladı. Şirket sadece gelecekte favori olacak meslekleri tanımlamakla kaldı, en çok hangi meslek dallarının para kazandıracağı konusunda da gençler için önemli bir rehber hazırladı.

Data Expert´´in genel müdürü Hasan Altunkaya, "Bu raporun içeriği, ODTÜ, İTÜ, Galatasaray Üniversitesi, Harvard ve Yale Üniversitesi´´nden ve yedi sanayileşmiş ülkenin planlama teşkilatlarından alınan bilgiler ışığında oluşturuldu. Dolayısıyla sadece yakın gelecekte değil uzun vadede yükselecek sektörler hangileri ve bu sektörlerin yaratacağı iş kolları neler, bu araştırmada somut bir şekilde ortaya çıkıyor" diyor.

Gelecek 20 yılda öne çıkacak olan mesleklerin hangileri olduğuna gelince... Bu mesleklerin ne olacağını daha çok yıldızı parlayacak sektörler belirliyor. Data Expert´´in raporuna göre gelecekte başta enerji olmak üzere savunma teknolojileri ve güvenlik öne çıkacak. Telekomünikasyon, bilişim sistemleri ve teknoloji, eğitim, perakendecilik, uluslararası taşımacılık ve lojistik, danışmanlık, sağlık hizmetleri, çevre ve bireysel yatırım alanında finans olmak üzere sıralanan bu sektörler sadece ülkemizde değil dünyada da yükselişe geçen alanlar olacak.

Sektörel eğilimler

Önümüzdeki yıllarda, gıda sektöründe mühendislere olan ihtiyaç hızla artacak. Tüketicinin teknolojik gelişmelere yönelik talepleri bu sektörleri de etkileyecek. Geçmişte, gıda sektörü çok fazla teknoloji gerektiren bir sektör değildi. Ancak bugün tüketiciler, hijyen standartları yüksek ortamlarda üretilmiş sağlıklı ürünlerini talep ediyor.

Bu gelişmeler, ileriki yıllarda kolay yemek tüketimini artıracak ve üçüncü nesil tarım ürünlerinin artışını beraberinde getirecek. Gelecekte, finans ve sigorta sektörünün hayat ve sağlık sigortası boyutunda, Avrupa Birliği sürecinde önem kazanacağı diğer beklentiler arasında...

Bilgi teknolojileri ise önümüzdeki yıllarda, Türkiye, AB ülkeleri ve ABD´´de yeni eleman istihdamına ihtiyaç duyulan sektörler arasında olmaya devam edecek. Tüm dünya ülkeleri, gelişen yeni teknolojik çalışmalar ve özellikle uzay biliminde alınan yeni yollarla birlikte, uzaya yolculuğu ilgi alanı olarak benimsenecek. Değişim gösteren ve tüketici talepleri doğrultusunda şekillenen bir diğer sektör de perakendecilik. Bu alanda hizmetin kalitesi ön plana çıkarken; firmaların başarısında hız ve müşteri memnuniyeti de giderek artan bir şekilde sektörde belirleyici rol oynayacak.

Araştırma sonuçlarına göre sağlık alanında yıldızı parlayacak sektörler arasında; estetik cerrahi, psikiyatri, diyetisyenlik, koruyucu aile hekimliği de popüler olacak. Teknoloji sahasında ise evlerde bilgiye erişme ürünleri ön plana çıkarken (ses, görüntü ve veri ); bilgiyi kullanma ürünleri (bilgisayar, TV, telefon) yükselen alanlar arasında yer alacak. İletişim dünyası multimedya, bilgisayar ve telekomünikasyonun ürünlerinin birleşiminden oluşacak.

Gelecek yüzyılda, teknoloji değil, onu kullanan ön plana çıkacağı için teknolojik gelişim bu yönde bir yapılanma gerçekleştirecek. Digital yayın devrimi ile digital yayınların avantajlarının sergilenebileceği ürünler öne çıkacak. Televizyon sadece tek yönlü bir cihaz olmaktan çıkarak insanların bilgiye ve yeni ürünlere ulaşmalarını sağlayan bir aygıt durumuna gelecek.

En Çok Tercih Edilecek Meslekler

Koruyucu hekimlik, sağlık yönetimi Savunma kaynakları yönetimi Ulusal ve uluslararası güvenlik stratejileri mühendisliği Danışmanlık, insan geliştirme ve psikoloji Enformatik Bioteknoloji Perakende sektöründe yöneticilik Finans (bireysel) Gezegen bilimleri ve yer bilimleri Elektronik güvenlik yöneticiliği Bilgi yönetimi yöneticiliği Gıda beslenme ve diyetisyenlik Çevre siyaseti bilimleri

Geleceğın Sektörleri

Enerji Savunma teknolojileri ve güvenlik Telekomünikasyon Bilişim sistemleri ve teknoloji Eğitim Perakendecilik Uluslararası taşımacılık lojistik Danışmanlık Sağlık ve hizmetleri Çevre Finans (bireysel, bireysel yatırım)

En Çok Kazandıracak Meslekler

Elektronik ve haberleşme mühendisliği Bilgisayar bilimleri mühendisliği Endüstriyel tasarım Teknoloji geliştirme, ürün geliştirme, Ar-Ge) Genetik bilimleri mühendisliği Vergi mühendisliği Malzeme mühendisliği İşletme Uluslararası hukuk Uluslararası ilişkiler Gayrimenkul hizmetleri ve yönetimi.

Kaynak: Sabah Gazetesi
 
C

CaspeR

Kullanıcı
27 Ara 2006
En iyi cevaplar
0
0
Teşekkürle Codex
 
O

okyanusya

Kullanıcı
3 Ağu 2007
En iyi cevaplar
0
0
İstanbul
gelecekte popüler sektörlerde bayağı bir değişim yaşanacak anlaşılan.
türkiye gelişiyor..
teşekkürler codex..
 
M

mseraslan

Kullanıcı
28 Haz 2007
En iyi cevaplar
0
0
bursa
bir işletmeci olarak bakalım kazanabilecekmiyim o kadar :)

"çaresizssen çare sensin"
 
H

hatche

Kullanıcı
6 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
ankara
teşekkürler bu yazın için ama en çok tercih edilen meslekler arasında doktorluk öğretmenlik hala var. bu bölümlerde okuyabilmek için senelerdir dershaneye giden arkadaşlar var çevrem de... ::)
 
R

rüya

Kullanıcı
14 Eyl 2007
En iyi cevaplar
0
0
ankara
teşekkürler ama bunu 2 yıl önce koymalıydın özgür
seçeceğimiz mesleği seçtik
gerçi yinede memnunum
en eski mühendislik nede olsaa
 
B

buLut

Kullanıcı
29 Eki 2007
En iyi cevaplar
0
0
farklı mühendisliklerin istihdam alanının daha fazla olduğunu ve olacağını düşünüyorum mesela Elektronik ve haberleşme mühendisliği birde Malzeme ve metalurji mühendisliği 
 
S

sebiha01

Kullanıcı
21 Şub 2008
En iyi cevaplar
0
0
ADANA
??..................teknolojiye yakın olan meslekler diyorum!
 
S

searche

Kullanıcı
6 Nis 2008
En iyi cevaplar
0
0
kahramanmaraş
şu an öss ye girecek ve ilerideki mesleğini seçmek zorunda olan biri için çok değerli bir veri. Çok teşekkürler paylaştığın için..
 
R

rebel fugitive

Kullanıcı
4 May 2008
En iyi cevaplar
0
0
aydın
MÜTERCİM TERCÜMANLIK NİYE YOK BUNALRIN ARASINDA Kİ ? :eek: BENİM AMCIM O VE EN İYİSİ OLMAK SADECE MÜTERCİM TERCÜMAN OLMAK DEĞİL TABİKİ..  ;) ZATEN TÜRKİYE OLSUN DİĞER ÜLKELER OLSUN HALA BİR TANE BİLE DİL BİLMEYEN ÇOK İNSAN VAR.. BENCE BU MESLEK DE İDEALİ YAPIP BANA KATILIRSAN TABİ. :)
 
Üst